Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe dobór do wtyków bananowych WBT-0644

piotrella41

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Koledzy rzucam temat na który mam nadzieję uzyskać jak najwięcej potrzebnych informacji. Jestem przekonany, że tak duże grono osób spotkało się z dylematem związanym z doborem kabla pod dobre wtyki. Nieomal z przypadku zostałem postawiony pod ścianą w temacie wymiany uszkodzonego bananka z grubej żyły KODA. To był wypadek i końcówka poszła. Koda jak zapewne wiecie ma bardzo sztywną izolację i wpięta w podłogówki może przyspożyć nielada problemów. Tak się stało. Przekrój wraz z izolacją wynoszący bagatela 10 mm zdyskwalifikował 99 procent rywali. Aż tu nagle światełko w tunelu, rzeczone WBT-0644, komplecik z przesyłką około 400 pln, dobra niemiecka robota i zapewnienie, że to mercedes w swojej klasie no i najważniejsze może przyjąć przedmiotowy przekrój. No i decyzja kupiłem w końcu, zaś sam przewód KODY nabyłem okazyjnie za stówkę. Końcóweczki przyszły wrażenie bezcenne. Komplet właściwie zapakowany, kluczyk do docisku, najwyższa póła. No przynajmniej dla mnie. Wetknąłem kabelek bez problemu, zamocowałem odpowiednio. No i przeszedłem do odsłuchu. I totalny zong. Poprzednio gdy z mojej integry NAD C 375 BEE w małzeństwie z Paradigm 11 v 7 poprzez oryginalną Kodę bas i dynamika górowały nad szczegółami to teraz zupełna odwrotność. To tak jakbym został namaszczony. Bas zszedł na równy poziom ze szczegółową średnicą, aksamitną bez narzutu ale wszechobecną. Nie da się opisać, to trzeba posłuchać. Nie wiem jak to się mogło stać przeciez to tylko wtyki, wpinki, kabel ten sam z pozostałymi starymi od strony piecyka, A TAKA ZMIANA. Nie wierzę. Zadałem sobie więc pytanie czy nie warto poeksperymentować z kabelkami na metry. Może ktoś z Was posiada doświadczenie z tymi końcówkami. Może coś da się wskrzesić i pozyskać lepsze brzmienie. Z góry dzięki za pomoc i ewentualne rady. Pozdrawiam Piotr

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

jesli dobrze zrozumiałem to zmiana wtyków bananowych na WBT od strony kolumn dała rezultaty które Cię zachwyciły a zatem w czym problem? Wymiana kabli kupowanych na metry wpływa na dźwięk, to fakt bezdyskusyjny tak więc warto eksperymentować. Swoją drogą to strach pomyśleć jakie byś uzyskał rezultaty wymieniając gniazda głośnikowe w kolumnach i we wzmacniaczu też na WBT.

Zdrówko

Dokładnie w rzeczy samej ja też się boje rezultatów to w końcu nieznane. Mam więc nieodpartą ochotę na zakup kolejnych końcówek już od strony piecyka, lecz obecna oferta okablowania jest dość rozległa, opinii wiele, zdania podzielone. Tak więc mile widziane eksperymenty już w fazie finalnej. Przynajmiej taka żywię nadzieję. Dzięki

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Witam. Wymiana i eksperymentowanie z kablami na metry, tak. Natomiast moje zdanie jest takie, że nie ma co kombinować i należy podłączyć gołe kable pod zaciski. Proszę mi wierzyć tak będzie najlepiej. Lepsze brzmienie będzie bez końcówek.

Pozdrawiam.

Wypowiedź kolegi vitaltas przypomina mnie czasy gdy będąc młodzieniaszkiem kursowalem do Wrześni w poszukiwaniu przygód w temacie słynnych wówczas kolumn tonsilowskich. Ówczesna obsługa sklepiku firmowego serwowała wiele informacji z dziedziny zastosowanych podłączeń. Rzeczywiście panowały mity o gołych kablach i jak największym ich przekroju celem osiągnięcia jak najlepszego brzmienia. Faktem było również to, że same wówczas gniazda uniemożliwały zastosowanie wtyków czy typu banan, czy widełek. No cóż kwestia gustu no i posiadanego w materii doswiadzcenia. Ale cóż cenię doświadczenie kolegi i szanuję pogląd. Jednak moja droga jest ukierunkowana w poznawanie. Powtarzam jak mantrę WYMIANA TYLKO CZTERECH KOŃCÓWEK PRZY PODŁACZENIU DO GNIAZD KOLUMN ZMIENIŁA BRZMIENIE O 100 PROCENT. Wybaczcie poniosło mnie. Pozdrawiam

Słowem połączyłeś coś miedzy kablem i głośnikiem i to zmieniło brzmienie o 100%...

