Skocz do zawartości
IGNORED

DOBÓR WKŁADKI Z IGŁĄ DO GRAMOFONU TECHNICS SL-1310

SATANIST

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam gramofon TECHNICS SL-1310

Myślę, że nie jest to taki najgorszy sprzęt, a że lubię Technicsa i mam też inne klocki to zostaje i nie chce zmieniać marki. Może kiedyś, ale jeszcze nie teraz...

Mam w nim wkładkę shure m75 type 2 ale czytałem gdzieś, że to nie są zbyt dobrze wkładki, poza tym Igła jest uszkodzona, albo zajechana, bo przeskakuje po płytach , a nie jestem wstanie ustawić docisku mimo, że czytałem już jaki powinien być, ale nie mogę, jest ona chyba nadgięta i stąd jest coś nie tak, Nie ważne... Chciałbym wymienić wkładkę z igłą na coś innego, tzn lepszego. No chyba, że idzie kupić tanio igłę do tej wkładki i jest ona super pod względem jakości dźwięku, ale chyba nie...

Słucham głównie ekstremalnego metalu, bardzo intensywnego szczególnie, bądź pokrętnego, szerokie pasma, to mało zrozumiałe dźwięki dla normalnego człowieka, głównie Black Metal, ale też elektroniki, głównie industrial. EBM itp. akcje.

chciałbym wydać na to jakieś 200=300 zł ale mogę naciągnąć na więcej jak mnie ktoś przekona że warto.

wzmacniacz mam naprawdę solidny, z końca lat 70-tych albo bardzo wczesne 80-te, więc będzie dobrze...

Gramofon ma też wbudowane na stałe kabelki chinch, chciałbym to jakoś normalnie podłączyć przez porządniejszy kabel, lecz wymaga to zamontowania gniazd. czy to ciężki temat do zrobienia???

Czekam na jakieś konkretne info.

Z tego, co przeczytałem, w pewnym zakresie mam podobne gusta muzyczne do Twoich. A że ostatnio wpadł mi w ręce gramofon Technics SL-Q2, także zastanawiam się nad wkładką, odpowiednią do niego i do słuchanej muzyki.

Z informacji na forum wynika, że najrozsądniejszym wyborem byłby Ortofon 2M Red, co więcej, musiałbyś nieznacznie nagiąć budżet do 330-400 zł (w zależności od źródła). Co prawda jeszcze nie nabyłem w/w wkładki (co w tym miesiącu już nie nastąpi...), ale podobno jest dosć uniwersalna i nieźle radzi sobie mocniejszym repertuarem. Tyle, że wymaga ok. 30 godzin wygrzewania za pomocą spokojnieszych dźwięków (ponoć można sobie "załatwić" zawieszenie cantilevera). Tyle z teorii, wiadomo, najlepiej samemu posłuchać...

Póki co, na swojej Fonice używałem najpierw wkładki Ortofon OMB5E, a teraż Audio-Technica AT95E. AT jest bardziej szczegółowa, momentami jakby "szklana", za to Ortofon oferował więcej basu i "mięcha". Ale to jednak znacznie tańsze wkadki, no i gramofon nie ten:P

Tyle, że wymaga ok. 30 godzin wygrzewania za pomocą spokojnieszych dźwięków (ponoć można sobie "załatwić" zawieszenie cantilevera).

skąd masz tą wiedzę ?

pierwszy raz słyszę o czymś takim :)

audiokarma.org

skąd masz tą wiedzę ?

pierwszy raz słyszę o czymś takim :)

Ano z tego forum:) Z tematu, w którym ktoś opisał, że mu siadło zawieszenie w takiej wkładce (niestety tytułu wątku nie pamiętam, bo w ostatnim tygodniu przejrzałem chyba wszystkie w temacie i mi się już miesza...). Była tam też dyskusja o pewnej firmie, która to rzekomo podróbkami handluje...

to prawda, znam ten temat, ale nie było tam napisane ,że jeśli nie wygrzejesz wkładki przez 30h spokojną muzyką to zawieszenie siądzie

siadanie zawieszenia nie ma żadnego związku ze słuchaną muzyką, gdyby tak było to w ogłoszeniach można by dodawać " wkładka używana tylko na spokojnej muzyce, płyt z black metalem nie widziała ! " ;)

audiokarma.org

Haha, dobre:)

W każdym bądź razie ktoś tam takie stwierdzenie wysunął.

