Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe w oparciu o Sony STR-DN1040

J@kub

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Państwu

Jestem w trakcie realizowania zamówienia na amplituner Sony STR-DN1040 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Od tego zakupu chcę rozpocząć budowę kina domowego. Niestety jednorazowo nie uda mi się zakupić zestawu głośników.

Aktualnie posiadam zestaw 5.1 REDSTAR RS-502, czeskiej produkcji. Parametry zestawu dostępne są pod adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy istnieje cień szansy, że te głośniki nie spalą się w połączeniu z podanym wyżej amplitunerem, a w przypadku spalenia, czy istnieje możliwość, że awarii ulec może również amplituner? Bardzo proszę o radę. W ostateczności zdecyduję się zakupić jakiś zestaw głośników, choć wolałbym póki co wykorzystać to co posiadam.

Bardzo proszę również o ewentualne propozycje, jakie kolumny i sub można zakupić do 1000 zł. Zestaw 5.1 lub 7.1.

Dziękuję bardzo za każdą udzieloną radę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę mi wstyd...

W oczekiwaniu na odpowiedź, która póki co nie nadeszła, rozpocząłem poszukiwanie rozwiązania na własną rękę. Teraz już wiem jak głupio brzmi pytanie, czy zwykłe głośniki komputerowe zadziałają w zestawie z amplitunerem STR-DN1040. Już nawet nie chodzi o to czy się spalą czy nie, ale o to, jak można kupować drogi amplituner żeby połączyć go z zestawem głośników za 500 zł.

Zadam tylko jedno pytanie, czy głośniki TAGA HARMONY TAV-606 v.3 będą ok do tego amplitunera? Czy może są za słabe, a pisząc za słabe chodzi mi tylko o to, czy mogą się spalić. W przyszłości pomyślę o czymś lepszym, teraz jednak chciałbym mieć coś w miarę dobrego, ale za niewielkie pieniądze. Te głośniki mieszczą się w moim budżecie.

Nie jestem znawcą tematu, a wystarczyło raz trafić na temat pn. "Czy moje głośniki nie są za słabe?" żeby zasiać ziarnko niepewności w umyśle. Dzięki za odpowiedź, kupuję głośniki.

Pozdrawiam, można zamknąć.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zestawy Koda lub Taga dobrze zgrywały się ze starszymi amplitunerami Sony. Piszę to w oparciu o systemy Koda AV702 + SW850 i Sony STR-DE245 czy Taga Harmony TPS600 + TSW6150 i Sony STR-DB1080. Amplituner Sony STR-DN1040 jest z najnowszej linii tego rodzaju sprzętu i pewnie niewielu jeszcze go słuchało z jakimiś zestawami 5.1, W Euro sprzedają ten amplituner i ten zestaw, które masz zamiar zakupić - możesz zatem dokonać ich odsłuchu razem. Da Ci to jakie takie wyobrażenie o brzmieniu takiego zestawienia. Pamiętajh, że odsłuch w sklepie i w warunkach domowych może dać różne odczucia.

Kupiłem już te kolumny, dzisiaj po nie jadę. Kosztowały mnie 1099 zł, ale bez SW. Na razie nie mam gdzie postawić SW. Z czasem kupię coś lepszego, ten zakup był niejako wymuszony. Realnie myślałem podłączyć moje bieżące satelitki na pół roku, zanim dokonałbym zakup lepszego zestawu. Stało się inaczej, trochę żałuję, bo mogłem całość wziąć w raty 0%. Cóż, 1000 był, 1000 nie ma :)

Jeśli chodzi o amplituner to czekam aż jakiś osobnik z Euro się odezwie. Mam status towar w magazynie, szybka wysyłka. Ale na stronie przy tym amp status zmienił się na 7 do 14 dni. Mam nadzieję, że to automatyczna zmiana statusu po dokonaniu przeze mnie zamówienia, czyli zaklepaniu ostatniej sztuki na magazynie. Nie należę do ludzi cierpliwych.

Dodam jeszcze, że dla mnie to i tak powinien być niezły skok jakościowy. Nigdy wcześniej nie miałem solidnego systemu dźwiękowego. Zawsze 5.1 komputerowe. Choć te Redstary nieźle grają.

Może nieco za szybko kupiłeś te Tagi; zwykle porządne amplitunery mają opcję wyboru wielkości głośników. Mogłeś zaczekać i wypróbować dotychczasowe. Tym bardziej, że "te Redstary nieźle grają".

