Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe w oparciu o Sony STR-DN1040

J@kub

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, jestem bardzo zadowolony. Filmy z DTS-HD bajka. Fifa na playu kiepsko, jak publika cieszy się z gola a pomiędzy tym rozgrywa się dialog dwóch komentatorów to dźwięk jak dla mnie bardzo nieczysty i najlepiej volume down. Muzyki póki co nie ogarnąłem. Właśnie podpiąłem DVD na którym włączyłem koncert, ścieżka dźwięku 5.1. Amplituner wykrył, że to dźwięk przestrzenny ale puścił to tylko na dwóch kolumbach. Sprawdzałem na różnych trybach. Dopiero wybranie u źródła dźwięku stereo sprawiło, że niektóre ustawienia amplitunera uruchomiły pozostałe kolumny, ale w tym przypadku jest to stereo zmixowane do 5.1.

Szkoda, że przy stereo nie działa SW.

Ogólnie przydałaby się osoba, która słyszała już co nieco w życiu, bo osobiście nie wiem jak ogarnąć ustawienia i czy można coś jeszcze zrobić, by poprawić dźwięk. Zwłaszcza ta Fifa na PS3 mnie zastanawia.

edit:

Byłem głuchy, w sensie, to co wcześniej leciało przez głośniki to była tania imitacja dźwięków, która zabiła moje zamiłowanie do muzyki :)

A co masz też suba , że piszesz , że przy stereo nie działa ? Acha , instrukcja , str.54 tak ? Wybór Pola dźwiekowego , kolega ma coś takiego co się nazywa dual bas , uaktywnia się gdy ustawi głośniki na small , bo gdy jest na large niskie częstotliwości są podawane na głośniki główne , oczywiscie nie wszystkie , tylko te z przednich kanałów lewego i prawego bo gdy jest small to częśc z tych niskich z przednich kanałów przekazywana jest na suba , i sub działa wtedy w stereo ale tak jest w ampli Onkyo , ja w swojej Yamaszce nie mam tego zobacz w ustawieniach głośników , czy jest jakaś funkcja niepodświetlona przy ustawieniu głośników na small ,

Jakim kablem podpiąłeś dvd do ampli ? Zobacz czy w ustawieniach dvd masz na wyjściu w ustawieniach audio strumień bitów jeśli jest połączony z amplitunerem kablem cyfrowym (optyk lub hdmi) ,

Musisz w ustawieniach ampli zrobic tak , że przy wejściu sygnału stereo(jeśli się da to chodzi o przypisanie dekoderów DTS Neo6 i Dolby Pro Logic do źródła stereo ) żeby obrabiał go DTS Neo 6 lub Dolby Pro Logic wtedy zrobi się dźwięk przestrzenny , niestety stereo zdekodowane do 5.1 ,

weź pod uwagę ze strony 94 instrukcji ustawienia głośników : small , large , żeby ustawic Tagi na small , i wtedy sub powinien zadziałac w DTS Neo6 str.57 instrukcji , częstotliwośc graniczną suba ( cross over ) ustaw na jakieś 60-70Hz lub nawet 80Hz a nie jak piszą w instrukcji na jak najwiekszą wartośc ,

mam nadzieje , że ustawiłeś ( str.98 instrukcji ) przepuszczanie sygnału na "ON" nie AUTO w opcji menu PassThrough ,

częstotliwośc rozgraniczająca głośników przednich ustaw gdzieś na 50 Hz , centralny 60-70 Hz , surroundy też gdzieś na tyle , ustawienia poziomu tonów wysokich i niskich musisz popróbowac jak Ci będzie lepiej podchodziło , z tym , że pamiętaj , że głośniczki w przodach nie sa zbyt duże i żebyś nie przesadzał , zacznij od zera i z basami i z wysokimi ,

napisz coś wiecej jak już dobrze rozpracujesz sprzęt ,

z suba jakbyś chciał sobie nabyc proponuje do Twojego pokoju Koda SW 1000 to jakieś 600 zł za nowego . Miłego słuchania .

Odnośnie Fify spotkałem się TU z podobnym problemem i padło stwierdzenie , żeby po prostu ściszyc dźwięk w konsoli wtedy nie będzie takich zniekształceń.

