Skocz do zawartości
IGNORED

Format FLAC - różny bitrate

Blackhorseman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na poczatku chcialbym napisac, ze jestem laikiem w tym temacie. Co do mojego pytania/problemu - zauwazylem, ze pliki FLAC nieraz maja rozny bitrate. Czy to oznacza, ze sa to pliki roznej jakosci jak np. mp3 o 128 kbps i powiedzmy 320 kbps ? Jak to sie ma do faktu, ze format flac jest formatem bezstratnym, czyli teoretycznie wiernie odwzorowujacym wav z plyty tylko, ze skompresowany. Czy majac dany utwor X o bitrate 700 i 1100 jakosc tych plikow jest rozna ? Mam nadzieje, ze jasno napisalem o co mi chodzi :).

Pozdrawiam

Blackhorseman

https://www.audiostereo.pl/topic/104260-format-flac-r%C3%B3%C5%BCny-bitrate/

Flac to format zawsze bezstratny (jakość zawsze ta sama co oryginału, więc porównanie do jakiegokolwiek mp3 jest błędne).

Skąd się bierze różny bitrate:

- różne utwory różnie się kompresują

- różny tryb kompresji wybrany na etapie kompresowania, może sprawić że nawet ten sam utwór będzie miał różny bitrate (więc też wielkość pliku)

>>> bitrate 700 i 1100 jakosc tych plikow jest rozna ?

Niesamowite. Jeden i ten sam utwór aż z tak różnym rozrzutem się melduje ? flac to flac - zawsze powinien być bitowo wierny oryginałowi ... Może ten program do odtwarzania po prostu głupieje i durnoty wyświetla ?

Żadne durnoty. Wystarczy, że w utworze się mało dzieje i jest mniej. Czego chcecie? 1411 przy 16/44.1? To się nazywa wav.

Bitrate jest zmienny w utworze i dwa pliki mogą sie różnić znacznie średnim bitrate a dawać ten sam plik wynikowy. Ważne sa przecież parametry kompresji.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ten sam utwór w formacie flac może się nieznacznie różnić się wielkością. Zależy to od stopnia kompresji ustawionej w programie do kodowania plików flac. Oczywiście jakość odtwarzanego pliku w każdym przypadku będzie taka sama - plik będzie zakodowany bezstratnie. Stopień kompresji ma natomiast znaczenie przy odtwarzaniu - Bardziej skompresowany utwór flac będzie zajmował mniej miejsca na dysku, ale procesor będzie potrzebować więcej mocy obliczeniowej żeby go odkodowywać na bierząco w czasie odtwarzania :)

Czyli podsumowujac - pliki flac zrobione wava zawsze maja najwyzsza jakosc i nie ma na to wplywu zadna kompresja lub inne ustawienia ? Rozny bitrate we flacach zalezy od tego ile "dzieje" sie w danym utworze ? Jezeli dobrze zrozumialem to wypowiedz Kyle'a :

różny tryb kompresji wybrany na etapie kompresowania, może sprawić że nawet ten sam utwór będzie miał różny bitrate

podwaza to co wyzej napisalem.

To może jeszcze raz, dla usystematyzowania ;) :)

Bitrate zależy od:

1. Stopnia kompresji ustawionej podczas kompresji - czyli w podstawowych ustawieniach zmieniać można go (ten stopień kompresji) w zakresie od 0 do 8. Przy 0 jest najmniejsza kompresja i najwyższy bitrate. Przy 8 jest największa kompresja i najniższy bitrate. Czyli kompresując ten sam utwór ze stopniem 0 otrzymasz większy plik flac z większym bitrate, a kompresując ten sam utwór ze stopniem 8 otrzymasz trochę mniejszy plik z mniejszym bitrate. Różnica bitrate w tym przypadku nie jest ogromna, a zawiera się pewnie w granicach kilkudziesięciu kbps.

