Skocz do zawartości
IGNORED

5.1 do 5000zł - duży pokój, brak miejsca na podłogowe fronty

jedras

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupienia sobie pod choinkę kina domowego. Na razie wybrałem amplituner - Onkyo 609 lub 616. Większy problem stanowią natomiast głośniki, ponieważ mam dwa sprzeczne wymagania. Po pierwsze pokój jest duży - ok.35m2. Po drugie nie ma miejsca na kolumny podłogowe - na środku ściany ze sprzętem jest kominek, a szafka RTV z telewizorem stoi po jego prawej stronie w kącie. Kolumna podłogowa zasłaniałaby telewizor. Chciałbym zatem kupić kolumny, które można zamontować na ścianie. Wiem, że nie zapewni to najwyższej jakości dźwięku, ale to jest aktualnie jedyna opcja i jestem z tym pogodzony ;). Jeżeli to ma jakieś znaczenie nie lubię słuchać za głośno filmów/muzyki.

Poza tym głośniki będą używane głównie do kina (80%), choć w planach mam zakup osobnego kanału stereo i chciałbym wykorzystać fronty. Na co dzień słucham muzyki (soul, blues, rock, trochę elektroniki) na Grado SR60 i do takiego dźwięku jestem przyzwyczajony - trochę basu, łagodna góra.

Podsumowując:

- Pokój 35m2

- Fronty montowane na ścianie

- Zestaw 5.1

- Nie słucham głośno ani muzyki ani filmów, nie lubię ostrej "góry"

- Kwota do 5000zł

- wolałbym lepsze fronty (do 2000zł) i trochę słabszą resztę - czy to ma sens?

Będzie to mój pierwszy zestaw audio. Proszę o rady i jakieś typy do odsłuchów.

Jeśli faktycznie będziesz to wykorzystywał tylko do kina, to nie specjalnie. Ważne żeby frontowe głośniki były nieco mocniejsze.

Moje propozycję:

Na front: Magnat 673 / 753

Heco Metas 300

Klipsch RB 81 choć tych musiał bys przesłuchać ze względu na nieco specyficzną góre

Dali Ikon 2

Choć uważam że koniecznie musisz tego posłuchać przed wyborem.

Centralny i tyły do kompletu. W przypadku niemieckich głośników były by to pewnie te same kolumny, chyba że seria niżej

Jeśli miałbyś na tym słuchać muzyki pewnie coś innego.

Dzięki za odpowiedź. Oczywiście, w miarę możliwości, planuję posłuchać Waszych propozycji przed zakupem.

Jeśli miałbyś na tym słuchać muzyki pewnie coś innego.

Mógłbyś rozwinąć? Jak pisałem wcześniej - w przyszłości planuję fronty wykorzystać do muzyki ze osobnego zestawu stereo.

Jest zestaw który mógłby spełnić Twoje wymagania, ale może już być niedostępny w sklepach.

Od razu na wstępnie napiszę iż nie polecam Tego zestawu gdyż sam mam podobny, ale dlatego że na pewno spełnia założenia założyciela wątku.

Front JBL Studio L820

Center JBL Studio LC2

Sub JBL Studio L8400

Surround JBL Studio L820

Zaletą takiego zestawu jest to że wszystkie głośniki są do powieszenia (oprócz suba oczywiście).

Wszystkie kolumny w obudowie zamkniętej.

Sub ze wzmacniaczem 600W i głośnikiem 30cm w obudowie zamkniętej ładnie uzupełni braki basu dla kolumn frontowych bez buczenia i dudnienia.

Jakość dźwięku na bardzo wysokim poziomie jak na JBL.

I co ważne że jak nie lubisz słuchać bardzo głośno to ten zestaw na pewno ładnie zapełni Twoje 35m.

Nie zaproponowałem żadnych monitorów, ponieważ nie są to kolumny do powieszenia na ścianie.

Nie mam przekonania do Twojego wyboru odnoście amplitunera ONKYO, ale to Twój wybór i go szanuję.

choć w planach mam zakup osobnego kanału stereo i chciałbym wykorzystać fronty

Odnośnie tego parametru to podany mój zestaw będzie kompromisem i w tym budżecie i 35m nic ciekawszego nie wymyślisz.

Mógłbyś spróbować na systemie Indiana Line Tesi - te kolumny grają w Twoim stylu, czyli ciepły głęboki bas, łagodne ale selektywne wysokie tony

Na fronty powiesisz Tesi 260, które według wielu userów Audiostereo b. ładnie przetwarzają bas. Do tego centralka Tesi 740 i surroundy Tesi 240 i masz system 5.0 za 3039 pln.

