Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End w "wielkiej płycie"?

Gość partick

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ten watek mial cel wiedza tylko Ci, ktorzy widzieli go w jego oryginalnej/pierwszej wersji, dalsza dyskusja to juz tylko pochodna.

partick,

Napisze jeszcze raz.

Siedzisz w domu, kobieta na ciebie zarabia bo przeciez "rownouprawnienie jest", a ty zakladasz prowokacyjne watki (pierwotnie wklejajac stare zdjecie jednego z forumowiczow, o ktorego wiedzy, osluchaniu mozesz tylko pomarzyc)

Nie sluzy ci zycie na tej obczyznie czyba!!

A co do tematu watku.

W bloku w 20m2 mozna uzyskac brzmienie wybitne, o ktorym ci sie nawet nie snilo.

----------------------------------------------------

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Byłem kiedyś w "wielkiej płycie" w Warszawie.

Powinno boleć bo jak twierdzi mój jeden kolega:

"Wolę iść do dentysty w Krakowie niż jechać na wycieczką do Warszawy:)"

Nie podzielam jego opinii.

20-23m2 na 6 piętrze. ( chyba Puławska)

Normalne polskie mieszkanie.

Żadnych akustycznych ustrojów.

Stary ale "audiofilski" sprzęt . Meridian jakiego nawet ja nie pamiętałem.

Podobnie wzmacniacz.

Podłączyliśmy Amstaff Mini i................szok.

Grało absolutnie wybitnie.

Ale w kategorii OPEN a nie do 10 000,- za system!!!

Godzinę później byłem u jednego z dystrybutorów i słuchałem systemu za grubo ponad 200 000,-

Po prostu .......słabizna.

AKUSTYKA!!! ( losowa sprawa)

p.s. klient nie kupił Mini...........czegoś mu brakowało:)

Gość partick

(Konto usunięte)

Nie sluzy ci zycie na tej obczyznie czyba!!

i dlatego, jak wiele innych osób, wyjechałem z tej obczyzny ;-)

dziękuję za udział w wątku.

A może najpierw Rada Starszych ustali co to jest sprzęt Hi-END i kiedy się już zaczyna Hi-END a kiedy nie? Jakaś klasyfikacja?

no chyba poniżej £100k za kompletny system nie ma co rozmawiać o prawdziwym Hi-End.

a może w Polsce £50k?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Brzmienie PRZEDE WSZYSTKIM zależy od adaptacji akustycznej. Najlepsze brzmienie słyszałem w klasycznym bloku mieszkalnym w pokoju o powierzchni 11m2 adaptowanym akustycznie na pół-profesjonalne studio masteringowe.

Czy miałeś możliwość odsłuchać ten zestaw w innym pomieszczeniu,większym?

Mój przyjaciel, dysponując mieszkaniem na wrocławskich Krzykach, w jedenasto-piętrowym drapaczu chmur z pokojem coś ok. 30m2, wyłożył wszystkie ściany wykładziną, podłogę zrobił chyba trzy warstwową, też z wykładziną i sklejką na przemian, sufit też z wykładziną i coś tam jeszcze, plus elementy wykładziny na meblach...

Przytroczyłem tylko fragment,bo nie o to biega!?

Gdyby brać pod uwagę konstrukcję ścian / /budowę począwszy od gałęzi krzaczastych namiotowych poprzez konstrukcje drewniane / żelbetonowe / cegłę dzuiurawkę/ pustak szlakowy/ cegłę białą itd itd to byb to było dopiero na temat gadać!

Ja zadaje proste pytanie, na ile inwestować w sprzęt audio do metrażu jaki mamy do dyspozycjii?

To jakiś lepszy domek (pierwsze zdjęcia), ale np. właśnie w Chicago, w Marina Tower (stare budownictwo, ale chyba jare mimo że Trump to nie jest) apartamenty nie są droższe niż te w centrum Krakowa lub Warszawy. W Krakowie ze 3 lata temu, widziałem nawet ogłoszenie przy wejściu do jednej z odnowionych kamienic (13 tys. pln netto / m2) "Zamienię dom na Florydzie na mieszkanię w tej kamienicy". Więc patrząc całościowo, warunki na dobre mieszkanie w PL są nieco gorsze niż w US. Zresztą wolałbym mieszkanie w centrum Chicago, nawet w takim Marina Tower niż nawet lepsze w centrum Warszawy lub Krakowa.

