Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz za ok 5kzł do kolumn Zaph'a SR71 i zlampizowanego cd?

Tehtoril

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Tak jak w tytule, poszukuje dobrego wzmacniacza do moich kolumn SR71 z projektu Zapha i zlampizowanego cd Cambridge Audio 640c.

Problem w tym, że u mnie w Szczecinie prawie nie ma niczego do odsłuchu, a moje kolumny mają skuteczność 85db i nie każdy wzmacniacz sobie z nimi radzi.

Zależy na możliwie neutralnym dźwięku, ewentualnie ocieplonym, ale na pewno nie jasnym i analitycznym.

Muzykalność przede wszystkim (tego właśnie brakowało mojemu Marantzowi).

Słucham głównie rocka, bluesa, popu.

Szukam wskazówek, sugestii, które by mnie nakierowały na wypożyczenie (najlepiej) lub kupno, jeśli nie będzie innej opcji.

Pomożecie? ;)

wzmak tranzystorowy i muzykalny do 5 kzł do głośników o niskiej skuteczności nie znajdziesz. Przerabiałem ten temat i nic w tej cenie nie ma.

Jak nie słuchasz głośno to w tym zakresie cenowym coś w lampie poszukaj np. MingDa.

No właśnie miałem już u siebie Mingdę MC 368-bse na testach, i to nie grało ani trochę z tymi kolumnami. Płasko, bez basu, jakiejkolwiek dynamiki..

btw nie pchałbym się żadne paterajki, być może gra to zacnie, jednakże każda odsprzedaż wiąże się z ryzykiem strat

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

chodzi o wszelkiej maści modyfikacje, za jakiś czas się Tobie "odmieni" i czeka Cię bujanka w dziale ogłoszeń.lepiej kupić produkt gotowy

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

A spróbuj posłuchać Baltlaba Epoca III. Producent z Gdańska więc daleko nie masz.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Paterajki? ;)

Może Caspian M2? Słuchał go ktoś może z nisko-efektywnymi kolumnami?

Ja mam starszego Caspiana MK II z Amphion Xenon 87 dB gra to bliżej lampy niż tranzystora . Jest ciepełko i z ładną barwą i nie jest jasno ani analitycznie choć mi brakuje tej przejrzystości dźwięku który mają wzmaki Hegla.

Z tym że starsze Caspiany grają bardziej ocieplonym dźwiękiem niż obecne konstrukcje . M 2 za to łatwiej napędzi Twoje kolumny .

Jak tak czytam Twoje preferencje to myślę, że mógłbyś uwzględnić coś ze stajni MF.

Ja co prawda mam cały kombajn KW250s z lampowym pre. Ty masz lampę w CD, więc może MF A5 by się sprawdził.

Szkoła brzmienia to właśnie muzykalność, barwa, nasycenie dźwięków. Co ważne 250W/8 400W/4.

Problem w tym, że u mnie w Szczecinie prawie nie ma niczego do odsłuchu, a moje kolumny mają skuteczność 85db i nie każdy wzmacniacz sobie z nimi radzi.

A może tak: poczytaj ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do Polic masz rzut kamieniem, skontaktuj sie z Panem Matusiakiem. Tylko jest jeden problem końcówki mocy kosztują ok 5 kzł brakuje jeszcze przedwzmacniacza, który kosztuje drugie tyle. Jednak można coś na "przetrwanie" tanio wyrwać. Też kiedyś bardzo poważnie zastanawiałem się na tymi wzmacniaczami. Ale kupiłem Manleya, jednak we wzmacniaczach Pana Matusiaka jest dużo mocy i kto wie czy nie powrócę do tej idei jak trafi się kupiec na Stingraya.

Tu masz jego stronę:

Ukryta Zawartość

Co bardziej dociekliwych informuję że nie jestem znajomym Pana Matusiaka, oraz nie pobieram tantiem od reklamy jego produktów.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nie porównywałem, moje rozważania są czysto teoretyczne. Wydaje mi się że Audiomatus to gra warta świeczki. Manley gra bardzo fajnie przerabiałem KT88, 2 razy rożne el34 i 6s33s ale nie Past, MPW też słyszałem i Manley gra IMO najlepiej. Jednak w lampie zawsze trzeba uważnie dobierać głośniki. Audiomatus to elektrownie (no może nie do końca klasa D, ale trochę watów jest) Miałem kiedyś Dynaudio 52se zasilane tranzystorem podobało mi się to granie i lubię monitory, ale chciałem lepiej i "wlazłem" w lampę. Jednak cały czas korci mnie właśnie powrót do monitorów i co za tym idzie do mocnych wzmacniaczy kto wie czy nie wypożyczę tego Audiomatusa naprawdę bardzo mnie korci.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Klasa D jak najbardziej i właśnie to miałem na myśli że taka elektrownia ale mało pobierająca prądu z gniazdka.

Właśnie zastanawiałem się czy Manleya mogę wykorzystać jako przedwzmacniacz, korzytając z gniazd wyjściowych opisanych jako "sub out " i czy tym wypadku mogę go bez szkody odpalić bez podłączonych głośników. Muszę zapytać w wątku Manleya.

Jeśli taka konfiguracja by wypaliła to będę miał jakiś pogląd na sytuację. Odnośnie samych mono bloków i jakieś porównanie łeb w łeb do Stingraya. Jakby było fajnie to wtedy Manleya zamieniłbym na porządny przedwzmacniacz.

Pozdrawiam,

Paweł

Własnie kupilem na probe Kandy K2, zobaczymy jak to bedzie ;)

A btw, jestem ciekaw czy Xindak PA-M 2 i jego 20 wat w klasie A by dalo rade porzadnie wysterowac te moje kolumny? Bo jak sie nie zgra ten Kandy, to bede myslal o czyms innym znow.

W kwestii formalnej - to nie jest temat do zakładki Hi-End :-)

Zdaję sobie sprawę ale to nie zakładem ten wątek poproś więc w imieniu założyciela o przeniesieniu wątku do innej zakładki :)

BTW,

Coś dziwnego dzieje się z zakladką stereo w Hi-endzie ludzie rozpisują się o przetwornikach za 5kzł i znalazłoby się jeszcze kilka innych tematów.

P.

Hmm.. ok, myśląc o kupnie nowego sprzętu za 5kzł, rzeczywiście, jest to co najwyżej HI-FI, ale jeśli brać pod uwagę też używki, to myślę, że można by mówić o takim przedsionku do HI-END :]

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

NAD C 375BEE ( cena za nowy 6 040,-)

Według niektórych to tylko Hi Fi ale technicznie ten wzmacniacz wysteruje wszystko.

Jeśli nie, to znaczy, że kolumny do wymiany bo nic ich nie wysteruje.

Z dobrze dobranymi kolumnami wiele Hi Endów leży w konfrontacji na łopatkach.

Według niektórych to tylko Hi Fi ale technicznie ten wzmacniacz wysteruje wszystko.

To prawda, próbowałem napędzić Mini Amstaff Amplifonem WT-30 ale dopiero z NADem zagrały dobrze :-)

A no właśnie, miałem kiedyś dwa zmostkowane Nady 370 plus do tego Dynaudio było naprawdę nieźle, zachciało mi się lampy Nady sprzedałem za przysłowiowe grosze. W międzyczasie wymieniłem pięć wzmacniaczy lampowych, kilka par głośników i nadal jestem w dupie bo nie mogę dobrać idealnych głośników do Manleya przynajmniej w przedziale 6-12kzł na więcej mnie nie stać a może nie te głośniki słuchałem.

pozdrawiam,

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.