Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, maciekplacek napisał:

Może w Q21 można wypożyczyć

Możliwe ale ja biedakiem jestem i mojego rela i tak brałem w raty u siebie niedaleko.

Kiedy indziej sprawdzę serię T

Cześć może ktoś mnie poratuje, miałem Denon 1600ne między czasie kupiłem używanego Rel 528, załączony był do niego przeroTechnbiony na dwie żyły przewód SpeakOn, podłączyłem pod zaciski w Denon i śmigało, nabyłem nowy wzmacniacz Technics G700mk2 i przy takim samym podłączeniu wywala zabezpieczenie we wzmacniaczu(wyłącza się 3 sek. po włączeniu) , rozebrałem wtyk Rel i jest on 4 pinowy opisany : 1-,1+, 2-,2+, wcześniej jedna żyła była rozdzielona na dwa piny, druga żyła  przewodu była podłączona do 1 pinu, mało znalazłem ale z tego co odszukałem wydedukowałem żeby podłączyć 1+ jedna żyła , 1- , druga żyła, niestety dalej wywala nawet jesli Rel nie jest włączony. Technics ma pre out i tym wyjściem podłączyłem i działa aczkolwiek wolałbym poprzednie podłączenie wykorzystując SpeakOn, dziękuję za ewentualne podpowiedzi 

• 2 tygodnie później...

Przeczytaj instrukcje.

Oryginalny speakon kabel to 3 zyly
1. czerwona -> plus glosnikowy lewego kanalu
2. zolta -> plus glosnikowy prawego kanalu
3. czarny -> minus glosnikowy lewego albo prawego kanalu

Ale… (tutaj podejzewam jest twoj problem)

Jesli twoj nowy wzmacniacz jest symetrycznie zbudowany, nie mozesz uzywac minusa glosnikowego. W takim wypadku czarny przytykasz do masy wzmacniacza

Poszukaj sobie tego w instrukcji po Polsku albo Angielsku

IMG_2074.thumb.jpg.7dec536d88584703f5dc5b9110bde2d3.jpg

Na probe odlacz kable do minusa glosnikowego i sprawdz czy nadal wywala zabezpieczenie wzmacniacza.
Daj znac czy to zadzialalo

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.03.2024 o 23:39, xajas napisał:

IMG_2075.jpg

Czerwony jest prawy, a zolty jest lewy, ale to nie odgrywa roli

działa , nie wywala nic tym razem ale jest głośny efekt przy włączeniu i wyłączaniu wzmacniacza w postaci sekundowego załączenia się Rela, takie sekundowe uderzenie basu, zarówno przy podłaczeniu uziemienia w kablu od Rel jak i bez niego 

• 1 miesiąc później...

Pytanie może bez sensu ale kto pyta nie błądzi 🙂

jak HT 1205 mk II jest podłączony z LFE do subwoofer out we wzmacniaczu to zawsze gra tak samo niezależnie od wzmacniacza?

Bo podłączyłem mój nad do zewnętrznego DAC i jakość w monitorach poszła mocno w górę a bas z suba nie wiem czy taki sam jak był czy po prostu poprawił się na monitorach 😄

Edytowane przez bassfreak93
42 minuty temu, bassfreak93 napisał:

Pytanie może bez sensu ale kto pyta nie błądzi 🙂

jak HT 1205 mk II jest podłączony z LFE do subwoofer out we wzmacniaczu to zawsze gra tak samo niezależnie od wzmacniacza?

Bo podłączyłem mój nad do zewnętrznego DAC i jakość w monitorach poszła mocno w górę a bas z suba nie wiem czy taki sam jak był czy po prostu poprawił się na monitorach 😄

To tylko takie wrażenie że monitory grają lepiej... bas jest bardzo trudny do lokalizacji. Wyłącz sub a usłyszysz różnicę. 

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 11.03.2024 o 13:09, Marina_Club napisał:

działa , nie wywala nic tym razem ale jest głośny efekt przy włączeniu i wyłączaniu wzmacniacza w postaci sekundowego załączenia się Rela, takie sekundowe uderzenie basu, zarówno przy podłaczeniu uziemienia w kablu od Rel jak i bez niego 

Poradziłeś, sobie z tym problemem? 

Mam podobny problem przy połączeniu SpeakOn. U mnie nawet pykało w przerwach pomiędzy utworami opuszczanymi z Tidal lub Spotify. Podłączyłem w końcu suba przez coaxial i problem znikł. Posiadam Rel T5x😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

• 1 miesiąc później...

Czasem potrzebna porządnego uderzenia.

Zarówno w muzyce, jak i kinie domowym pozwoli na to bestia, która niedawno przyjechała do nas na demo, czyli REL HT/1510 Predator. Nazwa w pełni odzwierciedla to, co ten subwoofer potrafi. Jest wyposażony w przetwornik o średnicy aż 380 milimetrów i zasilacz o mocy 1000W! Całość waży pokaźne 50 kilogramów i czeka na Was.

rel_predator_01.jpg

rel_predator_02.jpg

rel_predator_03.jpg

rel_predator_04.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Zarówno w muzyce, jak i kinie domowym pozwoli na to bestia, która niedawno przyjechała do nas na demo, czyli REL HT/1510 Predator. Nazwa w pełni odzwierciedla to, co ten subwoofer potrafi

Poluje na ludzi i dotarł z kosmosu? 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeszcze nikogo nie upolował, dobrze go pilnujemy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie o podłączenie suba REL T7/X z małym wzmakiem stereo Loxjie A30.

