Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Pioneera A91D+PD75 na A09+PD95, czy mozna jeszcze cos takiego znalezc?

Filiptwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od 19 lat gram na zestawie A91D+PD75+Infinity R90. Jestem z tego zestawu naprawde zadowolony ale chcialbym nie opuszczajac pioneera wymienic wzmaka i cd na A-09 i PD95. Prosze doradzcie gzie cos takiego mozna jeszcze znalezc.

Witaj

Coraz mniej tego sprzętu w ogłoszeniach, PD-95 może się jeszcze trafi, ale cena będzie wysoka, kolega sprzedał jakieś 2 miesiące temu za ..... 9 tyś zł. Pewnie można by trafić jeszcze, ale nie spodziewaj się ceny poniżej 5-6 tyś zł. Natomiast A-09 to już dawno nie widziałem, mój drugi znajomy, również fan pioneera sprzedał kiedyś taki za 6 tysięcy, ale potem już w PL nigdy nie widziałem. Jest cd i wzmacniacz na sprzedaż w Rosji (widziałem na stronie jakiegoś komisu), ale ja bym nie ryzykował.

Druga sprawa - Twoje kolumny to duże bydlaki o niskiej impedancji jeśli dobrze pamiętam. A-91D którego miałem przez 14 lat (miesiąc temu odsprzedałem wspomnianemu 1 koledze) to niezły 30 kg killer o dużej mocy i 2 ohm mu nie straszne. A-09 to 35W w klasie A, kiedyś zabraliśmy go do top-hifi w Sopocie i z dużymi podłogówkami sobie nie radził, słychać było to wyraźnie.

Jeśli nie chcesz zmieniać kolumn może wymień odtwarzacz na PD-93, pojawia się czasami na niemieckim e-bayu, ale przygotuj się na 800-1000 euro. Brzmienie tej samej klasy co PD-95, gra nawet bardziej przestrzennie, 95 ma trochę więcej basu, ale generalnie ta sama liga. Wiem co pisze, miałem oba, został mi jeden ;)

pioneerPD.jpg

Bzdury. Nie warto wymieniać PD-75 na PD-93 ani PD-95. Przynajmniej ci co go mieli a mają np 93 (bartasxx) chętnie do niego wracają bo ten dźwięk ma coś w sobie. Warto natomiast wymienić mulącego A-91D na coś innego bo im lepsze towarzystwo tym PD-75 lepiej zagra. Proponuję Sansui 907. Do sprawdzonej konfiguracji z Pioneerem i Infinity mało co ma start. Niestety taki piec będzie drogi ale poniżej 10 tyś PLN powinieneś się zmieścić.

PS. Znam kilku rozczarowanych PD-95.

Jakiś czas temu zrobiłem w obudowie Pioneera bodajże 656 MKII słynną forumową Ugodę.

Całość MAX bogato i MAX bezkompromisowo .

Wszystkie gniazda srebrzone CNC , okablowanie srebrem i regulacja głośności na najdroższej drabince Khozmo.

Jest to dual mono z dwoma trafami po chyba 300VA a prądu mu nie brakuje więc spokojnie wysteruje Twoje R90 .

Miało być to wzmacniacz jak najlepszy a wizualnie jak Pioneer bo jestem fanem tej marki.

Obudowa w stanie perfekt .

Wzmacniacz pojechał na wyspy ale kolega będzie chciał go sprzedać bo wchodzi w HI ENDową końcówkę więc jak byś był zainteresowany to podam na PW kontakt.

Sam chciałem jak najlepszy org wzmak Pioneera ale z opinii wielu osób dowiedziałem się ze szału nie ma i odpuściłem.

Co do PD 95 - to kultowy CD i ceny są kosmiczne .

Miałem też PD 75 w stanie fabrycznym i nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia poza wyglądem. Sam używam PD 9700 jako napę do zewnętrznego DACa. Tanio , ładnie i świetnie jako napęd się sprawdza . A w razie czego części za grosze.

Różnice pomiędzy PD-75 a PD-9700 są ogromne. Pomiędzy PD-75 a PD-93 już nie. Wręcz powiedziałbym że 75 brzmi bardziej przyjaźnie dla ucha i ma to coś. PD-93 jest za to bardzo blisko PD-95. Miałem w swoim zestawie (w "o mnie") wpięte wszystkie trzy odtwarzacze. Miałem też z ciekawości PD-65 (PD-S901). 65 gra nieco bardziej górą. Jednak nie jest to ten spokój i detaliczność 75. Będąc w Anglii poznałem pewnego Japończyka który był pracownikiem fabryki Pioneera. W głowie się nie mieści ile wersji miały te odtwarzacze. Gros z nich w ogóle nie było ujęte w serwisówkach. Odpowiednią wiedzą dysponowały jedynie serwisy autoryzowane. A dlaczego piszę o Pioneerze? Moja ostatnia konfiguracja: PD-75 (PD-93), A-09 (Sansui 907 DR) i B&W 801. Niestety A-09 nie miał startu do Sansui żadnego. Z odtwarzaczami było już inaczej. Czekam teraz na test słynnej koncówki Exclusive M-7 wraz z dedykowanym preampem.