To pierwsze zdjęcie to Lake Point Tower - prestiżowy budynek w Chicago z 1964 roku, najdalej wysunięty na wschód, czyli do jeziora Michigan, zaraz przed Navy Pier. Różne są tam mieszkania, od naprawdę wyczynowych do zupełnych prostych i standardowych klitek, zupełnie niedrogich... Najlepsze i jedno z droższych mieszkań jakie tam znam jest wystawione na sprzedaż i pytają o 1.7 mln, kompletnie urządzone z najwyższej jakości meblami, topowymi plazmami jeszcze Pioneera Kuro Elite, fortepianem, cudami i innymi wodotryskami... powierzchnia 3000 stóp kwadratowych, naprawdę z gustem i na poziomie... byłem tam. Ten drugi obrazek to nie wiem, chociaż całkiem ładne mieszkanko, natomiast trzeci obrazek to właśnie loft, przerobiony z dwoma sypialniami... w takich miejscach muzyka brzmi przeważnie znakomicie i to bez wielkich przeróbek... połączenie cegły, drewna, metalu... sufit robi robotę jak się patrzy.

Lake Point Tower

08244124.jpg

To za 1.7, patrz zdjęcia "interior".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Hi-end w wielkiej płycie przestał grać ponad godzinę temu, a będzie mógł odezwać się najwcześniej o 6-tej czy 7-mej nad ranem, nie wiem dokładnie nawet jak w tych regulaminach spółdzielnia pozwala hi-endowi grać :) A tak w ogóle nie ma to jak porządny odsłuch do późna w nocy - orkiestra grać! Wyśmienity prąd elektrownia dziś serwuje :D

Ja zadaje proste pytanie, na ile inwestować w sprzęt audio do metrażu jaki mamy do dyspozycjii?

Na ile chcesz, wolny wybór i Twoja decyzja... Osobiście nie wchodziłbym w więcej niż powiedzmy trzydzieści tysięcy zł. Tak chyba to widzę, ale przecież różnie bywa, prawda? Dużo czynników na to wpływa, a najważniejszy, to czy jesteś sam, czy z rodziną... tak przynajmniej mi się wydaje i nie ma dla mnie znaczenia, że to jest wielka płyta, bo słucham muzyki nie za głośno, a i zaadaptować pokój można specjalnie do audio w typowym 25 metrowym pomieszczeniu, które zupełnie wystarczy do delektowania się muzyką i jej jakością. Najważniejsza rodzina, z którą najlepiej wychodzi się na.... dworzec!

Parker's Mood

Lake Point Tower

3000 sq ft, czyli prawie 300 m2. W PL z wyposażeniem, w tak prestiżowej dzielnicy będzie niewiele tańsze. A sam przyznaj, co jest ciekawsze, centrum Chicago, z jeziorem i jego otoczeniem, Navy Pier, Millenium Park, i etc. czy chaotyczne centrum Warszawy, lub jarmarczny rynek Krakowa (nie mam nic do tych miast, są piękne ale chyba źle zarządzane). Nie chodzi nawet o wygląd, bo i Wawa i Kraków mają swój klimat, ale o wygodę życia.

Lake Point Tower to chyba jedyny budynek po tej stronie Lake Shore Drive?

System gra dobrze, albo nie....

Obecnie z kolei mieszkam klatkę obok stereo-stereo, więc oboje mieszkamy w typowej starej kamienicy dla której bloki z wielkiej płyty to jest twór futurystyczny, i chociaż w stereo stereo nie byłem bo sprzedają tam jakieś egzotyczne hiendowe marki to nie sądzę, żeby mieli problem z odsłuchiwaniem ich u siebie.

