Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

A czy to oznacza, że t5 nie ma standby? Jest cały czas włączony? Wierzyc mi się nie chce. Standby jest w starych subwooferach. 

Edytowane przez Mateolo2
22 minuty temu, Mateolo2 napisał:

A czy to oznacza, że t5 nie ma standby? Jest cały czas włączony? Wierzyc mi się nie chce. Standby jest w starych subwooferach. 

To, że nie ma standby, to tylko należy się cieszyć. Standby powoduje wyłączenia przy niskim poziomie sygnału i nagle, gdy przyjdzie coś mocniejszego to masz walnięcie/włączenie się suba. Testowałem kilka subów i zawsze wyłączałem opcję standby, ale był jeden, który takiej możliwości wyłączenia nie miał i to go zdecydowanie dyskwalifikowało. 

Zdalne gniazdko rozwiązuje problem wyłączania.

6 minut temu, Mateolo2 napisał:

Bo to by też oznaczało że trzeba włączać i wyłączać co odsłuch?  Dla mnie jest to dyskwalifikująca sprawa. 

27 minut temu, Mateolo2 napisał:

Rel ma swój wbudowany system wygaszania energii i nie trzeba go wyłączać w ogóle. W instrukcji Rela czy BK jest informacja że wyłączanie nie przedłuża żywotności. Ale to wiedzą tylko ci co się zagłębią w szczegóły instrukcji. Nie mniej wprowadzili tą funkcję dla świętego spokoju. 

5 minut temu, don111 napisał:

Rel ma swój wbudowany system wygaszania energii i nie trzeba go wyłączać w ogóle. W instrukcji Rela czy BK jest informacja że wyłączanie nie przedłuża żywotności. Ale to wiedzą tylko ci co się zagłębią w szczegóły instrukcji. Nie mniej wprowadzili tą funkcję dla świętego spokoju. 

Mam podłączony REL S2 do zdalnego gniazdka, które pokazuje też zużywaną energię i w instrukcji faktycznie takie coś jest napisane, ale w realu dwa suby u mnie pobierają zawsze około 22 W niezależnie, czy pracują, czy też stoją w ciszy.

8 minut temu, mojave napisał:

Mam podłączony REL S2 do zdalnego gniazdka, które pokazuje też zużywaną energię i w instrukcji faktycznie takie coś jest napisane, ale w realu dwa suby u mnie pobierają zawsze około 22 W niezależnie, czy pracują, czy też stoją w ciszy.

I robisz tak, że po słuchaniu wyłączasz to zdalne gniazdko i w ten sam sposób wyłączasz suba?

1 minutę temu, Mateolo2 napisał:

I robisz tak, że po słuchaniu wyłączasz to zdalne gniazdko i w ten sam sposób wyłączasz suba?

Wzmacniacz ma ustawione wyłączanie na 1 godzinę w przypadku nieaktywności. Po wyłączeniu wzmacniacza mam tak skonfigurowane, że wyłączają się też suby, po włączeniu odwrotnie. 

A mam do Was jeszcze pytanie, ponieważ w temacie subwooferów, a zwłaszcza Rel jestem zielony.

Będę używał w swoim T5 połączenia speakonem, no bo trochę po to się kupuje rela... Widzę w internecie i instrukcjach jak to powinno być połączone. Jednak sporo osób mówi o problemie z buczeniem i pętlą masy. Wtedy Rel zaleca, żeby kabel czarny masowy podczepić np. pod obudowę i w ten sposób uziemić subwoofer. Ja jeszcze nie wiem czy coś będzie u mnie buczeć, ale w moim Creeku Destiny mam dedykowane uziemienie z tyłu. W związku z tym może od razu najlepiej jest to podłączyć do niego? Co uważacie? 

4.jpg.8cf1d8da682c40c5f29c5c4f26740304.jpg

35 minut temu, Mateolo2 napisał:

A mam do Was jeszcze pytanie, ponieważ w temacie subwooferów, a zwłaszcza Rel jestem zielony.

