Skocz do zawartości
IGNORED

TV Grundig, Philips czy Panasonic?

3.14-ter

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę w sprawie zakupu odbiornika telewizyjnego o przekątnej ekranu 29".

Zastanawiam się nad 3 modelami różnych producentów (sugerując się po trosze opiniami innych), ale najbardziej podoba mi się obraz wyświetlany przez Grundiga (niepokoję się tylko jego niejasną sytuacją jako producenta).

1) Grundig ARCANCE 72 FLAT MF 72-2410/7 TOP za 1980 zł

2) Philips 29PT8509 za 2100 zł

3) Panasonic TX-29PS2 za 1999 zł

Proszę o radę przed dokonaniem zakupu, oprócz Panasonica oba są 100 Hz i mają porównywalne parametry, ale tylko Panasonic daje 2-letnią gwarancję. Jeżeli ktoś użytkuje jeden z powyższych modeli lub może coś o nich powiedzieć proszę o sugestie.

[obrazekLUKASZ-159512_1.jpg] [obrazekLUKASZ-159512_2.jpg] [obrazekLUKASZ-159512_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1118-100003798 1170258449_thumb.jpg

post-1118-100003799 1170258447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/10483-tv-grundig-philips-czy-panasonic/

Bede szczery. Posiadam 100 hercow Panasonica z seri Tau! Jestem bardzo zadowolony i nie wybrał bym rzadnego innego telewizora. Raz ze serwis masz w calej polsce i nie ma problemu z czesciami wrazie wadliwego, a Grundig tak naprawde juz nie istnieje i serwisow w Polsce zostalo kilka a wrazie awari beda ładowane podzespoły zastepcze taniego wyrobu i bedzie tracil. Nie bede naciskal ale polecam Panasonic ma funkcje 4;3,16;9,auto, super zoom czego nie posiada Grundig. Pozdrawiam

a moze dozbierasz troszke i zafundujesz sobie prawdziwe 16:9 ?

popatrz w wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja użytkuję Grundiga 32" od roku i jestem więcej niż zadowolony. Opinie osób które zetknęy się z obrazem z tego telewizora u mnie w domu ".....ale on ma trójwymiarowy obraz...", "...wzornictwo to faktycznie mistrzostwo świata...". Może ktoś pomysli że swoje chwalę, ale faktycznie jest ok, natomiast co do umierania firmy, to nasi zachodni sąsiedzi już sobie poradzą. pisaem już kiedyś na forum auto o tym, że przecież firma VW już nieistnieje, przejęte kilka lat temu przez Audi. Jakież byo moje zdziwienie na reakcję forumoiwiczów którzy nic o tym nie wiedzieli. Zresztą syszaem że Grundiga już ktos przejąl, więc problemu z serwisem nie powinno być- oby.

Pozdrawiam

To Volkswagen wykupił bankrutującą firmę Audi. Audi po wojnie nigdy nie miało dużego kapitału gdyż było sierotą po przedwojennym, zdemontowanym przez nazistów AutoUnion. W swoim czasie wymyślili parę świetnych rozwiązań ale nie po drodze było im z "wąsikiem" więc zostali znacjonalizowani a później zaczynali od nowa.

Loewe ma bardzo podobną historię - to oni wyprodukowali pierwszy zintegrowany telewizor wyposażony w dźwięk a przy okazji odbiornik radiowy ale bracia Loewe też nie byli optymistami wobec "narodowej formy" socjalizmu.

Denerwuje mnie teraz design Mercedesa oraz BMW powielający cechy ideologii na której stali się potęgami przemysłu niemieckiego. Subtelne i wyrafinowane jak schwarzwaldzki gasthaus... nie mogę już pisać bo zaraz żygnę.... :-)

A Volkswagen kupił akcje Audi w latach osiemdziesiątych - popularne u nas "beczki" były już oparte w części na technologii Volkswagena (silnik 1.8 itd) i tak zostało do dzisiaj. Audi to lepszy Volkswagen jeżeli ma się na niego pieniądze.

• 2 tygodnie później...

Panie Piotrze, nie wytrzymalem, choc jest to zupelny OFF...

Prosze odrozniac kury i jaja...

