Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy gramofon, który ma grać przez najbliższe kilkanaście lat...

tclancy

Rekomendowane odpowiedzi

Bo nie jest tak na dzień dobry. Trzeba trochę poczekać, poszukać. Jeśli potencjalny sprzedawca nie chce zejść z ceną to znaczy że nie che sprzedać.

Albo inaczej kup coś nowego pograj dwa trzy miesiące i spróbuj sprzedać no powiedzmy o 10% mniej ceny rynkowej nie sprzedasz! Takie prawa rynku.

Paweł - wiem o tym. Kupiłem i sprzedałem trochę sprzętu używanego. W mojej wypowiedzi bardziej chodziło mi o to, że Rega RP6 to dość nowy gramofon, ergo na rynku sprzętu używanego praktycznie nieobecny. Poza tym nie chciałem być ironiczny - naprawdę szukam takiej Regi :) tylko jakoś nikt nie chce sprzedać o 40-50% mniej niż cena sklepowa i tu jest pies pogrzebany...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 26 Lipca 2013 - pyskówka
Ukryte przez misiomor, 26 Lipca 2013 - pyskówka

Poteoretyzowałeś sobie i nawrzucałeś.

Już ci lepiej?

post-32153-0-33708500-1374774637_thumb.jpg

Ha, ha, ha.

Na markę trzeba sobie zapracować.

Nie latami nawet ale dziesiątkami lat na rynku.

I za to się płaci.

Widzę, że lubisz upraszczać. Masz rację, że markę tworzą lata tradycji tyle tylko, że nikt nie dostaje tych lat doświadczeń w pakiecie. Każda marka kiedyś zaczynała. Zaczynała w czasie kiedy marką dopiero chciała być. Dziś możemy sobie wybrzydzać stawiając jedną nad inną ale po co przeginać. Pewnie, że firma, która ma zaplecze finansowe, badawcze i zasoby profesjonalistów ma łatwiej ale z jednej strony przykład kolegi peezeeta pokazuje, że można "wyprodukować" sprzęt wartościowy nie mając za sobą wsparcia uznanej na rynku firmy, z drugiej zaś, wiele współczesnych wytworów renomowanych marek nadaje się co najwyżej na myjkę do płyt. Wystarczy odrobina wyobraźni - za 10 lat Ad Fontes czy Zontek może być marką, a może zniknąć w niepamięci. Któż to wie i jakie to ma znaczenie dzisiaj??

+1.

Pozdro

Widzę, że lubisz upraszczać. Masz rację, że markę tworzą lata tradycji tyle tylko, że nikt nie dostaje tych lat doświadczeń w pakiecie. Każda marka kiedyś zaczynała. Zaczynała w czasie kiedy marką dopiero chciała być. Dziś możemy sobie wybrzydzać stawiając jedną nad inną ale po co przeginać. Pewnie, że firma, która ma zaplecze finansowe, badawcze i zasoby profesjonalistów ma łatwiej ale z jednej strony przykład kolegi peezeeta pokazuje, że można "wyprodukować" sprzęt wartościowy nie mając za sobą wsparcia uznanej na rynku firmy, z drugiej zaś, wiele współczesnych wytworów renomowanych marek nadaje się co najwyżej na myjkę do płyt. Wystarczy odrobina wyobraźni - za 10 lat Ad Fontes czy Zontek może być marką, a może zniknąć w niepamięci. Któż to wie i jakie to ma znaczenie dzisiaj??

+ 1000

Słuchać, słuchać, słuchać ... Peezeta przede wszystkim.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ha, ha, ha.

Na markę trzeba sobie zapracować.

Nie latami nawet ale dziesiątkami lat na rynku.

I za to się płaci.

Jeśli to jest Twoje odniesienie do mojego wpisu. To w takim razie mam wielką prośbę:

Przeczytaj sobie jeszcze raz ale GŁOŚNO, przemyśl i włącz myślenie bo z Twoich wpisów zaczynam wnioskować że to towar u Ciebie bardzo deficytowy.