Wystarczyło wybrać w opcjach amplitunera "małe" i śmigały by te Redstary. Jasne, że ciśnienie dźwięku pewnie będzie wyższe z kolumn podłogowych i jeśli nawet nie dokupisz SW, będzie z nich bas. Pytanie tylko, czy będzie go tyle i równie dobrej jakości czy potęgi, co z tego zestawu czeskiego - tu wcale nie jestem pewny efektów; szczególnie w kinie, gdzie sam dół jest kierowany TYLKO do SW. Oby to był udany zakup a skok wyraźny i jakościowy, a nie gabarytowy. Powodzenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak je posłuchasz i osłuchasz się z nimi to nie będziesz , myślę , że przez dłuższy czas potrzebował nic droższego , a wydana kaska wydaje mi się rozsądna ,

ja je mam z Yamaha 773 więc też niezła maszyna jeśli chodzi o moc i dają radę i pałuje czasami prawie na maxa ,

w sumie odsłuchiwałem je w salonie i już tam na powierzchni gdzieś 80 m2 podały ładnie muzę z tym , że tam były podłączone do wzmaka Denona nie pamiętam modelu , próbowałem je same i z subem też Taga Harmony chyba to był Platinum SW no i powiem , że ładnie uzupełniał niższy bas , którego jakby troszkę brakowało , mówię jakby troszkę bo to zależy od rodzaju słuchanej muzy , słuchałem je jedynie w stereo gdyż pan nie miał czasu lub nie chciał mi podłączac pod ampli tych kolumn , poza tym był jakiś taki nie skory do współpracy więc dałem sobie z tym spokój i wziąłem zestaw 5.0 za niewiele ponad 1100 zł nie odsłuchując w kinie , stoją teraz w pokoju i grają sobie ładnie , nie narzekam na jakośc grania , zobaczymy jak to będzie "w Twoich uszach" brzmiało ,

zobacz dobrze instrukcje ampli czy czasem nie trzeba zmieniac impedancji na niższą ale może też byc tak , że on sam automatycznie ją wykryje , dzwoniłem do sklepu mającego w swojej ofercie w/w ampli i nie słyszeli , żeby były jakieś problemy z tym ampli jeśli chodzi o obsługę kolumn 6-cio omowych tak jak to jest w Denonie 2113 ( wyłącza się , przegrzewa ),

to w sumie skoro czekasz na ampli to też nie będziesz miał na dzień dzisiejszy jak ich odsłuchac , w zupełności Cię rozumiem ja też byłem niecierpliwy gdy czekałem na ampli i suba , ale spokojniutko , myślę , że będziesz zadowolony , na początku przez kilka dni musisz je powygrzewac i dopiero po tym czasie powinny zacząc grac lepiej , a i jeszcze jedno , nie czaduj na początku (tak do jednej trzeciej mocy nie więcej ) za bardzo niech one właśnie się wygrzeją

a później będziesz musiał uważac na potencjometr i na najniższe tony czy to w muzie czy w filmie do czasu gdy zakupisz suba , zresztą do kina musisz je ustawic na small znaczy małe dlatego , że same głosniczki niskotonowe są małe (13cm) i , żeby ich nie uszkodzic w czasie mocnych a niskich tąpnięc ( bo mogą dostac za dużo niskich tonów i mogą zacharczec ja tak raz miałem ) , no niestety , ale myślę , że zapewne i kolumny dużo droższe gdyby były źle skonfigurowane w kinie i dostały by pałera :) też by mogły zacharczec na najniższych tonach , pamiętaj o tym gdy np.będziesz oglądał jakiś film bez suba lub koncert z dobrym dźwiękiem , żeby nie dawac za głośno ,

jak duży masz pokój ?

Pozdrowionka

Na początek dziękuję wszystkim za udział w tym temacie. Obawiałem się pisać cokolwiek z powodu mojej niskiej wiedzy na temat świata audio, ale widzę, że mam do czynienia z fajnymi osobami :)

Głośniki siedzą wa kartonie, zajmę się nimi pojutrze, bo taki mam termin dostawy ampa. Nie wiem jak to jest z tą mocą która mogą przyjąć kolumny, ale te Redstary pomijając centralny mogą dostać maksymalnego kopa w wysokości 20 W. Amplituner maksymalnie wypuszcza 120 W na głośnik. Bez względu na wszystko za każdym razem kiedy wciskałbym "volume up" towarzyszyłby temu stres. Choć nie sądzę bym przesadzał z głośnością. Nie lubię dużego "hałasu", lubię ciepły przyjemny dźwięk, który mi nie rozsadzi bębenków.

