Skocz do zawartości
IGNORED

Micromega Stage kaprysi.

elemelek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kłopot z Micromegą Stage 4. Skacze, wyświetla err, no disc etc. Przesmarowałem transport, wymieniłem laser. Ciągle to samo. Mam ją od 'nowości'. na początku było OK, później coraz częściej wymagała czyszczenia lasera. Teraz skacze i nie czyta nawet niektórych oryginalnych płyt. Jest jakiś czarodziej , który mógłby coś na ten feler poradzić. Chyba zechcę chcę wymienić tę machinę na Rega Planet. Dobry wybór? Co sądzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/10425-micromega-stage-kaprysi/
  • Redaktorzy

ja bym stage zostawił. Ale mam pytanie, czy Ty przypadkiem po odsłuchu jej nie wyłaczasz? Micromegi bardzo tego nie lubiły, a innymi słowy trzeba je była trzymać pod prądem non stop. Poza tym kondycjoner, albo listwa (np Fellowes) na pewno nie zaszkodzi.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

ależ skąd, jest podpięta pod prąd non - stop. mam ją już kilka lat, wiem, że to kapryśna panna. na początku nawet mnie to rajcowało ( np. to trwające kilka minut dostrajanie się etc.) , ale teraz tracę cierpliwość :)

• Redaktorzy

poszukaj wątku o upgradzie Micromeg (był taki) i skontaktuj się z ludkami, którzy to robią - powinni pomóc

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Wymieniles tylko laser czy caly naped? Ostatnio naprawilem Stage 1, ktora przelezala w szafie kilka lat. Wymienic trzeba zazwyczaj, naped a nie sam laser. Kupilem naped z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Msialem jednak wtyczki przelozyc od starego napedu, gdyz nowe nie pasowaly. Musze przyznac, ze po latach Micromega dalej brzmi przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś Stage 2 i podobne problemy. Problemem był podobno nieodpowiedni smar użyty do smarowania prowadnicy lasera. Lekarstwem była wymiana CAŁEGO napędu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

wymienilem cały mechanizm laserowy, ale usterki dopatruję się gdzieś dalej w transporcie. rzeczywiście sprzęt brzmi dobrze. co do jakości dźwięku nie mam zastrzeżeń, ale te "atrakcje" z nieczytaniem dysków ciągle się powtarzają. w sieci ( na angielskich stronach) znalazłem instrukcję smarowania całego transportu. zrobiłem to krok po kroku. dalej to samo. czyżby trzeba było wymienić resztę transportu? trochę mnie to załamuje...

Ja też miałem problem z micromegą (stage 5). Po wymianie lasera (padł całkowicie od razu, grał aż tu nagle benc i nic) od połowy płyty słychać było trzaski i takie tam. Winnym był krążek dociskowy (to plastykowe coś z magnesem). Prawdopodobnie podczas wymiany został "zwichrowany" albo nie polubił się z nowym talerzykiem transportu.

dzięki za porady. a może ktoś wie gdzie dostać kompletny transport philips CDM 12.1 ? jakiś zamiennik? jakieś usprawnienie? Przecież to jest transport o dobrej renomie. w sieci opublikowano historię kłopotów firmy micromega z dostawcą transportów. podobno chodzi o wadliwą serię i nietypowe podejście francuzów do reklamowanych urządeń... inne firmy stosujące ten napęd nie mają takich kłopotów...

Witam,

żaden zamiennik nie będzie pasował, 12.1 jest z układem scalonym o ile pamiętam. Jeśli życzy Pan sobie to możemy ściągnąc i wymienić. Sporo już naprawiliśmy Mocromeg, jednak w tym przypadku to może być poważniejsza usterka niż układ optyczyn z transportem, a mianowicie zdarzało się, że uszkodzeniu uległ scalak wpisujący program po włączeniu urządzenia. Program rza się wpisze dobrze, a raz z błędami i żaden nowy laset tu nie pomoże. Uszkodzenie to jest najczęściej spowodowane tym, że Micromegi są b.wrażliwe na spadki napięć w sieci i jeśli choć raz taki spadek lub wzrost miał miejsce podczas wczytywania programu to będzie on co któtyś raz wpisywał go z błędami. To są skutki braku kondycjonera lub porządnej listwy niestety.

