Skocz do zawartości
IGNORED

Usher X-718(nowa wersja)

zeta-j

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Powoli przymierzam się do wymiany kolumn (Usher V-601) i mam pytanie co sądzicie o X-718? nie chodzi mi o tą starą wersje lecz taka jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Może ktoś z szanownych kolegów słuchał w jakimś salonie audio, albo lepiej ma u siebie w domu.Nie wiem czy będzie się opłacało kupować nowe i czy będzie jakaś wyraźna różnica w stosunku do V-601 zależy mi przede wszystkim na poprawie basu (schodzącym poniżej 40Hz i z kontrolą) jak i dynamice przekazu, ale z monitora podłogówki mnie nie obchodzą.Jakieś inne propozycje mile widziane TYLKO MONITORY do 4-5tyś z zakupem mi się nie śpieszy i tak muszę sprzedać najpierw V-601, ale głównie te opinie na temat X-718 bym chciał...

PS.Nie mam gdzie posłuchać X-718 za daleko wszędzie, a u mnie w mieście w salonach audio nie mają w ogóle kolumn Ushera :(

Pozdrowionko :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/105008-usher-x-718nowa-wersja/

zależy mi przede wszystkim na poprawie basu (schodzącym poniżej 40Hz i z kontrolą)

Poniżej 40 Hz przy jakim spadku? 3dB? 6 dB? Te Usher mają przy 42Hz jakoś 3 dB spadek SPL, -6dB przy 39Hz. Są nie duże kolumny które schodzą niżej, ale więcej kosztują (np. aktywne Unity Audio The Rock MK2 -3 dB poniżej 40 Hz)

Poniżej 40 Hz przy jakim spadku? 3dB? 6 dB? Te Usher mają przy 42Hz jakoś 3 dB spadek SPL, -6dB przy 39Hz. Są nie duże kolumny które schodzą niżej, ale więcej kosztują (np. aktywne Unity Audio The Rock MK2 -3 dB poniżej 40 Hz)

Chodzi mi o najbardziej "popularny" pomiar "-6dB" jak te X-718 mają -6dB przy 39Hz to już jest wystarczająco dla mnie :) Tylko, że to są dane ze strony i nie wiadomo ile jest w tym prawdy w każdym razie w teście starej wersji X-718 piszą, że bas schodził z swobodą poniżej 40Hz więc tu pewnie jest podobnie.

Używałem X-718 przez parę lat. Polecono mi je jako dobrego partnera dla lampy. Niestety zestawienie z moją Prima Luną nie okazało się najszczęśliwsze. Bas był rzeczywiście bardzo głęboki, porównywalny do basu z kolumn podłogowych, do tego całkiem barwny, ale już motoryka i definicja basu mnie nie zadowoliły. Z tego też powodu w końcu kolumny te sprzedałem. Myślę, że nie była to wina kolumn ale wzmacniacza, który choć świetny, to wybredny jest i wymaga zestawienia z innego rodzaju głośnikami. Wracając do tematu - średnicę X-718 miały świetną, soczystą, bogatą, wysokie tony - wyraźne, otwarte i przejrzyste. To generalnie fajne kolumny, tyle że nie do lampy, a ciepłego i wydajnego prądowo tranzystora. Nie wiem jak gra Twój sprzęt, ale dla X-718 kluczowa wydaje się być niska impedancja wyjściowa wzmacniacza (czyli wysoki współczynnik tłumienia) i dobra wydajność prądowa. Myślę że X-718 dobrze by się zgrały z Audiomatusem lub czymś ze stajni Hypex'a.

Używałem X-718 przez parę lat. Polecono mi je jako dobrego partnera dla lampy. Niestety zestawienie z moją Prima Luną nie okazało się najszczęśliwsze. Bas był rzeczywiście bardzo głęboki, porównywalny do basu z kolumn podłogowych, do tego całkiem barwny, ale już motoryka i definicja basu mnie nie zadowoliły. Z tego też powodu w końcu kolumny te sprzedałem. Myślę, że nie była to wina kolumn ale wzmacniacza, który choć świetny, to wybredny jest i wymaga zestawienia z innego rodzaju głośnikami. Wracając do tematu - średnicę X-718 miały świetną, soczystą, bogatą, wysokie tony - wyraźne, otwarte i przejrzyste. To generalnie fajne kolumny, tyle że nie do lampy, a ciepłego i wydajnego prądowo tranzystora. Nie wiem jak gra Twój sprzęt, ale dla X-718 kluczowa wydaje się być niska impedancja wyjściowa wzmacniacza (czyli wysoki współczynnik tłumienia) i dobra wydajność prądowa. Myślę że X-718 dobrze by się zgrały z Audiomatusem lub czymś ze stajni Hypex'a.

Okej dziękuje za odpowiedz wreszcie jakaś opinia na temat X-718! :) Tak myślałem, że te kolumny będą potrzebować wydajnego pieca zresztą V-601 też wydaje się być jakiś ociężały i nie chce grać z przeciętnymi wzmacniaczami.Ogólnie to jakoś mało popularne te monitory Ushera poza kultowym już s-520 w gazetkach też recenzji jak na lekarstwo.