To podstawowy błąd popełniany podczas docierania nowej wkładki. Postąpiłeś jak kierowca nowo nabytego suwa. Zdecydowałeś, że najlepszym i najszybszym sposobem dotarcia pojazdu jest wyjazd z rodziną w Bieszczady załadowawszy go do wartości max podanych przez producenta, i najlepiej po bezdrożach:) Skutek to roztrzepanie zawieszenia. Nową wkładkę najlepiej przez ok 30h zmuszać do pracy na płytach z muzyką symfoniczną, chóralną, małych składach jazzowych lub popularną o spokojnym charakterze. Prawidłowo dotarta wkładka, to muzykalność, szczegółowość i przestrzeń. Dla dotartej wkładki ostre łojenie i niski bas już nie są strasznym wyzwaniem.

Ugięcie zawieszenia o 1mm to wartość na tyle duża, że zmienia kąt śledzenia (Tracking angle) i wymaga dodatkowej regulacji.

Ps.

Dziękuję kolegom za dane o które prosiłem. Pozdrawiam.

- no tak, to vlado o tym nawijał....

- a przy okazji poproszę szanownych forumowiczów o sugestie /najchętniej linki/ w kwestii wyboru headshella na którym chciałbym powiesić swoją wyprodukowaną w ubiegłym wieku, ale jeszcze dziewiczą wkładkę mf100, chyba headshella nie potrzeba wygrzewać ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

Mnie osobiście podoba się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto tylko sprawdzić ile waży i czy wraz z wkładką nie przekroczy możliwości ramienia...

Ukryta Zawartość

Mnie osobiście podoba się

Ukryta Zawartość

Warto tylko sprawdzić ile waży i czy wraz z wkładką nie przekroczy możliwości ramienia...

- mnie również, bardzo ładny - ale z przesyłką wyszłoby chyba ponad 100 zł - może coś z allegro ? - przy okazji znalazłem okazję ! :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A kto powiedział, że na allegro jest taniej? czasami warto kupić coś w uk lub nawet za oceanem i z przesyłką wyjdzie taniej niż na allegro. Przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Chwalone są koszyczki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Użytkownik vlado dnia 02.04.2012 - 15:31 napisał

To podstawowy błąd popełniany podczas docierania nowej wkładki. Postąpiłeś jak kierowca nowo nabytego suwa. Zdecydowałeś, że najlepszym i najszybszym sposobem dotarcia pojazdu jest wyjazd z rodziną w Bieszczady załadowawszy go do wartości max podanych przez producenta, i najlepiej po bezdrożach:) Skutek to roztrzepanie zawieszenia. Nową wkładkę najlepiej przez ok 30h zmuszać do pracy na płytach z muzyką symfoniczną, chóralną, małych składach jazzowych lub popularną o spokojnym charakterze. Prawidłowo dotarta wkładka, to muzykalność, szczegółowość i przestrzeń. Dla dotartej wkładki ostre łojenie i niski bas już nie są strasznym wyzwaniem.

Ugięcie zawieszenia o 1mm to wartość na tyle duża, że zmienia kąt śledzenia (Tracking angle) i wymaga dodatkowej regulacji.

Ps.

Dziękuję kolegom za dane o które prosiłem. Pozdrawiam.

Padłem dosłownie i turlałem się ze śmiechu kilka minut zanim mogłem coś napisać. Najbardziej podoba mi się fragment o muzyce chóralnej.

To przecież jakiś absurd. Nie przejmuj się tym.

2M Red... ten typ tak ma. Jest nisko zawieszona, to fuckt ale przypuszczam, że ktoś mógł trochę dramatyzować.

;)

bg907_DSC03109.JPG

Pozdrawiam.

Padłem dosłownie i turlałem się ze śmiechu kilka minut zanim mogłem coś napisać. Najbardziej podoba mi się fragment o muzyce chóralnej.

Widzisz ten post był napisany po opisie szybkiego "docierania" wkładki metodą maksymalnego dopuszczalnego nacisku przez kilkanaście godzin na ostrym łojeniu.

Ja opisałem sposób docierania wkładek miękko zawieszonych do ramion lekkich, a takim jest seria 2M. I nadal podtrzymuje to co napisałem.

Jaką metodę wybierzesz, twoja sprawa. Ty płacisz:-)

Nie, ten typ tak nie ma. Bodaj Yul i chyba Waluch wklejali zdjęcia oryginalnych wkładek 2M, red i blue, prawidłowo wyjustowanych. Prześwit pomiędzy płytą a body wkładki wynosi ok 3mm.

Dla lepszego turlania ze śmiechu zalecam "dotrzeć" sobie wkładkę o compilance >30 maksymalnym naciskiem, na ciężkiej muzyce z elektronicznym basem, przez 20 godz.

W.

<br /> Najbardziej podoba mi się fragment o muzyce chóralnej.<br />
- kolega vlado miał pewnie na myśli chóry anielskie....

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

2M Red jest trochę za ciepła i za mało analityczna do historii, których chcecie słuchać.