Pozdrawiam

"Uszkodzenie to jest najczęściej spowodowane tym, że Micromegi są b.wrażliwe na spadki napięć w sieci i jeśli choć raz taki spadek lub wzrost miał miejsce podczas wczytywania programu to będzie on co któtyś raz wpisywał go z błędami. To są skutki braku kondycjonera lub porządnej listwy niestety."

A co kondycjoner lub listwa poradzi na spadek napięcia ????

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 3 tygodnie później...

ROTFL!!! Na spadki napięcia, podobnie jak na niekompetencję szefa sklepu Minima Audio nie ma rady :)

Znam ludzi którzy w Minimie kupili właśnie takie uszkodzone Micromegi z tłumaczeniem że ten typ tak ma... Miło teraz usłyszeć dogłębne (haha) wyjaśnenie problemu :)

Po pierwsze chciałem tylko pomóc osobie, która ma problemy ze swoim CD i przekazałem spostrzeżenia, które mieliśmy u siebie

Po drugie jeżeli się źle wyraziłem, to jedynie sprostuję, że usterki, które opisałem są często związane z siecią, czy to się Panu podoba czy nie.

Ciekawe to bardzo, naprawdę... Urządzenia o nawet większym stopniu skomplikowania od jakiegoś marnego zdaje się CD funkcjonują bez zastrzeżeń MIMO chwilowych wahań sieci (nie będę sięgał daleko: komputer), a taki CD to wrażliwy jest że ojoj...

Nie róbmy ludziom wody z mózgu, drodzy Państwo.

• Redaktorzy

Krzemien - może to voodoo, a może nie. Jedno jest pewne - Micromegi śa kapryśnie i kropka. Zdarzają się egzemplarze stabilne i takie, które wariuja przy pełni księżyca albo w co drugi piątek miesiąca. Po prostu tak jest. U kumpla pomogła np. dopiero wymiana sieciówki.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

mialem oryginalna MICROMEGE STAGE 6,przez 2 lata nie mialem najmniejszych problemow.nie wylaczalem jej z sieci,zawsze byla pod pradem.oczywiscie zdarzaly sie jakies zaniki pradu w sieci,lub przestawianie sprzetu,ale nigdy nie zawiodla.a gdy podjalem decyzje o sprzedazy,wstawilem ja do bialostockiego Audiofila,gdzie byla uzywana do niektorych odsluchow,wypozyczana do domu przez potencjalnych nabywcow i nigdy nie zawiodla.nigdy nie byla rozkrecana,ani przerabiana.jesli ktos trafi na taki egzemplarz goraco polecam,za te pieniadze rewelacja.

Widziałem na własne oczy, jak posiadacz takiego CD męczył się z odpaleniem w nim płyty CD. Dla mnie nie do pomyślenia może być "kapryśne" urządzenie, jak je nazywasz... Jeśli problem się powtarza w wielu modelach, to oznacza to ni mnij ni więcej, że coś nie tak jest z jego konstrukcją techniczną (nie wdając się w szczegóły co dokładnie jest nie w porządku). A to już cecha w zasadzie dyskwalifikująca je pod względem użytkowym.

Krzemien -> Problemem byla nie konstrukcją techniczna Stage czy umiejetnosci konstruktorow z Micromegi lecz uzyty naped Philipsa. Philips jak zwykle zrobil teoretycznie dobry produkt, ktory w praktyce nie dzialal zbyt dlugo. Jesli chodzi o brzmienie to cala seria Stage byla o wiele lepsza niz wszystko inne w tym samym przedziale cenowym. Po zmianie oryginalnego napedu z zaschnietym smarem, na nowy mozna spodziewac sie dlugiego i bezproblemowego uzytkowania.

> Parsec

"Problemem byla nie konstrukcją techniczna Stage czy umiejetnosci konstruktorow z Micromegi lecz uzyty naped Philipsa. Philips jak zwykle zrobil teoretycznie dobry produkt, ktory w praktyce nie dzialal zbyt dlugo. (...) Po zmianie oryginalnego napedu z zaschnietym smarem, na nowy mozna spodziewac sie dlugiego i bezproblemowego uzytkowania."

Czyli np. kupujesz nowy samochód po czym okazuje się że dostawca skrzyń biegów spaprał robotę i po pewnym czasie musisz ją wymienić na nową, by dalej się cieszyć długim i bezproblemowym użytkowaniem.