Z tyłu na amplitunerze pisze że impendacja od 6 do 16 omów, w specyfikacji zaś, że zalecane są 6 omowe głośniki. Miałem oszczędności, więc nie zabolało mnie aż tak, że wydałem ten 1000 zł. W końcu po to się oszczędza, żeby w końcu coś wydać :)

Pokój 15 m2 (5m x 3m). Czyli malutki pokój, dźwięku nie poniesie :)

Czyli mam dwie duże kolumny podłogowe i ustawiam jako małe? Czy to ustawienie "obowiązuje" do czasu zakupu SW? :)

Amplituner wybrałem ze względu na to, że niedawno kupiłem telewizor SONY i zależało mi na tym, by pozostać przy jednej firmie. Jednak nie zdecydowałbym się na SONY gdyby recenzje były kiepskie, a na zachodnich forach piszą, że sprawuje się naprawdę dobrze.

Możecie polecić jakiś fajny (nie za szeroki) mebelek pod telewizor, w którym zmieszczę amplituner? Nie trafiłem z zakupem aktualnej szafki RTV, wnęki są zbyt niskie/wąskie zwał jak zwał i nie wejdzie. Dlatego nie mam miejsca na SW, muszę amplituner postawić na ziemi obok jednej z kolumn. Szukałem wczoraj, ale nie natrafiłem na nic ciekawego. Jak u Was to jest rozwiązane? Oprócz amplitunera jest tuner satelitarny, netia player, konsola PS3. Miałem inne wyobrażenie jeśli chodzi o amplitunery, spodziewałem się zabawek o mniejszych gabarytach i teraz mam szafkę RTV, która nie pomieści serducha.

Może tutaj sobie coś wybierzesz:

Ukryta Zawartość

Ja w tym sklepie kupiłem i jestem bardzo zadowolony. W realu wygląd lepszy niż na zdjęciach (przynajmniej w moim przypadku)...

Natomiast jeśli chodzi o ustawienie kolumn frontowych w ampli to (przynajmniej ja) ustawiłbym je na large... Twój pokój jest mały, Ty nie masz suba, nie potrzebujesz robić głośno a przy ustawieniu na small dostaną mniej basów.

Zresztą najlepiej jak sam sobie zobaczysz i sprawdzisz.

Zresztą ampli powinien sam zdecydować jeśli ma automatyczną kalibrację.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ustawienie na małe obowiązuje szczególnie teraz gdy nie masz suba , i nie jest odcinana częśc niskich dokładnie tych najniższych częstotliwości i nie są przekazywane na suba , w sumie ma byc cały czas , chodzi tu dokładnie o wielkośc głośników (a nie kolumn) , mogących , będących w stanie przenieśc odpowiednio niskie częstotliwości bez zniekształcen i bez uszkodzenia ich przy mocniejszych rejestrach ,

te 120 W to jest przy wysterowaniu jednego kanału ( tzn. przy podłączeniu jednej kolumny do jednego kanału ) gdy podłączysz wszystkie 5 głośników moc spadnie do kilkudziesięciu Wat na kanał , tak mniej więcej ok 50 W na kanał , i wtedy nie będzie tak strasznie i bez obaw , że może się coś stac z kolumnami jednak w dalszym ciągu trzeba uważac na potencjometr , gdyż teraz ścieżka dźwiękowa jest dobrze nagrywana ( w sensie bezstratny czyli niezłe kopyto ) i są momenty gdzie potrafi nieźle jebnąc ,

no to faktycznie nie jest duży pokój , u mnie stoją w 25 metrach , wiec u Ciebie pokój będzie lepiej nagłośniony , pełniejszy dźwięku ,myślę , że nie będziesz zawiedziony ,

napisz kilkanaście hehe słów na temat jak grają , po wygrzaniu ich , nie spiesz się , na spokojnie , poustawiaj posłuchaj .

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

J@kub

Obawiam się, że kupiłeś trochę za duże kolumny. Może lepszym rozwiązaniem byłyby Tagi 506 wspomagane subem. Jednak teraz to już tylko gdybanie. Trzeba poczekać na odsłuch.

u mnie nawet przy ręcznym ustawieniu krzyczało mi ( w podpowiedziach w chmurkach i wyczytałem później w instrukcji ) , że jeśli głośniki są mniejsze niż 16 cm trzeba ustawic na małe . Tylko raz , przed ustawieniem ich na małe , mi zacharczały , zafurczały na koncercie Schillera Sonne Live i od razu zmieniłem na small i uważałem z głośnością , do momentu zakupu suba :) , to jest taka moja rada , coby nie uszkodzic kolumn , szkoda by było .

kurna jakie fajne szafki

Nie są aż takie duże te Tagi , bez przesady , przynajmniej będą wyglądały okazale w pokoju .