Powodzonka

Cieszę się razem z Tobą

Natomiast jeśli chodzi o ustawienie kolumn frontowych w ampli to (przynajmniej ja) ustawiłbym je na large... Twój pokój jest mały, Ty nie masz suba, nie potrzebujesz robić głośno a przy ustawieniu na small dostaną mniej basów.

Zresztą najlepiej jak sam sobie zobaczysz i sprawdzisz.

no chyba , że tak , jak kolega pisze ale wtedy naprawdę musisz uważac na potencjometr szczególnie przy filmach i koncertach z dobrym dźwiekiem , chyba , że dodatkowo odetniesz je na jakieś 40 Hz lub więcej częstotliwością graniczną , choc nie zgadzam się z jednym jak pisze kolega marekw76 , że nie masz suba i nie potrzebujesz robic głośno , myślę że właśnie gdy nie ma sie suba , żeby lepiej usłyszec mocniejsze basy trzeba podkręcic a gdy masz suba nie musisz tak podkręcac , sub będzie nadrabiał braki kolumn .

Dzięki za kolejną porcję ważnych dla mnie informacji.

Mam tymczasowo SW z zestawu Redstar RS-502.

Po zmianie głośników na small i przy ustawieniu A.F.D. Auto SW odżył. DVD jest podłączone z amplitunerem przez HDMI. W ustawieniach DVD w pozycji Dolby Digital zaznaczone jest Stereo. Amplituner wykrywa dźwięk przestrzenny, ale całość leci na frontach.

Może podzielę się tym, jak mam to ustawione. Większość oczywiście fabryczne ustawienia.

SPEAKER (pomijam punkty oczywiste dla mnie):

Auto Phase Matichng: Auto

Auto Calibration Type: Engineer

Crossover Frequency zmieniłem wg zaleceń. Było: Center - 200 Hz, Surround: 170 Hz. Dodatkowo po zmianie Frontów na small mogłem odblokowała się zmiana dla tych głośników, dałem 50Hz zamiast 120Hz.

AUDIO SETTINGS:

Sound Optimizer: Off

Advanced Auto Volume: Off

Dual Mono: Main

Dynamic Range Compressor: Auto

HDMI:

4k Scalling: Off

Control for HDMI: Off

Pass Through: Off (Oprócz tego jest tylko Auto)

Audio Out: AMP

Subwoofer Level: Auto

Fast View: Auto

Jeżeli mam subwoofer to mimo to lepiej zostawić fronty jako małe? Czy to zmienia tyle, że niskie tony przejmuje w całości SW?

Czym jest ta częstotliwość (Crossover Frequency) i co daje zmiana z 200Hz/170Hz na 70Hz ?

Co do SW to mam brać tego Koda czy Taga TSW-90? Planuję zakup w środku tygodnia.

Zauważyłem, że tam gdzie wykrywa sygnał jako Linear PCM 5.1, mam to jako Stereo.

Zmieniłem ustawienie w Netia Player z Kino Domowe na Digital Stereo i teraz leci mi 5.1, amplituner wykrywa jako Linear PCM 2.0. Spróbuję jutro z DVD. Choć dziwne to jest.

Na stronie 22 instrukcji jest wyjaśnione jakie formaty są obsługiwane przez HDMI. Praktycznie każdy format uruchomię mając urządzenie zgodnie z HDMI/MHL i podłączając je do HDMI/MHL na amplitunerze, które niestety jest z przodu. W pozostałych przypadkach muszę skorzystać ze złącza optycznego. Czyli wychodzi na to, że po zmianie na Netia Playerze z kino domowe do digital stereo, amplituner przerobił to na dźwięk przestrzenny, ale podawany jest dźwięk stereo.

edit:

Kupie 2 kable optyczne i załatwiona sprawa.

edit 2:

Podłączyłem DVD z amplitunerem kablem chinch coaxial -> coaxial. Ale wymusza HDMI. Klikam Input Mode ale mam tylko AUTO. Nie ma coaxial. Czyżby nie działało z HDMI?

edit 3:

Udało się!!!!

Jeszcze mam pytanie. Zmieniłem tak jak mi poradziłeś Crossover Frequency i teraz chciałbym mieć pewność, że to nie zaszkodzi głośnikom. Nie mam wiedzy na ten temat. Z tego co wyczytałem w instrukcji autokalibracja sama dobiera optymalne ustawienia. Miałem dla frontów 120 Hz, dla centralnego 200Hz a dla bocznych 170Hz. Dla SW nie da się ustawić, nie wiem dlaczego.

