Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 900 zł

ichbla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Napisałem w temacie podpiętym "Niedrogie kolumny do ...." lecz ze względu na mały odzew pozwolę sobie napisać jeszcze w tym miejscu.

Poszukuję dwóch kolumn podłogowych plus ewentualnie surround do amplitunera Pioneer SX-550 ( pełna specyfikacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Słucham przede wszystkim utworów gitarowych (rock, punk, metal, rapcore), a w chwilach relaksu utworów bardziej "klasycznych"- skrzypce, fortepian. Mój budżet to 900 zł. Powierzchnia pomieszczenia odsłuchowego około 30m2.

Co możecie polecić? Osobiście zastanawiam się nad TAGA HARMONY TAV-606 V.3- zestaw 4.0 (TAV-606F V.3 + TAV-606S V.3)- nowe lecz pod uwagę biorę również następujące zestawy używane:

Wharfedale Crystal2-30 + Wharfedale Crystal 10

Wharfedale Crystal 40 + Wharfedale Crystal 10

KODA AV702F

Czy ktoś z was ma doświadczenie z wyżej wymienionymi zestawami lub może polecić coś innego w ramach wskazanego budżetu?

Osobiście najbardziej skłaniam się jak na razie do zestawu Taga TAV-606 który to posiada dobre opinie, dwie rekomendacje i wygląda w miarę estetycznie co nie jest bez znaczenia w moim przypadku.

Za wszystkie sugestię i opinie z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/104943-jakie-kolumny-do-900-z%C5%82/

kolego ten wzmak to stereo wiec chcesz zrobic pseudo pro logic ?

po drugie z czego bedziesz odtwarzał ? z radia ?

po trzecie kup nowszy wzmak i wtedy kolumny

po czwarte to wątek na zaczekę ?

Owszem wzmak stereo lecz ma 4 wyjścia stąd też pomysł podłączenia kolumn frontowych+tylne. Jeżeli będzie się to ze sobą gryzło proszę wytłumacz mi dlaczego, wówczas wydaje mi się iż zrozumiem istotę sprawy, zarazem proszę o wybaczenie iż nie jestem akustykiem, a laikiem który to usiłuje złożyć prosty i w miarę tani zestaw do zwyczajnego słuchania muzyki, a czasem do oglądania filmów.

Muzyka będzie odtwarzana z kompa przez DAC Audinst HUD-mini.

Co do amplitunera to proszę wyjaśnij z jakich przyczyn miałbym rozejrzeć się za czymś innym. Amplituner posiada, jak na moje oko dobre parametry, ponadto ma niesamowitą barwę dźwięku i znacząco ociepla słuchaną muzykę co akurat dla mnie jest atutem.

Ok, wiec mamy ustalone ze mimo 4 wyjść przy dwóch kanałach lepiej zastosować tylko dwie kolumny stereo. Tylko wciąż pozostaje otwarte pytanie co napędzić wskazanym pionieerem.

Zaznaczam tutaj od razu że nie jestem audiofilem, ani też żadnym wybitnie osluchanym i wymagającym melomanem stad tez zapewne między zestawem z wyżej półki, a zestawem ze średnioniskiej półki specjalnej różnicy nie zauważę.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Do 900 zł to dużo podłogowych nie znajdziesz.

Z używanych masz np.

http://allegro.pl/mission-m33i-wisnia-i3454799356.html - całkiem przyzwoicie wyglądają. A jak chcesz jakieś bum bum to tonsile używane duże. ;)

A z nowych to być musiał parę złotych dołożyć np. do Pylon Pearl.

StaryM dzięki za sugestię. Kolumny Mission M33i odpadają bo mój pionieer ma 20Wna kanał, a rekomendowana moc wzmacniacza dla tego zestawu wynosi 25-100W. W przypadku Pylon Pearl nie mogę znaleźć takiej informacji, natomiast sama konstrukcja wydaje mi się dość ciekawa i zastanawiam się czy do niej nie dołożyć.

IGNAC, przedstaw może jakieś argumenty ku temu aby lekceważyć rekomendacje i ku temu aby zakupić inny wzmacniacz. Proszę określ czym ustępuje one aktualnie oferowanym w sklepach wzmacniaczom. Dotychczas nie przedstawiłeś żadnego sensownego argumentu i jak na razie odnoszę wrażenie że robisz tutaj za "hejtera" czy nawet "trola" który to w wakacje się nudzi i ze wszystkim co wymaga nieco więcej wysiłku czy też wiedzy jest na "nie". Każdy średnio inteligentny człowiek poza wypowiedzeniem słowa "nie" jest w stanie uargumentować swoją wypowiedz więc proszę Cię o to samo.

