Skocz do zawartości
IGNORED

Nostromo Wolf czy Dac Magic?

dreamer25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prosze Szanownych forumowiczow o podpowiedz ktory z powyzszych dacow wybrac?zrodlo dzwieku to macbook air i przesyl przez usb lub apple tv przez optyk w Daku.jednostka mocy to nad c350 napedzajacy Tannoye Rewolution Dc6 wersja Gold.Nostromo ma chyba wieksze mozliwosci w przetwarzaniu high res niz Cambridge jezeli mowimy o polaczeniu usb.oba Daki moge miec w podobnej cenie. Z tego co sie zorientowalem to Wolf ma lepsza kosc wm8741 od cambridga wm8740 cos jescze?

https://www.audiostereo.pl/topic/104815-nostromo-wolf-czy-dac-magic/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dac Magic ma też inny chip cyfrowy W Nostromo są dwa Wolfsony. Ale wybór może być zależny od źródła. Jeśli to komputer i nie ma wyjścia cyfrowego (spdif), to wybór może być zawężony.

Witaj,

na pewno wybierz urządzenie, które ma wejście USB, jest to moim zdaniem najlepsze połączenie przetwornika z komputerem Mac.

Moim zdaniem warto abyś przed zakupem posłuchał przetwornik Asus Xonar Essence STU (http://www.q21.pl/asus-xonar-essence-stu.html) lub lepszy Asus Xonar Essence One (http://www.q21.pl/asus-xonar-essence-one-dostawa-gratis.html). Myślę, że są to także godne zainteresowania urządzenia.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań jestem do dyspozycji. Dajemy także możliwość wypożyczenia urządzeń do testów w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A jak oceniacie Panstwo bezprzewodowe brzmienie apple tv?w moim odczuciu naprawde brzmi dobrze szcegolnie na Flac Hi-Res.ja odobiscie nie slyszalem roznicy miedzy usb a Apple tv.

Wejście USB nie ma żadnego znaczenia.

Dobry konwerter - i po sprawie!

Ostrzegam tylko przed zakupem (bardzo) starych przetworników, które nie akceptują sygnału z 24bit długością słowa.

Konwerter bowiem wymusza na karcie dźwiękowej komputera przetwarzanie 24/96 lub nawet 24/192.

Potem DAC przy sygnale jakości CD po prostu obcina sobie nadmiar zer na końcu słowa, bez straty dla jakości dźwięku.

Nie jest to w 100% koszerne ale tak działa konwerter - nic się nie poradzi.

Jeśli więc DAC akceptuje tylko 16bit - to nie będzie dźwięku na wyjściu.

Ale mówimy o bardzo starych konstrukcjach, typu Digilog i podobne....

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Witaj,

na pewno wybierz urządzenie, które ma wejście USB, jest to moim zdaniem najlepsze połączenie przetwornika z komputerem Mac.

Moim zdaniem warto abyś przed zakupem posłuchał przetwornik Asus Xonar Essence STU (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub lepszy Asus Xonar Essence One (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Myślę, że są to także godne zainteresowania urządzenia.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań jestem do dyspozycji. Dajemy także możliwość wypożyczenia urządzeń do testów w Twoim systemie.

Czym się różnią oba asusy, dlaczego One jest lepszy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A czy roznice w kosciach Wolfsona sa az takie duze?slyszalne dla ucha?

Pomiędzy WM8804 i WM8805 moim zdaniem nie ma żadnej różnicy, która dałaby się wychwycić. Nawet pomiary wykazują różnice bardzo minimalne.

@dreamer25 vide: Nostromo Wolf czy Dac Magic? Byloby milo gdybys podal kwote, która masz do wydania. Oceniajac na podstawie cen 2 modeli które podales, wybrałbym z 2 zupelnie innee przetworniki. W zaleznosci od zasobności portfela taniej Audio-GD NFB-15.32

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , drożej Audio-GD NFB-3.33

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Te DAC'e sa lepszym wyborem od podanych przez ciebie. Oba sa zbudowane na 2xWM8741 i maja usb state of art.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAC'ow Audio-GD używam od 2011 roku. Pierwszego sprowadzałem sobie od producenta. Teraz masz polskiego dystrybutora, wiec odpada ci element ryzyka. Z mojej perspektywy DAC'e Audio-GD, nie maja konkurencji w factorze cena/jakość. Do 1k pln tak jak napisałem wyżej NFB-15.32, albo cos wyższego z używek jak trafisz.