Bzdury. Nie warto wymieniać PD-75 na PD-93 ani PD-95. Przynajmniej ci co go mieli a mają np 93 (bartasxx) chętnie do niego wracają bo ten dźwięk ma coś w sobie. Warto natomiast wymienić mulącego A-91D na coś innego bo im lepsze towarzystwo tym PD-75 lepiej zagra. Proponuję Sansui 907. Do sprawdzonej konfiguracji z Pioneerem i Infinity mało co ma start. Niestety taki piec będzie drogi ale poniżej 10 tyś PLN powinieneś się zmieścić.

PS. Znam kilku rozczarowanych PD-95.

Ok ale to tylko Twoje zdanie, i nie pisz, że bzdury - każdy ma prawo do własnej opinii. Z moim nowym wzmacniaczem różnica była wyraźna na plus.

Masz gdzieś dostęp do M-7 lub wiesz kto ma w PL? Oprócz gościa od dystrybutora DSV.

pozdrawiam.

Miałeś w ogóle PD-93 czy tak tylko piszesz? Tak, mam dostęp. W UK.

Drugi post, link poprawiony, poniżej jeszcze z 75 kilka lat wcześniej na tej samej podłodze.

Co do pre i końcówek Exclusive niestety żadnej na żywo nie widziałem i nie słuchałem.

pozdr.

pioneerPD1.jpg

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Accu miałeś do czynienia z 907XR , MR ??? DR to taki powiedzmy punkt wyjścia - choć i tak ciężko tej integrze szukać konkurencji :-). Co do CD Pionerra potwierdzam w całej rozciągłości - PD95 jest przerośniętym tworkiem za wybujałe kwoty. PD93 ma ten stosunek znacznie lepszy. PD75 jest najuczciwiej ocenioną konstrukcją jaką znam ale sugeruję poszukać w Pionierze klocków robionych na Japonię bo to zupełnie inna historia ! Najlepszy w historii to PD-T07HS Limited. oraz PDT-07A (który gra trochę inaczej ze względu na fakt iż HS limited ma zupelnie inny przetwornik. Te oba CD tworzą pełną synergie z integrami Sansui serii 907 od DR począwszy ! Infinity renaiisance (i wyżej) stanowi w tym zestawieniu wisienkę na torcie. Ja wolę tą konfigurację niż dowolne zestawienie accu .... Jest alternatywa w samym obrębie Sansui czyli CD alpha 917XR ale jest ich na rynku zaledwie kilkaset więc w kategoriach cudu należy rozważyć jego zakup. W moim odczuciu gra lepiej niż PD95/93 a takze 75. Myślę, zę jest to wynik zgrania tego CD z rodzimym wzmacniaczem ale to jak dla mnie nie ma znaczenia. Poziom tego CD to mniej więcej najlepsze konstrukcje Marantza choć nieco bardziej otwarty i precyzyjny w górnej średnicy co niekoniecznie można mu przypisać na plus przy "jasnym" towarzystwie.

Witam ponownie, chlopaki dzieki za rady i spostrzezenia.

Prawde mowiac Sansui jest dobrym kierunkiem myslenia, ktory nie bralem do tej pory pod uwage. Pioneer do tej pory mnie nie zawiodl i w zwiazku z tym chcialem przy nim pozostac. W internecie mozna znalezc tyle pochlebnych opinii nt A09 i PD95, ze sadzilem ze to bedzie zupelnie inny level. Spodziewalem sie, ze roznica miedzy PD75 i PD95 nie bedzie bardzo znaczaca (troche leprzy bas i lepsza przestrzen). Za co cenie modele ktore posiadam obecie to to, ze za kable nie trzeba wydawac kupe kasy ale zestaw swietnie gra na tym co bylo dolaczne w oryginale do CD. Na temat Sansui mozna znalezc same pozywne opinie ale jako zasadniczy problem widze jego dostepnosc w Polsce. Pozostaje wiec tylko Japonia i Rosja. W Rosji znalazlem nawet zestaw 907XR + 917XR ale to chyba zbyt duze ryzyko. Pozostaje tylko Japonia i kopanie sie z celnikami albo poszukiwania w Europie. Chyba, ze ktos z Was wie, gdzie by to mozna bylo kupic w Polsce?

Czubsi dzieki za typy na CD.

