Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

o ile sie nie myle to jest 2007rok 10in 300W ? czemu chcesz kupic takiego dziadka ?

Ta seria była w sprzedaży jeszcze w 2010-11 roku (nowe ponad 3 tys). Rel T1 to jest w zasadzie Rel T9 w innej budzie. Czyli 10 cali głośnik + 10 cali membrama bierna (te same głośniki i ten sam wzmacniacz). Biorąc pod uwagę cenę tego egzemplarza z Allegro (o ile o tego chodzi) i ceny nowych Reli to ta używka wydaje się super okazją. Jak prawdziwe "dziadki" (10+ letnie) wchodzą w grę to polecę jednak Rel Q200, gra lepiej od każdego Rela z serii T. Bardzo muzykalny sub w zamkniętej obudowie, schodzi niżej od T9, basik szybki i bardziej "soczysty".

• 1 miesiąc później...

Wszyscy sprzedali swoje REL -e,że taki tu spokój?

Chciałem was zapytać jak macie podpięte swoje suby?Ja ostatnio podpiąłem swojego T5 również przez LFE i w amplitunerze załączyłem Double Bass.I jak na moje ucho nie jest źle.Nic nie dudni(zdarzało się wysokopoziomowo) i chyba ten bas jest pełniejszy tzn kiedy monitory nie mogą wtedy odzywa się sub.

Tylko muszę go teraz dobrze zestawić z monitorami(MA BX2).Jakby ktoś mógł mi podpowiedzieć jak ustawić odcięcie w ampli,a jak crossover w subie?

Bas jest pelniejszy, bo wlasnie taka role ma penic podwojne polaczenie rela w kinie. Druga sprawa sam rel marketuje swoje suby jako sub bass system a nie tradycyjny subwoofer. Na tube nawet jest filmik jak koles objasnia 3D bass system. W kinie rzeczywiscie jak rel to dwa lub trzy by sie przydaly, ale kogo na to stac.... skoro pytasz o odciecie w ampli to wnioskuje, ze to nie yamaha. Ustawienie crossover masz opisane dobrze w manualu z rela.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam zakupiłem rel s2 posiadam go nie cały miesiąc jestem z niego zadowolony, w moim przypadku w muzyce uzupełnia on bardzo niski bass poniżej 40hz i używam go do kina w tym przypadku sprawuje się naprawdę dobrze efekty konkretne, potrafi walnąć basem jak trzeba i zatrzęsie podłoga aż miło, używany jest w pokoju ok. 15mk.

• 1 miesiąc później...

R 528 to nie będzie za duży sub do metrażu 20m2 to dośc spory sub .

Teraz jest 20m2 ale nie długo może być o około 10 więcej dlatego kupuje że tak powiem na zaś, no i wtedy nie wiem co z resztą systemu bedzie

Tak jak pisalem juz kiedys rynek w pl na suby z gornej polki jest praktycznie zaden..... wystawianie mojego juz mi sie nudzi....

a zatem mam jeszcze inna opcje na dual sub.

Rel zdaje sie wypuscil na rynek ow wersje SE w ilosci 500szt czarny 500szt bialy ( a moze to bylo 1k nie pamietam)

Zapewne w pl zostalo zakupione przynajmniej kilkanascie sztuk tego modelu.

A wiec KUPIE w idealnym stanie uzywany czarny Rel R528 SE oferuje 4k (widocznie tyle sa warte, wiec ja tez chetnie kupie jeszcze jeden)

wiec KUPIE w idealnym stanie uzywany czarny Rel R528 SE oferuje 4k (widocznie tyle sa warte, wiec ja tez chetnie kupie jeszcze jeden)

Tylko widzisz, jak wystawił byś swojego za 4 tyś to pewnie dawno byś sprzedał, tymczasem wystawiasz za 5250 zł.

Jak to się mówi, towar jest tyle warty ile ktoś chce za niego zapłacić.

Prawdą jest natomiast to, że mało jest u nas na rynku wtórnym subów z wysokiej półki, na dodatek za adekwatne pieniądze.

Suby z wysokiej półki Rela, Paradigma, Velodyna pojawiają się rzadko, a w przyzwoitej cenie jeszcze rzadziej.