Z tego co sie dowiedziałem to w przypadku podłączenia pojedynczym kablem RCA do wejścia LFE w subie nie działa ustawianie Crossovera na nim.

Czy jak podepne kabel do gniazda Low Level Input to bedzie ok ?

Teraz pytanie o drugiego suba REL HT 1003 podpiętego pod amplituner kina Onkyo 905.

Sytuacja podobna, jak podpięty jest z Onkyo tylko do gniazda LFE w subie to crossover na subie nie działa.

Onkyo pozwala tylko na ustawienie crossovera najnizej na 80Hz.

Chciałbym dać nizsze odcięcie na subie w połączeniu z kolumnami Monitor Audio RX8. 

Czy jak zasosuje tzw adapter Y-cable do kabla RCA to pozwoli mi na kontrolę crossovera na subie ? 

30 minut temu, PeterMac napisał:

Mam pytanie o podłączenie suba REL T7/X z małym wzmakiem stereo Loxjie A30.

Z tego co sie dowiedziałem to w przypadku podłączenia pojedynczym kablem RCA do wejścia LFE w subie nie działa ustawianie Crossovera na nim.

Czy jak podepne kabel do gniazda Low Level Input to bedzie ok ?

Tak, tu działa crossover

34 minuty temu, PeterMac napisał:

Teraz pytanie o drugiego suba REL HT 1003 podpiętego pod amplituner kina Onkyo 905.

Sytuacja podobna, jak podpięty jest z Onkyo tylko do gniazda LFE w subie to crossover na subie nie działa.

Onkyo pozwala tylko na ustawienie crossovera najnizej na 80Hz.

Chciałbym dać nizsze odcięcie na subie w połączeniu z kolumnami Monitor Audio RX8. 

Czy jak zasosuje tzw adapter Y-cable do kabla RCA to pozwoli mi na kontrolę crossovera na subie ? 

Jeśli crossover działa tylko po podpięciu obu RCA to tak.  A to drugie gniazdo RCA próbowałeś podłączyć pojedynczo (to nie oznaczone 1./LFE), nie działa też  crossover? 

Pod drugie nie testowałem jeszcze z pojedycznym kablem.

Jednak zamówię juz ten Y-adapter i wtedy potestuje i tak i tak. Po zastosowaniu Y-adaptera to chyba tez wzrośnie wzmocnienie sygnału.

Jak juz zadziała crossover na subie to wtedy jak najlepiej ustawić w samym juz Onkyo ? Regulacja jest od 80Hz do 120Hz, ale wtedy pewnie sub i tak przytnie tyle ile ustawie na nim samym.

Jest jeszcze taka opcja jak Double Bass w Onkyo 905, tak na prawdę nie wiem co to robi. 

Edytowane przez PeterMac

Przy dwóch RCA (stereo) działał crossover na pewno. 

Double bass - bas z kolumn ustawionych na small, poniżej odcięcia w amplitunerze jest przekierowany na suba i na kolumny które są ustawione na large, jak wyłączona opcja to bas idzie tylko na suba. 

Podpiąłem z Loxjie A30 do wejścia Low Level Input i crossover fajnie działa na T7/X, dałem odcięcie na 60Hz, myślę ze tak jest mniej więcej optymalnie dla moich kolumn podstawkowych Elac DBR62, niby one schodzą niżej do 44Hz chyba ze spadkiem +/-3db, ale jednak takie odcięcie na 45Hz jakoś tak jakby sub praktycznie nic nie robił, zero podbudowy dolnego pasma.  Fajnie tez ze teraz sub mi sie duzo szybciej wybudza, juz nawet minimalna głośność i wstaje.

Jeszcze muszę sprawdzić drugi sub REL HT 1003 wraz z amplitunerem Onkyo 905.  Przy obecnym podpięciu pod LFE to crossover nie dziala jak juz pisałem. Spróbuje podpiąć pod czerwone gniazdo RCA zamiast białego RCA opisanego jako LFE.  Ciekawe jak to będzie działać w kinie ze ścieżką 5.1 skoro nie będzie wpięty pod kanał LFE.

Edytowane przez PeterMac

Dzięki, jest to jakieś wyjście ale potrzebuję tylko jedną z tych płytach z potencjometrami co je widać na zdjęciu 

Screenshot_2024-10-22-05-22-14-92_260528048de7f2f358f0056f785be619.jpg

Edytowane przez 77Mariusz77
12 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Dzięki, jest to jakieś wyjście ale potrzebuję tylko jedną z tych płytach z potencjometrami co je widać na zdjęciu 

Screenshot_2024-10-22-05-22-14-92_260528048de7f2f358f0056f785be619.jpg

400$ plus inne koszty to lepiej kupić nowy sub. Spróbuj oddać do do jakiegoś elektronika, który to naprawi. Czy wiesz co jest uszkodzone?

Wiem co jest uszkodzone. Sam uszkodziłem. 

Gdybym dostał tę płytkę to bym sam wymienił. Elektronika nie znam w mojej okolicy dlatego też zadałem pytanie gdzie by go oddać do naprawy ?

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry pytanie do was czy może dojść do uszkodzenia wzmacniacza zaczęłam używać gniazdek nous a1 . Słucham przeważnie w nocy subwoofer nie wybudza się zasłaby sygnał a tak przes aplikację mogę sobię go włączyć i wyłączyć. Włoczony rel 24/7 u mnie to nie przejdzie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.