Skocz do zawartości
IGNORED

T+A Elektroakustik oec 1000 Pomocy!

dax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Z góry zaznaczam że jestem laikiem w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Dziękuje!

Tak więc sprawa wygląda następująco...

Jakieś dwa miesiące temu stałem się nowym właścicielem kolumn T+A Elektroakustik OEC 1000.

Ja niestety nie znam się na tym zbyt dobrze i mam pewien problem, a w sumie kilka.

W dołączonych zdjęciach widać że zawieszenie piankowe w głośniku niskotonowym się sypie.

Wiem że jest to robota wieku gdyż przed napisaniem tego wpisu próbowałem namierzyć temat i dowiedzieć się jak najwięcej.

Niestety poza niemieckim serwisem który jest drogi nie wiem gdzie mogę je przywrócić do życia.

Kolejnym problemem jest urwany drucik w głośniku wysoko tonowym, widać to na zdjęciu.

Myślę jednak że jest to sporo mniejszy problem. Chyba że się mylę?

Nie chcę ich odpalać gdyż boje się że coś namieszam.

Wiem że kiedyś grały i ich stan wizualny wskazuje na to że nic nie było kombinowane.

Sprzęcik wygląda okazale i dlatego planuję je doprowadzić do porządku i zatrzymać.

Posiadam również przedwzmacniacz luxmana C-02 więc wydaje mi się że to ta epoka i dobrze się uzupełnią :)

Proszę o pomoc doświadczonych kolegów po fachu co mam zrobić z tym fantem??

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

P.S

Jeżeli to nieodpowiedni dział dla mojej wypowiedzi, proszę o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce.

8jia.jpgz8d8.jpg6mg7.jpgx3b8.jpgbslc.jpga77l.jpgaw8n.jpghpzi.jpgt7lt.jpg3k0x.jpg6g75.jpgmulf.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/105145-ta-elektroakustik-oec-1000-pomocy/

Dzięki za zainteresowanie :)

Dziwnie to zabrzmi, ale paczki miały zostać poddane recyklingowi.

Na szczęście udało mi się je uratować.

Jeżeli chodzi o pseudo serwisy itp to oczywiście odpada.

Zależy mi na jak najlepszym odwzorowaniu ich pierwotnego brzmienia, najlepszym i myślę że jedynym rozwiązaniem będzie zakup oryginalnych zawieszeń.

Tak jak kolega wyżej zauważył, musi to być pianka.

Nie wiem gdzie mogę znaleźć serwis w PL który by mi sprowadził te zawieszenie i je profesjonalnie zamontował.

W rachubę wchodzi również indywidualne zamówienie z ebay.de i ewentualne oddanie do serwisu.

Wiem że jest to przetwornik Vifa, ale nie wiem gdzie go mogę zakupić :(

Pozdrawiam

Jezeli w Twoim wypadku felerne sa tylko pianki, to zaden problem. Ja osobiscie odeslal bym je bezposrednio do T+A, bedziesz mial gwarancje i pewnosc ze wszystko bedzie ok. W innym wypadku pozostaje kupno zamiennikow, to drivery Vify i na ebayu powinienes znalezc zawieszenia z gumy. Te kolumny to prawdziwy rarytas, w latach 80tych kosztowaly majatek i sa w tej chwili mega rzadkie. Za kilka, kilkanascie lat, Niemcy bede pewnie placili za nie sporo.

Ja mialem taka pare jakis czas temu, niestety u mnie byly spalone glosniki wstegowe i kolumny byly tak kombinowane ze musialem je odsylac do Niemiec zeby przywrocic je do normalnego stanu bo jakis polski domorosly guru tak je "stuningowal" ze pozal sie boze... SPrzedajacy byl niestety na tyle gluchy ze twierdzil ze glosniki wstegowe graja tak delikatnie uze ich praktycznie nie slychac...masakra!! I do tego to kolega z forum a najwyrazniej problemy ze sluchem daleko posuniete..zajelo mi to prawie rok czasu i sporo pieniedzy zeby zagraly jak trzeba. Firma T+A doslala mi za to ZA DARMO folie do wymiany. Mam pelna dokumentacje wraz ze schematami itp.

Ogolnie to bardzo dobre kolumny ale graja typowo niemieckim dzwiekiem z tego okresu, sa bardzo selektywne i neutralne, dla mnie az za bardzo...dlatego bez zalu sie ich pozbylem. Dobieral bym do nich elektronike grajaca "po cieplej stronie" ktora by je conieco umuzykalnila. DO kina sa wrecz jak znalazl, kontrola basu i dynamika sa wzorcowe.

Tataj sa zawieszenia do modelu TMR160, tez na 10" vifach, napisz do sprzedajacego czy beda pasowaly, to znany w Niemczech expert i napewno powie czy sie nadadza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aha, jeszcze cos, jakbys szukal dobrego serwisu to w Niemczech w Hannoverze jest Audio Consulting ktory mi je robil, facet zna sie na rzeczy i nie jest drogi, przynajmniej na niemieckie warunki :)

A wlasnie doczytalem o piankach...mozesz zapomniec o tym ze znajdziesz zawieszenia piankowe, nawet serwis T+A stosuje w tej chwili gume i nic innego nie zaleca, nie wywazaj otwartych drzwi, stosowanie piankowych zawieszen, nawet gdyby byly dostepne, mija sie w tej chwili z celem.

Koniecznie trzeba uważać, żeby pianka nie została zastąpiona gumą. Kolumny stracą wtedy bardzo dużo ze swych zalet.

Rozwin temat..