Kultowe S-520 to jest dopiero porażka!!!Oczywiście jest to moja ocena.Natomiast X-718 sam zastanawiam sie nad zakupem niestety cena jest zaporowa[nawet z drugiej ręki] Słuchałem w Bydgoskim Emarze i byłem bardzo zadowolony,grały z budżetową elektroniką jakiś Audiolab i wszystko było na swoim miejscu,piękna,bogata średnica co się przekłada na dobre wokale.Góra pasma wzorcowa,ilość informacji może na początku przyprawić o ból głowy.Natomiast bas bardzo przyzwoity śmiało schodzący do 40 Hz.Ponadto ten wygląd!

De gustibus non est disputandum

Do plumkania te S-520 złe nie będą nie można przecież wymagać od najniższej serii cudów...Co do wyglądu X-718 to rzeczywiście są pięknie wykonane, a na firmowych standach to już w ogóle bajka jest.

Ja bym tak lekką ręką S-520 nie traktował. Mam w drugim systemie. To bardzo dobre kolumny, ale dosyć wymagające dla sprzętu, nie wykażą się z tanią elektroniką. Natomiast zestawione z odpowiednim wzmacniaczem brzmią rewelacyjnie. Nieźle grają z lampą, ładnie zgrywają się z Naimem, ale na co je naprawdę stać pokazały ze wzmacniaczem Hypexa. Okazuje się, że nie doceniłem Usherków zamieszczając jakiś czas temu opinię na forum - z Hypexem bas się wypełnił, stał się płynny, "lejący", znikła wymieniona przeze mnie nerwowość wyższej średnicy, a góra nabrała pięknej soczystości. Gdybym trafił takie zestawienie z 10 lat temu, to zaoszczędził bym sporo kasy i nerwów ;) W porównaniu do S-520 X-718 grają pełniej, głębszym i bardziej kolorowym, ale wolniejszym basem, maję też bardziej nasyconą średnicę. Górę mają X-718 podobną do S-520 tylko wyższej klasy, przez co wydaje się nieco spokojniejsza.

Ja bym tak lekką ręką S-520 nie traktował. Mam w drugim systemie. To bardzo dobre kolumny, ale dosyć wymagające dla sprzętu

Również jestem tego samego zdania że S-520 to wybitne monitory w swoim przedziale cenowym, tyle że wiele osób nie potrafi zapewnić im odpowiednich warunków pracy.

U mnie S-520 są spięte z MF E10 i jestem zdania że jest to bardzo udane połączenie.

Często ludzie próbują łączyć S-520 z jasno brzmiącymi systemami z którymi te monitory potrafią grać bardzo jasno aż do przesady, druga sprawa to akustyka bardzo często pomijana rzecz przez wiele osób, wystarczy popatrzeć na post "Wasze ustroje" bardzo ładnie tam widać ile osób ma tak naprawdę poprawnie zaadoptowane pomieszczenie akustycznie nie wspominając już o tym że ludzie kupują wzmacniacze kolumny itp. za bardzo duże pieniądze a w pokoju pusto sama gładź na ścianie panele na podłodze i po między kolumnami segment..

• 2 tygodnie później...

Chciałem dodać że od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem X-718 :) Był to zakup w ciemno...po prostu nie mogłem się powstrzymać i sprawiłem sobie te monitorki przy tym złamałem wszystkie zasady co do wydawania pieniążków(co ta audiofilia robi z człowiekiem...)Na razie o brzmieniu tyle, tak jak się spodziewałem te kolumny są rozwinięciem V-601 o lepszy bas i rozdzielczość dźwięku dźwięk jakby urósł, poza tym charakter typowy dla Ushera czyli spokojne równe granie, ale muszą jeszcze pograć co najmniej 2tygodnie, żeby się tam wszystko ułożyło.

PS.Proszę już nie pisać w sprawie kupna V-601 ponieważ kolumny zostały już sprzedane.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc :)

• 2 tygodnie później...

520 to mit już chyba obalony , poza tym kolumny to często najdroższy element zestawu więc naim do 520 to przesada - u mnie grały z yamahą as 1000 kiepski bas fatalna barwa sucho analitycznie i niespójnie - ogólnie porażka - dali lektor 2 to przy nich bajka - 601 pomału też schodzi ze sceny ponoć akkus aplikuje te same głośniki w V z lepszym skutkiem -oby nie okazało się że usher to trochę taki nagi król bo kolumny wizualnie wyglądają rewelacyjnie i budzą apetyt

Całego zamieszania narobiły gazetki opisujące kolumny Ushera nazbyt entuzjastycznie... Mimo to do tych 3-4tyś z nowych nie znam lepszych monitorów od V-601 jeszcze Dynaudio robi coś w miarę fajnie grającego w tych cenach poza tym to nie ma chyba nic więcej ani MA czy B&W nie mają nic dobrze grającego. Przyznam szczerze, że patrzyłem przed kupnem kolumn na ofertę tego Akkusa, ale zdecydowałem się pozostać wierny Usherowi i nie żałuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.