Pozdrawiam i wszystkiego miłego życzę.

Paweł

Paweł - wiem o tym. Kupiłem i sprzedałem trochę sprzętu używanego. W mojej wypowiedzi bardziej chodziło mi o to, że Rega RP6 to dość nowy gramofon, ergo na rynku sprzętu używanego praktycznie nieobecny. Poza tym nie chciałem być ironiczny - naprawdę szukam takiej Regi :) tylko jakoś nikt nie chce sprzedać o 40-50% mniej niż cena sklepowa i tu jest pies pogrzebany...

Spoko znajdziesz może 40-50% za dość nowy sprzęt to rzeczywiście za dużo ale 30% to chyba nie powinno być problemu.

Ja kiedyś przez kilka miesięcy szukałem Manleya w dobrej cenie dwa tygodnie po jego kupnie trafiła się inna okazja na inny sprzęt. No cóż prawo Murphiego. Mam Manleya.

pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jeśli to jest Twoje odniesienie do mojego wpisu. To w takim razie mam wielką prośbę:

Przeczytaj sobie jeszcze raz ale GŁOŚNO, przemyśl i włącz myślenie bo z Twoich wpisów zaczynam wnioskować że to towar u Ciebie bardzo deficytowy.

Myślę, że przekaz zawarty w tej akurat wypowiedzi dobrze zrozumiałem.

I powiem tak - brzydzę się kryptoreklamą. Nawet gdy jest to reklama wyrobów "kolegów" z forum.

Chyba jednak nie ponieważ ja nie zawarłem tam żadnego przekazu to Ty dorobiłeś sobie jakiś ukryty sens. Nie chodziło tu o żadną reklamę czy też kryptoreklamę. Wypowiadałem się tylko i wyłącznie na temat przereklamowanych rynkowych marek i porównałem do tego towar bez marki który akurat znam. Pomimo tego że w chwili obecnej z przyczyn ode mnie nie zależnych nie używam gramofonu. To samo dotyczy każdej innej dziedziny audio włączając w to przedwzmacniacze gramofonowe. Ale nie będę podawał przykładów ponieważ znów coś opacznie zrozumiesz i posądzisz mnie o "agenta reklamowego" czy też innego promotora domowych wyrobów próbującego coś na forum upiec.

Jednak pewne rzeczy proponuję dotknąć, posłuchać, oglądnąć aby się o nich wypowiadać lub je skreślać.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jednak pewne rzeczy proponuję dotknąć, posłuchać, oglądnąć aby się o nich wypowiadać lub je skreślać.

No właśnie, a sam to zrobiłeś?

Wątpię.

Niemniej wskazałeś na właściwy problem tej zakładki.

Brak perspektywy i doświadczenia większości z mądrali, wypowiadających się tutaj.

Wartość porad udzielanych tutaj, zwłaszcza w kwestii wyboru sprzętu jest w zasadzie zerowa a warunkowana jest osobistymi preferencjami wypowiadającego się, jego (dość marnym) stanem posiadania (przeszłym i obecnym) i mocną osobistą wiarą w to, że nieważne na czym gra ale winyl zawsze będzie lepszy.

Znów generalizujesz. To nie jest problem tej zakładki tylko co najwyżej pojedynczych tematów a gdyby wypowiadało się w nich więcej osłuchanych i doświadczonych "mądrali" to może ci mniej biegli a bardziej gadatliwi zabieraliby głos rzadziej :) Mam wrażenie, że tak właśnie jest w tematach typu Magnetofon czy Magnetofony szpulowe, tam przypadkowych głosów jest mniej bo przy przewadze głosów "mądrali" nikt się tak zaraz nie rwie do porad żeby się nie ośmieszyć.

Wiecie co, tak czytm ten watek i normalnie ręce opadają do samej ziemi albo niżej.

Kolega tclancy zaptał o gramofon, licząc na jakieś wartościowe porady" znawców tematu", a tu jak zawsze pyskówka i przekrzykiwanie się co niektórych " mądrali ".