A może to były rezystory?

Bo 100% czymkolwiek jest, w zasadzie powinno spowodować brak sygnału ;)

Oczywiście zgadzam się @vitaltas, że lepiej gołe kable przykręcić, niż bawić się w jakieś podejrzane końcówki, które mogą zmienić dźwięk i z tym się zgadzam, ale tylko pogorszyć, nigdy polepszyć.

Jednak jeśli ktoś chcę wesprzeć firmę produkującą owe końcówki, a przy okazji nasze biedne państwo (POdatek VAT) to ja go od tego odwodził nie będę.

teraz wiele firm prosi o wsparcie. Jak ktoś ma trochę wolnej kasy to wspierajmy ich. Zawsze to dobry uczynek.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Powtarzam jak mantrę WYMIANA TYLKO CZTERECH KOŃCÓWEK PRZY PODŁACZENIU DO GNIAZD KOLUMN ZMIENIŁA BRZMIENIE O 100 PROCENT.

Nie ma to jak siła autosugestii.

Może i przypomina Ci kolego czasy, które też dobrze pamiętam. A propos, też jechałem do Wrześni po kolumny, jak każdy w tym czasie. Jak dla mnie wszelkie dodatkowe "końcówki" spełniają tylko rolę wizualną, żeby ładnie wyglądało i cieszyło oko, a firmy produkujące tego typu rzeczy zacierają ręce. Trzeba tylko wspomnieć, że dodatkowe "końcówki" i łączenia będą pogarszały połączenie elektryczne. Zamiast końcówek ja bym dołożył pieniążki do nowych kabli. Koniec tematu z mojej strony.

Jednak jeśli ktoś chcę wesprzeć firmę produkującą owe końcówki, a przy okazji nasze biedne państwo (POdatek VAT) to ja go od tego odwodził nie będę.

teraz wiele firm prosi o wsparcie. Jak ktoś ma trochę wolnej kasy to wspierajmy ich. Zawsze to dobry uczynek.

Drogi kolego ja nie rozpatruję sprawy poprzez pryzmat polityki fiskalnej, czy też matematyczne 100 procent, to proste wcześniej bas dyktował i grał pierwsze skrzypce pozostawiając szczególowość w przyćmieniu, teraz dał obraz jaki moje subiektywne odczucia poszukiwały, na tym polega doświadczenie, typowa empiria. Walka o szczegóły w doznaniu dźwieku nie winna być rozkminiana w zakresie budżtowym, lecz namacalnym w osiagnięciu celu. Pewnie każdy rozpatruje swoje poczynania od posiadanego na ten cel budżetu, zaś w moim przypadku czegoś doświadczyłem i przeznaczyłem pewną kwotę na zakup. Finalnie opłaciło sie to. Co do kwestii związanej, że same końcówki moga przyczynić się do pogorszenia przekazu to zdecydowanie tak, taka opcja ma real. jednak nie zapomnij że każdy odcinek, jak w geometrii ma początek i koniec. Lecz należy wówczas zadać sobie pytanie który jest początkiem, a który końcem, od którego zaczniemy początek jaki zaznaczymy, bo on wytyczy koniec. Ale to już filozofia. Mowa więc o kablach, w takim razie o których, jakich na to skromne pytanie drodzy koledzy nikt jak narazie nie odpowiedział. Cenię jednak każde spostrzeżenia.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Powtarzam jak mantrę WYMIANA TYLKO CZTERECH KOŃCÓWEK PRZY PODŁACZENIU DO GNIAZD KOLUMN ZMIENIŁA BRZMIENIE O 100 PROCENT

Jest tylko jedno wytłumaczenie. Poprzednie końcówki były wadliwe i nie łączyły. Dlatego nic nie było słychać (0%), teraz łączy, więc gra (100%).

Jestem również zdania że najlepsze końcówki to brak końcówek.Dodatkowo zastanowił bym się czy nie lepiej zainwestować w dobry interkonekt a później myśleć o lepszych kablach głośnikowych.

Jest tylko jedno wytłumaczenie. Poprzednie końcówki były wadliwe i nie łączyły.

Dokładnie tak, to moja teza. Jak wspomniałem nabyłem poprzedni okazyjnie od typowego lampowca, on coś wspominał o basie jednak zapewniał, że na tranzystorowym będzie możliwie. No i dzieło przypadku odkryło niedociągnięcia. Wielkie dzięki za potwierdzenie, nie jestem do końca szalony.