Dodatkowo kreuje całkiem sporą scenę, tylko po kiego to w naparzance, prawda? Szkoda, czasu i atłasu. Rytm, szybkość się liczą. Boje się, że 2M Red może nie nadążać. Jak już to 2M Bronze lub AT 440ML- ale to trochę inna półka cenowa.

To co mam walić w ten Ortofon 2M Red??? W sumie nad tym zestawem się właśnie zastanawiałem. Jeśli podoła to byłbym skłonny, zakupić bo akurat 300 zł planowałem.

na allegro ten 2M RED jest za 300 zl. WAMAT ma najtaniej.

na ebay wyjdzie jakieś 400 zł z wysyłką więc nie widzę sensu,

może ma ktoś jakiś sklep gdzie będzie taniej??? kraj nie ma znaczenia, międzynarodowe zakupy nie stanowią dla mnie problemu

chyba , że ktoś odradza tą wkładkę?

myślałem też jakby załatwić oryginalną wkładkę z igłą PANASONIC NATIONAL, ale to chyba nie możliwe???

A "naparzanka" jak to określiłeś to wymagająca muzyka wbrew pozorom. Kwestia kto co słyszał w tym temacie. Ja siedzę w nim od lat i mam dość wymagający gust, Płyt których słucham nie można łatwo kupić i są raczej niszowe. Zależy mi po prostu na selektywności oraz wysokiej jakości tonów średnich i wysokich. Mocny bas mi nie jest potrzebny, nie lubię jak mi dudni, bo w przypadku tej muzyki jest on czasem bardzo intensywny a ja nie chce aby mi powstała ściana grzmotu, raczej preferuje odpowiednio prowadzony basik, wyszczególniony w odpowiednim momencie. Myślę, że frywolny trucht się trochę zna, więc może mi doradzi czy warto walić w ten Ortofon czy może coś innego??? Określenie za ciepła i za mało analityczna mi się spodobało więc myślę że ten człowiek wie czego mi trzeba...Ortofon Bronze super i w ogóle, ale 1000 zł to nie chce jak na razie wywalać bo nie stać mnie na chwilę obecną. może za parę lat coś z takiej półki,a tym czasem 300 zl, może z 100 więcej bym dał jakby było warto...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)
http://wamataudio.pl/wkladki/wkladka-gramofonowa-audiotechnica-at-120-e.html To się powinno nadać lepiej jak 2M Red, ale są jeszcze na świecie wkładki Shure, Grado, których zupełnie nie znam, może też mają coś "w co moglibyście walić" :)

Ok, czyli lepiej dorzucić ponad 100 i kupić AUDIO TECHNICA AT 120 E??? Czy ktoś już pogrywał na tej wkładce??? Jest naprawdę taka dobra, że sobie poradzi??? Proszę jeszcze o info co z tymi wyjściami RCA. czy warto to robić? czy dac sobie spokój???

Ok, czyli lepiej dorzucić ponad 100 i kupić AUDIO TECHNICA AT 120 E?

nie ,domyślam się ,że nie masz regulowanego pre phono we wzmacniaczu więc nie obciążysz odpowiednio wkładki

przy standardowym 47k gra dość jasno ze szczupłym basem i ma tendencję do sybilowania

lepszym wyborem będzie 2M RED, a jeszcze lepszym Denon DL-110

Proszę jeszcze o info co z tymi wyjściami RCA

wg mnie w tym przypadku gra nie warta świeczki

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ok, czyli lepiej dorzucić ponad 100 i kupić AUDIO TECHNICA AT 120 E???

Dorzuć tylko 62zł , poniżej w linku masz igłę do twojego Shure,kup,wymień,ustaw jak trzeba z odpowiednim naciskiem i słuchaj muzyki,nie podejdzie dżwiękowo,sprzedasz wkładkę kupisz inną.

http://allegro.pl/igla-gramofonowa-shure-n-75-ed-ii-m-75-ed-ii-i3389719359.html

Stare Shure to dobre wkładki nawet z obecnie produkowanymi igłami,gram co prawda na wyższych modelach Shure ale zapewniam że mogą konkurować brzmieniowo z wkładkami MM do tysiaka.

Rydz ma rację. Zacznij od tej igły. Za 300 zł nic lepszego nie kupisz. Jak ci się nie spodoba - niewiele tracisz. Powiem więcej. Sprzedasz m75 z nową igłą i jeszcze będziesz parę złotych do przodu. A jak ci się spodoba... Można znaleźć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo za w sumie podobne pieniądze kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tej wkładki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok tak zrobię, kupię tego igłę do tego shure'a co rydz podesłał linka i zobaczymy.

A we wzmacniaczu mam możliwość podłączenia 3 gramofonów, i wyboru pomiędzy MC, MM 1, MM 2. Czy to coś zmienia??? Mam starego TECHNICSa ze znaczkiem NATIONAL i dlatego nabyłem ten gramofon do zestawu.

