Skocz do zawartości
IGNORED

DJ'ka

erigrekem

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Zwracam się z prośbą o radę.

Mam pokój 3.30 x 3.42 który wygłuszyłem płaskimi panelami akustycznymi (pianka). Pokój będzie spełniał zadanie DJ'ki, mixowania z dwóch płyt gramofonowych. Stół na całą szerokość (3.30m), nad nim na wysokości głowy dobre monitory na dobrych uchwytach ściennych.

"Obklejone" są dwie ściany boczne oraz ściana z monitorami, w rogach są pułapki basowe w postaci ćwierćwałków. Goły został sufit, oraz ściana za plecami (przyjmując że dj stoi przodem do stołu).

Wszystko jest extra jeśli chodzi o średnie i wysokie tony, natomiast niskie - dramat. Jest duży pogłos.. ściszając gwałtownie słychać jeszcze przez ułamek sekundy "echo" basu.

Pytanie co robić dalej.. obklejać sufit ? obklejać ścianę za plecami ? Zastosować wiszące pułapki basowe w postaci szcześcianu/kostki pod sufitem ?

Generalnie nie robię pomiarów bo nie jestem audiofilem, ale chciałbym okiełznać ten nadmiar basu.Ujęcie go na wzmaku nie przynosi skutków. Co do sprzętu wszystko jest dobrej klasy, grało w innych pomieszczeniach bardzo dobrze, więc to nie kwestia klocków, tylko tego co jeszcze obłożyć pianką :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/104368-djka/

Zamiast obkładać gąbką użyj wełny mineralnej o jak największej gęstości. Możesz ją owinąć stretchem i postawić w rogach. Wpisz w google "acoustics superchunk" i zrób coś podobnego.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

https://www.audiostereo.pl/topic/104368-djka/#findComment-2878542

strzelam - może wystarczy 30cm wełny mineralnej za plecami ? (podwójne płyty 15cm?)

tylko czymś sprytnie pokryte żeby nie sypało się i nie odbijało wysokich bo kopsnie precyzję

Miałem pomieszczenie w wełnie było względnie ok, po dołożeniu gąbko/pianek

jest gorzej bo nie wszystko to kolce i się zaczęły wysokie odbijać od pianki.

Generalnie obklejenie pomieszczenia w piankach takich do 5cm, zostawia od groma basu,

zwłaszcza jak to pianki kolce.

Obklejenie w 20..30cm wełny ładnie wycina basy (prócz tych ~~25Hz i niżej) górę też dobre ścina

a wełna i gąbki na niej... niskie zatrzymuje bardzo wysokie odbija jak lustro - trzeba z kolcami...

tyle baaaaardzo ogólnie, ja u siebie i tak muszę się zebrać i pomierzyć

https://www.audiostereo.pl/topic/104368-djka/#findComment-2878805

strzelam - może wystarczy 30cm wełny mineralnej za plecami ?

30 cm czyli? sprecyzuj koleś bo marna jest ta twoja wypowiedź.

Obklejenie w 20..30cm wełny ładnie wycina basy

Ciężko zrozumieć co masz na myśli z tym 20..30cm... nie wiadomo czy mówisz o długości , szerokości czy głębokości.

Zamiast obkładać gąbką użyj wełny mineralnej o jak największej gęstości. Możesz ją owinąć stretchem i postawić w rogach. Wpisz w google "acoustics superchunk" i zrób coś podobnego.

Popieram zdanieAcoustic Lab. gdybyś miał jakie pytania odnośnie budowy to pisz bo sam jestem w trakcie budowy takich paneli.

Co do sprzętu wszystko jest dobrej klasy, grało w innych pomieszczeniach bardzo dobrze, więc to nie kwestia klocków, tylko tego co jeszcze obłożyć pianką :-)

Czeka Cie zabawa z ''Akustyką'' . Ja na samym początku planowałem tylko panele z welny mineralnej.4 Panele na sufit , po jednym panelu na pierwsze odbicia , oraz 3 panele za słuchaczem.

Po jakimś czasie zmieniłem zdanie i chyba będę robił to tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak na marginesie to jaką muzykę grasz??

Też gram :) chcesz to sobie zobacz -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/104368-djka/#findComment-2878852

30 cm czyli? sprecyzuj koleś bo marna jest ta twoja wypowiedź.

Ciężko zrozumieć co masz na myśli z tym 20..30cm... nie wiadomo czy mówisz o długości , szerokości czy głębokości.

tfu, ściana w wełnie ;) oczywiście 30cm grubości, bo inna z dołem nie da rady

Oczywiście nie neguje pomysłu Acoustic Lab, sam robił bym to inaczej bo wolę

koncepcję "bliżej komory bezechowej", bo odbicie dźwięku od tyłu starci precyzję

https://www.audiostereo.pl/topic/104368-djka/#findComment-2878943

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.