Jakosc dzwieku i budowa przy określonym poziomie cenowym. Scena, detale, barwa, czy sama budowa przetwornika przy tych poziomach cenowych i.e. 1k pln, nie sa spotykane w przetwornikach so called EU/US. Btw widze ze powtarzasz określenie chińskie, jak myślisz gdzie jest produkowany Dac Magic? Chinskie (w dobrym wydaniu) nie jest synonimem tandety od wielu lat, jest synonimem rozwoju / trendu, popatrz na ostatni DAC Youlong'a. Firmy które w swiadomosci funkcjonują jako EU, czasami od dawna sa firmami chińskimi vide i.e. Audiolab. Abstrahujac od mojej oceny, masz możliwość wypożyczenia i przesłuchania zarówna Audio-GD, jak i DAC Magic i wyciagniecia własnych wnioskow.

absolutnie nie neguje chinskiego hi end...mialem do czynienia ze wzmacniaczami xindaka yaquina, Dakiem xiangshenga...oferuja wiecej niz "europejscy" producenci w dobrej cenie.Nie spotkalem sie jeszcze z Dakami Audio - GD na rynku wtornym,pewnie malo kto jeszcze o nich wie

Gość

(Konto usunięte)

kwota do wydania to max 1000.zasugrowales chinskie Daki..mialem rok temu xiangshenga DAC 02.spisywal sie calkiem niezle

Kolejny bezproduktywnie założony temat przez dreamer25...

Przepraszam, "produkują się" piszący tutaj, jednakże na darmo, jak zawsze ;)

Co jeszcze miałeś? Jakimi konfabulacjami uraczysz nas jeszcze?

Rok temu miałeś? - 01.05.2013:

Witam Szanownych Kolegów,

Postanowilem polepszyc jakosc audio dla toru stereo w moim ampli Yamaha RX 773.Chce wykorzystac DACA XiangSHENG DAC-02A ktory wlasnie plynie do mnie z Hongkongu.DAC bedzie pracowal miedzy transportem CD a NADEM 325bee.Jednczesnie chce go wykorzystac do toru stereo (odtwarzanie FLACA przez USB) w ampli.Kolumny fronty wpiete bezposrednio do NADA. AMPLI PLUS NAD polaczone Klotzami przez PREOUT i MAIN IN.Ampli nie ma wyjscia cyfrowego w postaci optyka/coaxiala.Czy jest to wogole mozliwe spiecie go z z zewnetrznym DAKIEM?

( http://www.audiostereo.pl/yamaha-rx-773-xiang-sheng-dac-02a_103102.html )

Jak w każdym Twoim temacie: rzekomo raz masz, raz dopiero będziesz miał, innym razem ma Twój brat...

A świstak siedzi i... ;)

Gość

(Konto usunięte)

jesli nie masz nic madreago do powiedzenia to zamilcz na wieki...mam wrazenie ze celem bytnosci Twojej tutaj jest wpier... w nieswoje sprawy...

I tutaj się mylisz!

Ponieważ forum jest miejscem publicznym, ogólnodostępnym, na którym piszesz, to nie istnieje w tym momencie takie coś, jak "Twoje sprawy".

Jeśli życzysz sobie prywatności i tego, by nie reagowano na Twoje wpisy, to nie prowadź rozmów na publicznym forum.

Proste!

A jeśli już to robisz, to zachowaj przynajmniej minimum przyzwoitości, zadaj konkretne pytanie, a nie mieszaj co chwilę w mnożonych przez Ciebie, dublowanych wątkach (wystarczy przeglądnąć założone przez Ciebie tematy), i przede wszystkich przestań kłamać i ściemniać, by tym wyrażasz brak szacunku zarówno do odpowiadających na Twoje pytania, jak i dla wszystkich tylko czytających.

That's all!

Miłych dalszych konfabulacji, dobranoc :)

A gdzie tutaj klamstwo bo nie rozumiem?Ja Tobie pod dach nie zagladam.Mam prawo do zadawania pytan na temat sprzetu ktory mnie intsuje lub jest wnkregu mochnzainteresowan.Wierz mi ze jestem na tyle zajetym czlowiekiem ze nie czerpie przyjemnosci z pisania i zawracaniakomus glowy dla idei.Jescze jeden takinwpis to powiadomie administratora o naruszeniu mojego dobrego imienia poprzez Twoje aroganckie wspisy.Szkoda tylko ze inni uzytkownicy musza to czytac.Dyskusja przebiegala w sposob klarowny i merytoryczny dopoki nie pojawila sie Twoja osoba.Pozdrawiam serdecznie

Bardzo dziekuje forumowiczom za podpowiedzi, sczegolnie Alighieri za zainteresowanie oferta Audio GD

Mam na mysli roznice miedzy wm8741 a wm8740

Zgodnie z naszymi zasadami nie porównam do dac-ów innych producentów ale my tez robimy Nostromo 4 właśnie na WM8740 i tam słychać różnice o których mogę napisać.