Mam nadzieje, ze uda mi sie znalezc cos co moznaby bylo rowniez uslyszec.

Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam,

Adam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

CD w Polsce to max cd-x711 ! jak będziesz miał szczęście to nabędziesz w Europie CD-alpha717DR. jeśli chodzi o wzmacniacze to masz niebywaółą szansę nabyć 707XR bo wiem gdzie jest (chyba, że już nieaktualne - ale to do sprawdzenia) w cenie 5 tys. czyli taniej niż sam ściągniesz z Japonii. Poza tym jednym przypadkiem będziesz zdany na modele tylko i wyłącznie europejskie lub stare Sansui które nie grają neutralnie (i jak dla mnie stanowią zupełnie inną półkę jakościową) Jeżeli dopisze Ci niebywałe szczęście to znajdziesz na niemieckim ebayu co najwyżej alfę 907DR ale w cenie myślę konkretnie powyżej 2 tys. euro - zwłaszcza teraz gdy świat zaczyna odkrywać alfy po latach izolacji na rynku japońskim i nielicznych egzemplarzach w europie. Ja swoje alfy 907DR, 907MR, 907XR oraz CD 917XR mam z Japonii poprzez swoje układy - innej drogi nie ma !

• 1 miesiąc później...

Accu miałeś do czynienia z 907XR , MR ??? DR to taki powiedzmy punkt wyjścia - choć i tak ciężko tej integrze szukać konkurencji :-). Co do CD Pionerra potwierdzam w całej rozciągłości - PD95 jest przerośniętym tworkiem za wybujałe kwoty. PD93 ma ten stosunek znacznie lepszy. PD75 jest najuczciwiej ocenioną konstrukcją jaką znam ale sugeruję poszukać w Pionierze klocków robionych na Japonię bo to zupełnie inna historia ! Najlepszy w historii to PD-T07HS Limited. oraz PDT-07A (który gra trochę inaczej ze względu na fakt iż HS limited ma zupelnie inny przetwornik. Te oba CD tworzą pełną synergie z integrami Sansui serii 907 od DR począwszy ! Infinity renaiisance (i wyżej) stanowi w tym zestawieniu wisienkę na torcie. Ja wolę tą konfigurację niż dowolne zestawienie accu .... Jest alternatywa w samym obrębie Sansui czyli CD alpha 917XR ale jest ich na rynku zaledwie kilkaset więc w kategoriach cudu należy rozważyć jego zakup. W moim odczuciu gra lepiej niż PD95/93 a takze 75. Myślę, zę jest to wynik zgrania tego CD z rodzimym wzmacniaczem ale to jak dla mnie nie ma znaczenia. Poziom tego CD to mniej więcej najlepsze konstrukcje Marantza choć nieco bardziej otwarty i precyzyjny w górnej średnicy co niekoniecznie można mu przypisać na plus przy "jasnym" towarzystwie.

CD w Polsce to max cd-x711 ! jak będziesz miał szczęście to nabędziesz w Europie CD-alpha717DR. jeśli chodzi o wzmacniacze to masz niebywaółą szansę nabyć 707XR bo wiem gdzie jest (chyba, że już nieaktualne - ale to do sprawdzenia) w cenie 5 tys. czyli taniej niż sam ściągniesz z Japonii. Poza tym jednym przypadkiem będziesz zdany na modele tylko i wyłącznie europejskie lub stare Sansui które nie grają neutralnie (i jak dla mnie stanowią zupełnie inną półkę jakościową) Jeżeli dopisze Ci niebywałe szczęście to znajdziesz na niemieckim ebayu co najwyżej alfę 907DR ale w cenie myślę konkretnie powyżej 2 tys. euro - zwłaszcza teraz gdy świat zaczyna odkrywać alfy po latach izolacji na rynku japońskim i nielicznych egzemplarzach w europie. Ja swoje alfy 907DR, 907MR, 907XR oraz CD 917XR mam z Japonii poprzez swoje układy - innej drogi nie ma !

Witam po dluzszej przerwie,

Czubsi, prosze daj mi kontakt na ta 707XR, jesli to jeszcze aktualne. Prosze podaj jakis kontakt na Ciebie, mam kilka pytan poza forum.

Pozdrawiam,

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie wiem czy oferta jest aktualna.... Wielu ludzi myśli, że za bezcen kupi coś wartościowego ale to tak nie działa i kolega stwierdził, że nie sprzeda 707-ki ... Zakupił Renaissance 90 bo świetnie ze sobą współgrają i teraz ciężko mi sobie wyobrazić by go odsprzedał - jednak spytam jak to wygląda na chwilę obecną.

P.s. Próbuję wysłać do Ciebie wiadomość ale nie ma w Twojej zakłądce opcji wiadomości ???... Pisz w takim razie do mnie na priva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.