Skocz do zawartości
IGNORED

Elna Simlic II vs Mundorf Ecap bipolarny

FlazX

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie może doświadczenia z tymi elektrolitam na ścieżce sygnału? Chciałby wywalić wszystkie elektrolity 'no name' ze preampu i końcówki i zastąpić je czymś porządnym. Częśc kondów już wymieniłem na Silmici i zauważyłem znaczącą poprawę. Zastanawiam się jaki byłby efekt z Mundorfami...

Co to za preamp?

Troche nieprecyzyjnie się wyraziłem. Pisząc o preampie miałem na myśli płytke preampu w integrze McIntosh MA6300.

Czy znasz może brzmienie tych elektrolitów od Mundorfa?

Pytałem w HifiColective i radzą mi aby pozotać przy Elnie Silmic, natomiast w PartsConexion doradząją Mundorfa argumentując że są to najlepsze elektrolity (konstrukcyjnie i brzmieniowo) jakie sprzedają.

Mi się zdaje że silmic 2 są kiepawe, jak już to silmic ros, te ze złotym paskiem i napisami. Jakich pojemności i na jakie napięcia Ci potrzeba? Mundorfy w zasilaniu ponoć bardzo dobrze wypadają jednak są drogie...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Nom, ale jeżeli np 10uf mogą być na 25V to sprawdź rubycon ZA, z 47uf elna re3 na 50V tanio też kupisz, jeszcze zależy w jakim miejscu które dajesz.

10uF,22uF,47uF na 16-70V dlatego porządne MKP odpadają.

Najbardziej obiecująco na papierze wypada właśnie bipolarny Mundorf na 70V.

Jakże łatwo, jednym lakonicznym stwierdzeniem, przekreśliłeś potencjalnie najlepsze rozwiązanie ze wszystkich możliwych. A powiedz mi, MKP / MKS4 - widzisz tutaj istotną różnicę ? A gdyby tak zastosować mały bank WIMA MKS4, N * 3,3uF/63V ....

Czy jesteś pewien, że TAKIE rozwiązanie nie spowoduje, że padniesz z wrażenia ?

Bez pracy / lutowania - nie ma kołaczy ...

porządne MKP odpadają.

A dlaczego "porządne" ? Użyj tych najbardziej przeciętnych.

I tak będą o niebo lepsze od elektrolita, niezależnie czy malowanego na czerwono, na brązowo, czy złoty metalic. Z kosmiczną ceną, czy bez. A że trochę więcej miejsca zajmą ... :)

Nie mam żadnego doświadczenia czy lepsze będą elektrolity czy 'przeciętne' MKP / MKS dlatego zadałem pytanie na forum. Wiem natomiast że nie zawsze to co jest określane MKx jest lepsze od elektrolitów.

Początkowo wymieniłem większość zwykłych elektrolitów w sygnale na MKT Vishay ERO 1820 10uf/63V, a dźwięk się ewidentnie pogorszył, płytka scena, mało wyrafinowana góra nie mówiąc o średnicy, a bas gdzieś przepadł. Generalnie prysła cała magia Maca. Wymieniłem część MKT na Elna Silmic II i magia z nawiązką powróciła. Dlatego nie uważam jakoby każdy elektrolit był do kitu w stosunku do kondów MKx.

Czy jesteś pewien że MKSy Wimy zagrają zdecydowanie lepiej w tym konkretnym zastosowaniu w torze audio od np Elny Silmic II?

Pewności oczywiście nie mam. Natomiast mam bardzo dobre i pozytywne doświadczenia w zakresie rezygnowania z elektrolitów na rzecz foliowców. Zarówno w torze sygnału, ale również (a może nawet: co ważniejsze) w torze zasilania.

Oczywiście, że mając do wyboru foliowce "lepsze" lub "gorsze", sensownie jest wybierać te lepsze. Tak tylko chciałem zasygnalizować, czy zwrócić uwagę na kwestię, aby całkowicie "nie skreślać" opcji kondów foliowych, które jak dla mnie zawsze dawały przyjemne rezultaty. Uważam, że jest godna rozważenia.

