Skocz do zawartości
IGNORED

Prism Tornado vs Prism Onyx 100

robert1256

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno sluchalem r700

Dzwiekowo jak dla mnie strzal w 10

Takiego dzwieku szukam i taki mi sie podoba

Z tym ze wygladem nie zwalaja z nog-wygladaja na tansze..

Poslucham r300 z ciekawosci--ale to chyba bedzie za duzy kompromis..

Robert 1256 nie sugeruj się za bardzo tymi tekstami, że takie tanie, chińskie i w ogóle. Miałem wcześniej altusy itp. wynalazki , nie tak dawno kupiłem najtańsze kino Yamahy z prizmami 100 i co i nie ma porównania - dźwięk "kulturalny" a nie kłujący w ucho. Co prawda to fronty sobie podmieniłem i te z prismów podpiąłem do starego wzmaka stereo(unitra) jak to się fajnie spasowało i (odtwarzacz cd - Japończyk, wzmak stereo - stara unitra, kolumienki chińskie - prism 100 od kina domowego i jest naprawdę dobry sound ). Śmieszne jest to że często drogie markowe kolumny są też produkowane w chinach z trochę lepszych materiałów - mają duże ceny, a dźwięk różny, czasem nawet słaby; a ich masy też nie dowodzą że zrobiono je z mocniejszych i trwalszych materiałów i jeszcze jedno kabelki też trzeba sobie kupić (dobre i nie za drogie) wtedy nie ma co narzekać, jak się spasuje cały tor audio ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Gdyby kazdy tak myslal wszyscy jezdzilibysmy fiatem panda

Ma 4 kola, silnik,kierownice a przy odpowiednim zgraniu z kierowca wyprzedzi niejedno auto

Postaw go jednak kolo mondeo albo vectry i powiedz ze nie jest gorszy

Śmieszne jest to że często drogie markowe kolumny są też produkowane w chinach z trochę lepszych materiałów - mają duże ceny, a dźwięk różny, czasem nawet słaby; a ich masy też nie dowodzą że zrobiono je z mocniejszych i trwalszych materiałów

Bardzo ciekawe jest to co piszesz. Podaj proszę przykład markowych, produkowanych w chinach z "troche lepszych materiałów" :),ciężkich o dużej cenie które grają choćby na poziomie tych Prismów, już nie mówię że mają grać gorzej. Tu nie chodzi tylko o obudowy a o przetworniki oraz jakość zwrotnic i jak to całościowo jest zestrojone.

Prismy posiada mój ojciec, duże podłogówki, te kolumny to masakra! Pomijając to jaki dzwięk z siebie wydają to po pół roku grania zaczęły wpadać w rezonans i rzęzić, ojciec próbował ratować sytuacją dokręcając mocniej głośniki ale nic z tego, cała skrzynia drży i hałasuje. Podstawkowe MA BX2 bądź Kefy Q1 które możesz kupić za 500zł grają o 15 klas wyżej.

• 2 tygodnie później...

Bardzo ciekawe jest to co piszesz. Podaj proszę przykład markowych, produkowanych w chinach z "troche lepszych materiałów" :),ciężkich o dużej cenie które grają choćby na poziomie tych Prismów, już nie mówię że mają grać gorzej. Tu nie chodzi tylko o obudowy a o przetworniki oraz jakość zwrotnic i jak to całościowo jest zestrojone.

Prismy posiada mój ojciec, duże podłogówki, te kolumny to masakra! Pomijając to jaki dzwięk z siebie wydają to po pół roku grania zaczęły wpadać w rezonans i rzęzić, ojciec próbował ratować sytuacją dokręcając mocniej głośniki ale nic z tego, cała skrzynia drży i hałasuje. Podstawkowe MA BX2 bądź Kefy Q1 które możesz kupić za 500zł grają o 15 klas wyżej.

Proszę bardzo - GH GrandHigh, nie widziałem jeszcze takich ładnych kolumn, a mogę Ci zaświadczyć, że wykonanie jest na bardzo wysokim poziomie.

Co do jakości tych moich tronado. To kupilem je z malymi wadami wlasnie w postaci takich przykrec itp itd, dlatego cena byla jeszcze nizsza :)

Polecam takie kolumny, jak móiwlem mialem super polecane z5500, lepiej wydac 400 zl na takie kolumny niz jak ktos pakuje w ten szajs logitecha za 1000.