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A ten SW [z zestawu REDSTAR RS-502], który aktualnie posiadam? Aktywny SW zadziała? Jakieś rady? Oddaję ten zestaw bratu, ale póki co nie będzie mu potrzebny SW.

Daruj sobie ten z zestawu. Wybierz coś z tego: http://www.q21.pl/category/kolumny-subwoofery/1/short/name/asc/132 lub http://www.polpak.com.pl/katalog/kat/19/prod/10

Daruj sobie ten z zestawu. Wybierz coś z tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Myślałem o rozwiązaniu tymczasowym. Zaoferowane SW są odpowiedzią na moje pytanie, czy aktywny SW zadziała. Dzięki.

Jeszcze jedno szybkie pytanko. Właśnie rozebrałem kolumny. Z tyłu są dwie pary wejść + i -. Dla mnie to jest zaskoczenie, bo spodziewałem się zobaczyć tylko jedną parę wejść. Poproszę o sprowadzenie mnie na ziemię :)

EDIT:

Kto by pomyślał, że w środku będzie instrukcja? :)

Bi-wiring or sth.

@Adek45

Jak Pan to rozwiązał u siebie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej klasie kolumn darowałbym sobie wtyki...

Według mnie słabe wtyki = słaba jakość, ewentualnie żadnej różnicy (jeśli nie pogorszenie jakości) w porównaniu ze skręconym kablem.

Porządne wtyki - porządnie kosztują. Jednym słowem szkoda kasy.

Jak miałbym coś Ci doradzić to unikaj kabla "no name" w cenie około 1-3 zł/m. Bo to zwykłe aluminium miedziowane.

Zamiast wtyków kup kabel z czystej miedzi 2,5mm. (max do 10 zł/m).

Pozdrawiam

Jak już wszystko będziesz mieć w domu to pobaw się ustawieniami, zobacz jak Ci to zagra. Na wszelkie dodatki typu wtyki, dobre kable głośnikowe czy inne sieciówki przyjdzie jeszcze czas...

Taka moja rada :)

Nie (prze)kombinuj. W zupełności wystarczy, jak podłączysz jedna parę kabli do dolnych gniazd kolumn. Zaopatrz za to kable w przyzwoite wtyki np. Prolinka.

Na schemacie opisane są gniazda. Górne to gniazda wysokich częstotliwości, dolne niskich. Czyli podłączam do niskich?

Jak miałbym coś Ci doradzić to unikaj kabla "no name" w cenie około 1-3 zł/m. Bo to zwykłe aluminium miedziowane.

Kupiłem na przednie kolumny i centralną kabel od Taga 7 zł za metr. W surroundach wykorzystam kable z głośników Redstar. Nie jest za rewelacyjny ten kabel może być różnie...

Gołe kable wkładam podobnie jak w kolumnach na zatrzask, tyle że w tym przypadku zakręcam do oporu, tak? Nie miałem okazji instalować kabli na zakrętki. Sprawdzę sobie na tym kablu od Redstara czy mi go nie zetnie.

EDIT:

Ten kabel z Redstarów jest tak marny że łamie się w dłoniach. Zamówiłem taki do satelit bocznych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mam nadzieję, że będzie ok. Zapewniają, że to miedź. Jest 2,5 mm. Musiałem kupić 20 m.

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

We frontach podwójne gniazda powinny być połączone zworami. Zostawiasz je w przypadku pojedynczego okablowania. Końcówki kabla podpinasz do dolnych gniazd.

W tej klasie kolumn darowałbym sobie wtyki...

Według mnie słabe wtyki = słaba jakość, ewentualnie żadnej różnicy (jeśli nie pogorszenie jakości) w porównaniu ze skręconym kablem.

Porządne wtyki - porządnie kosztują. Jednym słowem szkoda kasy.

Pozdrawiam

Jak już wszystko będziesz mieć w domu to pobaw się ustawieniami, zobacz jak Ci to zagra. Na wszelkie dodatki typu wtyki, dobre kable głośnikowe czy inne sieciówki przyjdzie jeszcze czas...

Taka moja rada :)

Prolink nie jest drogi, a wtyki są niezłej jakości. Nawet, jeśli przy niezbyt wysokiej jakości kablu nie poprawią brzmienia, to z pewnością skutecznie zabezpieczą przed przypadkowym zwarciem.