Cytat ze strony salonu:

"Po mile spędzonych paru godzinach w Stereo Stereo zaczęła mi wracać wiara w przyszłość salonów Hi-Fi z prawdziwego zdarzenia. Powrót do centrów miast wyspecjalizowanych salonów z urządzeniami wysokiej klasy i z wyszkolonym personelem staje się faktem.

Marcin Olszewski

audiostereo.pl"

To już chyba ostateczny dowód na to, że mają wystarczająco audiofilskie warunki :)

hmm kamienica Wedla? jeśli tak, to pozazdrościć, to jest świetna miejscówka, moim zdaniem jeden z piękniejszych warszawskich budynków :)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

3000 sq ft, czyli prawie 300 m2. W PL z wyposażeniem, w tak prestiżowej dzielnicy będzie niewiele tańsze. A sam przyznaj, co jest ciekawsze, centrum Chicago, z jeziorem i jego otoczeniem, Navy Pier, Millenium Park, i etc. czy chaotyczne centrum Warszawy, lub jarmarczny rynek Krakowa (nie mam nic do tych miast, są piękne ale chyba źle zarządzane). Nie chodzi nawet o wygląd, bo i Wawa i Kraków mają swój klimat, ale o wygodę życia.

Lake Point Tower to chyba jedyny budynek po tej stronie Lake Shore Drive?

Tak, szczególnie jak się popatrzy na wyposażenie, które jest wliczone w koszt, a sam koszt krzesełka do baru to chyba letko dwójeczka... '-) Jedno z ładniejszych tam mieszkań i naprawdę nieżle zrobione. Designer tego pomieszczenia, zaraz po projekcie zmarł, a dobierał i projektował wszystko cost no object. Moim zdaniem warto, jak ktoś ma ciśnienie na mieszkanie w niezłym miejscu, a muszę powiedzieć, że wschody słońca nad jeziorem Michigan są spektakularne. Jeden gość wykupił tam całe piętro i ma widok na trzy strony świata... he he. Po tej same stronie jest jeszcze budyneczek Koniczynka, ale on stoi w wodzie.

Parker's Mood

i dlatego, jak wiele innych osób, wyjechałem z tej obczyzny ;-)

dziękuję za udział w wątku.

no chyba poniżej £100k za kompletny system nie ma co rozmawiać o prawdziwym Hi-End.

a może w Polsce £50k?

Śmieszne:)

Hi-end nie musi kosztować, a GRAĆ...

Nie ma co psioczyć i robić sobie jajek z "wielkiej płyty"...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

no to wg Twojej kwalifikacji, ja też mam Hi-End - jak to dobrze, że nie mieszkam w "wielkiej płycie"... uff ;)

Być może...

Ale w gruncie rzeczy 99% audiomaniakom tylko się tak wydaje... Więc masz małe szanse:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Być może...

Ale w gruncie rzeczy 99% audiomaniakom tylko się tak wydaje... Więc masz małe szanse:)

A kto to weryfikuje jak jest a co nam się wydaje? Jest jakaś komisja? :-)

Gość partick

(Konto usunięte)

A kto to weryfikuje jak jest a co nam się wydaje? Jest jakaś komisja? :-)

ależ oczywiście, że jest specjalna komisja weryfikacyjna ale szczęśliwie nie uczestniczy w tym wątku ;)

ależ oczywiście, że jest specjalna komisja weryfikacyjna ale szczęśliwie nie uczestniczy w tym wątku ;)

No wlasnie, podejrzana ta cisza. Albo siedza w krzakach i przygotowuja bron do bitwy, albo grupowo pojechali na urlop. Rodzinny bilet wychodzi taniej, a jak sie zamowi w styczniu, to mozna leciec prawie za darmoche przeznaczajac reszte na kable :)
Gość partick

(Konto usunięte)

No wlasnie, podejrzana ta cisza. Albo siedza w krzakach i przygotowuja bron do bitwy, albo grupowo pojechali na urlop.