Zestaw z aktualnie dostępnych amplitunerów złożyć może każdy, ja chce posiadać zestaw na bazie mojego Pioneera stąd też indywidualny temat. Jeżeli chciałbym posiadać nowy zestaw udałbym się do pierwszego lepszego sklepu posłuchał kilku zestawów i wybrał ten najbardziej mi odpowiadający, a nie szukał czegoś do mojego amplitunera. Ponadto o wiele większą przyjemność stwarza, w moim odczuciu, złożenie czegoś z niczego, niż złożenie pełnego zestawu na bazie wszystkim znanych i oklepanych cudeniek. Zrozum że nie każdy chce utrzymać się w utartych ramach, a chce mieć coś indywidualnego, unikatowego. Stąd też indywidualny temat.

Ponad to, dyskusję prowadzimy na forum publicznym w związku z czym sugerowałbym zachować kulturę wypowiedzi, a sformułowania "rekomendacje wsać w dupę" (co swoją drogą zostało napisane z błędem, pisze się "wsadź") zostawić dla debat pod trzepakiem lub w ostateczności dla rozmów ze znajomymi przy piwie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

StaryM dzięki za sugestię. Kolumny Mission M33i odpadają bo mój pionieer ma 20Wna kanał, a rekomendowana moc wzmacniacza dla tego zestawu wynosi 25-100W

Popełniasz błąd opierając się na rekomendacji,ten Pioneer ma 20W,i na 100% ma,ba nawet na 200%.

PS,Missiony odradzam ze względu na zapiaszczoną górę.

Ok wiec missiony odrzucamy, na placu boju pozostają Pylon Pearl i Taga TAV-606. Oba zestawy są w moim mieście więc będę teraz dokonywał odsłuchu. Podrzuci ktoś jeszcze jakiś zestaw?

Też zastanawiam sie nad czyms z drugiej reki lecz nie bardzo wiem co. Od dluzszego czasu ogladam aktualne aukcje na allegro i oferty na tablicy lecz jak znajde jakis ciekawie wygladajacy i nie obity zestaw to opinie srednie lub wrecz kiepskie.

Jestem już po odsłuchach i po zakupie. Zdecydowałem się na Taga TAV-606. Słuchałem ze swoim amplitunerem następujących zestawów:

- Taga TAV-606 - nowe,

- Pylon Pearl 20 - nowe,

- Jamo s506,- nowe,

- Mission M33i - używane,

- Quadral Quintas 5000 - nowe,

Z tych wszystkich zestawów najbardziej przypasowała mi Taga. Grała delikatnym, miękkim basem i nie gubiła się przy utworach bardziej dynamicznych lub z większą ilością instrumentów. Niestety lecz Pylony delikatnie się rozjeżdżały, a czasem miałem wrażenie braku niektórych instrumentów. Mission znów nie ogarniały wyższych tonów, miałem wrażenie że delikatnie szumi zamiast grać właściwym dźwiękiem, a przy Jamo zbyt uwypuklony był bas co zdecydowanie mi nie odpowiadało. Quadral Quintas 5000 natomiast były odnośnikiem który grał bardzo fajnie lecz zdecydowanie przekraczał mój budżet i posłuchałem ich tylko i wyłącznie z czystej ciekawości.

Dzięki wszystkim za pomoc i sugestię.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 18 Sierpnia 2013 - trolling
Ukryte przez palton, 18 Sierpnia 2013 - trolling

Ignac, "trolu" szanowny i wielce oświecony audiofilu, a także znawco (co nie raz wykazałeś w powyższym temacie) całego rynku audio, a także elektroniku najwielmożniejszy- proszę Cię po raz ostatni aby Twoje wypowiedzi były merytoryczne i z zachowaniem formalnego tonu wypowiedzi. Aktualnie nie wnosisz nic do dyskusji.

Natomiast celem uściślenia zaznaczę iż przy odsłuchach, jak i na co dzień, muzyka odtwarzana jest za komputera za pośrednictwem DAC Audinst HUD-mini, format plików flac, a część utworów bezpośrednio z płyt CD audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.