Będę używał w swoim T5 połączenia speakonem, no bo trochę po to się kupuje rela... Widzę w internecie i instrukcjach jak to powinno być połączone. Jednak sporo osób mówi o problemie z buczeniem i pętlą masy. Wtedy Rel zaleca, żeby kabel czarny masowy podczepić np. pod obudowę i w ten sposób uziemić subwoofer. Ja jeszcze nie wiem czy coś będzie u mnie buczeć, ale w moim Creeku Destiny mam dedykowane uziemienie z tyłu. W związku z tym może od razu najlepiej jest to podłączyć do niego? Co uważacie? 

4.jpg.8cf1d8da682c40c5f29c5c4f26740304.jpg

- czyli chyba lepiej od razu do uziemienia 😉

• 1 miesiąc później...

Nawet jak nie jest podłączony to jest delikatny szum ale mi nie przeszkadza miałem subwoofer różnych firm bas to bas ale jak bodłoczyłem rela to omieniałem jak bym miał żywy instrument w pokoju jestem w szoku że to asz taka różnica panowie z rela wiedzom co robią 

3 Dni temu dołączyłem do klub, muzycznie i wizualnie to arcydzieło 🫠😇

Każda 1zł wydana na tego bad boya była tego warta (no dobra raty zero)

Z czasem postaram się wyciągnąć z niego więcej (może inne ustawienie, kupno mikrofonu i kalibracja w REW itd) ale obecnie i tak jest bomba 🫡

423422546_785842503424342_78906481308162

Edytowane przez bassfreak93
1 godzinę temu, bassfreak93 napisał:

3 Dni temu dołączyłem do klub, muzycznie i wizualnie to arcydzieło 🫠😇

Każda 1zł wydana na tego bad boya była tego warta (no dobra raty zero)

Z czasem postaram się wyciągnąć z niego więcej (może inne ustawienie, kupno mikrofonu i kalibracja w REW itd) ale obecnie i tak jest bomba 🫡

423422546_785842503424342_78906481308162

To jakaś wersja do kina?

23 minuty temu, maciekplacek napisał:

To jakaś wersja do kina?

To jest 1205 MK II ale że REL mówi o wersji do kina guzik prawda, w każdej recenzji na YT ci powiedzą że do muzyki jest świetny.

Obecnie seria T ma cenę z dupy, t9x ma i tak mniej mocy niż ten a kosztuje prawie 2x tyle.

t9x będzie tylko lepszy jak ktoś slucha jazzu czy klasyki i musi mieć TURBO HIPER separacje na basie, ten rel co mam i tak to posiada i robi lepiej niż 80% subwoferów na rynku.

@szeitas

W sam raz do bloku ❤️ przynajmniej tak wygląda po zdjęciu.

A myślałem że mój do przegięcie 😄

Twój wzmacniacz jest piękny, widziałem go kiedyś na YT z jakimiś cerwin vega wielkimi.

Droga zabawka chyba co?

W dniu 11.02.2024 o 12:57, bassfreak93 napisał:

To jest 1205 MK II ale że REL mówi o wersji do kina guzik prawda, w każdej recenzji na YT ci powiedzą że do muzyki jest świetny.

Obecnie seria T ma cenę z dupy, t9x ma i tak mniej mocy niż ten a kosztuje prawie 2x tyle.

t9x będzie tylko lepszy jak ktoś slucha jazzu czy klasyki i musi mieć TURBO HIPER separacje na basie, ten rel co mam i tak to posiada i robi lepiej niż 80% subwoferów na rynku.

Skoro uważasz że seria x jest z d.. bo ma wyższą cenę to możesz grubo się mylić.

13 minut temu, maciekplacek napisał:

Skoro uważasz że seria x jest z d.. bo ma wyższą cenę to możesz grubo się mylić.