Może lepiej podac kilka modeli wartych uwagi koledze , któy dopiero zaczyna , a nie udowadniac jak czesto na tym forum " wyższość świąt jednych na drugimi ", normalnie żenada.

Na miejscu tclancy, poprosiłbym co niektórych o trochę więcej terści merytotycznych , a nie "pitolenia ".

Sam mam Ad Fontka i czywiście mógłym go polecić , jeżeli oczywiście estetyka tego srzętu odpowiada. tclancy może również sprawdzic Rege czy Pro-jecta, to tez sa gramofony, jak by ktoś zapomniał i nawet graja ; ), równym dzwiekiem do słuchania.

robiz

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Propozycje padły. Padła i Rega i Pro-Ject. Moim zdaniem dobrze, że pojawiły się opinie- porównania bo szafować gramofonami do 5 tys można całkiem długo.

Można dorzucić jak jest taka potrzeba i Clearaudio Concept, ale także granitowe nagrobki z ramieniem tangencjalnym :)

Tylko dokąd nas to zaprowadzi?

Propozycje padły. Padła i Rega i Pro-Ject. Moim zdaniem dobrze, że pojawiły się opinie- porównania bo szafować gramofonami do 5 tys można całkiem długo.

Można dorzucić jak jest taka potrzeba i Clearaudio Concept, ale także granitowe nagrobki z ramieniem tangencjalnym :)

Tylko dokąd nas to zaprowadzi?

Wbrew pozorom, do 5 tys. dobrych gramofonów nie ma znowu tak dużo, wystarczy do policznie palcy rąk ; )

Co do "nagrobków " to zdania ni mom ; ), ale mmoże to jest jakis kierunek.

robiz

No właśnie, a sam to zrobiłeś?

Wątpię.

I tutaj też się mylisz. Dlatego doszedłem do wniosku że nie stać mnie na NAPRAWDĘ dobrze brzmiący system analogowy. Bo taki zaczyna się od niestety 30 kzł.

Jednak nikt nikomu nie zabrania kupować gramofonu do 5tysi jednak w tej cenie to jest bardzo trudne do zrealizowania. No i wybacz gramofon nawet za 3-5tysi bez możliwości regulacji jest nie do przyjęcia czy inny Clearaudio z ośmio calowym ramieniem, jeśli masz chociaż mgliste pojęcie o analogu zapewne wiesz o czym napisałem. Niestety zostaje Pro-ject i Fontes jednak tak jak wcześniej wspomniałem nie polecam go na początek.

Pozdrawiam,

Paweł

Gość rochu

(Konto usunięte)

Są gramofony co dają satysfakcję tym jak grają, są takie co dają radochę głównie możliwością regulowania ich bez końca...

Co kto lubi.

PS

Akurat uważam, że podstawowe modele Cleraudio są całkiem-całkiem, jak na gramofony za te pieniądze.

Jeżeli takie bzdury ze w redze nie trzeba ustawiać azymuty wypisują ludzie, którzy określają się jako branża to woła o pomstę do nieba i świadczy o kompletnej ignorancji. To że gówniana rega nie ma regulacji HTA i VTA to nie znaczy że nie należy tych parametrów ustawiać. Nie każdy chce mieć wkładkę regi. Żeby coś z tym zrobić trzeba się trochę po gimnastykować i ruszyć głową. Nawet w redze da się ustawić te parametry. Korzystanie z takich narzędzi jak Adjust+ Feickerta służy właśnie do korygowania błędów powstałych w produkcji wkładek. Ale po pierwsze trzeba mieć takie narzędzie jak Adjust+ a po drugie trzeba umieć z niego korzystać. A pokażcie choć jeden sklep, który sprzedaje gramofony i korzysta z tego programu. Osoba która chce kupić gramofon trafia do takiej "branży" pożal się boże i zamiast dostać konkretna usługę (dobór i kalibracja) dostaje informację że "ten gramofon proszę Pana jest rewelacyjny i jest fabrycznie ustawiony". No tylko kopnąć w d... bo co innego.