Nawet te takie zwykłe foliowe zielone MKP seria 1839 z tych ERO grają mi bardzo ładnie jako wysokonapięciowe sprzęgi w torze lampowym. Oczywiście dorzucam im małe wsparcie w postaci teflonu FT3, bo takie "łączenie" różnych technologii równolegle zawsze mi jakoś dawało pewne dodatkowe "synergie", czy raczej zwalczanie wzajemnych słabości pomiędzy poszczególnymi typami. Łączone równolegle, oczywiście.

Zastanawiam się czasem, co jest lepsze: czy jeden "drogi" kondensator w torze, czy dwa "nieco tańsze" - ale łączone równolegle, jednak każdy wykonany w zupełnie innej technologii ...

A jeśli lubisz określone typy elektrolitów .. to może też warto rozważyć wariant, że je "bocznikujesz" folią jakoś ? Sygnał zapewne się ucieszy, a przynajmniej zdziwi, bo chyba nieczęsto takie fikołki widuje.

Oczywiście to że sobie tak gaworzę, to wcale nie musi oznaczać że mam rację. Ale co sobie pogaworzę, to sobie pogaworzę ...

Znaczenie ma tutaj obecność napięcia stałego. Jeśli go nie ma, albo jest bardzo małe, lepsze są elektrolity takie jak Silmic. Foliowe "lubią" mieć napięcie stałe na okładzinach.

Znaczenie ma tutaj obecność napięcia stałego. Jeśli go nie ma, albo jest bardzo małe, lepsze są elektrolity takie jak Silmic. Foliowe "lubią" mieć napięcie stałe na okładzinach.

Nie znam się na elektronice, ale to co napisałeś tłumaczy czemu Silmic wypadły o niebo lepiej niż MKT Vishaya

A jeśli lubisz określone typy elektrolitów .. to może też warto rozważyć wariant, że je "bocznikujesz" folią jakoś ? Sygnał zapewne się ucieszy, a przynajmniej zdziwi, bo chyba nieczęsto takie fikołki widuje.

Czy stosuje się takie praktyki jak bocznikowe elektrolitów foliowcami? Czy nie rozjeżdża się wtedy scena stereo ze względu na zastosowanie różnych materiałów?

Udzielę wymijającej i pokrętnej odpowiedzi: Jeśli chodzi o bocznikowanie w filtrach zasilania, to oczywiście jak najbardziej TAK. Jest to (jak dla mnie) skuteczna i (jak dla mnie) genialna metoda na poprawienie jakości zasilania obwodów audio, a moim zdaniem to w 95% grają ZASILACZE a nie te obwody "sygnałowe". Elektrolity, szczególnie te duże, mają dużą ... indukcyjność. Tak, indukcyjność. To że mają pojemność to oczywista oczywistość, ale nie każdy pamięta o tym że taka duża puszka, zwinięta w kłębek, ma niebanalną indukcyjność własną. Indukcyjność, która powoduje że kondensator, przy odpowiednio wyższej częstotliwości, staje się obwodem rezonansowym, dość mocno tłumionym przez własny ESR. Jego "impedancja" staje się "rezystancją". Powyżej tej częstotliwości, kondensator już nie jest kondensatorem, lecz dławikiem.

Kondensator jest CEWKĄ.

Widać to wyraźnie na charakterystykach publikowanych przez niektórych producentów.

Wystarczy prześledzić funkcję "Impedancji kondensatora" w funkcji częstotliwości.

No dobra, ale ja tu gadu gadu, a dziewczynki stygną ... jak to mawiają grabarze.

Dość powiedzieć, że bocznikowanie DUŻEGO elektrolita, szczególnie tych w zasilaniu, MAŁYM foliowcem, pozwala znakomicie osłabić te "złe" właściwości kondensatora elektrolita.

Tam gdzie elektrolit przestaje być kondesatorem, a staje się indukcyjnością - do akcji wkracza ten mały kurdupel polipropylen, polistyren czy inny foliowiec, i zaczyna bocznikować te wielkie częstotliwości ... przejmuje dowodzenie, że się tak wyrażę.

Tak więc używając pary kondów: Elektrolit PLUS mały foliowiec - uzyskuje się (IMHO) synergię w postaci "konda bardziej zbliżonego do ideału" ... bo to jego dziwne zachowanie w zakresie wyższych częstotliwości jest w znacznym zakresie kompensowane przez tego "malucha".

A jak to się ma do kontekstu sprzęgających kondensatorów sygnałowych ?