Do tego subwoofer Basso 830 lub Roth Audio KH2 w cenie ok 1300pln.

Poczytaj tutaj

http://www.klub.audiostereo.pl/przetestuj_indiana_line

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

@R99

Kilka razy trafiłem na ten zestaw JBL i rzeczywiście jest on prawie stworzony do moich wymagań :) Niestety problem jest z odsłuchem i zakupem. Masz jakieś porównanie tych L820 z jakimiś bardziej dostępnymi głośnikami?

Nie zaproponowałem żadnych monitorów, ponieważ nie są to kolumny do powieszenia na ścianie.

Nie napisałem, że dopuszczam montaż na uchwytach - nie muszą wisieć bez pośrednio na ścianie. Faktem jest, że nawet na uchwytach będą bardzo blisko ściany.

Nie napisałem, że dopuszczam montaż na uchwytach - nie muszą wisieć bez pośrednio na ścianie. Faktem jest, że nawet na uchwytach będą bardzo blisko ściany.

To trochę zmienia postać rzeczy. Jest trochę fajnych monitorów:

Konkretnych modeli Tobie teraz nie podam, ale są pewne czynniki na które powinieneś zwrócić uwagę.

Najlepiej jakby:

- monitory miały jak największe przetworniki basowe od 16cm w górę

- weź również pod uwagę wylot bas reflex czy ma być z przodu czy z tyłu (każdemu pasuje inaczej)

- z uwagi na metraż kolumny surround również nie powinny być małe

- center standardowy od serii frontów

- Sub i tu jest problem ponieważ bez dużych frontów w takim metrażu musi być cały czas włączony nawet w stereo, a co za tym idzie musiałby być w obudowie zamkniętej żeby nie psuć całości (takie są dość drogie)

Przesłuchałbym Dali, Focal, Monitor Audio, Paradigm, JBL Studio 5.

PS. Miałem kiedyś zestaw B&W602s3 4szt + LCR60s3 + Sub Yamaha YST-SW315. Bardzo Fajnie to grało, a surroundy takie same jak fronty rewelacyjnie się sprawdzały. Najgorszy z tego zestawu był sub, ponieważ buczał i nie był uzupełnieniem dla frontów co przy stereo nie jest satysfakcjonujące. Brak dobrej podstawy basowej monitorów (a mają przetworniki 18cm i już fajnie grają basem) spowodował zmianę na kolumny podłogowe .

A ja proponuję coś zupełnie innego, mianowicie system Bose. Słuchałem kiedyś zestawu tej firmy parę razy i polecam przynajmniej odsłuch. Budżet podobny, miejsca nie zajmuje prawie wcale, a efekty przestrzenne, dynamika były dla mnie naprawdę zdumiewające.

Można zobaczyć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest to w końcu prekursor systemów 2.1 - tu jeszcze rozbudowany. Jest jeszcze drugi, mniejszy i tańszy:

Ukryta Zawartość

Spełniają zarówno zakładane wymiary jak i sposób ustawiania...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W 35m raczej słabo to widzę.

Jak kolega chce spełnić tym systemem ten warunek:

choć w planach mam zakup osobnego kanału stereo i chciałbym wykorzystać fronty.

Witaj,

jeśli kolumny przednie muszą być powieszone, to nie ma sensu stosować klasycznych modeli podstawkowych. Przede wszystkim to nie będzie dobrze grało, nie mówiąc już o wyglądzie. Z drugiej strony jeśli system ma być przede wszystkim zestrojony do kina domowego, można zastosować zestaw kolumn 5.1 Definitive Technology ProCinema 800 (http://www.q21.pl/definitive-technology-procinema-800-dostawa-gratis.html), które w kinie domowym świetnie sprawdzą się. Jeśli natomiast pójdziemy trochę bardziej w kierunku muzyki, dobrym wyborem będzie KEF E305 (http://www.q21.pl/kef-e305.html).

Umawiaj się na odsłuch i sam przekonaj, jak zestawy takie grają, czy kompromis ze względu na wymiary jest dla Ciebie akceptowalny.

Przy trochę wyższym budżecie proponowałbym jeden z zestawów BOSE LIFESTYLE, już model T20 powinien Ci odpowiadać - http://www.q21.pl/bose-lifestyle-t-20.html

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 Teraz to pojechałeś po całości.

