Skocz do zawartości
IGNORED

Kopia Pathos Classic One MkIII

MariuszElektronik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy ktoś mógłby sklonować hybrydę Pathos Classic One MkIII? Jedynie co znalazłem w sieci to ten schemat. Jak ktoś ma inne proszę o zamieszczenie. Może jakieś modyfikacje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/104353-kopia-pathos-classic-one-mkiii/

ja miotam sie juz połowę życia od wzmacniacza do wzmacniacza, ale i tak od ok 10 lat wiem ,że skończę na hybrydzie,

a dlatego że wtedy właśnie uruchimiłem prostą hybrydę na ecc83 i irf540/9540 i mimo iż była nietabilna temperaturowo,

to grała jak marzenie

ten Pathos dla mnie to tranzystor z lampowym preampem, ja osobiście szukam czegoś innego,

czyli stopień napieciowy lamprowy a prądowy tranzystorowy ( o wzmocnieniu ok. 1 )

ale hybryda to jest to :-)

Ja mam ten wzmacniacz w wersji mk1 (już chyba 12 lat).

Wzmak jest na prawdę wyjątkowy. Dla mnie, gdy się na niego natknąłem był to "strzał w dziesiątkę", po jego zakupie przestałem mieć parcie na zmiany. Parę razy korciło mnie i coś tam do domu przytargałem, coś tam też sam zbudowałem, ale Pathos'ik dzielnie trwa w systemie. Obiektywnie rzecz ujmując wzmacniacz nie jest idealny, ale ma w dźwięku coś takiego, że łatwo wybacza mu się jego ograniczenia. Z audiofilskiego punktu widzenia minusy wzmaka to: słaba przestrzeń (dość cieżko uzyskać efekt oderwania dźwięku od głośnika), stereofonia raczej dwuwymiarowa, czyli wszystko ma swoje miejsce, ale jakichś nadzwyczjnych efektów typu pojawianie się dźwieków nie wiadomo skąd (ptaszki za oknem, dzwoneczki za głową) brak. Nie jest to neutralne granie, raczej takie lekko/fizjologicznie podbarwione, ale w granicach " dobrego smaku". Plusy: piekna barwa i nasycenie dźwięku, szybkość w odtwarzaniu transjentów. Z punktu widzenia melomana wzmak ma same zalety. Można postawic i zapomnieć o problemach bo wszystko "gra". Można posłuchać zarówno Savalla jak i Motorhead. Słuchajac muzy za pośrednictwem tego wzmaka nie analizuję dźwięków i stereofoni, a po prostu słucham muzy jako całości.

Troszke się rozpisałem, ale może kogoś zachęci to do pracy nad projektem, bo myślę że warto. Mógłby powstać jeden z fajniejszych forumowych projektów, kibicuję.

"Mam prośbę: czy mógłbyś posłuchac i opisac jak ten wzmacniacz gra z ominięciem lampowego pre?"

A jak mam to zrobić? Nie ma w nim wejścia bezpośrednio na końcówkę mocy.

Schemat Pathosa wydawał mi się byc znajomy...

Jeden z forumowiczów (kolega NE5532) wrzucił dośc dawno schematy starych modeli Musical Fidelity:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam ale klonujesz czy robisz nowy wzm ?

Po co poprawiać istniejący funkcjonalny w swych założeniach projekt ? hmmm ?

No może po za tym TL081 trochę trąca zbytnią taniochą :)

Schemat zapewne jest z pierwszych wersji wzmacniacza. Z tego co mi wiadomo to wersja MKIII w części lampowej ma już napięcia anodowe rzędu 130V. Ktoś się podejmuje rozrysować schemat z wersji MKIII?

Schemat pochodzi z tej strony:

Ukryta Zawartość

Jest tam opisany jakiś błąd w schemacie. Ale co dokładnie chodzi? Czy ktoś posiada w okolicy ten wzmacniacz w celu zweryfikowania schematu i ich wartości (Katowice, Kraków)? Na dniach rozrysuję schemat i PCB w eagle.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.