Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na 2x GDN 15/40/5 + GDWK 10/80/26

MrGreen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

A wiec do rzeczy, chciałbym zrobić 2 kolumny frontowe na 2x GDN 15/40/5 4 ohm + GDWK 10/80/26 8 ohm (razem za głośniki zapłacę około 470 zł).

Prosiłbym o projekt zwrotnic do tych głośników ponieważ, ja nie mogę ich znaleźć i jaka objętość obudowa, słyszałem ze około 23 l

+ do tego jakiś wzmacniacz do 300-350 zł (nie zależy mi na radiu, a słyszałem ze wzmacniacze są lepsze w tej samej półce cenowej od amplitunerów, ale też mogą być)

Chciałbym, aby wzmacniacz/ampli posiadał pilot chyba, że w tej półce cenowej będzie ciężko to jakoś się obędzie.

Chyba że proponujecie inne kolumny w +/- tej cenie.

Mile widziane różne opinie.

Z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/104832-kolumny-na-2x-gdn-15405-gdwk-108026/

Poniżej zamieszczam schemat znaleziony gdzieś na elektrodzie. Nie mam pojęcia jak ta zwrotnica gra, ale wklejam ją na dobry początek.

A tak nawiasem mówiąc, nie prościej napisać, że chcesz po prostu sklonować Siesty Tonsila?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

A nie lepiej zrobić coś sprawdzonego?

Ukryta Zawartość

Tonsil juz nie istnieje, wiec nie wiadomo co to za gdn, kto go zrobil, na jakich czesciach,...

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Akurat z tą kwotą to tak troche ciezko, bo tansze bedzie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (metalowy midwoofer - detaliczne granie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-projekt-by-LuSzTi - (midwoofer z wegla(?) - cieple granie)

Mozesz zarejestrowac sie tam na forum, to chlopaki moze jeszcze cos podpowiedza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Nie obraź się, ale sądząc z kolejnych twoich wpisów np. "tylko jeszcze pytanie 3R4 to ile ohm" to posiadasz za małą wiedzę aby zbudować coś od zera. Rozglądnij się za jakimś gotowym projektem DIY w sieci, albo kup coś używanego.

Kuzyn murzyna

Jak już się upierasz przy samodzielnym wykonaniu, kolego Mr Green(horn), nie wiedząc, czy już kupiłeś te głośniki niskotonowe, ale jeśli już, to radzę litraż ok 20 - 25 litrów. A strojenie BR jest ściśle zależne od tej pojemności wewnętrznej.

Osobiście wolałbym nawet Fonicsa 20 cm pojedynczego 8 Ohm i dobrą kopułkę za 70 zeta Monacora - razem 130 zł na kolumnę plus elementy zwrotnicy drugiego rzędu na 3 kHz.

Ale już jest pewnie "po ptokach" i zakupy zrobione. Jeśli masz obudowę 20 l to strojenie na 48 Hz zrobisz BR o średnicy minimum 70 mm i długości 18 cm; może być zagięte pod kątem 90 stopni.

Jeśli będzie to 25 litrów, to długość przy tej samej średnicy ok 12 cm.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.