Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt z lat 70tych - najciekawsze wzmacniacze/przedwzmacniacze ?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie Waszym zdaniem konstrukcje są warte rozważenia, uwagi? Jakie integry a jakie dzielone pre/power? I nie chodzi mi o jakieś egzotyki ale o produkty powiedzmy masowe - Yamaha, Luxman, Kenwood, Sansui, producenci amerykanscy, europejscy... co z tranzystora? co z lampy? z czym najlepiej zagrało?

Czy ktoś zna np. koncówkę Luxmana M300? albo preamp C-1010? albo integrę L-81?

Miałem na testach preamp Sansui CA2000,rekomendacja do mocnych,detalicznych końcówek,dźwięk kremowy,bas miękki,zaokrąglony,bardzo dobre wyposażenie (regulacje barwy,różne filtry,phono MM,MC),wszystko w obudowie sporych rozmiarów.Mimo swojego wieku pokrętło volume działało jak w naoliwionym sejfie.

Także miałem swego czasu na wypożyczeniu końcówkę Luxmana M375,wbudowana regulacja głośności,bardzo dobra góra i środek,gorzej na dole,lekki luz na basie.

Obydwa klocki próbowałem pod kątem ewentualnego zakupu,obydwa miały swój urok i grały po prostu ładnie ale piętno brzmienia "tamtych lat" było tu chyba zbyt mocno odciśnięte.Nie przeczę,są na pewno konfiguracje w których takie urządzenia mogą się sprawdzić.Pięć gwiazdek za to,że przetrwały do naszych czasów i wciąż nie zawodzą.

l'enfant sauvage

no wlasnie... a jak określiłbyś ten dźwięk "tamtych lat"? bo pytanie czy nie powinien cały system zagrać - gramofon, wzmak, kolumny. Może to razem się "zgrywało" wówczas a my teraz odsłuchujemy coś "wyrwane z kontekstu"?

dla mnie wykonanie tych klocków to mistrzostwo świata, nawet bardziej budżetowych - czysta fizyczna przyjemność obcowania ze sprzetem... dalej nie rozumiem komu przeszkadzały piekne drewniane boczki ;)

ja akurat mam Kenwooda KA-8004 bez przeróbek i Kenwooda KA-9100 bo bardoz dużych przeróbkach u Andrzeja Witka (Sonus Oliva). KA-9100 bardzo dojrzały dźwięk bo grzebaniu, ten drugi bardziej "ostrawy". I zawsze zastanawiało mnie dlaczego Japończycy szli w kierunku mocnych wattowo integr i koncówek a jednoczesnie jak się patrzy na wymyślane przez nich kolumny głosnikowe z lat 70tych to generalnie są bardzo skuteczne, niektóre wręcz "lampowe" w sensie zapotrzebowania na moc ze wzmacniacza... why?

o! sliczny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, że każdy swoje chwali, ale gorąco polecam Tobie Sony TA-N7B. Wybitnie muzykalny piec. Wręcz klei się do uszu. Bardzo gładki, wielobarwny, jednocześnie nie zwalisty dźwięk. Może lekko rozmiękcza kontury ale dynamika także trzyma fason. Wciąga jak bagno.

Na TVK bardzo trafnie opisano wrażenia obcowania z nim:

The N7B's sound is however difficult to describe because there is no "sound" - just pure musical bliss.

Niestety, gdy się sfajczy, wtedy jest płacz - VFETy to spory wydatek, można je dostać jeszcze chyba tylko w HK.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

<br />no wlasnie... a jak określiłbyś ten dźwięk "tamtych lat"? bo pytanie czy nie powinien cały system zagrać - gramofon, wzmak, kolumny. Może to razem się "zgrywało" wówczas a my teraz odsłuchujemy coś "wyrwane z kontekstu"?<br /><br />dla mnie wykonanie tych klocków to mistrzostwo świata, nawet bardziej budżetowych - czysta fizyczna przyjemność obcowania ze sprzetem... dalej nie rozumiem komu przeszkadzały piekne drewniane boczki ;)<br />

Odnoszę wrażenie,że jednak dźwięk tutaj schodzi odrobinę na dalszy plan.Tu bardziej chodzi o kolekcjonerstwo,właśnie obcowanie,ducha vintage,czyste hobby czy nieosiągalną obecnie trwałość,niezawodność.

Jeśli się kocha taki styl to trzeba też pokochać tamto brzmienie;)

Te urządzenia były piękne i wspaniale zbudowane,sentyment do audio z tamtych lat przejawia się przecież w nowych projektach (Luxman,Yamaha,Leben...) będących niejako w opozycji do zazwyczaj surowego,minimalistycznego wyglądu obecnych urządzeń.

l'enfant sauvage

Dla mnie Pioneer SA-9800 to wręcz symbol tamtych czasów.

Miałem przyjemność robić renowacje takiego wzmacniacza i później go trochę posłuchać - piękna barwa, moc, kultura. Sprzedałem go na ebay.com za ponad 1500$ więc nie jest to tania zabawka ;)

i wciaz mozna w podobnych cenach spotkac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolekcjoner mógłby zapłacić. Za te pieniądze można mieć dużo lepszy dźwięk. I nowszy. Nawiasem mówiąc cena jest wyższa od tej kiedy był nowy. Normalne ceny tego klocka to mniej więcej 250-300 funtów co i tak jest już sporo za ponad 30-letni sprzęt.

Z tamtych lat miałem Harman Citation 12 - przyjemna końcówka, bardzo polecam Sasnui AU-999 (poźne lata 60/wczesne 70), ampituner Harman Kardon 930.

Natomiast niepolecam Kenwoodów z serii KR, słuchałem wszystkich modeli i myślałem że mam koc na głośnikach.

• 2 miesiące później...

Słuchałeś któregokolwiek z opisywanych tutaj klocków?

Czy próbujesz zwrócić na siebie uwagę?

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.