Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do pokoju 13 m²?

strusmig

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Zastanawiam się nad zakupem głośników do komputera. Mam pokój o powierzchni ok. 13 m². Źródłem dźwięku będzie laptop Samsung RF511-S04PL ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC269 (być może kiedyś uda się kupić DAC na USB).

Na ten cel myślę, że chciałbym przeznaczyć 500 zł. Głośniki raczej 2.0. Mam też wzmacniacz Kenwood KA-92B i znajomy polecał do niego Tonsil Mildton 80 lub Tonsil Space 86, ale ja nie mam zbytnio miejsca na te głośniki i wzmacniacz.

Plan pokojuBez-nazwy_nnransa.jpg

Co o tym sądzicie? Czytałem sporo tutaj na forum i głównie widziałem, że przewijają się tu często Microlab SOLO6C i Edifier R2600. Hm, a monitory studyjne np. ALESIS M1 Active 520, BEHRINGER MS40, RELOOP ADM 5, M-Audio Studiophile AV 40, BEHRINGER MS20?

Kurcze, zapomniałem o ważnej rzeczy. Słucham muzyki typu progressive house, drum & bass, deep house, indie dance, minimal, chill out, trance.

Z góry dzięki za wszystkie porady i wskazówki.

Pozdrawiam!

Jeśli masz wzmacniacz to kup jakiś ciekawy zestaw używanych monitorów pasywnych. Nie ma sensu iść w monitory studyjne. Jeśli ma być bas to z midwooferem o dużej średnicy. Byleby nie jakieś Tonsile, poszukaj np. KEF-ów z lat 80-tych, początku 90-tych.

z tymże nie wiem, czy warto iść w wzmacniacz plus głośniki pasywne skoro będzie to stało na dłuższej ścianie

tutaj będzie potrzebne coś do odsłuchu z bardzo bliskiego pola,

z monitorów aktywnych ja na Twoim miejscu brałbym chyba behringera MS-40, ma on już w sobie DACa, przednie bass reflexy itp.

Dokładnie. Wzmacniacz odpada bo ma bardzo dużą moc - o ile dobrze pamiętam to przy 8Ω ma 2x120 W. Tak jak wspomniałem, coś aktywnego w 2.0.

Czekam na Wasze dalsze propozycje.

Pozdrawiam!

A w czym problem z tą mocą?! Ma jej dużo to dobrze, nie będzie dychawiczny! Ja Cię nawracać nie będę, ale monitory studyjne to monitory studyjne a nie sprzęt do słuchania muzyki. No ale co tam sobie stryjenka winszuje.

Ja Cię nawracać nie będę, ale monitory studyjne to monitory studyjne a nie sprzęt do słuchania muzyki.

Chciałem się tylko podpisać pod słowami kolegi Coogera.

Masz wzmacniacz, nie marnuj tego.

• 2 miesiące później...

Ludzie co za herezje glosicie? Mam monitory studyjne do domowego użytku i pomijam fakt że grają rewelacyjnie ale niczego im nie brakuje co miałby kolumny pasywne.... są kolumny pasywne co sprawdzą się w studiu jak i monitory studyjne do uzytku domowego.. co kto woli

Hm, a monitory studyjne np. ALESIS M1 Active 520, BEHRINGER MS40, RELOOP ADM 5, M-Audio Studiophile AV 40, BEHRINGER MS20?

Wymienione kolumny, to nie są monitory studyjne z prawdziwego zdarzenia. Ktoś kiedy powiedział, że coś co można nazwać monitorem studyjnym, zaczyna się od ADAM A7 (w tamtych czasach jeszcze bez X), tak że monitory studyjne to tak od kilku tys zł się zaczynają.

Alesis M1 Active 520 (nie USB) to takie monitory, nazywane "projektowymi". Inna sprawa że Tannoy wyprzedaje serię Reveal (800zł para 501A), więc jest to ciekawsza oferta (jakość/cena). Inne monitory projektowe to np. KRK RP5 G3.

Natomiast pozostałe, które wymieniłeś, czyli Behry MS20/40, Alesis M1 520 USB, RELOOP ADM 5, M-Audio Studiophile AV 40 to są ZABAWKI.

a moze 2.0 edifier R2600 test znajdziesz na ixbt.com

To jest jedna z lepszych propozycji, jak na głośniki z wbudowanym wzmakiem, do kilku stówek.

Ja Cię nawracać nie będę, ale monitory studyjne to monitory studyjne a nie sprzęt do słuchania muzyki. No ale co tam sobie stryjenka winszuje.

Co Ty wiesz o monitorach studyjnych? Bowers&Wilkins Nautilus , B&W 801 , produkty ATC ... nie nadają się do słuchania muzyki? Bo tu Cię zmartwię - są używane jako monitory studyjne.

Wiesz czym się różni coś, co można nazwać monitorem studyjnym, od zwykłej kolumny? Tym, że monitor studyjny trzyma się co najmniej dobrego poziomu neutralności/dokładności, a zwykłe kolumny, mogą kłamać jak chcą. Wysokiej klasy czy po prostu udane kolumny Hi-Fi mogą być monitorami studyjnymi - i co wtedy ... nie nadają się do słuchania, bo tak orzekłeś ? NIGGA PLEASE

z tymże nie wiem, czy warto iść w wzmacniacz plus głośniki pasywne skoro będzie to stało na dłuższej ścianie

tutaj będzie potrzebne coś do odsłuchu z bardzo bliskiego pola,

z monitorów aktywnych ja na Twoim miejscu brałbym chyba behringera MS-40, ma on już w sobie DACa, przednie bass reflexy itp.

Ja bym wolał spróbować Edifier R2600 ;) Miałem kiedyś Edirol MA-20D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... bardzo podobne do Behringer MS40. Zapłaciłem za nie ~1 tys zł swojego czasu i powiem Ci że budżetowe, projektowe KRK RP5 (pierwszej generacji) były znacznie lepsze, by nie powiedzieć zamiatały te Edirol (które jednak takie tragiczne nie były), a kosztowały wówczas niewiele więcej (jakieś dodatkowe ~300zł). Fakt że do KRK musiałeś mieć regulowane wyjście i przyzwoity DAC, więc po doliczeniu tego, różnica w cenie była znaczna . JEdnak piszę to, by pokazać, że jest dosyć znaczna różnica pomiędzy "zabawkami", a monitorami nawet "projektowymi".

Jeśli masz wzmacniacz to kup jakiś ciekawy zestaw używanych monitorów pasywnych.

... tutaj mogę się zgodzić - warto rozważyć pasywne, jeśli wzmacniacz dobry ... a to że ma 125W/kanał , a kolumny będą miały obciążalność max np. 80W to nie problem ... ba ... nawet ryzyko przesteru będzie mniejsze (przy normalnych poziomach głośności). Oczywiście, nie wolno przesadzać z głośnością i jak słychać, że kolumny nie wyrabiają, to ściszamy ... inaczej uszkodzimy kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.