Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawiny i problem

kurayoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam mały problem i potrzebuję podpowiedzi

Chodzi o to że mam wzmaczniacz onkyo który przy głośnikach 8 omowych daje 2x40wat a przy 4omowych 2x 80 wat

mam zorganizować sprzęt na poprawiny na salę około 250m2

do wzmacniacza mam kolumny mission m35i o mocy 150wat 8omowe i myślałem żeby jeszcze podpiąć dwie kolumny unitra tonsil ZG40 o mocy 40wat 4omowe

i tu moje pytanie czy nie spalą mi się te tonsile mają one tylko 40 wat? a wzmaczniacz przy 4omach daje 80 wat na kolumnę

https://www.audiostereo.pl/topic/105253-poprawiny-i-problem/

Pisząc o możliwości podpięcia 2 par kolumn, producent zawsze ma na myśli IDENTYCZNE pary kolumn. Gdy podepniesz 2 różne pary, moc rozłoży się bardzo nierównomiernie, i to nie mam na myśli, że para nr 1 będzie grała głośniej, jak nr 2 (albo na odwrót), lecz na skutek innych charakterystyk, nawet może okazać się, że poszczególne kolumny zagrają bardzo nierówno, gorzej, jak podpięte indywidualnie. Dodatkowo, ZAWSZE należy pamiętać o impedancji kolumn- jak podepniesz 1 parę 8 ohm, a 2 parę 4 ohm, wypadkowa impedancja spadnie MOCNO PONIŻEJ 4 ohm i wzmacniacz będzie poważnie zagrożony.

Zamiast kombinować, pożycz od kogoś sprzęt estradowy i będzie OK.

Na takim sprzęcie to lepiej zrobić chrzciny a nie poprawiny.!!! Z czym do ludzi!!! Raczej na poprawinach to ma grać a nie pykać. Jak chcesz się ośmieszyć to masz to zapewnione.

na sali około 150 m.2 w zeszłym roku miałem tylko podpięte te tonsile ale pod wzmacniacz technicsa i jakieś soniaki od kina domowego 8omowe i było cacy nawet nikt mi nie chciał uwierzyć że te tonsile mają 40wat i tak naginają

co do poprawin to raczej muzyka ma lekko pogrywać a nie napierdzielać jak na weselu

Pisząc o możliwości podpięcia 2 par kolumn, producent zawsze ma na myśli IDENTYCZNE pary kolumn. Gdy podepniesz 2 różne pary, moc rozłoży się bardzo nierównomiernie, i to nie mam na myśli, że para nr 1 będzie grała głośniej, jak nr 2 (albo na odwrót), lecz na skutek innych charakterystyk, nawet może okazać się, że poszczególne kolumny zagrają bardzo nierówno, gorzej, jak podpięte indywidualnie. Dodatkowo, ZAWSZE należy pamiętać o impedancji kolumn- jak podepniesz 1 parę 8 ohm, a 2 parę 4 ohm, wypadkowa impedancja spadnie MOCNO PONIŻEJ 4 ohm i wzmacniacz będzie poważnie zagrożony.

Zamiast kombinować, pożycz od kogoś sprzęt estradowy i będzie OK.

na wzmacniaczu technicsa miałęm podpięte te tonsile i kolumny sony od kd one też były 8omowe i sprzęt przegrał całą noc i nie było problemu

a mogę je podpiąć pod kino domowe sony 7x90wat?

a jak by tak zrobić że jedne głośniki spiąłbym z amplitunerem kd a drugie ze wzmaczniaczem technicsa czy tak da radę zrobić ?

co do sprzętu estradowego to nie mam skąd pożyczyć i muszę sobie radzić z tym sprzętem co mam

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

wszystko da się zrobić!jak ludzi na poprawinach nie będzie bardzo dużo,to sprzęt na środek sali-kolumny frontami do ścian,imprezowicze tworzą kółeczko i zabawa do białego rana.Jak kółko graniaste się znudzi to zawsze można zmienić repertuar na (jedzie pociąg z daleka)ale cały czas kręcimy się w koło kolumn.Głośność zapewniona,zabawa na 100% się uda-i kolumny to wytrzymają.Udanej zabawy:)

na sali około 150 m.2 w zeszłym roku miałem tylko podpięte te tonsile ale pod wzmacniacz technicsa i jakieś soniaki od kina domowego 8omowe i było cacy