Słuchałem REL T/7x dla mnie w tej cenie jest nieakceptowalny, każdy ma inne gusta w ilości i mięsistości basu.

t9x nie słuchałem , obstawiam że jest po prostu trochę głośniejszy niż t7x

Dla mnie to jest żart kupując subwoofer za 7600 zł dostaję głośnik 10" + 10" bierna i 300w mocy.

Jak wspomniałem nie słuchałem t9x, według mnie on się nada dla osób słuchających czegoś spokojniejszego gdzie chcesz mieć kontrabas dokładny i naturalny czy gitarę basową albo organy.

Jak w 80% przeważa rap i elektronika to zdecydowanie coś pokroju HT 1205 MK II zda egzamin i to za mniejsze pieniądze.

Poprzedni subwoofer który miałem to był svs sb 1000 pro i mój rel go zjada na śniadanie pod względem jakości i kontroli basu, basu też jest więcej. (a różnica w cenie 1000~ zł )

Nawet w sklepie gdzie się zaopatruję w audio od lat i to niedaleko mnie to sprzedawca powiedział że REL z cenami serii T odleciał.

Rel jest drogi, to prawda. Mam T9x, na odsłuchu była też seria HT oraz jakiś SVS. Nie porównuj mocy subów HT do serii X bo to nie ma sensu, HT to klasa wzmacniacza D a seria X to AB i za to się płaci. 300W klasy AB powoduje że mój sub na 50 m2 salonu ma ustawioną głośność na szóstym ząbku, HT by osiągnąć to samo był ustawiony w połowie lub więcej. I to jest ta różnica w klasie wzmacniaczy i jednocześnie w cenie. Cyferki mówiące o mocy to tylko liczby bez większego znaczenia.

Edytowane przez remar

Osobiście chciał bym posluchać t9x na 50m2 gdzie jest to ogromna powierzchnia.

Jak widzę taki metraż wyobrażam sobie 2x predator albo n31/n32.

Ja używam suba T9x do podparcia basu moich kolumn które na tej powierzchni mają jednak ciężko w dolnym zakresie. Jak odliczę półotwartą kuchnię to zostaje 44m2, też dużo. Sub ma zniknąć w systemie i tak się dzieje u mnie. Nie potrzebuję suba do burzenia ścian.

Edytowane przez remar
W dniu 11.02.2024 o 12:57, bassfreak93 napisał:

Linia T mocno podrożała, nawet biorąc pod uwagę inflację. Pamiętam jak T5 kosztował 1990zł, teraz praktycznie identyczny (pomijam zmianę koloru membrany) T5x kosztuje 3800zł, można taniej znaleźć ale porównuję ceny dystrybutora. T9 kosztował coś koło 3500zł. Nie ma żadnej rewolucji w dźwięku, parametry te same na papierze, w ciemno też - nikt by raczej nie zorientował się że podmieniono suba na nowszy model. Marketing Rela jest dobry, ale cenowo robi się to klasa premium. Słuchałem T7x i T5x, wszystkie z linii Ti oraz T. Miałem kiedyś też starsze T1 i T3, to w zasadzie pradziadkowie Tx-ów.

Rel T to wbrew pozorom nie jest subik do plumkania jazzu. Jest sporo "mięcha" w tym jak gra, przy zachowaniu pełnej dyscypliny. Choć nie jest to aż tak muskularny bas jak wielkie suby do kina czy niektóre większe zamknięte suby (typu BK XXLS400 lub Monitor Audio RSW12), ale one jednak aż takiej niemal idealnej zwartości i kontroli nie miały. Będę miał u siebie za jakiś czas pożyczonego HT1003 z ciekawości jak to gra, możliwe że wcale nie gorzej od T, poza tańszym wykonaniem i okrojoną opcją podłączeń (lakier nie w  połysku, wzmacniacz klasy D, brak toroidu, membrany biernej, speakona i równoległej regulacji). 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.