Skocz do zawartości
IGNORED

Prism Tornado vs Prism Onyx 100

robert1256

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam za porównanie, ale to trochę tak jak byśmy zrobili test Fiata 126p vs Trabant 601 - to twoje hehe;) na końcu spowodowało że popuściłem trochę lejce :D

Pozdrawiam

Sławek

Wiecie w sumie zestaw bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

Gra rewleacyjnie jak na 200 zł całe 5.0 :D do kina jak najbardziej.

Gdyby kolumny miały więcej przestrzeni, i lepszy, głębszy i mocniejszy bas i troche lepszą średnicę, powiedziałbym, że kolumny byłyby rewelacyjne, ale hej 200 zł caly zestaw 5.0 który jest całkiem całkiem :D

(Prism Tornado)

Miałem Onyx 200. Tam nawet zwrotnic nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-44057-0-61489600-1355328390_thumb.jpg

post-44057-0-86627000-1355328376_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Rozebrałem dziś Tornado, no u mnie zwrotnica jest. Cóż grają chyba gorzej niż onyx 200 więc widać nie ma to dużego znaczenia ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż nie mam praktycznie zadnego pogladu bo malo widzialem i jestem laikiem :D

lecz ogladalem temat o jakims audiomega za 800 zl same kolumny na audiostero i ta zwrotnica to bylo dopiero totalne dnooo.

tutaj w prismach wszystko widac dosc tanio zrobione jak i same kolumny ktore sa tanie :D

Ale nie ma takiej tragedii chyba :-)

Jezeli dobrze pamietam na glosnikach bylo napisane Lja6140

Nie taki diabel starszny jak go maluja ;P

Wyszloby na to ze glosniki sa produkcji Leji Electronics w Guangzhou ;D

Audiomega to akurat żaden punkt odniesienia, bo ta "firma" do kilku rodzajów skrzynek wkłada głośniki jakie akurat mają pod ręką. Często nie sposób znaleźć zdjęć dwóch takich samych zestawów głośników wśród kolumn o tych samych oznaczeniach.

Co do poprawy kolumn autora wątku- proponuję powalczyć z "kartonowością" skrzynek przez wklejenie rozpórek pomiędzy przeciwległymi ściankami (nawet pomiędzy każdym głośnikiem). Takie usztywnienie obudów często przynosi efekty niewspółmierne do nakładu pracy, bo koszty praktycznie żadne :)

Ale czy montowanie tych listewek wplynelo by jakos na dzwiek? No nic poki co kllumny graja z wiezyczka pianocrafta bo czekam na amplituner... napisze jak przyjdzke amplituner moze on zmieni duzo na lepsze. :D

To jak juz tak zaczelismy trochu to diy. (Uprzedzam ze jestem bardzo zielony)

wszedzie w diy mowia o zwrotnicach itp. Ale jak widac do najprostszej kolumny niepotrzebna jest zwrotnica.

wiec jakby zbudowac taka kolumne bez zwrotnicy? Jak "dopasowac" kondensTory do głośników i jakby to spiac?

O rany Julek !! jakaż wyrafinowana konstrukcja zwrotnicy w tych kolumnach :D, nieźle się uśmiałem z niektórych wpisów. Robert1256 i Melepeta - Czy mogę wykorzystać wasze zdjęcia z tego wątku ?

Czasami zdarza mi się ponarzekać na Tonsile, ale jak patrze na te fotki, to naprawdę zastanawiam się jak można było uwalić taką firmę. Chinole zdominowali produkcję, ale KEF czy Monitor Audio produkują w Chinach, jednak biura projektowe mają w Europie i właścicielem tych firm (a przynajmniej Monitor Audio) jest biały człowiek. Tonsil też mógł pójść tą drogą - może wtedy nie oglądalibyśmy na półkach sklepów takich kwiatków jak M-Audio czy Onyx. Miałem nie tak dawno gdzieś w garażu jakieś stare Altusy i pamiętam jak sam w nich grzebałem przy tej zwrotnicy, wymieniałem kable w środku itd - tam była naprawdę porządna robota i jak byśmy pewnie postawili obok obojętnie jakich Onyksów np Tonsil Scherzo czy Bolero to nikt pewnie nie miał by wątpliwości.

