Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty zasilacz stabilizowany -prosba o pomoc

PJT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje pomocy przy wyborze tranzystora i wartosci rezystora obok niego. Układ ma dostarczac napięcie 90V, czy możecie doradzić jakieś modyfikacje schematu bo wyglada on bardzo 'ubogo'.

Uprzejmie prosze o odpowiedzi.

schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może macie lepsze propozycje stabilizowanego napięcia ? Może być lampa. Na Salasa mnie nie stać :(

Ukryta Zawartość

Nie napisałeś nic na temat prądu który zasilacz ma dostaczać. Znajdź w sieci zasilacz w podobnej konfiguracji ale z Darlingtonem wykonawczym i tranzystorem wzmacniaczem błędu, wtedy można zastosować diodę zenera o wartości niższej niż 90 V. I regulować dokładnie napięcie. Jako poglądowy schemat polecam np. zasilacz Radmora 5100/5102. Wartości elementów się przeliczy.

fig532.gif

znalazlem takie cos z darlingtonem...

skad wezme schemat tego radmora ? wszystko trzeba googlowac czy masz moze pod ręką ?

Będę wdzięczny za każdą pomoc!! Kolejka dla CIebie

Witaj ! Oprócz tego że podałeś napięcie to jeszcze musisz podać prąd który ma z tego zasilacza być pobierany, bo tak z kapelusza to raczej ci nikt nie doradzi. Dobrze byś napisał coś o tym co chcesz zasilać bo od tego głównie zależy konstrukcja zasilacza.

Pozwolę sobie wkleić to o czym pisze rroman.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam zamiar zasilać taki układ. Nie wiem jaki prad pobiera bo nie znam sie na lampach.

Wzm-lamp-schemat.gif

ps czy 90V nie bedzie za mało ? Moge dać do 130

stawiam wszystkim kolejke ;-)

Tego układu z radmora przyznaje nie rozumiem, z jednym tranzystorem jeszcze tak

Przy tej wartości rezystorów ten przedwzmacniacz ciągnie pewnie 5-10mA. Przy E88CC mógłbyś pokusić się o zasilanie 150-200V.

Układ z radka przede trzeba przeliczyć. Zenerę dać ~1/2 pożądanego napięcia wyjściowego, dzielnik na wyjściu taki, aby na wyjściu miał tyle ile na zenerce. Trzeba także przeliczyć go, aby nie pobierał więcej jak 1mA. Do wymiany także rezystor biasu.

maxymalnie 110V zmiennego takie mam trafo...

sorry ale nie da sie jakoś prościej tego zrobić ? Ten schemat z radmora mnie przeraża nic z niego nie rozumiem, a wolałbym rozumieć to co robie.

dziękuje za odpowiedź.

ps czy przed stabilizatorem można upchnąć filtr CLC ?bo tak sie sklada ze mam dlawik i kondy

D509 - 75W 1W

T510 - MJE340

T511 - BF420

T512 - BF420

R522- regulowany 15k-75k 0,5W

R523- 75k 0,5W

R526- 75k 0,5W

R527 - 33k 0,5W

R530 - 33k 0,5W

Regulacja R522 pozwala na regulacje napięcia wyjściowego w zbliżonym do tego co podałeś zakresie. Dla 150V na wyjściu T512 może być potrzebny MJE340. To tak na szybko. Kondy 22uF 250V.

Doceniam Twoją prace (i wykorzystam tylko ze pozniej),,,, nie moglbys mi zaproponowac czegos prostrzego ? ten projekt sie nie zmarnuje

bo jest tez problem ze bede to lutował na płytce uniwersalne albo na pająka :/ taki gigant mi nie wyjdzie

Opublikowano · Ukryte przez cir, 20 Sierpnia 2013 - Brak powodu
Ukryte przez cir, 20 Sierpnia 2013 - Brak powodu

Nie podoba mi sie sorry, ale daje kolejke ;)

Panowie pisałem w temacie że ma być PROSTY, ja chce go rozumieć.

Zasilacz prosty ale bardziej rozbudowany -to jedynie taki by był -ale trochę drogi, bo na wyższe wolty.

Można zbanować tego gościa ? On chyba jest z kosmosu.

78marek czy ty masz jakiś generator tych koszmarków które wklejasz z takim upodobaniem ?

Jest jakiś generatorek na forum i na prawie edycji zablokowało mnie i nie musicie mieć najlepszy i najprostszy schemat zasilacza, bo obecnie schemat się nie wyświetla i go nie potrzebujecie. Był w nim jedyny błąd rezystor 1.8k powinien być zastąpiony na 6.2k, ale edycja namieszała i zniszczyła informację.