Ukryta Zawartość

Jezeli w Twoim wypadku felerne sa tylko pianki, to zaden problem. Ja osobiscie odeslal bym je bezposrednio do T+A, bedziesz mial gwarancje i pewnosc ze wszystko bedzie ok. W innym wypadku pozostaje kupno zamiennikow, to drivery Vify i na ebayu powinienes znalezc zawieszenia z gumy. Te kolumny to prawdziwy rarytas, w latach 80tych kosztowaly majatek i sa w tej chwili mega rzadkie. Za kilka, kilkanascie lat, Niemcy bede pewnie placili za nie sporo.

Ja mialem taka pare jakis czas temu, niestety u mnie byly spalone glosniki wstegowe i kolumny byly tak kombinowane ze musialem je odsylac do Niemiec zeby przywrocic je do normalnego stanu bo jakis polski domorosly guru tak je "stuningowal" ze pozal sie boze... SPrzedajacy byl niestety na tyle gluchy ze twierdzil ze glosniki wstegowe graja tak delikatnie uze ich praktycznie nie slychac...masakra!! I do tego to kolega z forum a najwyrazniej problemy ze sluchem daleko posuniete..zajelo mi to prawie rok czasu i sporo pieniedzy zeby zagraly jak trzeba. Firma T+A doslala mi za to ZA DARMO folie do wymiany. Mam pelna dokumentacje wraz ze schematami itp.

Ogolnie to bardzo dobre kolumny ale graja typowo niemieckim dzwiekiem z tego okresu, sa bardzo selektywne i neutralne, dla mnie az za bardzo...dlatego bez zalu sie ich pozbylem. Dobieral bym do nich elektronike grajaca "po cieplej stronie" ktora by je conieco umuzykalnila. DO kina sa wrecz jak znalazl, kontrola basu i dynamika sa wzorcowe.

Tataj sa zawieszenia do modelu TMR160, tez na 10" vifach, napisz do sprzedajacego czy beda pasowaly, to znany w Niemczech expert i napewno powie czy sie nadadza:

Ukryta Zawartość

Aha, jeszcze cos, jakbys szukal dobrego serwisu to w Niemczech w Hannoverze jest Audio Consulting ktory mi je robil, facet zna sie na rzeczy i nie jest drogi, przynajmniej na niemieckie warunki :)

A wlasnie doczytalem o piankach...mozesz zapomniec o tym ze znajdziesz zawieszenia piankowe, nawet serwis T+A stosuje w tej chwili gume i nic innego nie zaleca, nie wywazaj otwartych drzwi, stosowanie piankowych zawieszen, nawet gdyby byly dostepne, mija sie w tej chwili z celem.

Rozwin temat..

Ukryta Zawartość

Na pierwszej stronie facet tłumaczy, że po wymianie pianki na gumę bas traci dokładność. Sprowadziłem 4 party T+A 160 TMR Criterion i jest to prawda potwierdzona empirycznie. Piankowe resory są dostępne, choćby na powyższej stronie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No patrz, serwisanci T+A to jednak gamonie, zeby polecac zawieszenia z gumy ktore degraduja dzwiek :) swoja droga zastanawiam sie w jaki sposob bas traci dokladnosc? Rozumiem ze porownywales bezposrednio dwie pary w ktorych w obu przypadkach zawieszenia gumowe i piankowe byly w idealnym stanie??

No patrz, serwisanci T+A to jednak gamonie, zeby polecac zawieszenia z gumy ktore degraduja dzwiek :) swoja droga zastanawiam sie w jaki sposob bas traci dokladnosc? Rozumiem ze porownywales bezposrednio dwie pary w ktorych w obu przypadkach zawieszenia gumowe i piankowe byly w idealnym stanie??

Dokładnie tak. Z gumowymi resorami dźwięk stracił wiele ze swej subtelności, stał sie twardy i jakiś taki "zwyczajny". Przećwiczone na czterech parach.

A to mistrzu zwracam honor ;) Ja tez mialem TMR160 ale wieki temu, wspominam je bardzo dobrze, zdecydowanie lepiej niz OEC1000. Mialem takze OEC500, nizszy 3drozny model z tej samej serii, i ten gral wysmienicie, podobal mi sie bardziej niz 1000ka. Dzwiek jakis bardziej koherentny i nie tak kliniczny..

W kilku sklepach mają zawieszenia do tego seasa (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Pytanie tylko czy to oryginały.

Ukryta Zawartość

Dzięki za namiary :)

Kontaktowałem się z Rainer Rihm niestety bez skutku.

Być może dostanę odpowiedź na dniach, ale już zdecydowałem co do zakupu zawieszenia.

Zamówiłem je z linku powyżej i czekam na paczuszkę.

Jak już dostanę ją do rąk to wtedy pomyślę nad serwisem gdzie mi wykonają usługę "przełożenia"

Dalej byście polecali jakieś serwisy niemieckie?

Czy może w Polsce nie będzie z tym problemu, w końcu to nie trudna operacja.

A może się mylę?

Dzięki za namiary :)

Kontaktowałem się z Rainer Rihm niestety bez skutku.

Być może dostanę odpowiedź na dniach, ale już zdecydowałem co do zakupu zawieszenia.

Zamówiłem je z linku powyżej i czekam na paczuszkę.

Jak już dostanę ją do rąk to wtedy pomyślę nad serwisem gdzie mi wykonają usługę "przełożenia"

Dalej byście polecali jakieś serwisy niemieckie?

Czy może w Polsce nie będzie z tym problemu, w końcu to nie trudna operacja.

A może się mylę?

W polsce jest koles, który robi głośniki na tip top. Robił mi woofery 15" JBL - wyszły jak z fabryki. Twoje też pewnie ogranie na tip top.

Arkadiusz Jasiński tel 880882880

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.