2. Zawartości utworu - czyli utwory zawierające ciche dźwięki samego fortepianu będą miały niski bitrate (czasami nawet rzędu 300 kbps), a utwory np. z gatunku heavy metal i jeszcze na dodatek z dużym loudness-war będą miały wysoki bitrate (np. ponad 1100 kbps).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Czyli bitrate we flacach nie mowi nam o jego jakosci ? Skoro sa one bezstratne czyli po dekompresji brzmia teoretycznie jak wav, a mimo to stopien kompresji decyduje o wielkosci bitrte ?

Czyli bitrate we flacach nie mowi nam o jego jakosci ?

Tak, nie mówi o jakości.

Skoro sa one bezstratne czyli po dekompresji brzmia teoretycznie jak wav

Tak

Tak na prawdę odtwarzany jest wav, bo w locie rozpakowywany jest z flac'a

a mimo to stopien kompresji decyduje o wielkosci bitrte ?

Tu działa ta sama zasada jak przy pakowaniu plików. Spakujesz zip'em masz dyży plik, Rar'em z deka mniejszy.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Czy dekompresja z flac do wave ze stopnia 8 zajmuje wiecej czasu niż przy stopniu 0..?

W opcjach programu flac jest coś takiego:

-0 = --fast

-8 = --best

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Czy dekompresja z flac do wave ze stopnia 8 zajmuje wiecej czasu niż przy stopniu 0..?

Teoretycznie nie powinna - z tego co wiem algorytm został tak opracowany, żeby dekompresja była niezbyt obciążająca dla procesora. Może są jakieś różnice, ale niewielkie, nie mające znaczenia dla całości procesu. Natomiast pakowanie do FLACa z większą kompresją trwa zauważalnie dłużej.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Sprawdzałem kiedyś różnicę między stopniem 6 i 8. Przy 8 czas dekompresji jest o około 20-30% większy niż przy 6.

Jest jeszcze możliwość, w przypadku plików z niewiadomego źródła, ściągnięcia pliku który przeszedł przez mp3. Wtedy niewykluczone że FLAC da radę go mocniej skompresować.

Ale dotyczy już każdego formatu bezstratnego i nie ma nic wspólnego z bitrate.

Jest program, ktory sprawdza, czy flac nie zostal zrobiony przypadkiem ze "stratnego" pliku - Lossless Audio Checker. Podobno dziala.

Z ciekawości zgrałem z CD Patricia Barber - Distortion of Love i otrzymane flaczki zapusciłem na tym programiku.

Wynik : Połowa utworów jest Lossless a druga połowa CUTOFF.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

im większa kompresja flac tym większe prawdopodobieństwo że jakieś urządzenie pseudo audio typu mobilny player, dvd etc nie odczyta pliku poprawnie.

ale to tylko założenie producenta, osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem nawet w bardzo starych BR.

Ale mówimy o kompresji w ramach standardu od 0 do 8. Jeśli jakieś urządzenie sobie z tym nie radzi to znaczy, że to shit.

Ale mówimy o kompresji w ramach standardu od 0 do 8. Jeśli jakieś urządzenie sobie z tym nie radzi to znaczy, że to shit.

Dokładnie tak jak napisałeś.

Każde urządzenie obsługujące Flack musi sobie radzić z dekompresją.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

napisałem to co przeczytałem w instrukcji ;], osobiście wszystko ripuje z max kompresja i nie spotkałem się by jakiekolwiek urządzanie miało z tym problem, nawet te które fabrycznie łykały tylko mp3.

• 3 tygodnie później...

Czyli największa kompresja jest przy 1 czy przy 8? Przy 8 jak rozumiem? A 1 to prawie WAV?

Najmniejsza kompresja (większy plik) jest przy 0 (zero). Średnio statystycznie flac ma wtedy 896 kbps.

Przy kompresji 6 flac ma 842 kbps.

Największa kompresja (mniejszy plik) jest przy 8. Wtedy flac średnio ma 839 kbps.

Wav ma 1411 kbps.

Wszystko przy 44,1kHz/16bit.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.