Radze wybrac sie na wycieczke do Ingolstadt, do Wolfsburga.

Czy mial Pan kiedykolwiek wspomniana beczke?

Czy prowadzil Pan ten samochod, a pozniej wsiadal do Passata czy Golfa, z siermieznymi zarowkami w desce rozdzielczej zamiast piktogramow?

Mialem 3 Audi, z uwagu na zadowolenie z samochodow interesowalem sie marka, mialem okazje zwiedzic fabryke, muzeum i centrum obslugi klienta Audi w Ingolstadt, i nadal uwazam Audi za pioniera w dziedzinie motoryzacji.

Na potwierdzenie wymienie tylko kilka faktow:

- Audi jako jeden z pierwszych producentow rozpoczal seryjna galwanizacje nadwozi (popularnie zwana ocynkiem), a zauwazyc nalezy, ze w latach 80-ch VW tego nie oferowal (tak naprawde chyba nikt tego nie oferowal)

- pojawienie sie karoserii 44 modelu Audi 100 bylo rewolucja w konstruowaniu nadwozi - byla to karoseria z najmniejszym wpolczynnikiem oporu powietrza wsrod seryjnie produkowanych aut osobowych tej klasy (prosze przypomniec karoserie VW w tamtych latach)

- Audi jako jeden z pierwszych zaczal oferowac naped quattro (staly naped na 4 kola), ktory mozna bylo zamowic do dowolnego (!) modelu (4Motion pojawil sie znacznie pozniej i jest odmienny od quattro, choc pozniej przechodzil przez rozne stadia rozwoju)

- Audi jako jeden z pierwszych zaoferowal benzynowe silniki turbo o mocy dochodzacej do 200 KM w autach produkowanych seryjnie, co w latach 80-ch w polaczeniu z napedem quattro zaowocowalo krolowaniem Audi Coupe UrQuattro na trasach rajdowych

- silniki TDI pojawily sie w Audi i dopiero pozniej zaczely byc stosowane v autach koncernu VW. Nazwa zostala zastrzezona i dlatego widzimy dzisiaj tyle kombinacji a'ka DTI, iTD itd

- warto wspomiec o ASF (Audi Space Frame - aluminiowe nadwozie A8)

Tyle powinno wystarczyc.

Powyzszym nie chce powiedziec, ze VW jest samochodem gorszym. Zwyklemu uzytkownikowi bedzie obojetne co pojawilo sie najpierw - quattro czy 4Motion... Poza tym jest przeciez Garbus...

Odnosze sie jedynie do Pana sformulowania, ze Audi jest oparte na technologii VW. Nie przekrecajmy faktow i historii.

Jako ze temat jest bardzo offtopic, w szersza dyskusje wdawac sie nie bede pozostajac lojalny wobec Forum.

Lacze pozdrowienia,

@lex

Jedno nie wyklucza drugiego. Mam znajomego mieszkającego w Bawarii a tam wiedzą najlepiej. Tak wogóle to tamtejsi wolą BMW ale to buce więc nie ma się tym co przejmować. Najchętniej widzieliby na każdej masce Bayrische. Kiedyś były nawer BF 109 o czym teraz wolą głośno nie mówić :-)

Audi było spuścizną po AutoUnion - które przed wojną prowadziło próby z napędem na cztery koła ale jako że nie byli zwolennikami (szef - August Horch) klepania czołgów zamiast samochodów to ich znacjonalizowano. Po wojnie ciągnęli to dalej wprowadzając nowe rozwiązania techniczne ale na rynku nie ten przetrwa kto robi lepiej tylko ten kto lepiej sprzeda. W Niemczech Audi jest kojarzone z liberałami i tacy klienci tam kupowali. Dla lewicy auta te były "zbytkowne" a dla prawicy Audi nigdy nie było za bardzo "niemieckie". W sumie najsympatyczniejsze samochody w tamtym kraju. Sprzedaż była w tyle za VW i BMW a na nowe technologie potrzebne są pieniądze. W końcu tak się zadłużyli że ktoś musiał ich kupić. Dobrze że nie zrobił tego GM który w latach czterdziestych wykupił spuściznę po Oplu bo wtedy w Audi co chwila trzeszczałyby plastiki. Wykupił ich Volkswagen który zostawił dużą autonomię rozwojową ale pakiet kontrolny posiada od lat grupa VW (złożona też z takich firm jak Hirth itd). Zresztą gdy się jedzie do Ingolstadt to VW stoi najpierw a następnie wjeżdża się na teren wielkości miasta gdzie produkuje kilkanaście firm a wszystkie w grupie VW. Jest tam fajna, wysoka szklana wieża z autami "lepszych wersji" do odbioru przez dealerów lub jeżeli chcecie to także przez was.

