Skocz do zawartości
IGNORED

Mytek Stereo 192-DSD DAC a może coś lepszego w tej cenie?

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączam się do pytania.

Chociaż podświadomie Mytek nie jest moim faworytem.

Dużo dobrego słyszałem od jednej osoby o Audio-GD 7.32. Można zamówić ten DAC z regulacją głośności na przekaźnikach.

Bardzo ciekawą opcją wydaje się być Naim Dac V1. Zbiera bardzo pozytywne opinie na zagranicznych forach.

W ostatnim numerze Hi-Fi Choice pojawiła się również entuzjastyczna recenzja Heed'a Obelisk DA. Mało znany DAC - taki czarny koń. Chociaż nie ma on wbudowanego pre.

DSD oraz wyjścia XLR mnie nie interesują.

Słuchał ktoś tych urządzeń?

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Jak mowa o 8 tys to polecam Hegel HD-25 ;-)

Jak się czyta wątek Audio GD to się włos na głowie jeży ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bardzo ciekawą opcją wydaje się być Naim Dac V1

to chyba może być dobra alternatywa dla Mytka, regulacja głośności wzmacniacz słuchawkowy ciekawe jak z brzmieniem do Mytka?

Ten Naim to na papierze sprytne urządzenie. Wbudowane pre jest przeze mnie mile widziane, po za tym implementacja wejścia USB jest podobno najlepsza w swojej cenie. Bazuje na na licencji Audiophileo, więc chyba rzeczywiście jest tak jak to opisują osoby mające styczność z tym urządzeniem. W najbliższym czasie wybieram się do Trójmiasta. Może ktoś wie czy jest tam możliwość posłuchania tego DACa?

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• Użytkownicy+

jeżeli lubisz dzwięk szybki rozdzielczy z bardzo dużą ilością szczegółów i dynamiką który przy tym nie traci na muzykalności bierz Younga tylko koniecznie z dedykowanym Palmer power station żadnymi innym klonem czy zamiennikiem ,przerzucałem te wszystkie DACki i mój wybór padł na Younga ,chyba że lubisz bardziej mięsiste brzmienie z mniejszą ilością szczegółow ale za to z wiekszą paletą barw to bierz Mytka jest tego wart

pozdro

Próbowałeś Younga z klonami? Jeśli tak to z jakimi?

Akurat Younga ma mój znajomy, w tej chwili pędzi go z zasilacza wtyczkowego, ale wspominał mi o jakiś dobrych ogniwach, którymi możnabyłoby Younga napędzić. Podobno zasilanie bateryjne to najlepsze co może być.

Na pewno Younga z Palmerem nie kupię, cena wywoławcza takiego zestawu to 9kzł. Myślę, że w tej cenie można szukać już czegoś innego - choćby Eximusa lub T+A DAC 8. Mimo wszystko, nie zamierzam wydawać więcej niż 6kzł za DACa i z chęcią przygarnąłbym takiego z wbudowanym pre.

Wkrotce wyjdzie ten, przewidywana cena to 1350 eur. Zamowilem i czekam. Dosc mloda firma Made in Germany i jeszcze nie zmanierowana:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co wazne, wnetrze jest solidnie wypelnione i nie ma w nim zbyt duzo audiofilskiego powietrza za 10 tysiecy....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Calyx 24/192 dac ,najlepiej wersja Signature + bezpiecznik Synergistic Research ,w moim systemie okazał się sporo lepszy od m2techa + palmer + Gf mod i wielu innych ....warto spróbować

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Ciekawi mnie jedno pytanie. Czy zakupując np. tego DAC Mytek Stereo 192-DSD, wniesie on coś do mojego systemu? I czy wbudowany w nim wzmacniacz słuchawkowy będzie dużo lepszy niż ten wbudowany w Marantza? :)

Mam zestaw Marantz PM 7004, Marantz SA 7003, słuchawki AKG K 550 + kolumny Bowers & Wilkins CM1.

Wkrotce wyjdzie ten, przewidywana cena to 1350 eur. Zamowilem i czekam. Dosc mloda firma Made in Germany i jeszcze nie zmanierowana:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co wazne, wnetrze jest solidnie wypelnione i nie ma w nim zbyt duzo audiofilskiego powietrza za 10 tysiecy....

Firma nie jest już taka młoda.Jest na rynku kilka lat.Przeciętny sprzęt chiński w ładnych obudowach.

Ponoć zaprojektowany w Niemczech ale cała produkcja Made In China.

Wygląda fajnie ale brzmieniowo ogólnie sprzęt tej firmy jest bardzo przeciętny.

Może ten DAC będzie lepszy ale nie sądzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Styczeń 2009, więc 4 i pół roku ma firma, w sumie niemowlak wśród innych marek. Być może i w Chinach teraz klepią, co mnie trochę drażni, bo obiecałem sobie, że nic chińskiego nie kupię, choć zdaje sobie sprawę, że częsci także do tych urządzeń stricte japońskich, czy amerykańskich też bywają klepane w Chinach. Podłe czasy.... Generalnie jednak warto posłuchać. Kiedyś miałem okazję posłuchać ich wzmacniacza i grało to naprawdę fajnie i mocno. Ceny rozsądne w miarę. Myślę, że Szwaby jak ich znam, nie zrobiliby bubla, nawet jeśli klepią to małe, zółte rączki. Młode firmy mają to do siebie, że nie jadą na laurach sprzed lat i muszą coś sobą reprezentować, aby istnieć na rynku. Ale jak zwykle trzeba ucho zawiesić, żeby rzec cokolwiek, może być super i może być tak sobie.