Nie mam bladego pojęcia. Nie próbowałem. W sygnale w ogóle elektrolitów nigdzie nie używam, więc trudno cokolwiek powiedzieć. W lampach siedzę bardziej.

Toptwenty dobrze ujął temat.

Trzeba sprawdzić co i gdzie. W lampie taka wymiana z elektrolitu na MKP ma się dobrze a w tranzystorach już nie koniecznie.

Jeżeli chodzi o elektrolity Elny, warto i owszem stosować te lepsze. Jest seria ARS do audio o dużo lepszych walorach brzmienowych

jak popularne ich wyroby. Można też zbocznikować małym kondem teflonowym. Daje to często zaskakująco dobre efekty w zakresie basu.

Staje się bardziej zwarty . Trochę eksperymentów nie zaszkodzi. Odnośnie elektrolitów i oceny ich brzmienia, muszą się w torze ułożyć i

po kilkudziesięciu minimum godzinach zaczynają dopiero grać tak jak potrafią. Wcześniej potrafią przechodzić od zaniku basów czy wyostrzenia

wysokich do przeciwnych stanów. Później jak się już uformują, grają fajnie. Elna z serii ARS audio jest teraz jedną z najlepiej brzmiących.

Co do elektrolitów Mundorfa, owszem, brzmią dobrz, nawet i bardzo dobrze, jednak nie wszędzie mieszczą się z powodu na ich gabaryty.

Pozdrawiam

Jan

Toptwenty dobrze ujął temat.

Trzeba sprawdzić co i gdzie. W lampie taka wymiana z elektrolitu na MKP ma się dobrze a w tranzystorach już nie koniecznie.

Jeżeli chodzi o elektrolity Elny, warto i owszem stosować te lepsze. Jest seria ARS do audio o dużo lepszych walorach brzmienowych

jak popularne ich wyroby. Można też zbocznikować małym kondem teflonowym. Daje to często zaskakująco dobre efekty w zakresie basu.

Staje się bardziej zwarty . Trochę eksperymentów nie zaszkodzi. Odnośnie elektrolitów i oceny ich brzmienia, muszą się w torze ułożyć i

po kilkudziesięciu minimum godzinach zaczynają dopiero grać tak jak potrafią. Wcześniej potrafią przechodzić od zaniku basów czy wyostrzenia

wysokich do przeciwnych stanów. Później jak się już uformują, grają fajnie. Elna z serii ARS audio jest teraz jedną z najlepiej brzmiących.

Co do elektrolitów Mundorfa, owszem, brzmią dobrz, nawet i bardzo dobrze, jednak nie wszędzie mieszczą się z powodu na ich gabaryty.

Pozdrawiam

Jan

Czy seria ELNA ARS SILMIC różni się od ELNA RFS SILMIC II?

Czy miałeś może okazję bezpośredniego porównania Mundorfa E-Cap do Elny Silmic? Zdążyłem już poznać brzmienie Elny Silmic II i wiem że dźwięk zaczyna się otwierać po około 70 godzinach pokazując 2 i 3 plan. Zastanawiam się czy Mundorf E-Cap nie poszedłby o krok dalej oraz jak barwowo wypada w stosunku do Elny?

Barwą Mundorf się nie różni. Jedynie jest w basach więcej ,,mięsa,, , może , ale może jest więcej detaliczny w średnicy i górze pasma. Piszę może, bo bezpośrednio nie porównywałem.

Mundorfy zwykle stosuję w układach lampowych a Elny w tranzystorowych. Co do otwarcia, dokładnie jak piszesz. Mundorf też musi się ułożyć, choć szybciej, nawet po 30 do 50 godzinach nie zauważałem różnic.

Odnośnie RFS - standartowe , ARS wyższa półka. są też AXF - te to już top. Wymiarem AXF o pojemności około 10 uF / 50V ma wymiary 220uF / 50 zwykłej Silmic II.

AXF i ARS są to Silmic , nie SilmicII. Jednak w jakości brzmienia biją na głowę RFS.

Porównywałem kilka razy. Problemem jest kupno. Trudne do zdobycia. Ja jeszcze stosowałem w lampowcach kond katodowy BG= Black Gate. Dodawał dużo w niskich basach i jakości dźwięku. Jest bardziej detaliczny i dźwięczny.