Dzięki za pomoc.

A tak przy okazji, jest jakiś dobry gramofon TECHNICSa który warto kupić??? Skoro uważacie, że nie warto zmieniać gniazd... tak na przyszłość się pytam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To się powinno nadać lepiej jak 2M Red, ale są jeszcze na świecie wkładki Shure, Grado, których zupełnie nie znam, może też mają coś "w co moglibyście walić" :)

Trochę wracając, zastanawiam się, czy Audio-Technica AT120E nie byłaby za wysoka do tego gramofonu. Model SL-1310, z tego, co się orientuję, nie posiada regulacji VTA, a wkładka, wg instrukcji, ma 28mm wysokości...

Ukryta Zawartość

I nadal podtrzymuje to co napisałem.

Cóż innego Ci pozostało jak nie podtrzymywać właśnie.

;)

Dla lepszego turlania ze śmiechu zalecam "dotrzeć" sobie wkładkę o compilance >30 maksymalnym naciskiem, na ciężkiej muzyce z elektronicznym basem, przez 20 godz.

W.

Nie rozumiem po co popadać ze skrajności w skrajność. Może docisnąć nogą jeszcze? Od początku rzucałem na talerz wszystko jak leci i w większości była to dynamiczna muzyka a siłę nacisku ustawiałem 1,8 czyli zalecaną, którą stosuję na co dzień.

2M Red jest trochę za ciepła i za mało analityczna do historii, których chcecie słuchać.

Myślę, że to indywidualna sprawa bardzo. Ja odpuściłem AT 440ML opierając się na opiniach z audiostereo. Właśnie nie życzyłem sobie wkładki grającej, tu parafrazując, "bardzo detalicznie, uwypuklając wysokie tony z mniejszą ilością basu". Nie ukryję, że też w pewnym stopniu cena wpłynęła na moją decyzję, choć raczej wpłynęła na listę kandydatów, ale dokładać w moim akurat przypadku było niezasadne.

Pozdrawiam.

Gramofon ma też wbudowane na stałe kabelki chinch, chciałbym to jakoś normalnie podłączyć przez porządniejszy kabel, lecz wymaga to zamontowania gniazd. czy to ciężki temat do zrobienia???

Ale tak właśnie jest "normalnie" :) Gniazda są niepotrzebne. Kabel oczywiście możesz wymienić - wystarczą podstawowe narzędzia i trochę zdolności manualnych. Kto jednak powiedział, że te, które masz są złe? Kup igłę i ciesz się muzyką. Jeśli cię wciągnie analog, bardzo szybko sam zauważysz czego ci brakuje i co trzeba zmienić. I przygotuj się na wydatki! :) Regulowane pre, lepszy gramofon z możliwością ustawień VTA i azymutu. Za chwilę zaczniesz wybrzydzać i przebierać między wydaniami płyt... Okaże się, że te z Holandii nadają się do kosza itd... Itd...

Nie ma lekko.

Płyt LP to ja mam od sporo. Winyli słucham też już sporo czasu, ale miałem technics sl-qd33 więc było to po prostu ich odtwarzanie, teraz bym chciał posłuchać lepiej :)

Zauważyłem też, że kiedyś tłoczyli LP lepiej, obecna jakość z obecnie wydawanych winyli bywa koszmarna.... ale nie zawsze.

Co do wymiany gniazd - obecnie jest taki zwykły kabelek, wygląda jak seryjny z marketu, chciałbym to wymienić bo mam taki kaprys. Nie podoba mi się po prostu ten gówniany plastik a za niewielkie pieniądze można to wymienić. W miarę, dobry kabel to nie duża kwota.

Jest w ogóle jakiś TECHNICS warty uwagi??? Czy to raczej ciężki temat w świecie winylowym i mam powoli myśleć nad zmianą marki???

Jest w ogóle jakiś TECHNICS warty uwagi??? Czy to raczej ciężki temat w świecie winylowym i mam powoli myśleć nad zmianą marki???

Oczywiście jest "kultowy" SL-1210. Znajdziesz całą masę informacji tu na forum o tym sprzęcie. Są tacy, którzy je kochają i tacy którzy twierdzą że to złom. Sprzęt popularny wśród DJ'ów więc na rynku wtórnym znajdziesz sporo zajeżdżonych egzemplarzy. Trafiają się też zadbane, używane w domu. Sęk w tym, żeby umieć rozpoznać z czym masz do czynienia.

W ogóle polecam wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (powinien być obowiązkowy), ze szczególnym uwzględnieniem wpisów nt.

Ukryta Zawartość

O wymianie kabli też tu sporo przeczytasz. Swego czasu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o tym pisał. Pisał nawet jak zrobić interkonekt i z jakiego kabla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.