Skocz do zawartości
IGNORED

Nieprawidłowe działanie średniotonowych głośników

Marcin Pęczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam kolumny podłogowe quadral odin phonolgue e

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podłączone są do wzmacniacza grundig fine arts v3. Problem przedstawia się następująco: głośnik średniotonowy nie gra tak jak powinien tzn (czuć) że trochę pyka ale nie gra na głos. Po wymontowaniu głośnika średniotonowego oraz niskotonowego i zamienieniu ich miejscami okazuje się, że średniotonowy nie jest zepsuty, gra w miejscu niskotonowego. Niskotonowy natomiast zachowuje się tak jak poprzednio średniotonowy. Pytanie czy jest to wina zwrotnicy czy wzmacniacza? Jak wytestować taką zwrotnicę w którmy miescu się ewentualnie posypała? Widok zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapewne kondensator w szeregu, zobacz który jest ze średniakiem. Podejrzewam, że to będzie ten 12uf, ale sprawdź, jak już go zlokalizujesz to zewrzyj na chwilkę jago wyprowadzenia, ale nie na utworze z basem, niech tam sobie coś cicho plumka. Jak średniotonowy się odezwie, to trzeba będzie wymienić, najlepiej w 2 kolumnach.

A jak dysponujesz miernikiem pojemności, to po prostu zmierz

qhye.jpg

s340.jpg

Zielony kabel wysokotonowe, brązowy kabel średniotonowe, czarny kabel niskotonowe, czerwony od zworków. Płytka była przechylona do przodu przy robieniu zdjęcia tyłu. Miernika nie mam niestety a na dodatek sytuacja powtarza się w obu kolumnach.

Zwarłem ten kondensator 12nF i nic sie nie działo. Połączyłem kablem te nóżki wychodzące od niego chyba o to chodziło. Co dalej?

Widzisz teraz widać, że to nie ten kondensator, tu masz drogę średnich. Sprawdź w ten sam sposób wszystkie elementy przez które przechodzi, zacznij od tego kondensatora 5,6 uf.

lxew.jpg

Fajny pomysł z nałożeniem tych zdjęć ;D Po zwarciu tego kondensatora 5,6 głośnik ruszył. W sklepie z elektroniką mam szukać kondensatora z takimi samymi parametrami, nie jest ważne jaka firma albo jeszcze coś? Innych elementów na drodze nie sprawdzałem, skoro głośnik gra to tam dalej chyba nie będzie nic więcej do wymiany?

Tak, to kondensator bipolarny na inny rodzaj raczej nie zmieniaj, bo może to wpłynąć na balans totalny, choć osobiście wymienił bym już je na foliowe mkt. Takie kondensatory kupisz w każdym sklepie z elektroniką, ważna jest pojemność, a na napięcie co najmniej 100V, może być więcej.

PS. Warto sprawdzić wszystkie kondensatory, skoro kolumny są już dość stare to ich parametry mogły się zmienić, ale to musiałbyś mieć miernik i sprawdzić co wymienić.

Czy nie będzie nic więcej do wymiany hmm, jeszcze na 100% nie wiadomo, wymień i daj znać, to są groszowe sprawy więc nie ma problemu.

Mam pytanie, czy to co słyszysz jako całość jest dla ciebie ok?

Bo w dobrze skonstruowanych zwrotnicach wydaje się, że głośnik nie gra prawidłowo. Ten średniotonowy to jak się nie mylę jest Isophon PSM120 jeden z najlepszych głośników średniotonowych. Podobny to dawny Scan speack 10cm ale nazwy nie pamiętam(dobry napęd i niska masa membrany, bardzo szybki). Dziś jest to jakiś relewator za skromne 600zł z papierową membraną tylko nieco z dziwnymi cudami na niej.

Sam posiadam PSM120 w moich głośnikach i jeżeli podział jest w okolicach 600Hz to wychył tych głośników jest bardzo skromny. Ich max to 1,5mm. Wystarcza w zupełności jako średniotonowy.

Jeżeli spalisz jakiś z nich to chętnie odsprzedam (cena ok 80Euro za sztukę )bo mam dwa na zbyciu.

Spoko ale to nie jest dział giełda i ja nie szukam głośników średniotonowych.

A co do kondensatorów to strasznie mocno przylutowane dziadostwo to jest zwykły lut cynowy? Jakoś dziwnie się zachowuje płytka pod spodem jakby zaczyna się przetapiać a nie chce ten lut popłynąć. Jak z tym walczyć?

Jeśli jest problem z rozlutowaniem to sugeruje cynę bezołowiową, trzeba użyć wyższej temperatury grotu, dodatkowo dobrze jest pokryć lut topnikiem, a na sam grot lutownicy nanieść trochę świeżego lutu + topnik. Jeśli będziesz atakował lut temperaturą poniżej jego topnienia przez dłuższy czas, to spalisz tylko płytkę.

Kupiłem kalafonię i cynę i jakoś poszło mimo, że grot w lutownicy jest beznadziejnie szeroki i nie mam ustawienia temp. tylko włącz- wyłącz. Teraz muszę znaleźć sklep z takim kondensatorem bo w jednym co pytałem nie mieli.

Gdybym nie znalazł takiego kondensatora w sklepie czy mogę zamówić coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy może znasz stronę gdzie dostanę inny dobry kondensator. Załatwiłem też miernik jak sprawdzić pozostałe kondensatory? Przy włączonych głośnikach? Gdzie czarny a gdzie czerwony kabel i jaki zakres użyć 2mikroF?

Miernik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensator do którego dałeś link jest wystarczający nie ma sensu myślę przy tych przetwornikach brnąć dalej, tym bardziej że ten jest lepszy od oryginału. Do prawidłowego pomiaru kondensatora trzeba go odlutować, miernik ustal sobie na zakres większy niż kondensatory które mierzysz, może być 20uF

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.