No na pewno grało fantastycznie...!!! He He. Chyba nie masz bladego pojęcia co znaczy dobre nagłośnienie jak twierdzisz, że na sali 150m2 kolumny domowe grały cacy. Nie ośmieszaj się. Jak chcesz zobaczyć jak powinno grać dobre nagłośnienie to zaproszę Cię na imprezę organizowaną przez nas to Ci szczena opadnie i drobne wysypią się z kieszeń od jakości i głośności. Do robienia takich imprez trzeba mieć sprzęt a nie wyobraźnię.

No na pewno grało fantastycznie...!!! He He. Chyba nie masz bladego pojęcia co znaczy dobre nagłośnienie jak twierdzisz, że na sali 150m2 kolumny domowe grały cacy. Nie ośmieszaj się. Jak chcesz zobaczyć jak powinno grać dobre nagłośnienie to zaproszę Cię na imprezę organizowaną przez nas to Ci szczena opadnie i drobne wysypią się z kieszeń od jakości i głośności. Do robienia takich imprez trzeba mieć sprzęt a nie wyobraźnię.

nie podniecaj się nie organizuję imprez zawodowo bo jak bym to robił to bym sobie kupił profesjonalny sprzęt

jeżeli twierdzisz że te tonsile grają słąbo to napewno nigdzie ich nie słuchałeś

na tej sali spokojnie dały radę i nie mówię tu o audiofilskich odczuciach bo to nie o to chodziło mało jest audiofili wśród pijanych osób

nie musisz mi mówić że się ośmieszę bo o te głośniki jestem spokojny

chyba nie pamiętasz czasów gdzie dyskoteki były nagłaśniane altusami i wszyscy byli zadowoleni

rób sobie te swoje profesionalne imprezy i ciesz się że ludziom szczeny opadają

zmartwię ciebie mi szczena napewno nigdy nie opadnie przy nagłośnieniu estradowym wolę muzykę w domowym zaciszu

prosiłem tylko o to żeby mi ktoś wyjaśnił czy nie zrobię krzywdy sprzętowi tymi róznymi omami

wszystko da się zrobić!jak ludzi na poprawinach nie będzie bardzo dużo,to sprzęt na środek sali-kolumny frontami do ścian,imprezowicze tworzą kółeczko i zabawa do białego rana.Jak kółko graniaste się znudzi to zawsze można zmienić repertuar na (jedzie pociąg z daleka)ale cały czas kręcimy się w koło kolumn.Głośność zapewniona,zabawa na 100% się uda-i kolumny to wytrzymają.Udanej zabawy:)

dziękuje bardzo mam nadzieję że się uda

A są i tacy, co lubią estradowo w domu :)

Ps. Obawiam się, że przeceniasz moc tego wzmacniacza.

ta sala ma około 250 m.2 więc napewno będzie za słąby ale nie mam wyjścia muszę coś pokombinować przecież nie będę dla jednych poprawin kupował sprzętu estradowego

co mi byś polecił z nagłośnienia estradowego w cenie tych tonsili co zagra lepiej od nich?

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

kolego to taki żart,ja swojego czasu grywałem( chałtury)na taki balet to się bierze JBL mrx525,jakiegoś Alpharda v4 min,już nie wspomnę o kolumnach basowych,no ale w sumie to nie club ,a w remizie to i Alton 80 zagra.

ta sala ma około 250 m.2 więc napewno będzie za słąby ale nie mam wyjścia muszę coś pokombinować przecież nie będę dla jednych poprawin kupował sprzętu estradowego

Jasne, że nie miałoby to sensu, ale dam ci dobrą radę, na twoim miejscu poszukałbym jakieś wypożyczalni nagłośnienia profesjonalnego.

jeśli to robi dla zabawy to niech szuka,a jeśli dla zarobku paru złociszy to do tego interesu dopłaci,jak będzie chciał wypożyczyć.

patrzyłem w tej chwili i wynajęcie takiego sprzętu to 1000zł więc odpada

Panowie podpowiedzcie mi jak spiąć można wzmacniacz z amplitunerm kd aby to grało razem ?