Ludzie w Polsce jednak nie są za bogaci, sprzęt audio natomiast to hobby, a nie pierwsza potrzeba.

Edytowane przez omen

Tak gdybym wystawil za 4k to pewnie padalyby oferty 3k :) Ja kupilem suba za 8,5k , wiec nawet 5250 za limitowana wersje to nie jest wygorowana cena tym bardziej jak ktos wystawia zwykla za 4,9k lub jakis MA silver za 3,9k teraz juz mniej, ale nadal kwitnie.

Taki towar jest warty kiedys mialem kupca za 5,5k, ale nie bylem jeszcze zdecydowany sprzedac... mój błąd :/

A teraz tez chce dolaczyc do grona marzycieli 4k z ta jedna drobra roznica, ze ja juz takiego jednego suba mam .....

Edytowane przez hifibloke

Wersja SE ma calkiem inny driver od zwyklej wersji R. Driver jest identyczny jak w G1 (carbon fibre)

Na rynku wtornym jeden sklep oglasza, ze ma za 8490, ale nie sprawdzalem tego i jeszcze na allegro jeden sklep za 7699 zapewne ex-demo. Poza tym zostaje uk i b grade (byly) z ebay ceny ~1k za ubite.

Tak jak pisalem juz kiedys rynek w pl na suby z gornej polki jest praktycznie zaden..... wystawianie mojego juz mi sie nudzi....

a zatem mam jeszcze inna opcje na dual sub.

Rel zdaje sie wypuscil na rynek ow wersje SE w ilosci 500szt czarny 500szt bialy ( a moze to bylo 1k nie pamietam)

Zapewne w pl zostalo zakupione przynajmniej kilkanascie sztuk tego modelu.

A wiec KUPIE w idealnym stanie uzywany czarny Rel R528 SE oferuje 4k (widocznie tyle sa warte, wiec ja tez chetnie kupie jeszcze jeden)

Mam dobrą radę wystaw do w UK na ebayu myślę że szybciej pójdzie ja mam cały czas dylemat czy r528se czy s5 ale po niedzieli wybieram się po te sprzęty żeby przetestować u siebie

A ten twój to naprawdę dobra cena

Mam dobrą radę wystaw do w UK na ebayu

jak bym byl uk to tak, ale z pl ciezko bedzie sprzedac, Ty z uk tez bys pewnie w ciemno nie kupil.

poza tym bk tam jest bardzo znana marka i o wiele tansza w stosunku do Rel, SVS czy Velo.

A propo Bk z jakim modelem BK można porównać rela r528 se lub Rel s5

R528, SE czy s5 ( ten ma alloy-cone i jakis zmieniony 550W amp) mozna porownac z xxls400 tego mialem razem z moim SE, mimio iz ten bk to konstrukcja full zamknieta to jednak Rel ma ten bas szybszy i bardziej twardy. Poza tym zejscie i ogolna moc dla ucha jest bardzo podobna.

Jak jestes w uk to sie nie zastanawiaj i wez xxls400 na av forum mozesz sobie poczytac opinie innych o tych subach. Nawet dwa takie wyjdzie Cie taniej jak jeden Rel.

A jak ma byc typowo do kina to tylko monolith.

A jaka różnica Bk z dolną membrama a z boczną membrama

Teoretycznie ....zadna

jest tak jak pisza "Both versions have the same performance so choose the style that you like the best"

aczkolwiek ff wybiera sie czesciej na drewniane uk podlogi, a df np. na dodatkowa ochrone membrany jak sa w domu male dzieci.

Z mojego doświadczenia jest różnica. Suby z membraną w dół potrafią mocniej wprowadzać podłogę w drgania, w kinie może to nawet być pozytywny efekt. Oczywiście zależy od podłogi i umiejscowienia suba w pomieszczeniu.