Jedna z kolumn bocznych mi idzie nieczysto od początku. Charczeniem bym tego nie nazwał, po prostu takie mrowienie. Zdjąłem osłonkę i ta nieczystość idzie z tego większego głośnika. Jak przytrzymam palcem to zanika. Wysłałem maila do sprzedawcy, powinienem to wymienić bo trochę to drażni moje ucho. Nie wiedziałem, że jestem aż tak wrażliwy. Dla pewności zamieniłem miejscami oba boczne głośniki, co tylko potwierdziło, że głośnik ma usterkę.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Prawdopodobnie jest to wada zawieszenia membrany. Miałem kiedyś podobny problem z New Mildton 80. Musiałem w niskotonowcach wymienić zawieszenie. Miały one jednak ok. 20 lat.

W moich Taga-ch po rozpakowaniu okazało się, że w jednym z frontów wypadł do połowy tunel bassreflexu, a w subie osłona mocowania głośnika nie przylega jak należy, do tego kopułka w jednym surroundzie jest zanieczyszczona białym pyłkiem - najprawdopodobniej styropianowym. Zauważyłem, że jakość wykonania kolumn i opakowań obniżyła się w porównaniu ze starszymi modelami. Do tego dochodzi niezbyt delikatny transport. Dlatego w jednym z wątków "Kina domowego" sugerowałem zwracanie uwagi na te elementy.

oooo to przykre , jasne nie ma na co czekac ,

Miałem dla frontów 120 Hz, dla centralnego 200Hz a dla bocznych 170Hz. Dla SW nie da się ustawić, nie wiem dlaczego.

zapewne dla suba załatwiło to ustawienie small dla przednich ,

Zmieniłem tak jak mi poradziłeś Crossover Frequency i teraz chciałbym mieć pewność, że to nie zaszkodzi głośnikom.

Miałem dla frontów 120 Hz, dla centralnego 200Hz a dla bocznych 170Hz

to ustawienie praktycznie odcięło całośc dźwięków basowych , ustawienie na ok.70Hz to jest ich normalne niskie pasmo przenoszenia , mają podane pasmo 55Hz-25kHz więc jak ustawisz dużo wyższą dolną granicę pasma przenoszenia nic się nie stanie , zreszta już przy tych 70-ciu nie ma prawie wogóle basu , a na to co podaje producent trzeba wziąc poprawkę ,

Czym jest ta częstotliwość (Crossover Frequency) i co daje zmiana z 200Hz/170Hz na 70Hz ?

jak było ustawione na 200/170Hz to przez głosniki nie podawane były żadne dźwieki basowe jak pisałem wyżej a zejście na 70 dodało ich trochę z wyższego zakresu , takiego , który nie zaszkodzi głośniczkom wmontowanym w monitorek , jak masz jakieś obawy to podnieś ją do 100 i będzie git .

A taka i z pobliskiego zakresu częstotliwośc (70-100Hz) to w przybliżeniu czestotliwośc mowy ludzkiej , jej niskich zakresów ( kogoś kto ma niski głos ) wiec było odcięte całkowicie .

Control for HDMI: Off

Pass Through: Off (Oprócz tego jest tylko Auto)

spróbuj w : Control for HDMI ustawic na On i zobacz czy wtedy pojawi się w Pass Through On , jeśli nie , to ustaw po prostu na Auto ,

jeśli nie pokaze się On w Pass Through to może byc jak u mnie , tzn, że gdy jest włączone sterowanie przez HDMI wszystkimi sprzętami podłączonymi do ampli nie działa przepuszczanie sygnału przez wyłączonego amplitunera .

Satelita wymieniona. W sklepie nie udało się powtórzyć tej usterki, ale facet uwierzył mi na słowo i ta, którą otrzymałem nie ma już tego "mrowienia". Widocznie to przy bardzo wysokich tonach występowało (W Drużynie Pierścienia jest scena, jak wchodzą do lasu elfów, gdzie spotykają Galadriele. Tam w tle leci taki podkład, który wskazał mi niedoskonałość jednego z bocznych głośników).

Sprzedał mi Taga Harmony TSW-90 v2 za 600 zł, bass wyraźnie lepszy. Mam nadzieję, że na tym koniec jeśli chodzi o zakupy w tym roku. Póki co wszystko działa, przyjemnie się tego słucha.