Kolego J@kub , po pierwsze to nie jest zestaw kolumn za kilka tysięcy , żeby kupowac takie drogie kable ( wiem , wiem , są droższe ) , wystarczyłyby takie jakie kupiłeś na surround 2x2,5mm , niepotrzebnie dałeś po 7 zł , na centralną i surround spokojnie może byc cieńszy , nie daj się naciągac na nie wiadomo jaką kase za kable, bez jaj ,

tak , końcówkę kabla dobrze zakręc np w palcach i zrób lekką pentelkę z tego zakręconego gołego kawałka kabla i podłuż pod nakrętkę tak , żeby podczas zakręcania kabel nie wysówał się spod nakrętki i dokręc ją mocno ,

ja kupiłem fajne wtyki bananowe gdzie kabel jest w środku w nim mocowany dwoma małymi śrubkami , całośc jest złocona , przynajmniej tak wygląda i nie usłyszałem pogorszenia w dźwięku , a wcale nie dałem dużo kasy ,

Bi-wiring or sth.

@Adek45

Jak Pan to rozwiązał u siebie?

nie pan , nie mam na tyle kasy , wyglądu i chęci nim byc , ( nie gniewam się ) ja się jeszcze nie bawiłem w bi-wiring więc na razie nie zaprzątam sobie tym głowy , na razie nie ciekawi mnie to ,

tu masz świetny artykuł , w którym wytłumaczone są ciekawe sprawy odnośnie sprzętu grającego i nie tylko gorąco polecam , takie podstawy ale ciekawe ,

Ukryta Zawartość

tak od połowy strony bo początek to historia dźwięku

Ukryta Zawartość

Podłączę gołym kablem, ponieważ nie będę tych kabli odpinać w najbliższym czasie. Ewentualnie w przyszłości kupię banany i przerobię.

Po odkręceniu nakrętki mam dwa otwory. Kabel bez osłony powinien przejść przez oba otwory i dopiero zakręcać, czy wystarczy zagiąć i skierować go do środka przez jeden z otworów a potem zakręcić? Jaką długość powinien mieć kabel bez osłony? Wolę zapytać kilka razy o to samo, niż potem żałować jeśli dojdzie do jakiegoś zwarcia.

Dzięki za pomoc, wiele się dowiedziałem w tym temacie.

Uznałem, że najlepiej jak załączę obrazek. Tak to mi brat podłączył, osobiście jestem zbyt nerwowy do tej roboty. Powinienem wynająć kogoś, kto ma za sobą podłączanie systemów dźwiękowych. Brat potrafi się bawić kabelkami, ale brakuje mu wiedzy. Wydaje mi się, że wiele rzeczy robi na czuja :) Poza tym do niedawna podłączyło się na odpieprz redstary i działało. A teraz każdy kolejny krok to dla mnie milion kolejnych pytań. Może dlatego, że po prostu nie chcę usmażyć ampa.

e9w94l.jpg

Jak widać na obrazku końcówka się rozwarstwia. Czy jest to aż tak istotne w tym przypadku? Tam gdzie styka kabel jest skręcony.

Jak mi to wszystko ruszy to stawiam piwo. W sensie każdemu kto pomógł mogę przelać na czteropak :)

No to super. Jutro mam otrzymać amplituner. Muszę jeszcze delikatnie wkurzyć kuriera i na spokojnie sprawdzić czy grali w dwa ognie czy nie :)

Oczywiście 5 metrów kabla jak się okazało wystarczyło jedynie na fronty. Ten z allegro włożę w centralkę i surroundy, które już ładnie wiszą po bokach. Wcześniej miałem głośniki z tyłu, teraz postanowiłem to zrobić tak, jak jest to zalecane dla systemu 5.x.

W instrukcji do głośników jest przedstawiony schemat ustawienia głośników podłogowych. Zaleca się by każdy z nich był ustawiony w odległości od 80 cm od telewizora. U mnie jest to 50 cm. Nie pisze dlaczego ma być taka odległość, po prostu "zaleca się". Wiecie dlaczego? Odległość między kolumnami wynosi ponad 2 metry. Ściana za kolumnami ma 3 metry długości/szerokości. Pokój jak już wcześniej pisałem nie należy do dużych.

Udało mi się też załatwić sprawę szafki RTV. Usunąłem jedną z szuflad i teraz amplituner zmieści się bez problemu i będzie miał czym oddychać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.