Pozdrawiam

Jan

Barwą Mundorf się nie różni. Jedynie jest w basach więcej ,,mięsa,, , może , ale może jest więcej detaliczny w średnicy i górze pasma. Piszę może, bo bezpośrednio nie porównywałem.

Mundorfy zwykle stosuję w układach lampowych a Elny w tranzystorowych. Co do otwarcia, dokładnie jak piszesz. Mundorf też musi się ułożyć, choć szybciej, nawet po 30 do 50 godzinach nie zauważałem różnic.

Odnośnie RFS - standartowe , ARS wyższa półka. są też AXF - te to już top. Wymiarem AXF o pojemności około 10 uF / 50V ma wymiary 220uF / 50 zwykłej Silmic II.

AXF i ARS są to Silmic , nie SilmicII. Jednak w jakości brzmienia biją na głowę RFS.

Porównywałem kilka razy. Problemem jest kupno. Trudne do zdobycia. Ja jeszcze stosowałem w lampowcach kond katodowy BG= Black Gate. Dodawał dużo w niskich basach i jakości dźwięku. Jest bardziej detaliczny i dźwięczny.

Pozdrawiam

Jan

Rzeczywiście seria ARS - Super Gold, nie mówiąc o AXF jest szalenie ciężka do wygooglania. Czy masz może jakieś sprawdzone źródlo, w którym zaopatrujesz się w te kondy? Pojemności które potrzebuje (np. 220uf/16V-70V) są praktycznie nieosiągalne, także zomówię zapewnie bipolarne E-Capy.

Czy warto wyminić na inne tj. lepsze kondensatory z zasilania?

- Rubycon seria WA 3300uf/35V (4szt.) przed stabilizatorem napięcia +/-15V

- Rubycon seria seria YK 1000uf/25V (2szt.) po stabilzatorze napięcia

Z tego co mi wytłumaczono jest to układ, który jest zasilaczem dla wszytkich stopni poza końcówką mocy.

FlazX

Duże pojemności są prawie nine do dostania. Zwykle przeglądam swoich dostawców i jak mają ciekawy towar, kupuję. Małe pojemności są dostępne. Kilka pomocnych linków :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tych sprzedawców dażę zaufaniem, zawsze towar doszedł, nie było lipy w paczce.

Ceny nie są niskie . Mundorfy też zaliczają się do drogich. Co ciekawe, jak kupować jeszcze coś więcej to taniej są z zagranicy niż od naszych sprzedawców krajowych. W Parts Connexion wychodzi taniej, jedynie dostawa jest droga. Jak zamawiam dużo części, kupuję u nich. Mają sporo a ceny niższe jak u nas. Od nich kupowałem Dulundy do CD-ka.

Odnośnie Rubiconów w zasilaczu, nie są złe. Tam nadają się na wejściowe , po stabilizacji napięcia, ja zawsze daję Elny Silmic II. 1000uf/50v proszę link :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Jan

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janie,

Czy mógłbyś trochę przybliżyć temat bocznikowania w torze sygnałowym. Uprzedzę od razu, że jestem w tym zielony dlatego moje pytania mogą nie mieć większego sensu, ale od czegoś muszę zacząć...

Jako że jesteś dobrze osłuchany ze standardową serią Elna Silmic II oraz Mundorf E-Cap, które kondensatory zalecałbyś do ich bocznikowania? Wiem że była wyżej mowa o teflonie, ale niewiele mi to mówi :)

Jaka jest podstawowa zasada bocznikowania na przykładzie np Elny Silmic 10uf/50V. Czy powinienem do niego dobrać taki sam kondensator, czy też kondensator o znacznie niższej pojemności i o tym samym napięciu i odjąć tą wartość od tego głównego konda.? Czy kondensatory elektrolitycznie bocznikuję się innymi elektrolitami czy możną wykorzystać również kondensatory foliowe?

Ja z moich odsłuchów wnioskuję że bocznikowanie foliowcem nie zawsze daje pożądany efekt. W dacu na 1973 najlepiej sprawdzają się X7R, zwłaszcza przy samej kości oraz przy bramce. dodatkowo kilka tantali min na cyfrę czy linii coax/opt. Opamp lubi elektrolity. Ogólnie kwestia układu podejrzewam oraz preferencji.