Edytowane przez omen

Ja mialem xxls400 na drewnianej podlodze i to jeszcze na pietrze... mialem wrazenie, ze podloga sie ugina :) sub kupil ode mnie kolega do bloku. Jak odpalil to sasiadka na dole myslala, ze burza idzie :))

Poczytałem dziś trochę o tych BK na av forum

I mam jeszcze większy bałagan w głowie

Chwała go tam na forum, twierdzą również ze Rele są overpriced,

Szkoda że nie można go nigdzie posłuchać bo sprzedaż wysylkowa

I jakoś do końca ciężko mi uwierzyć że za 1/3 ceny rela(s5) mogę mieć suba który zagra tak samo

Myślę że napewno zagra lepiej niż moja stara strata III

I jakoś do końca ciężko mi uwierzyć że za 1/3 ceny rela(s5) mogę mieć suba który zagra tak samo

Rel jest overpriced i to duzo za duzo zreszta jak wiele innych produktow gdzie duza czesc placisz za marke prestige i takie tam.

Dostajesz cos za 1/3 , bo wlasnie nie ma posrednikow do placenia sub idzie prosto od produceta, a doczytales fakt, ze bk robilo wczesne Rele ? zagrac "tak samo" identycznie to nie zagra, ale potega tego basu bedzie podobna. Rel bedzie ciut szybszy i twardszy i tyle. Czy jest to warte doplacenia tak duzej kasy? Twoja decyzja.

Ja np. wybralbym dwa bk zamiast jednego s5 i pozamiatane. Na av forums masz jeszcze classified mozna trafic uzywki w dobrych cenach.

Żebyś się nie zdziwił, Strata III to seria studio Rela - bardzo dobra, gra wg opinii lepiej od nowszej serii R Rela :)

Może nie tego SE, ale te R205, R305 były podobno średnie (wg testów miały duży "group delay" i zniekształcenia). BK chyba nie zagra lepiej od Straty III - w sensie nie będzie ani szybszy ani twardszy itd, raczej zbliżony co najwyżej. BK ma za to naprawdę fajne niskie zejście. Nie ma potężnej mocy przy średnim, kopiącym basie ale za to ten najniższy dostaje drugiego oddechu, aż trudno uwierzyć że tak nisko i mięsiście potrafi zejść taki w sumie kompaktowy sub. Ja używam w tej chwili także 2x Rel Q200 i do stereo to super rozwiązanie. Gra to razem trochę lepiej od jednego XXLS400 (ale tylko w stereo), w kinie jeden BK miażdży dwa Rele ale to chyba zrozumiałe, patrząc na rozmiary Q200 (to bardziej jak BK XLS 300). U mnie Rele chyba zostaną z uwagi na super wykop na midbasie i przyzwoite zejście. Nie wyobrażam sobie żeby jeden większy sub był w stanie tak szybko grać jak te Rele,

XXLS400 to sub który z czystym sumieniem można polecić, jest bardzo dobry i uniwersalny ale nie jest najlepszy ani w stereo ani w kinie. Ja go używałem tylko w kinie ostatnio, więc się marnował, do samego kina - można lepiej i potężniej - zastąpił go więc cylindryczny SVS (to co wyprawia w kinie czy niektórych kawałkach muzyki SVS to czysta przyjemność, gra sobie z dużą głośnością częstotliwości które się kończą na Relach i gdzie XXLS ledwo dawał radę, zabawa przy filmach przednia). XXLS 400 jest świetny jako taki kompromis, że ktoś chce grać z subem zarówno w stereo jak i w kinie oraz ma być jeden sub, w miarę kompaktowy. Wtedy jest bardzo dobrze w stereo i bardzo dobrze w kinie ale do perfekcji brakuje w obu przypadkach (oczywiście dla bardzo wymagającego użytkownika, jestem pewny że normalny użytkownik byłby i tak bardzo zadowolony). Więc dla takiego bardzo wymagającego kinomana nie poleciłbym raczej 2x XXLS400, sam o tym myślałem wcześniej. Oczywiście zagra super ale można zrobić lepiej. Najlepsza opcja (jeśli wybieramy z BK) zamiast tego Rela S5 ?? Jeśli masz miejsce to ja bym zrobił taki system 2x mniejsze i ciut szybsze BK XLS300 + 1x potężny sub do kina np BK Monolith. Jestem pewny że w stereo będzie lepiej od jednego dużego Rela (tym bardziej że 2x 30cm nie będzie ekstra szybkie) a w kinie Monolith to raczej poziom mocy i zejścia nieosiągalny dla S5.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.