Ale jak ktos ma kupowac to nie polecam tornado tylko onyx 100 !

Proszę bardzo - GH GrandHigh, nie widziałem jeszcze takich ładnych kolumn, a mogę Ci zaświadczyć, że wykonanie jest na bardzo wysokim poziomie.

Co do jakości tych moich tronado. To kupilem je z malymi wadami wlasnie w postaci takich przykrec itp itd, dlatego cena byla jeszcze nizsza :)

Polecam takie kolumny, jak móiwlem mialem super polecane z5500, lepiej wydac 400 zl na takie kolumny niz jak ktos pakuje w ten szajs logitecha za 1000.

Wiesz co, taka rozmowa nie ma sensu, ja tu mówię o konkretnych kolumnach a ty wyskakujesz z logitech...

Na to

jak móiwlem mialem super polecane z5500, lepiej wydac 400 zl na takie kolumny niz jak ktos pakuje w ten szajs logitecha za 1000.

odpowiem ci w ten sposób - zamiast kupować za 400zł ten szajs PRISM lepiej kupić podstawkowe używane MA, KEF, Paradigm a nawet JBL
  • 3 tygodnie później...

Wiesz co, taka rozmowa nie ma sensu, ja tu mówię o konkretnych kolumnach a ty wyskakujesz z logitech...

Na to odpowiem ci w ten sposób - zamiast kupować za 400zł ten szajs PRISM lepiej kupić podstawkowe używane MA, KEF, Paradigm a nawet JBL

Ten szajs jak to nazwałeś Prism, o wiele lepiej zagrał niż wyżej chwalone Tonsile z unitroskim wzmakiem PW 1013 ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

• 4 tygodnie później...

Prism onyx 100 to bardzo ciekawe zestawy i mogą konkurować z ofertą za jakieś 2-3 tysiące zł - kupiłem je dla żartu i żartu nie ma słucham i jest ok nie ma tu wybitnych aspektów brzmienia ale całościowo słucha się tego zwyczajnie dobrze brak precyzji ale nie analityczności wokal jest bardzo dobry barwa ogólnie bardzo dobra - one są zwyczajnie muzykalne - śmieszą mnie komentarze ludzi którzy kupują sprzęt na wagę - odkąd pogoniłem zestaw yamahy który ważył tyle co stary worek cementu nie ulegam stereotypom - co do białego człowieka to już dawno podciera kolorowemu - to już człowiek z białą laską zauważył chyba i rzesze chwalących xindaki itp właśnie to forum powinno nie ulegać zbiorowej hipnozie i podżegaczom z branży onyx 100 to w swojej i kilka klas do góry sensacja właśnie melua śpiewa a obok stoją kolumienki za 2600 za komplet i czekają na nabywcę bo przegrały choć przegrane nie są i tyle.

jeszcze o zwrotnicy chciałem bo się ktoś popisał wiedzą - najlepsza stereofonia to głośniki szerokopasmowe bez zwrotnic i przesunięć fazowych które owe wnoszą -np stare eposy, tannoye - zwrotnice to w większości zło konieczne

Prism onyx 100 to bardzo ciekawe zestawy i mogą konkurować z ofertą za jakieś 2-3 tysiące zł - kupiłem je dla żartu i żartu nie ma słucham

Też jestem ciekaw jakie to kolumny zostały zastąpione tymi Prism. Są wystawione na allegro ?

De gustibus non est disputandum. A po naszemu : Jeden lubi jak mu piknie grają. Inny lubi jak mu skarpety śmierdzą.

Jeśli komuś podoba się granie Prism Onyx 100, to tylko się cieszyć. Nie będzie musiał wydawać kasy na droższe zestawy.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

no dobra bo widzę że lincz na mnie prawie przygotowany - nie uważam onyx 100 za cud świata w kategoriach absolutnych ale za 400 zł za 5.0 już TAK - wydawanie tak ok 3-4 tys i cmokanie ze M.A. to piękny kontur i analityka i niestety brak wypełnienia i z drugiej strony jakie te dynaudio piękne w barwie ale takie mało analityczne to zwyczajnie strata czasu te kolumny uświadomiły mi jedną rzecz a mianowicie nie ma sensu dorabiać producentów i tracić na odsprzedaży bo można spokojnie zostać przy onyxach albo szukać znacznie wyżej gdzieś po środku możemy liczyć tylko na kompromisy to wyżej to niestety dopiero tak w okolicach 10 000 - wcześniej nie ma co cudów oczekiwać zwłaszcza w dobie kryzysu / o tym co czeka na sprzedaż nie mogę zdradzić - marketing - ale to już porządne kolumny a moje prywatne typy to sonus faber toy tower dali mentor - helicon ew bardzo zacne produkcje rodzime może akkus może harpia może qba coś tam drzemie - ale to powyżej 5-6 tys poniżej lepiej zostać przy onyx 100 amen