że tak powiem, pewne osoby, nie bardzo mogą brać udział w tym wątku i okazuje się, że można jednak kulturalnie rozmawiać nawet na tzw. drażliwe tematy.

kwestię uważam za wyczerpaną.

przeznaczajac reszte na kable :)

o właśnie, dobrze że mi przypomniałeś. wszak w "wielkiej płycie" mamy aluminiową instalację elektryczną, skręcaną ohydnymi kostkami:

797907-polaczenie.jpg

Niekoniecznie ......

Wystarczy dobry monitor bliskiego pola......

Mając taki systemik na lampie......(sprawdzone)

....i przyjeżdżając na Audio Show można się nieżle ubawić z brzmienia oferowanego przez większość systemów HI-END...

Bardzo ciekawe w przyszłości planuję drugi system do małego pokoju podaj co to za sprawdzone kolumny i lampka . pozdrawiam .

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Już dawno nie czytałem takich głupot! Czy naprawdę zabawa w audio ogłupia?!

Pewnie od poniedziałku już będą dostępne specjalne materiały budowlane z napisem "For Audio" lub "Top High End" a wszyscy audiofile zaczną kupować działki i budować domy (oczywiście tylko z tych audiofilskich materiałów, używać audiofilskich kabli montażowych, prowadząc osobną linię z elektrowni). Oczywiście na odludziu, pamiętając aby nie docierały do nich żadne odgłosy... Pozostaje jeszcze wytłumienie odgłosów przyrody, ale z tym pewnie pomysłowi projektanci sobie poradzą wprowadzając "audiofilskie tłumiki przyrody"...

Wtedy to będzie dopiero High End...

Jacek

a co nie słyszysz różnic gdy sprzęt w wieżowcu gra na 3 piętrze a inaczej na 11 ?

Lepiej nie mów głośno bo Cię wypiszemy z grona ;) Wszak różnica ciśnień wywiera wprost proporcjonalne zmiany w muzyce a przede wszystkim w mózgu każdego rasowego audiofila ;)

Gość partick

(Konto usunięte)

a co nie słyszysz różnic gdy sprzęt w wieżowcu gra na 3 piętrze a inaczej na 11 ?

o! w wieżowcu jeszcze dochodzą zakłócenia od wind.

Pozostaje jeszcze wytłumienie odgłosów przyrody

jak mieszkasz po za miastem, to szum tła przestaje być dokuczliwy.

Mieszkałem kiedyś w starym bloku z wielkiej płyty ale specyficznym bo mury miały nawet ponad metr grubości . Kiedyś włączyłem w nocy dla testów sprzęt na full i pytałem sąsiadów czy słyszeli muzykę , nie słyszeli a mi głowa podskakiwała od natężenia dźwięku , po lekkiej adaptacji nigdzie już nie udało mi się uzyskać tak rewelacyjnego dźwięku . Poza tym tych pomieszczeń z wielkiej płyty było sporo i tam grało zawsze dobrze , o wiele gorzej grało w nowym budownictwie tam też z reguły słychać co ogląda sąsiad . W domkach jednorodzinnych można sobie zafundować odpowiednie pomieszczenie które będzie grało dobrze dopiero po adaptacji akustycznej tak samo jak t w płycie .

Już dawno nie czytałem takich głupot! Czy naprawdę zabawa w audio ogłupia?!

Pewnie od poniedziałku już będą dostępne specjalne materiały budowlane z napisem "For Audio" lub "Top High End" a wszyscy audiofile zaczną kupować działki i budować domy (oczywiście tylko z tych audiofilskich materiałów, używać audiofilskich kabli montażowych, prowadząc osobną linię z elektrowni). Oczywiście na odludziu, pamiętając aby nie docierały do nich żadne odgłosy... Pozostaje jeszcze wytłumienie odgłosów przyrody, ale z tym pewnie pomysłowi projektanci sobie poradzą wprowadzając "audiofilskie tłumiki przyrody"...

Wtedy to będzie dopiero High End...

nie wolno zapomniec o zaproszeniu różdżkarza przed zakupem gruntu - przeciez to od tego sie powinno zaczynac!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.