Panowie pomóżcie jak to zrobić ?

plan mam taki pod wzmacniacz onkyo podepnę dvd z którego będą lecieć płyty i kolumny unitra tonsil zg40 8om oraz kolumny sony 8om następnie chcę złączyć wzmacniacz onkyo z amplitunerem kd tak żeby to grało razem i do tego kina domowego podępnę drugie unitra tonsil zg 40 tylko że 4om + subwoofer

chodzi mi o to żeby ten wzmaczniacz stereo onkyo wzmacniał ten pierwszy zestaw głośników a wzmacniacz kd drugi zestaw

nie mam wyjścia pre out i nie muszę sterować tego wszystkiego jednym pilotem

nie podniecaj się nie organizuję imprez zawodowo bo jak bym to robił to bym sobie kupił profesjonalny sprzęt

jeżeli twierdzisz że te tonsile grają słąbo to napewno nigdzie ich nie słuchałeś

na tej sali spokojnie dały radę i nie mówię tu o audiofilskich odczuciach bo to nie o to chodziło mało jest audiofili wśród pijanych osób

A co ma piernik do wiatraka czy ktoś jest audiofilem czy nie. Ja mówię tu o podstawowym dobrym nagłośnieniu estradowym. A fotograf na tym weselu robił zdjęcia Smieną czy aparatem w telefonie? Przecież telefon też robi dla niektórych fantastyczne zdjęcia.

chyba nie pamiętasz czasów gdzie dyskoteki były nagłaśniane altusami i wszyscy byli zadowoleni

Pamiętam dokładnie ale to było 20lat temu i wszyscy się cieszyli, że mieli Altusy bo nic innego i tak nie można było dostać. Teraz wszystkiego jest pełno i można kupić sobie co się tylko chcę a więc robienie imprez na domowym sprzęcie kojarzy mi się z totalnym chałturowaniem. Życzę udanej imprezy i wytrzymałości sprzętu bo będzie Ci takowa potrzebna.

A co ma piernik do wiatraka czy ktoś jest audiofilem czy nie. Ja mówię tu o podstawowym dobrym nagłośnieniu estradowym. A fotograf na tym weselu robił zdjęcia Smieną czy aparatem w telefonie? Przecież telefon też robi dla niektórych fantastyczne zdjęcia.

Pamiętam dokładnie ale to było 20lat temu i wszyscy się cieszyli, że mieli Altusy bo nic innego i tak nie można było dostać. Teraz wszystkiego jest pełno i można kupić sobie co się tylko chcę a więc robienie imprez na domowym sprzęcie kojarzy mi się z totalnym chałturowaniem. Życzę udanej imprezy i wytrzymałości sprzętu bo będzie Ci takowa potrzebna.

wiem że na tym sprzęcie nie zaszaleje ale napewno będzie grało lepiej jak bumbox czy wieża technics

nie gram profesionalnych imprez teściu mnie poprosił abym skołował coś do grania dletego sie staram jak mogę

nie mam zamiaru kupować czy wypożyczać sprzętu bo szkoda mi kasy na jeden raz

potrzebuje tylko pomocy jak spiąć amplituner kd i wzmacniacz tak żeby razem chodziły?

i w tedy tak jak pisałem wcześniej do kina domowego podepnę tonsil unitra zg40 4om i subwoofer 200wat a do wzmacniacza podepnę unitra tonsil zg 40 8om i kolumny sony 120wat 8om

Temat żart,ale jak tak chcesz zrobic to jaki problem masz dvd to analogowo to wzmacniacza stereo,a cyfrowo do amplitunera i bedzie to chałasowac razem.

dziękuję w końcu za odpowiedź a nie umoralnianie mnie na temat nagłośnienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.