Ej no daj spokoj. Mysle ze te onyxy to bardzo fajna sprawa. Caly zestaw za takie smieszne pieniadze w dodatku grajacy calkiem przyzwoicie i do kina dkmowego wystarczajacy. Mnie sie podoba ;P

a do czego Ci zdjecia? ;)

Co proszę? :-)

Miałem logitechy z5500 na rynku kosztuja 1000 zl, naprawde gra to koszmarnie w porownaniu do tych prismow a kosztuja 5 razy więcej (tornado-200zl).

Naprawdę uważam, że dobrze, że są takie propozycje jak prism na rynku, bo to z5500 to totalna kicha i duzo osob je poleca do kina domowego takze....

Aha to ok, nie zrozumiałem. W takim razie podpisuje się pod Twoją wypoweidzą :D

Teraz tylko czekam jak dojdzie mi ampltuner i podziele się w pełni wrażeniami jak grają te Tornado.

Rozumiem, ze te onyx 200 glosnik wysoko tonowy i sredniotonowy jest ze soba poloczony z kondensatorami, to jak to sa podlaczone pozostale glosniki bassowe?

Bezpośrednio z terminalami na tylnej ścianie kolumny.

O rany Julek !! jakaż wyrafinowana konstrukcja zwrotnicy w tych kolumnach :D, nieźle się uśmiałem z niektórych wpisów. Robert1256 i Melepeta - Czy mogę wykorzystać wasze zdjęcia z tego wątku ?

Czasami zdarza mi się ponarzekać na Tonsile, ale jak patrze na te fotki, to naprawdę zastanawiam się jak można było uwalić taką firmę. Chinole zdominowali produkcję, ale KEF czy Monitor Audio produkują w Chinach, jednak biura projektowe mają w Europie i właścicielem tych firm (a przynajmniej Monitor Audio) jest biały człowiek. Tonsil też mógł pójść tą drogą - może wtedy nie oglądalibyśmy na półkach sklepów takich kwiatków jak M-Audio czy Onyx. Miałem nie tak dawno gdzieś w garażu jakieś stare Altusy i pamiętam jak sam w nich grzebałem przy tej zwrotnicy, wymieniałem kable w środku itd - tam była naprawdę porządna robota i jak byśmy pewnie postawili obok obojętnie jakich Onyksów np Tonsil Scherzo czy Bolero to nikt pewnie nie miał by wątpliwości.

Oczywiście korzystaj ze zdjęć.

Robiłem bezpośrednie porównanie tych Prismów z Altonami 80. Przy Prismach Altony grały rewelacyjnie (o ile to granie dla kogoś może być coś warte). Na Prismy jakby ktos wielki koc zarzucił.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Oczywiście, że za 200 czy nawet 500 zł to nie jest dużo za kolumny (jak będę miał chwilę czasu to opisze dlaczego można kupić nowe kolumny tej właśnie firmy za 500,-), ale moim zdaniem słuchanie na tym to jest katowanie się dźwiękiem - to coś tak jak piwo V.I.P. z Biedronki - fajna nazwa ;), pijesz i ............... konsternacja bo niby piwo, ale coś jest z nim nie halo (może zamiast chmielu jest w nim żółć bydlęca :D )