Miałem głośniki z małymi przetwornikami i nie mogą się dorównać do większych. np. taki JBL E10, bardzo mały przetwornik niskotonowy i grał naprawdę zaskakująco dobrze jak na swoją wielkość, nawet był jakiś bas, ale nigdy nikt mi nie powie że małe głośniki w plastikowej obudowie zagrają lepiej od dużych monitorów.

Myślę że kolega jedras ma swój słuch i zauważy iż takie plastiki i małe głośniki nie mogą grać dobrze.

Sam kupiłem do sypialni używany zestaw Logitech Z5500 i gra bardzo fajnie, tylko że dałem za niego 500zł i w tej cenie nie ma konkurencji.

Podane głośniki przez Q21 zagrają trochę lepiej niż Logitech Z5500, a kosztują 10x więcej.

Zatem jedras po co przepłacać kup sobie takie Z5500 i po kłopocie, a za resztę wzmacniacz i dobre monitory do stereo.

Dzięki za odpowiedzi!

Do tej pory posłuchałem Dali Ikon 2, Indiana Line Tesi 260, Boston Acoustics A26, Bowers&Wilkins 685, JBL ES30, Wharfedale Denton, Monitor Audio RX1/2. Najbardziej podobały mi się te ostatnie - szczególnie RX2. Niestety przekraczają budżet, ale mam nadzieję, że BX2 zagrają chociaż trochę podobnie. Fajne były Wharfedale, ale tylko w małym pomieszczeniu. Na liście do posłuchania mam jeszcze Magnaty, Heco, Paradigm, Focal Chrous 705 no i te BXy. Do poniedziałku myślę, że coś wybiorę.

Tymczasem pojawiła się jednak nowa możliwość - podłogówki, ale prawa wciśnięta dość mocno w kąt - 20cm od bocznej ściany i z 20cm od tylnej (a właściwie od szafki RTV, od ściany będzie z 60cm). Zepsuje trochę wystrój pokoju, ale żona jest pomału przekonana :) Co o tym mylicie - czy mogę spodziewać się lepszego dźwięku pozostając przy tej samej kwocie (2kzł)?

Roth Oli 30 , Kef C7 , Tannoy Mercury V4 , Monitor Audio ale niestety MR4 , Mission MX4 , Heco Metas 500 , dynamika dźwięku z podłogówek napewno jest lepsza niż monitorów a to będzie niezbędne do słuchania stereo , które chcesz rozwinąc .

czy mogę spodziewać się lepszego dźwięku pozostając przy tej samej kwocie (2kzł)

W tej samej kwocie monitory i podłogówki, to jakościowo podłogówki mogą zagrać nieco gorzej, ale przy tym metrażu potrzebna solidna postawa basowa, więc wybrałbym podłogowe.

Nie oszczędzaj na kolumnach frontowych, ponieważ to najważniejsza podstawa każdego systemu audio. Dają najwięcej zadowolenia zarówno w stereo jak i w kinie.

Gdyby nie zmieniły się w międzyczasie kryteria (znalazło się miejsce na podłogówki) to wybrałbym pewnie coś od Monitor Audio (najchętniej RX2). Jednak po zmianie wymagań zrobił się typowy temat - "podłogówki za ok. 2000zł". W tej kwestii zrobiłem trochę odsłuchów - Kef C7, Monito Audio BX 5, Tannoy Mercury v4, Roth Oli 30, Elac FS 67.2, Dali Zensor 5, Indiana Line Nota 550 i Tesi 560, i może coś jeszcze. Na odsłuchy do domu planuję wypożyczyć Indiana Line Nota (podoba mi się bardziej od Tesi) i Monitor Audio BX5.

Mam jeszcze pytanie - które pasmo jest bardziej uwydatnione, a które wytłumione w dużym i raczej gołym pomieszczeniu. Czy jest jakaś reguła, czy zależy to od wymiarów lub czegoś jeszcze. Zastanawiam się po prostu czego mogę się spodziewać.

jeśli ma to zagrać dobrze to pora pomyśleć o zapełnieniu tego pomieszczenia, rzuceniu jakiegoś dywanika przed kolumnami, jakaś biblioteczka z książkami, jeden dwa kwiaty etc. W pustym i głuchym pomieszczeniu dobrze zagrają tylko słuchawki.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Zupełnie puste to pomieszczenie nie jest - są kwiaty, duże firany, kominek z imitacji kamienia, trochę mebli, będzie też dywanik. Ciekawi mnie jednak odpowiedź na pytania z mojego ostatniego posta (przy których zapomniałem znaku zapytania).

To nie jest pusty pokoj z tego co piszesz/

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.