NOSTROMO wolf na WM8741 jest w całym zakresie pasma trochę bardziej dynamiczny, bas jest szybszy i bardziej zwarty, natomiast wysokie tony są wyraźniejsze, bardziej klarowne bez świszczenia. Wiele aspektów brzmienia, szczególnie w zakresie wysokich tonów można sobie dopasować filtrami cyfrowymi których sterownie jest na przednim panelu Nostromo. Do wykorzystania jest 5 filtrów w zależności od ustawienia oversamplingu, którym także sterujemy przełącznikiem na przednim panelu. Od tegorocznych wakacji wprowadziliśmy kilka zmian w NOSTROMO wolf, główna dioda na przednim panelu spełnia teraz 2 funkcje. po włączeniu zasilania świeci się na czerwono, po podłączeniu prawidłowego sygnału SPDIF do któregoś wejść i ustawieniu selektora na to wejście zmienia kolor na zielony. Jeszcze bardziej poprawiliśmy sekcję analogową pod względem separacji kanałów, na chwilę obecną separacja jest na poziomie deklarowanym przez producenta WM8741. Robiliśmy modele testowe na 2 kostkach WM8741 i efekt był niewiele lepszy lepszy od tego modelu na pojedynczej kostce a cena musiałaby wzrosnąć a więc zrezygnowaliśmy z takiej wersji. Na chwilę obecną NOSTROMO wolf w czarnych obudowach dostał nowe czarne aluminiowe, anodowane panele z grawerowanymi laserowo napisami.

Kolega z Q21 proponuje możliwość wypożyczenia ich urządzeń, oczywiście my oferujemy taką samą możliwość na dokładnie takich samych zasadach jak w Q21.

Gość

(Konto usunięte)

A gdzie tutaj klamstwo bo nie rozumiem?Ja Tobie pod dach nie zagladam.Mam prawo do zadawania pytan na temat sprzetu ktory mnie intsuje lub jest wnkregu mochnzainteresowan.Wierz mi ze jestem na tyle zajetym czlowiekiem ze nie czerpie przyjemnosci z pisania i zawracaniakomus glowy dla idei.Jescze jeden takinwpis to powiadomie administratora o naruszeniu mojego dobrego imienia poprzez Twoje aroganckie wspisy.Szkoda tylko ze inni uzytkownicy musza to czytac.Dyskusja przebiegala w sposob klarowny i merytoryczny dopoki nie pojawila sie Twoja osoba.Pozdrawiam serdecznie

Bardzo dziekuje forumowiczom za podpowiedzi, sczegolnie Alighieri za zainteresowanie oferta Audio GD

Ot, zacytowana przeze mnie powyżej rozbieżność w "zeznaniach" - to tylko jeden z przykładów twojego kłamstwa i ściemniania.

Plus reszta - wystarczy poczytać Twoje inne temat - choćby kwestia NAD Viso...

I tak jak napisałem - pytaj, o co tylko chcesz, ale nie ściemniaj, bo to wyraz braku szacunku dla innych, którzy to czytają!

Z wzajemnością pozdrawiam :)

PS A teraz możesz już zgłosić... ;)

Zadziwiająca jest ta naiwna wiara pseudo fachowców z forum że dźwięk w największym stopniu zależy od kości przetwornika. Rzekłbym że zależy może w 10%. Inna sprawa to fakt iż obecnie robi się raczej knoty które dobrą mają jedynie specyfikację.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zadziwiająca jest ta naiwna wiara pseudo fachowców z forum że dźwięk w największym stopniu zależy od kości przetwornika. Rzekłbym że zależy może w 10%. Inna sprawa to fakt iż obecnie robi się raczej knoty które dobrą mają jedynie specyfikację.

A masz jakieś dowody na poparcie swoich tez? Jakieś pomiary? Czy tylko magiczne "ja słyszę"?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.