Może lepiej niech "branża" się nie wypowiada jak nie wie o czym mówi.

Rozumiem, ze zęby zjadłeś na ustawianiu gramofonów Regi i wiesz jak często trzeba ustawiać azymut oraz wysokość ramienia, bo wkładka jest krzywa?

Autor tematu pytał o gramofon do 5 tys. zł, zaproponowałem Regę z ich wkładką. Jeśli masz ciekawszą propozycję, która Twoim zdaniem będzie brzmiała lepiej - zaproponuj. Autor i tak zrobi co będzie chciał.

Nie masz pojęcia, jak reguluję gramofon, więc nie wiesz z jakich narzędzi korzystam. Adjust+ nie jest jedynym rozwiązaniem, nie jest też najlepszym.

Nie przekonasz kolegów.

Rega jest tutaj passe.

Ależ drogi Rochu, w wątku który jest zapytaniem Autora, nie ważnym jest czy doradzający przekonają siebie na wzajem. Wystarczy podać propozycje w zgodzie z własnym przekonaniem i troszke uzasadnić ten wybór.

Ta ciagła walka autorytetów najwyżej zdezorientuje pytajacego.

Ja bym nieśmiało doradził Clearaudio Concept.

Mam z wkładką MM i jestem zadowolony.

Solidnie wykonany, dobrze brzmi, ładnie wygląda, nie psuje się, ma ciekawe ramię.

Słychać ograniczenia w dźwięku w porównaniu do lepszych drapaków, no ale limit cenowy jest wyraźnie postawiony w wątku, więc tego się trzymamy.

Ale wiem, że za spotyka się on z krytyką na forum... więc pewnie zaraz ktoś odradzi...

I tak najlepiej w tej cenie zapewne zagra Fontek.

Ale tutaj już limitować będzie odpowiedniej klasy pre, więc kolejny wydatek się szykuje...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Opublikowano · Ukryte przez cir, 26 Lipca 2013 - atak personalny
Ukryte przez cir, 26 Lipca 2013 - atak personalny

Nie przekonasz kolegów.

Rega jest tutaj passe.

To nie rega jest passe tylko Twoja postać wiecznie marudzącego gówniarza. Takim Cię odbieram. Wiecznie coś Ci się nie podoba, coś jest złe co mają inni a ty nie masz. Frywolny dobrze Ci napisał. Cytował nie będę, wiesz o co chodzi.

• 1 miesiąc później...

Bardzo fajny zestaw, tylko zobaczymy do jakiej kwoty aukcja dojdzie, bo to nie jest "kup teraz" :). Gdyby było, to już bym finalizował transakcję, hehe. Na tym gramofonie można zbudować nie byle co. Co prawda ramię tangencjalne mające swoje wady i zalety, ale to porządny kawałek grajka.

Właśnie, warto zapytać sprzedawcę o wysokość ceny minimalnej, żeby od razu wiedzieć na czym stoisz. Ta aukcja się na 5 ani 7 tysiącach raczej nie skończy :)

No raczej sprzedający nie puści tego klamota za 10 tys. pln również :-) chyba ze stoi pod ścianą, a za nią komornik i goni wszystko co ma w amoku :-D

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Rozmawiałem, nie stoi.

To jest ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko z innym pre i biżuterią.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość vasa

(Konto usunięte)
Znam ten zestaw.

Nie wiem dlaczego jest na sprzedaż ale nowy właściciel będzie miał mnóstwo satysfakcji.

Może nie być szybko nowego właściciela bo obecny nie chce oddać "za półdarmo" :).

Pozdro

• 5 tygodni później...

A niech podaje - może ma na stanie. Mam zamówioną RP6 - ponad miesiąc czekania! Raz na pięć lat kupuję coś w sklepie i jeszcze czekać na towar trzeba...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.