Skocz do zawartości
IGNORED

DBT-1713UD vs Pioneer BDP-LX55

Gość mircysko

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Witam

j/w co kupić ??

Pliki słuchane - głównie FLAC z NASA, czasem SACD, często MKV.

Spięte z DENON AVR-3312.

Zależy mi głównie na najlepszej jakości FLACA.

AVR-3312 czyta FLAC z NASA, lecz myślę że zakup w/w blu-ray poprawi jakość dzwięku (choć może się i mylę).

proszę o info.

https://www.audiostereo.pl/topic/104122-dbt-1713ud-vs-pioneer-bdp-lx55/

AVR-3312 czyta FLAC z NASA, lecz myślę że zakup w/w blu-ray poprawi jakość dzwięku (choć może się i mylę).

Miałem oba BluRay, tak z pamięci.

Nie znam DENON 3312 ale tańszy 2313 ma wewnętrzny DAC tylko nieznacznie gorszy od tych BluRay, tak że mam wrażenie że nie będzie lepiej.

LX55 jest delikatnie mówiąc niedopracowany, ma nawet kłopoty z rozpoznaniem Hybrid SACD, po wysunięciu szuflady nie widać wyświetlacza itd.. Zewnętrze WiFi = tragedia.

1713 nie ma wyjścia SPDIF a wewnętrzny DAC nieznacznie lepszy od 2313. W zasadzie pozostaje wyjście cyfrowe przez HDMI na DACi w AVR, co dla dźwięku z NAS nic nie da.

Tak ogólnie, reszta to specyfikacja i obrazki.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Witaj,

jeśli poruszasz się wśród odtwarzaczy z danego przedziału cenowego i klasowego, proponuję wykorzystanie przetworników wbudowanych w amplituner - napewno nie będzie gorzej.

Jeśli natomiast zwracasz znacznie większą uwagę na jakość dźwięku, pozostaje odtwarzacz OPPO BDP-103, to wybitne urządzenie, jednak wyraźnie droższe.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy i porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Dziwi mnie jednak fakt, że FLAC podany do denon 3312, ze zwykłego playera netgear NTV550 (po optyku), brzmi o wiele lepiej niż ten sam FLAC podany bezpośrednio po lanie do AVR3312.

Trochę to jednak dziwne....

co o tym sądzicie ???

Tak, trochę dziwne.

Mogę wróżyć z fusów: albo coś skopane, albo w ustawieniach AVR, albo w ustawieniach serwera jakieś kodowania.

W zasadzie przez optyk wychodzi zawsze jako PCM (wav), przez sieć domowa może iść jako FLAC (rozpakowany w AVR) lub wav (rozpakowany na serwerze).

Może sprawdzić na zwykłym wav 16-44.1

Może mądrzejsi coś poradzą.

Poza tematem: nie wiem dlaczego FLAC taki modny, rozumiem że dla przenośnych i przez internet szybciej ściąga, ale w domu dla serwera gdzie pojemności w TB.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Poza tematem: nie wiem dlaczego FLAC taki modny, rozumiem że dla przenośnych i przez internet szybciej ściąga, ale w domu dla serwera gdzie pojemności w TB.

dostęp z fotela do całej biblioteki (wygoda), cd audio dire straits w napędzie HARMANA gra odrobinę lepiej jak FLAC tej samej płyty.

testowane ikon 7mk2, denon pma-1510ae, avr-3312.

oczywiście w/g mnie.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Miałem na myśli porównanie FLAC i wav. Kiedyś miałem pomieszane formaty na dysku, rozpakowałem i mam sam wav, bez problemów.

na moich klockach, nie stwierdziłem różnic.

dalej mam jednak problem z blu-rey.

(może popcorn c-300 coś by dodał)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.