a do kolegi specjalisty od śmierdzących skarpet dodam tylko to że idąc tym tropem ( bo samo zjawisko jest mi obce ) wydaje mi się że najbardziej odczujemy smród skarpet gdy koszula wyprasowana - wolę pogodzić się z tym ze kolumna ma niedostatki w całym spektrum niż męczyć się ty że w pewnych jest niezła a w innych daje d

5-6 tys poniżej lepiej zostać przy onyx 100 amen

Paradigmy Monitor 7v7 za 2899,- można się do nich czepiać o podbicia na skrajach pasma i niskich i wysokich tonów, ale porównanie ich do np. onyxów ( bo są przecież poniżej 5000,-) to porównywanie trupa do żywego - no nie wiem jak mam to jeszcze określić, ale te kolumny to można co najwyżej porównać i twierdzić że na pewno są lepsze od głośników za 500 zł do Peceta np Logitech X230 albo może do Tonsilów Space 86. Nie chcę tutaj nikogo urażać, bo nie o to chodzi - jak ktoś lubi na tych kolumnach słuchać i pasuje mu ta filozofia dźwięku to jest to OK.

Czasem się może zdarzyć, że niektóre tanie kolumny (z mocnym podkreśleniem - tylko niektóre) brzmią lepiej od wysokiej klasy kolumn, pod warunkiem słabych jakościowo nagrań. Jak kolumna gra bardziej "zbitym" dźwiękiem, mniej detalicznym, to często od siebie dodaje "masy" i nie wyciąga tyle dziadostwa na górze.

• 4 miesiące później...

prowokacja - po zakupie i zagraniu - cóż ludzką rzeczą jest błądzić a trawa zawsze u sąsiada wydaje się zieleńsza - ale są tacy co się cieszą takim sprzętem - to co mam im powiedzieć że nie ma św mikołaja ? - ale w kinie....... no dobra nie brnę

Ogólnie wiadomym jest że wybory nie zawsze zależą od upodobań, ambicji, marzeń itd. Kasa z reguły wyznacza nam kierunki a zwłaszcza w przypadku zakupów typu dziś pytanie dziś odpowiedź. Ja osobiście prism bym raczej nigdy nie kupił. Lepiej dozbierać kasy i kupić coś lepszego, coś z czego będę zadowolony a nie zaspokojony.

• 4 tygodnie później...

Chcialbym troszke uzupelnic opinie, poniewaz hehe troszke mnie ponioslo jak pisalem i te porowniania z z5500 troche nie na miejscu, a onyx 100 to to samo co to tornado. coz wiec kolumny sa naprawde fajna opcja w stosunku do ich ceny, nie sa najlepsze w muzyce itd, na pewno sa lepsze kolumny ale niekoniecznie w tym przedziale cenowym :) Polecam tez nie oceniac ich jezeli ktos sluchal na wzmacniaczach typus vsx323 czy yamaha v375 itp. bo wtedy rzeczywscie dzwiek jest pudelkowaty bez grama przestrzeni i basu.po podpieciu ich do dobrej kalsy wzmacniacza bylem zdziwiony, bas, przeztrzen ogolne dobre wrazenie jak na ta cene to mozna naprawde przezyc lekki szok, oczywsicie wokale i wysokie troche ostre suche, brakuje detali w dzwieku itd. ale nie ma tragedii i z jedybm sie musze zgodzic ze czesto drozsze konstrukcje graja niestety gorzej...

Ludzie, o co tyle zamieszania???

Te tzw. kolumny to przecież tylko "zapchajdziury" najtańsze z możliwych do zakupienia gdziekolwiek przez dystrybutorów sprzętu grającego, którzy chcą mieć w kompletach coś na końcu toru audio, z czego wyjdzie jakiś dźwięk, żeby mogli sprzedać "kompletny" zestaw.

Jakikolwiek nabywca nie pozbawiony słuchu ZAWSZE zakupi w końcu do niego NORMALNE kolumny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.