Skocz do zawartości
IGNORED

creative sound blaster x-fi surround 5.1 pro podłączenie gramofonu

16thFalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy temat na tym forum. Jestem jeszcze zielony w dziedzinie audio. Czytam forum, przymierzam się do kupna lepszego stereo ale to innym razem. Posiadam karte creative sound blaster x-fi surround 5.1 pro do niej podłączone głośniczki z niskiej półki (media tech bolero 5.1, niecałe 90W w rms). W tej karcie jest wejście Line In, w instrukcji napisali że jest możliwe podłączenie gramofonu z dopiskiem "na poziomie liniowym" i nie mam pojęcia co to znaczy. Zaciekawiło mnie to, ponieważ wczoraj dostałem starą Unitre Fonice gs 464. Nie wiem czy działa, chciałbym to sprawdzić, ale nie mam możliwości podłączenia pod prawdziwy wzmacniacz i kolumny. Wiem, że moje głośniczki do kicha ale jeżeli jest możliwość podłączenia gramofonu pod tą kartę to chciałbym spróbować. Aktualnie zbieram na Yamahe AX700, co do kolumn jeszcze nie wiem.

Pozdrawiam

Jakie ripowanie winyli? Pytam się, czy ta karta faktycznie może być podpięta pod tą Fonice gs 464 i czy będę mógł posłuchać starych płyt.

Uspokoiles mnie

Nie zglebiaj dalej tego tematu:-)

W instrukcji masz napisane-na poziomie liniowym-a gramofon z natury dzialania nie zapewnia pasma na poziomie liniowym-chyba ze ma wbudowany przedwzmacniacz korekcyjny-a z takim sie nie spotkalem-byc moze istnieja-sa nawet z wyjsciem cyfrowym

Ta unitra nie ma chyba nawet gniazd chinch-trzeba by jakas przejsciowke..

Normalnie powinno to wygladac ze podlaczasz go do przedwzmacniacza gramofonowego lub wznacniacza zintegrowanego z wejsciem gramofonowym

Ogolnie ten pomysl z podlaczeniem do kompa jest z gatunku niedorzecznych

w instrukcji napisali że jest możliwe podłączenie gramofonu z dopiskiem "na poziomie liniowym" i nie mam pojęcia co to znaczy

Kolego, a Ty jesteś pewien, że to dotyczy Twojej karty ( nie jest to instrukcja zbiorcza kilku róznych modeli ? ) ? Z tego co wiem preamp gramofonowy posiada tylko model "creative sound blaster x-fi hd" i faktycznie moża wejścia liniowe tej karty przełączyć na wewnętrzny preamp gramofonowy ( podobno całkiem dobrej jakości ) poprzez panel kontrolny na PC.

Wejścia liniowe to dwa gnizada typu cinch ( kanał prawy i lewy ) więc jakbyś chciał podłączyć wspomniany gramofon posiadający "pięciopalczastą" wtyczkę DIN, musisz kupić sobie odpowiednią przejściówkę (kilka złotych ).

Pozdr.

JacekPlacek

Znalazłem to w instrukcji konkretnie do mojej sound blaster x-fi surround 5.1 pro. Też się zdziwiłem, bo w wyższych i znacznie droższych modelach jest też o tym mowa a wejście właśnie zupełnie inne. Moja unitra dodatkowo jest bez jakiejkolwiek wtyczki (nie znam historii czemu została odcięta, po prostu jest kabel stereo do zarobienia). W takim razie dzięki wielkie za rozjaśnienie problemu. Pozostało dalej zbierać kasę na yamahe ax700.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.