Nawet najlepsze brzmienie nie poprawi nastroju sfrustrowanego użytkownika takiego urządzenia. Stąd moja opinia o _nierzetelności_ producenta, takie rzeczy nie powinny mieć miejsca w żadnym przypadku, zwłaszcza w tym przedziale cenowym.

Krzemien

sorry,ale co to za przedzial cenowy?czy potrafisz tylko sie czepiac?czytales moj wpis,u mnie i moich znajomych,dzialaja idealnie.czy jest to sprawa dobrych egzemparzy?raczej watpie,bo wszystkie przechodza taka sama kontrole jakosci.

sadze,ze problemy te,o ile wystepuja dotycza egzemparzy grzebanych przez tunningowcow,od czestych zmian wlasciciela,a co za tym idzie czestych podrozy,wstrzasow,braku instrukcji w jezyku polskim,bo wiekszosc tylko taki obsluguje,a w instrukcji opisana jest procedura wlaczania.

wybacz,ale nie uwierze,ze w jednym egzemplarzu ten sam smar zesycha sie szybciej,a w drugim wolniej.no chyba ze jest przechowywany w ekstremalnych warunkach niezgodnych z instrukcja obslugi.lub uzywany,bez nalezytej np.wentylacji.

aha,co do aut to powiem ci ze w nowych fabrycznie peugeotach w latach ok. 2000-2001,wylazily korbowody bokiem.a takze w nowych mercedesach klasy S zdarza sie to samo.i to w egzemplarzach salonowych na gwarancji.a a w oplach vectrach w momencie odbiory potrafi sie rozsypac wlasnie skrzynia biegow.a znam to osobiscie,poniewaz to moja branza.

wiec czy chcesz cos dodac?do swojego ...w tym przedziale cenowym..

Tomek7776

Pierwszy z brzegu link:

Ukryta Zawartość

Jak mawiają abroad: The exception proves the rule

:-)

Ukryta Zawartość

Krzemien -> W przypadku firmy Micromega mmielismy do czynienia z nierzetelnoscia Philipsa. Musisz chyba poczytac troche na temat porblemow odtwarzaczy Micromaga Stage. Jest to bardzo ciekawa historia i widze, ze nie znasz jej.

> Parsec

"W przypadku firmy Micromega mmielismy do czynienia z nierzetelnoscia Philipsa. Musisz chyba poczytac troche na temat porblemow odtwarzaczy Micromaga Stage. Jest to bardzo ciekawa historia i widze, ze nie znasz jej."

Nie wiem cóż takiego zajmującego jest w tej historii. A poza tym zbyt pochopnie wyciągasz wnioski.

Kupując cokolwiek firmy X nie interesuje mnie kto i co robił wewnątrz, to ma funkcjonować poprawnie jako _całość_ firmowana przez firmę X.

Tomek7776

"czlowiek jest doskonalszy od maszyny a sie psuje. czy znasz cos co sie nie psuje i jest wieczne?"

Nie znam. Ale za to są rzeczy które psują się częściej a są też takie, które psują się rzadziej. Wszystko jest kwestią wyboru...

Krzemien

nawet nie zdajesz sobie sprawy,jak kaprysnym i czesto psujacym sie autem jest Ferrari,co niezmienia faktu,ze jest chyba jedynym seryjnym autem na dzwiek i widok ktorego kazdy chcialby zostac jego posiadaczem.

co do wymienionch przeze mnie aut to sa dobre marki,ale sa wsrod nich wadliwe egzemplarze.

=>Minima

Po pierwsze chciałem tylko pomóc osobie, która ma problemy ze swoim CD i przekazałem spostrzeżenia, które mieliśmy u siebie

Po drugie jeżeli się źle wyraziłem, to jedynie sprostuję, że usterki, które opisałem są często związane z siecią, czy to się Panu podoba czy nie.

Aha, "pomógł" już Pan wielu osobom i dlatego ma Pan wielu "zadowolonych" klientów LOL!

Tu nie ma czego prostować, nie pisał Pan, że chodzi o szeroko pojęte problemy z siecią, ale że kondycjoner zapobiega spadkom napięcia, że nie wspomnę już o innych bajkach na temat cedeków i kondycjonerów, takie jak... (przemilczę to może). Nie ma jak to profesjonalizm... w odwracaniu kota ogonem! Gratuluję!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.