Nie bądźcie egoistami i nie jeden zechciałby zobaczyć zasilacz na wyższe wolty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety, ale nie da się wykonać zasilacza stabilizowanego , z regulacją napięcia wyjsciowego za pomocą np dwóch rezystorów. Rzadko przyjdzie Ci montować układy prostsze od podanego powyżej zasilacza.Opis i zasadę działania stabilizatora ze wzmacniaczem błędu na pojedyńczym tranzystorze znajdziesz u wujka Goo.... w ciągu dwóch minut.

Ale moja propozycja jest następująca - wyrzucamy wszystkie elementy które nie są absolutnie niezbędne ( niestety kosztem pogorszenia parametrów zasilacza).

Z prostownika - wyrzucamy kondensatory C524 i C525. Jeżeli rzeczywiście wydajność prądowa zasilacza musi być na poziomie powiedzmy 10 mA - wyrzucamy tranzystor T511. Wyrzucamy rezystor R521 stanowiący wstępne obciążenie zasilacza, rezystor R528 oraz rezystor R527 i kondensator C521. Wyrzucamy także kondensator równoległy do diody Zenera.

Ponieważ przyjęcie napięcia diody Zenera na poziomie zaproponowanym przez Muzg powoduje, że przy napięciu wyjściowym 90V prąd diody zenera maleja grubo poniżej 1 mA, proponuję zastosować diodę o napięciu np 43V, 1,3 W.

R526 33k

R530 33k

R523 75k

Zamiast R522 szeregowo połączony rezystor 82k i PR 100k

Tranzystory i kondensatory zaproponowane powyżej jak najbardziej do wykorzystania.

dobra przekonaliscie mnie zrobie tak jak mowil Muzg.

masz kolejke

dać filtr CLC zaraz po mostku ? Przed stabliziatorem ? jakie wartosci ?

jakie wartosci tych kondensatorow ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mea Culpa !

Nie pomyślałem, że dla wysokich napięć wyjściowych zabraknie jednak prądu bazy tranzystora szeregowego. Więc albo ograniczysz napiecie wyjściowe do około 120VDC, albo zastosujesz układ Darlingtona.

Kondensatory - np takie jakie zaproponował Muzg 22 uF/250V. Równoległy do diody zenera np 10uF/150V. Ten pomiędzy bazą a kolektorem T512 to 1 nF/250V np ceramiczny.

...znakomitym rozwiązaniem jest zasilacz z filtrem aktywnym na mosfecie. Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) końcowy schemat, niżej PCB...Jak masz dławik, to można wstawić i zrobić CLC. Układ sprawdzony i polecany przez wielu, tani, zenerką ustalasz napięcie jakie chcesz. U mnie działa w Soha mk IV....:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Prosty i tani dokładnie taki jak chciałem :)

Zamowilem juz czesci do tego radka wiec zrobie oba

Powiedz mi tylko gdzie jest finalny schemat i pomoz dobrac elementy.

ps dałbyś schemat do socha iv ?

Ja robiłem z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a poniżej dwa projekty PCB, przy czyn drugi jest nieco okrojony wzgl. tego schematu, a HKwinto twierdzi,że lepszy. CZYTAJ:)

Wszystkie części stosujesz wg schematu, zenerki dajesz na trakie napięcie jakie potrzebujesz na wyjściu. Tranzystor to IRF 820 lub 840 lub podobne. Możliwe że musisz PCB dopasować do swoich części (choćby kondensatorów) Jedyny problem to dobór rezystorów w filtrze CRCRC. Ja tego nie policzę , nie jestem elektronikiem, ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Koledzy próbowali mi pomóc. CZYTAJ:)

Soha IV to wersja moduowa mkIII, nie doczekała się publikacji wersji finalnej. Sam układ wzmacniacza nie różni się w zasadzie od MKIII, może za wyjątkiem tranzystorów. Plusem jest to, że każdy moduł to osobne PCB dzięki temu można stosować różne rozwiązania. I tak przewidziane były nowy zasilacz anodowy hybrydowy - lampa prostownicza i krzem na wyjściu, bodaj zasilacz impulsowy do żażenia. Robiłem prototypy na podstawie pomysłów Luiisa. Z tego wszystkiego na finał dla siebie zrobiłem wersję zbalansowaną (4 końcówki) zasilam to z 2 zasilaczy anodowych które linkowałem wyżej, żażenie podobnie jak w mkIII, ale też rozdzielne na dwa kanały, podobnie zasilanie końcówek. W sumie mam kikanaście PCB i 5 transformatorów:) Pełne dual mono, a w zasadzie dual stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kilka zdjęć.

Nie jestem autorem opracowania, tak więc nie mogę udostępnić schematów itp....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak masz 220uf to dawaj, na pewno wystarczą, widziałem już z nimi ten układ. Z tego co piszą dużą rolę w filtrowaniu ma sam mosfet.

IRFP240 jest do 200V irfp460 do 500v. Znajdź pdfy i CZYTAJ!!! Porównaj też pinologię:)!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.