Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

gg
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

oczywiscie

ale jesli wezmiemy mi350 jako kabel ktory kosztowal w swoim czasie tyle a tyle to okazuje sie ze to obecnie jest zadna tam rewelacja

Mam kilka kabli MIT-a Oracle z najwyższej (aktualnej ) serii i są to znakomite kable.

Sieciówki to już różnie z tym bywa . Miałem kilka i były raczej przeciętne.

Ostatnio porównywałem MIT-a Oracle MA-X SHD (XLR) do topowego PAD 25-th Anniversary i .... wg, mojej opinii oba kable są świetne .

Różnice są minimalne.

Edytowane przez jarek&ania

Różnica w stosunku do 770 tki jest olbrzymia.

Grzechu, różnica olbrzymia jest w stosunku do 750. Różnica pomiędzy np. 770 Twin Tube a 850 Ref oczywiście jest, ale już nie tak znacząca. 850 rzeczywiście to klasa sama w sobie, lepsza kontrola basu (jest on lepiej zaznaczony, bardziej sprężysty, słychać że niżej schodzi), ładniejsza barwa (Twin Tube trochę za bardzo dosładza), natomiast fenomenalna jest gładkość przekazu. Tutaj do 770 Twin Tube to duża różnica.

mialem ostanio na testach rca mi-350 - z 3 szarymi puszkami na kazdym drucie

zamulacz i tyle

Tak się zachował u Kolegi w systemie, co nie oznacza, że w innym też będzie mulił. U mnie zarówno z wcześniejszym setem Manley The Wave/Luxman M-600A oraz na Amplifonie SET42 żadnego zamulenia nie było. W zestawie Manley/Luxman grałem na 4 puszkowcu MI-350 CVT Proline Ref XLR a na Amplifonie mam jego odpowiednik RCA (2 uszkowy MI-350 CVT Ref) i jest piknie z 770 Twin Tube.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość cybant

(Konto usunięte)

Grzechu, różnica olbrzymia jest w stosunku do 750. Różnica pomiędzy np. 770 Twin Tube a 850 Ref oczywiście jest, ale już nie tak znacząca. 850 rzeczywiście to klasa sama w sobie, lepsza kontrola basu (jest on lepiej zaznaczony, bardziej sprężysty, słychać że niżej schodzi), ładniejsza barwa (Twin Tube trochę za bardzo dosładza), natomiast fenomenalna jest gładkość przekazu. Tutaj do 770 Twin Tube to duża różnica.

Ale ja pisałem o MH 770 a nie o MH770 Twin Tube;)

Mam od niedawna interkonekt MIT Magnum i muszę powiedzieć, że jest świetny.

Też je miałem u siebie ... świetny kabel. Różnice pomiędzy Magnum a MI-350 CVT Ref to kwestia preferencji (Magnum może jest trochę bardziej "ciemny").

Ale ja pisałem o MH 770 a nie o MH770 Twin Tube;)

Zapewne większa w stosunku do "golasa 770" .... pięknie nakręcamy koniunkturę na 850 :)

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

a nie zastanowilo nigdy nikogo ze te puszkowce maja czasami 15 lat i wiecej?

mialem u siebie na testach twin 770 a teraz bede mial bi wire 770

twin nie zagral zle ale przy swojej cenie mysle ze mozna lepiej i bardziej uniwersalnie

moim zdaniem duze puszki poza wersja tube nadaja sie raczej do duzych i mocnych tranow

a nie zastanowilo nigdy nikogo ze te puszkowce maja czasami 15 lat i wiecej?

mialem u siebie na testach twin 770 a teraz bede mial bi wire 770

twin nie zagral zle ale przy swojej cenie mysle ze mozna lepiej i bardziej uniwersalnie

moim zdaniem duze puszki poza wersja tube nadaja sie raczej do duzych i mocnych tranow

To nie jest prawda. Wersja 770 Twin jest cieniutka. Zacznij chociaż od 770 reference (metalowe puszki).

Te kable zagrają nawet z 20-30W lampą. Kwestia umiejętnego zestrojenia systemu. Jeżeli Tobie brzmienie tych kabli nie odpowiada to po co się z nimi męczysz?

To nie są druty do 300B i trzeba być tego świadomym.

Edytowane przez Szymon
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie mam bladego pojęcia... Optymalna artykulacja czyli mid czyli tak samo jak na Twoich RCA, ale impedancja już low. I dodam, że ta regulacja impedancji miała większy wpływ na dźwięk niż ustawienie artykulacji.

Edytowane przez tomkly
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tyberiusz sprawdził i napisał że 120 kilo. A myśmy stwierdzili, że najlepiej grało w ustawieniu 5-50 kilo. Czary panie, czary;-)

A co to oznacza "lepiej grało" ?

U mnie na niższej impedancji gra po prostu głośniej.

Różnic w dźwięku nie zauważyłem.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A co to oznacza "lepiej grało" ?