Nie podpasuje to zabawa będzie trwać dalej :-) Warto czasami posłuchać też czegoś gorszego, aby docenić to lepsze później :D więc co by nie było to będzie dobrze. Ja ze swojej strony polecam Calyx 24/192 ale bardzo ciekawą opcją u Ciebie może być Burson Conductor bo to to rewelacyjny wzmak i super preamp a do tego bardzo dobry przetwornik w jednym. Jeśli dziurka jest ważna to to może być strzał w 10tkę.

Wyjście słuchawkowe nie jest mi koniecznie potrzebne, ot taki dodatek. Burson jest już troszkę dla mnie przydrogi, jest w sieci porównanie do nowego daca Naima i generalnie Burson jest lepszy lecz niestety na wejściu Usb mocno traci. To już kolejny przypadek kiedy słyszę, że jakiś dac, w którym wejście usb oparte jest na chipie tenora 8802 gra przez to usb zdecydowanie gorzej niż np przez spdif. Podobno ten chip nie dorównuje xmos oraz xlink. Może to uogólnienie ale już po raz kolejny czytam o tym, więc chyba ziarnko prawdy w tym jest. Inne propozycje mile widziane :)

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Bez względu na to jaki wybierzesz to żaden nie będzie miał bardzo dobrego USB i każdy przetwornik poprawić możesz dobrym konwerterem jak M2Tech EVO czy Stello U3 (pomijam droższe). Niestety ale nawet przetworniki M2Tech Young czy Calyx 24/192 które mają jedną z najlepszych sekcji USB w swojej klasie też wyraźnie lepiej pracują z zewnętrznym konwerterem.

Czyli potwierdza się to co wiadomo już od jakiegoś czasu że USB jak na razie jest słabą opcją przesyłu danych i jest niedopracowane.

W najlepszych klockach jest juz to dopracowane.

USB w takich klockach np jak w Vivaldim zapewnia najwyzsza jakosc odtwarzania, mozna to wyczytac z pomiaru jitteru

Calyx 24/192 które mają jedną z najlepszych sekcji USB w swojej klasie też wyraźnie lepiej pracują z zewnętrznym konwerterem.

ale nie z takim na poziomie Stello U3, tylko dopiero np z Berkeleyem Alphą, a to podwaja koszt zabawy...

Hej,

Sam kiedyś zastanawiałem się nad wyborem Myteka 192 DSD. Wybrałem jednak przetwornik M2tech Young ponieważ lubię szczegółowe brzmnienie i dokupiłem dedykowany zasilacz Palmer. Nie zamierzam zmieniać tego zestawu przez najbliższe lata.

Pozdrawiam!

Hej,

Sam kiedyś zastanawiałem się nad wyborem Myteka 192 DSD. Wybrałem jednak przetwornik M2tech Young ponieważ lubię szczegółowe brzmnienie i dokupiłem dedykowany zasilacz Palmer. Nie zamierzam zmieniać tego zestawu przez najbliższe lata.

Pozdrawiam!

rozumiem porównywałeś oba i Mytek wypadł ciemniej? jakie jeszcze były różnice?

Mytek ma dwa wejścia USB.

Ja mam dwa "źródła usb" (Mac z ALAC - pc z FLAC) i dla mnie ta cecha ma duże znaczenie.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Mytek i hegel 25 to całkiem fajne urządzenia o sporych możliwościach, ich wspólną słabą stroną są dyszkanty , - sykliwe zgłoski - s, sz , cz - słychać to bardzo dobrze na wokalu A.M.Jopek, oraz ogólnie właściwie na wszystkich płytach, z tym że na w/w wokalu jest najłatwiej wychwycić ten mankament, dla mnie nie do zaakceptowania, w ogóle zdziwiony byłem że tak nowe technologicznie urządzenia i nie tanie przecież wykładają się po pierwszych dżwiękach... Następny minus , -ale to dotyczy większości daców i tych wspomnianych wyżej przeze mnie to brak możliwości dekodowania sygnału DSD - płyty SACD - kupujesz Mytka , czy Hegla i zapomnij o SACD...

To samo. Tylko nieliczne i niestety drogie DAC-i przetworzą sygnał z transportu SACD lub czyste pliki DSD.

Ale nie przejmowałbym się tym bo oferta plików DSD jest zerowa a wybór płyt SACD jest co prawda znacznie większy ale nie zawsze grają one lepiej niż dobre wydania CD.

To samo co jest na SACD można kupić jako CD. Poza tym często są to płyty hybrydowe.

rozumiem porównywałeś oba i Mytek wypadł ciemniej? jakie jeszcze były różnice?

Nie porównywałem tych przetworników, bo nie miałem takiej potrzeby. Young wpasował się idealnie w system, w którym mam także kolumny Vienna Acoustics. Bardzo szybki, przejrzysty, szczegółowy ale nie wyostrzający brzmienia, świetnie współgra z resztą systemu, a do tego fajnie wygląda. Piszą to we wszystkich chyba recenzjach i pod tym się również podpisuję. Po prostu lubię takie brzmienie. Podobno Mytek jest również bardzo dobrym przetwornikiem, ale osobiście nie lubię rzeczy "all in one", no może za wyjątkiem niektórych komputerów ;)

a jak z M2tech Young ?

Young nie dekoduje DSD natywnie, dla mnie to nie problem ale świadomy wybór :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.