W Seatach z silnikiem 1.8 jak byk stoi VW/Audi. Oczywiście że lepszy sort szedł do Audi tak jak Intel dawno temu nieudane 486 nazywał SX a te z działającym cache i koprocesorem DX. Bycie częścią koncernu oznacza przecież także wspólne moce produkcyjne - przynajmniej tam gdzie można to z głową wykorzystywać. Mercedes swoje klocki hamulcowe na Europę produkuje u nas - w Polsce. Audi produkuje A3 także na Węgrzech na terenie VW gdzie produkowano już Golfa.

Wogóle kartoflane firmy mają dziwną historię. BF (Bayrische Flugzeuge - powstała daawno temu jako niejawna przybudówka Reichswehry) produkujące kiedyś brzydkie jak niemiecka kobieta myśliwce po wojnie trzaskała kosiarki do trawy oraz różne silniki. Potem weszła w skład koncernu MBB który obecnie jest chyba częścią europejskiego EADS o ile się nie mylę.

• 2 tygodnie później...

Pół roku temu stałem przed takim samym wyborem - miałem wcześniej 28 calowy 16:9 Thomsona 100 Hz - jaki telewizor wybrać (z modeli 32 cale 16:9) - radziłem sie na wszystkie możliwe sposoby- czytałem prasę i oglądałem "świecenie" różnych telewizorów dostarczonym sygnałem m.in. z DVD - porównywałem Thomsona, Panasonica, Philipsa i Loewe. I los padł na Loewe - myślę, iż te telewizory - oczywiście jak na moje oczy - mają najlepszy obraz, bardzo przejrzyste menu i wiele innych ciekawych funkcji - trochę kosztują ale warto.

Sory za to wtrącenie o VW, ale warto napisać coś co wszystko postawi na nogi. Szacowna firma VW to tanizna, do tego kilka lat temu, podobnie jak Mercedes i kilka innych fabryk naszych sąsiadów stanęla u progu bankructwa. Wtedy to wlaśnie zapadla decyzja o rezygnacji z beznadziejnej i nie rokujacewj na przyszlość technologii VW. Btlo tak źle że nie bylo szans nawet na ratowanie czy inwestycje, wobec czego najlepszym rozwiązaniem bylka calkowita likwidacja calej przestarzalej technologii VW, czytaj linii produkcyjnych. Jedynie dla potrzeb naszego kraju i kilku z nami sasiadujących przeniesiono chyba 1 czy 2 tasmy jesli sie nie myle do bylego NRD i styąd przez kilka lat wciskano nam badziewiaste Skody i Seaty na starodawnych silnikach 60- konnych VW, podczas gdy na zachodzie montowano już tylko podzespoly Audi. Obecnie i w naszym kraju zrezygnowano już chyba calkowicie z części VW, a nawet w Skodach otrzymujemy już silniki Audi.

Jeszcze raz sory za motoryzację ale to tez ciekawy temat i mam nadzieję że koledzy audiofile wybaczą.

Pozdrawiam

Nie wybaczą. Bo recydywa w pisaniu bzdur jest niewybaczalna ;-) Oczywiście że to VW wykupiło Audi zanim jeszcze nauczyłes się siadać na nocniku. Grupa VW posiada cztery marki: VW, Audi, Seat i Skodę. Do wszystkich w szerokim zakresie wykorzystywane są te same lub zaadaptowane podzespoły, np. wspólna płyta podłogowa dla A3, Golfa IV, Octavii i Leona/Toledo. Oczywiście Audi to najwyższa półka co przejawia się w znacznie wyższej jakości i proporcjonalnie wyższych cenach. To wszystko bardzo przyzwoite samochody w swojej klasie, acz przyznam, że nie cierpię ich wewnętrznego designu a już zwłaszcza tych zajeb.....cie szafirowo czerwonych wskaźników.