Różnice dotyczyły przede wszystkim dynamiki i artykulacji. Na najniższym ustawieniu była najlepsza kontrola dźwięku, artykulacja strun była bardziej dokładna, konturowa. Odczuwalnie lepiej wybrzmiewały również wysokie tony, które są w mojej ocenie najsłabszą stroną MIT Magnum. A tu zbliżały się klasą do wzorcowego pod tym względem Kimbera KS1130. Traciło się przez to trochę nasycenia, ale zyskiwała szybkość. Generalnie oceniliśmy to ustawienie jako optymalne.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kontynuując wątek, gdybyśmy się kierowali jedynie zaleceniami formułowanymi przez inżynierów to niestety nie wykorzystalibyśmy w pełni potencjału tych drutów;-) A są to naprawdę fajne kabelki, a już w zestawieniu z Krellem czy Levinsonem będą cudownym balsamem. Możliwe, że w przypadku zestawienia z ARC pomimo złego sparametryzowania czysto elektrycznego dźwięk nam się podobał, gdyż był najbardziej dynamiczny. Z tranzystorami pewnie sprawdzi się lepiej ustawienie rekomendowane przez Jarka.

Dla tego że XLR to trzy kabelki i można na dwóch z nich poczarować trochę filtrami.

Rafaell, połączenie XLR daje więcej możliwości regulacyjnych?

MIT Magnum to świetny kabel.

Już nie raz pisałem o tym ze to najlepszy Xlr do tranzystora w cenie ok. 3500 PLN...do Krella to tzw. Must Have.

o jego klasie najlepiej świadczy ze ten kabel dość łatwo sie sprzedaje na rynku wtórnym i przy obecnej cenie 3500 PLN bedzie juz trzymał swoją wartość przez kilka najbliższych lat...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zgadzam się z przedmówcami. MIT to jeden z najlepszych i chyba najbardziej uniwersalnych kabli IC jakie znam.

Świetnie nadają sie zarówno do lamp jak i tranzystorów.

Ale do źródeł można jeszcze lepiej .

Np. Siltech z serii Royal Signature ;)

Tyberiusz sprawdził i napisał że 120 kilo. A myśmy stwierdzili, że najlepiej grało w ustawieniu 5-50 kilo. Czary panie, czary;-)

Mam podobnie - na mojej puszce do Matrix HD36 ustawiłem pozycję "środkową", odbiegającą od zaleceń producenta.

To tak jak z regulowanym preampem phono - często brzmi lepiej na ustawieniach, będących w zupełnej sprzeczności z wyliczeniami i zaleceniami producentów oraz naszą teoretyczną wiedzą

Mi tam w wiekszosci przypadkow majlepiej gralo na mid, czasami mieszanka mid na jednym secie i high na drugim.

Ale moim zdaniem z impendancja to nie ma nic wspolnego, poprostu trzeba dopasowac tonalnie do systemu, na sluch i tyle a opisy na puszkach to marketing.

Kabel bardzo doby, nasycony, czysty, troche ciemny ale nie ciemniejszy od 350, gora nawet jasniejsza chociaz nadal jest to najslabsza strona tego kabla ale tez innych Mitow ajkie slyszalem, dlatego ja laczylem go w systemie lampowym z nordostem i srebrnym AQ glosnikowym. Z tranzystorem pewnie ta gora jest zbawieniem dla krzykliwosci i suchosci.

Srednica i bas sa bardzo dobre. W cenie uzywki nie znam nic lepszego w dolnym zakresie a przestrzen wieksza to chyba tylko na dobrym srebrze, ktore niestety nie sprawdza sie prawie nigdy z tranem.

Jak do tej pory to z tego co wiem podobna klase dzwieku w podobnej cenie oferuja uzywane Argento, chociaz to inne brzmienie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Niestety bas nie jest mocną stroną tego kabla, to prawda;-) Do systemów typu Krell będzie OK, ale do lżejszych odpada. Właśnie z tego powodu wybrałem do źródła KS1130, choć XLO szczerze mówiąc bardziej mi się podobało;-) MIT Magnum nie ma tego problemu, aczkolwiek w bezpośrednim porównaniu z KS1130 ma ten bas nie tyle słabszy co mniej dynamiczny, wolniejszy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

MIT Magnum nie ma tego problemu, aczkolwiek w bezpośrednim porównaniu z KS1130 ma ten bas nie tyle słabszy co mniej dynamiczny, wolniejszy.

Dokładnie tak samo ten kabel oceniam.

W podobnej kwocie co Magnum można kupić TA Reference, który o niebo lepiej sobie z basem radzi.

Pisze o wersjach RCA bo nie używam XLR.

XLO Limited Edition z Macami też daje radę :) Nadmiaru basu nie ma ale generalnie nic mu nie brakuje - jest w sam raz. Natomiast środek i góra to jedne z lepszych w IC w zbliżonej cenie.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

• Pokaż nowe odpowiedzi