U nas przyjęła się taka taktyka dystrybutorów, która przypomina mi handel kompami w marketach jakiś czas temu. Kompy do marketów robiło się tak, że dawało się dobry procesor, żeby była "nazwa" i dużo ramu albo spory dysk, można było użyć sloganów w reklamie, bo i tak większość się nie zna i nie patrzy jaka jest płyta główna, zasilacz jakiej marki są pamięci itp itd. Podobnie robią dystrybutorzy z zestawami kin domowych w marketach, że dają powiedzmy dobry, znany i w miarę dobrze oceniany amplituner, ale kolumny są już produkowane tylko i wyłącznie dlatego dystrybutora po to, żeby upchnąć ten właśnie amplituner i bluray. Myślę że koszt produkcji tych kolumn (5.0) nie przekracza 50 zł. Zwróćcie uwagę na podobny myk firmy od Denona, że do Mediaexpertu sprzedają kolumny Eltax UTAH a do RTV MiX Eltax Idaho, oczywiście niczym się nie różnią te kolumny, ale te sieci mają na nie wyłączność i tylko dla nich te kolumny są robione w takich ilościach, żeby opchnąć tanie ampki - wspomnę tylko, że ten obecny Eltax to nie zacny Eltax sprzed lat.

Zdjęcia chciałem wykorzystać w materiałach reklamowych, które czasami sam robię m. in. żeby pokazywać niektórym ludziom tego przysłowiowego kota w tym worku, którego nie widać na półkach w MediaMarktach. W sumie patrząc na te fotki to nawet wewnętrzna strona tego plastiku, który jest osłoną głośnika jest tak porysowana i mechanicznie nieobrobiona, że od razu widać że to z rzeczonego "Guangzhou" bo wygląda jak te chińskie zabawki ze sklepu wszystko za 5 zł.

Wiesz, lepiej żeby Kowalski kupił te chińskie kolumienki niż te wspomniane logitechy z5500, które mają jeszcze certyfikat THX.

Dla mnie większym szwindlem są te z5500.

Narazie trudno ocenić, podziele się wrażeniami po podpięciu do amplitunera. Wiadomo nie oczekuję dźwięku jak z kolumn Hi-End, ale jak słuchałem to nie ma porównania z tym logitechem.

Nie, no Pany... Przecież na fotkach podesłanych przez Melepeta, ewidentnie widać, że to audiofilskie aplikacje pierwszego rzędu... Nic więcej nie trzeba przecież. Tu na audiostereo, nie poleca się wymiany ich na minimum czerwone jantzeny? :)

hapak, z tym cementem to musi zagrać! Wymienić kondy, zalać betonem i gra muzyka hehe... :)

robert1256, poprzeczki aby usztywnić kolumny, możesz dać. Nie mniej nie pakowałbym pieniędzy na zmiany w te kolumny, bo i tak efelt będzie mizerny... Za 200zł to średniej klasy wysokotonówkę sie kupuje a nie cały zestaw 5.0 w gotowych obudowach...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Sprzedałem swojego czasu dwa komplety Z5500, ale oba komplety zostały kupione do giercowania na kompie i oglądania z niego filmów w DivX, a nie do słuchania muzy w stereo czy kinie domowym z amplitunera. Oczywiście "marketing" logitecha powoduje, że kosztują one sporo za dużo w stosunku do tego co da się na nich usłyszeć, i fakt - z racji wielkości obudowy te Onyksy mogą zagrać lepiej od logitecha. Dla mnie plastikowe kolumienki z głośnikami których magnesy maja wielkość pięciozłotówki, nawet uzbrojone w subwoofery nie mają prawa grać nawet jak pisze na nich THX.

Koledzy wydaje mi się że autor tego wpisu to sobie robi jakieś jaja,i nie potrzebna dyskusia nikt kto chce mieć nawet najtańsze kino nie kupuje takich kolumn,jezeli komplet za 300 pln,a w nim 16 ,czy 18 głosników,plus papierowe obudowy,i okleina,jakies tam kable,to wyjdzie że 5 pln za głośnik.Jakieś żarty,nie wiem kto to kupuje i jeszcze porównuje i chce sie tym dzielic tu na forum,o co chodzi.

Twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu.

Jeżeli tak ci ten temat przeszkadza to po prostu tu nie wchodź. Ja nie porównuje i nie mówię, że te kolumny są lepsze niż jakieś hi-endwce....

Nie rozumiem takich ludzi. Nie podoba ci się, nikt cie tu nie woła do tego tematu!

A te kolumny mogą wystarczyć w zupełności do kina domowego dla osób, które nie mają dużych wymagań i nie mają dużego portfela. :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.