Dzięki za pomoc, porady, podzielenie się wiedzą i doświadczeniem. Jestem w pełni zadowolony. Pozostaje cieszyć się nie tylko obrazem, ale i dźwiękiem.

Możliwe to jest, że przy ustawieniu na bitstream dźwięk w dynamicznych scenach, gdzie bitrate jest wysoki rwie na amplitunerze? Netia Player pomimo tego co pisze w instrukcji, nie przeniósł do amplitunera DTS HD, amplituner obrabiał to do DTS ES Discrete. Postanowiłem więc pożyczyć od dziewczyny odtwarzacz bluray LG BD650. Uruchomiłem plik mkv ze ścieżką dźwiękową DTS HD MA. Amplituner prawidłowo rozpoznał format Audio. Niestety tylko w mało dynamicznych scenach dźwięk nie ścinał. W tych dynamicznych występowały zacięcia a na amplitunerze znikała ikonka DTS HD. Nie mam pod ręką innego urządzenia, które przeniesie DTS HD w niezmienionej postaci. Mój laptop ma kartę graficzną obsługującą jedynie starsze formaty Audio. Teraz nie wiem czy to amp czy bluray.

• 2 tygodnie później...

Po 2 tygodniach odsłuchu mogę już trochę powiedzieć o zestawie, który nabyłem. Wysokie tony niestety wydają mi się za suche, głównie w muzyce. Może to wina pokoju, Redstary wydawały jeszcze bardziej suchy dźwięk, zwłaszcza denerwowały mnie sceny w filmach kiedy padał deszcz. Wydawało mi się wtedy, że ktoś piasek przesypuje :) W tym zestawie deszcz w filmie brzmi bardzo ładnie, choć nie da się ukryć, że ja tę suchość słyszę we wszystkim, raz mniej raz więcej. Wysokie tony są również nieco za ostre.

Głośniki faktycznie za duże jak na ten pokój, nawet amplituner za mocny :) Ledwo wychodzę ponad volume 35, a można chyba do 100 dojechać. Choć uważam, że 15m2 jest pokojem za małym na każdy rodzaj zestawu amplituner + głośniki.

W filmach trzęsie pokojem.

Podsumowując do filmów bajera, do muzyki średnio. Nie można wiele oczekiwać od amplitunera 5.1 w tej cenie, poza tym kupiłem przede wszystkim do filmów, a tutaj jest świetnie. Jestem zadowolony, ale w te dni upalne czuję się podwójnie wysuszony =]

Pytanie laika, ta suchość raczej nie ma nic wspólnego z jakością kabla, czy podłączeniem?

Dodam jeszcze, że słuchałem koncertu Claptona, DTS 5.1. W tym wypadku dźwięk mi się bardzo podobał.

Ja w ustawieniach swoich kolumienek Taga 606 poucinałem wysokie tony nawet na zero ( na przednim panelu) bo one tak grają trochę uwypuklając górę a w korektorze w ampli w ustawieniach kolumn zjechałem na -1,5 dB ( minus 1,5 ) .

Kolego , myśle , że nie są za duże , tu nie chodzi o głośne granie ale o to , że takie kolumny mają wykop ( w sensie podłogowe w stosunku do małych monitorów ) , kiedy grają cicho tak jak jest nagrana muza to tak grają a gdy występuje nagłe walnięcie to one tak zrobią , nie zadławią się , nie zabraknie im mocy w tych momentach , po co Ci dawac tak głośno , nie starcza taka głośnośc , to dobrze , że ampli ma taki zapas , co byś powiedział gdybyś dojechał do setki potencjometrem i miałbyś wrażenie , że kolumny mogłyby zagrac głośniej albo nawet , odnosisz wrażenie , że grają połową mocy a tu nie ma możliwości wiecej podgłośnienia , co byłoby lepsze wg Ciebie ? A jeśli chodzi o to przesypywanie piasku w czasie padania deszczu to może ampli tak gra, Sony zawsze miało dużo wysokich tonów . A może koncert Claptona miał sam w sobie mało sopranów i się wyrównało dlatego było ok.

To przesypywanie piasku było słychać jeszcze zanim kupiłem amplituner i głośniki, na tym zestawie Redstar RS-502. Teraz deszcz jest deszczem :) Wczoraj mój brat podłączył ten zestaw RS-502 u siebie w pokoju i szybko wrócił do starych kolumn. Sucho grają wysokie tony i czuć różnicę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.