2 Andrzej : Panie Andrzeju, co do tanizny - kiedy Pan ostatnio był w salonie VW? Czy widział Pan ceny? A co do przestarzałej technologii - w Słomczynie ze 40% wszystkich aut obecnie wystawianych do sprzedaży na giełdzie to VAG... "Na Zachodzie montowano już tylko podzespoły Audi" - sam Pan wymyślił czy od znajomego mechanika?

2 Zbig : Panie Zbigu, z całym szacunkiem do Pańskiego sprzętu muzycznego, już lepiej o nim rozmawiać :) Bo jeśli mowa o markach VAG, to jest ich więcej niż 4 - ot, choćby Lamborghini...

Łączę pozdrowienia,

alex76

>alex76

Pewnie, że lepiej. Miałem na myśli marki popularne, obejmujące podstawowe segmenty samochodów osobowych. Motoryzacja nie interesuje mnie aż tak bardzo, aby śledzić historię niszowych firm. Słyszałem że niedawno TVR zakupił jakiś rosyjski miliarder.

Wracając do telewizorów, bo to o nich jest ten wątek - firma Grundig po wielu latach powolnego upadku ostatecznie ogłosiła bankructwo jakiś rok temu. Trochę szkoda. Nie wiem czy ktoś kupił prawa do marki. Sam mam telewizor Grundiga z kineskopem Philipsa i jest to znakomity sprzęt.

Jesli mozesz wstrzymaj sie z kineskopem mozliwie jak najdluzej. Nadchodzaca jesien, tegoroczny okres przedswiateczny bedzie wielka wojna cen i LCD i Plazmy, przynajmniej w USA. Dzisiaj rano zauwazylem cene $1,350.- za 42-calowa plazme. Moze nie najlepsza, ale istotny jest trend. Wiem tak, to USD, ale pozostalo jeszcze kilka miesiecy. Przyszly rok bedzie ponownie tanszy.

Zbig-Ponoć prawo do marki Gundig posiada tureckie Beko .Taką informację uzyskałem w jednym ze sklepów.

Zresztą bardzo negatywnie wypowiadali się na temat Grundiga,narzekając na bardzo złe opinie zgłaszane przez klijentów.

ja też się dowiedziałem, że chyba przed 3 tygodniami Beko wycofało swoje udziały z Grundiga. Coś mi się wydaje, że ile rząd federalny nie dokapitalizuje koncernu to tym razem się nie wywiną i padną

Mam PHILIPSA 29 PT 9007 z seri MATCH LINE 100Hz juz ponad 2 lata jest OK, obraz ma super a dźwięk jak porównywałem z innymi telewizorkami to miał najlepszy menu i całe strojenie też jest proste, instrukcja wcale nie jest potrzebna. Wcześniej miałem PHILIPSA 25 PT 8303 100 Hz MATCH LINE, teraz stoi u matki w pokoju i gra bez zarzutu.

Siostra kupiła PANASONICA 29 cali 100Hz i w ciągu roku 3 razy serwis wzywała, a tak poza tym ma słabiej zrobione ustawienia dźwięku.

Wybór należy do Ciebie, pamiętaj tylko że to jest jednak też jakiś mebel i musi się Tobie podobać,ale przedewszystkim ma być prosty w obsłudze i mieć dobry obraz i dźwięk bo kupiszgo pewnie na kilka lat.

Miłego odbioru.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Przeglądałem forum i trafiłem na ten temat. Gdzieś czytałem (czy może też słyszałem) nie pamiętam, że tak naprawdę to tylko pare firm robi swoje kineskopy m.in Philips, Sony i jeszcze jakieś.. (brak lecytynki :)) ). Nie wiem czy dobrze pamietam, ale Thomson wykorzystuje chyba kineskopy Philipsa. Mogę oczywiscie się mylić, ale jeżeli nie to oznaczałoby, że sporo telewizorow różni się tylko elektroniką i designem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.