Za dużo jednak zabawy z tym bocznikowaniem, a efekty są mało przewidywalne. Zdecyduje się chyba tylko na wymianę zwykłych elektrolitów oraz części elektrolitów Elny Silmic II na elektrolity bipolarne Mundorfa (seria Plain). Odebrałem dzisiaj paczkę z kilkoma sztukami 10uf, 22uf, 47uf wyglądają one naprawdę solidnie, ale trzeba się będzie nieźle nakombinować aby zmieścić te kilkukrotnie większe ustrojstwo w miejscu poprzednich kondów.

Jak brakuje miejsca to mozna dac od spodu plytki..

W torze sygnalowym mam tu na mysli sprzegajace kondensatory-wymiana elektrolitow na elektrolity jest chyba bez sensu

Mozna nawet zaryzykowac stwierdzenie ze najgorszy foliowiec bedzie lepszy od najlepszego elektrolita

Co do wartosci -spokojnie mozna dac 1/10 wartosci obecnego elektrolita

Pasmo przenoszenia od dolu napewno sie ograniczy ale raczej zadnych negatywnych skutkow to nie przyniesie

Malo kolumn przenosi nawet od 30 hz z rozsadnym spadkiem wiec czy to bedzie 5 hz czy 10 hz po wymianie na foliowca nie powinno byc slychac

Za to poprawa w pozostalych rejestrach moze byc wrecz wstrzasajaca

Co do bocznikowania-w zasilaniu to jedyna opcja jesli juz chcemy a w pozostalych przypadkach to polsrodek

Nawet pomijajac kwestie dzwiekowe---mkp beda wieczne-nie ma mowy o zmianie parametrow pracy jak ma to miejsce w elektrolitach wrazliwych na temperature czy procesy stazenia'wysychanie..

Co do tych ero co stosowales-to takie niewielkie kostki pewnie...

O takiej samej pojemnosci ale na wyzsze napiecie beda mialy doslownie hektary folii w srodku--to musi miec wplyw na ich prace i zapewniam ze ma

Nawet pomijajac kwestie dzwiekowe-

Priorytetem moiej całej zabawy z wymianą kondów są głównie kwestie dźwiękowe :)

Co do wyższości pod względem trwałości przewaga foliowców jest oczywista.

Nie jest wielce odkrywczym że foliowy np Mundorf Supreme będzie bardziej wyrafinowanym kondem niż np Elna Silmic. Problemem jest natomiast jego napięcie, które kilkunastokrotnie przewyższa napięcie oryginalnego elektrolita przewidzianego na ścieżce sygnałowej.

Napiecie nie jest zadnym problemem

W torze sygnalowym w tranzystorowych urzadzeniach jest gora kilka kilkanascie v

W lampowych dopiero jest wiecej

Zastosowanie konda o wyzszym napieciu max w niczym nie przeszkadza w zadnej aplikacji

Jedyne istotne problemy to koszt i rozmiar( zwiazany bezposrednio z napieciem max)

• 10 miesięcy później...

Pozdrawiam

Jan

Janie, Czy mógłbyś pomóc w wyborze dobrego elektrolita? Zastawiam się między sławnym Black Gatem z serii standard, a dobrze Ci znanymi Elnami II Alpha seria RSW - oba kondy 47uF / 50V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janie, Czy mógłbyś pomóc w wyborze dobrego elektrolita? Zastawiam się między sławnym Black Gatem z serii standard, a dobrze Ci znanymi Elnami II Alpha seria RSW - oba kondy 47uF / 50V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Odpuść sobie te silmicki II to jest lepsza alternatywa

ELNA CERAFINE ROA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

P.S.

Cerafiny " wycierają chodnik "-silmickami II

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość

(Konto usunięte)

xtr71 przerabiałem te cerafiny i muszę przyznać że mam zupełnie odmienne zdanie...

Z tego wynika, że tu nie ma pewników i faworytów, wszystko zależy od preferencji i od systemu.

A takie stwierdzenia, że "wycierają..." to powinieneś dodać, że u Ciebie w Twoim systemie... ;) bo w moim jest zupełnie odwrotnie...

A czy znacie może serię RJH, czy jest to może wcześniejsza wersja Silmica ARS?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.