Dodatkowo zastanowił bym się czy nie lepiej zainwestować w dobry interkonekt a później myśleć o lepszych kablach głośnikowych.

Posiadam QED REFERENCE przy źródełku Rega Apollo R. Uważam jak dotąd że to dobre połączenie. Więc chyba to kwestię można pozostawić przy statusie zamknięty. Jednak dzięki za sugestię.

Ktoś tu chyba pomylił zastosowania. Końcówki stosuje się tylko prowizorycznie, roboczo by np. szybko przetestować kilka zestawów kolumn i wzmacniaczy. Gdy się już znajdzie swoją wymarzoną konfiguracje wzmacniacz-kolumny wskazane jest by końcówki odciąć i... wyrzucić.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Ktoś tu chyba pomylił zastosowania. Końcówki stosuje się tylko prowizorycznie, roboczo by np. szybko przetestować kilka zestawów kolumn i wzmacniaczy. Gdy się już znajdzie swoją wymarzoną konfiguracje wzmacniacz-kolumny wskazane jest by końcówki odciąć i... wyrzucić.

Bardzo dobra rada. :)

Panowie czyli radzice a ze jak kolaga jak kupi sobie kiedys tam kabel Typu Audioquest Everest badz Transparent jakis tam fajny model to ma on pochlastac koncowki i se wlozyc gole druciska od tak do zaciskow bo tak bedzie lepiej? Dobrze zrozumialem rady Panstwa?

Pozdr...

Panowie czyli radzice a ze jak kolaga jak kupi sobie kiedys tam kabel Typu Audioquest Everest badz Transparent jakis tam fajny model to ma on pochlastac koncowki i se wlozyc gole druciska od tak do zaciskow bo tak bedzie lepiej? Dobrze zrozumialem rady Panstwa?

Pozdr...

Ja nawet nie zrozumiałem co Ty napisałeś. Jakaś podstawowa składnia by się przydała. Pierwsze zdanie to majstersztyk. Kochajmy język polski, bo tak szybko odchodzi - parafrazując x Jana Twardowskiego.

Według mnie sprawy wyglądają tak: na pozór jest oczywiste, że tak ja jak twierdzą niektórzy z kolegów najlepiej w ogóle zrezygnować z jakichkolwiek wtyków i podłączać gołe kable do gniazd głośnikowych kolumn i wzmacniacza. Są tacy radykałowie którzy twierdzą, ze najlepiej połączyć kable na stałe bezpośrednio do zwrotnicy w kolumnach ale czy ktoś to robi? jednak wiąże się z tym jeden problem ( dotyczy kabli miedzianych), miedź się utlenia. Dobrze założone wtyki o ile całkowicie tego nie eliminują to niewątpliwie ograniczają. Poza tym wtyk jest dużo łatwiej wkładać i wyjmować. Wtyki WBT są absurdalnie drogie ale są wykonane z właściwego materiału czyli z wysokiej jakości miedzi do tego są wykonane precyzyjnie, ot i cała tajemnica. Poprzednie wtyki pewnie były badziewiaste ani miedziane ani tym bardziej pozłacane i stąd pogorszenie jakości sygnału. Bez wątpienia są dostępne na rynku dobre miedziane wtyki niekoniecznie WBT za 400 stówki. Wystarczy poszukać w necie. Kolega poszedł po bandzie ale jak słusznie zauważył to jego broszka. Z kablami warto eksperymentować tyle, że nie należy liczyć na cudowne zmiany a raczej na subtelne.

Ja nawet nie zrozumiałem co Ty napisałeś. Jakaś podstawowa składnia by się przydała. Pierwsze zdanie to majstersztyk. Kochajmy język polski, bo tak szybko odchodzi - parafrazując x Jana Twardowskiego.

Drodzy koledzy przyznajcie sami czy uchodzi pogardliwie z nutką wyszukanego sarkazmu oceniać prosty wpis kolegi. Zawiera on przynajmniej choćby namiastkę w temacie nazw kabli. Przecież taki był i jest nadal nadany kierunek owego tematu. W Waszych wypowiedziach nikt nie zawarł jakiejkolwiek informacji w zakresie doswiadczeń z kablami. Jedyne co można wynieść ze schematu tej konwersacji to gilotynowanie końcówek z finalizacją ustawy śmieciowej, bynajmniej nie francuskiej, aczkolwiek europejskiej, jak również wzmianki o patriotyźmie zawartym w kanonach szeroko stosowanej filologii polskiej. To nie jest temat na tym forum, muzyka jest dla każdego bez względu na podziały klasowe, zawodowe. To przecież oczywiste. Jak pisałem na wstępie szanuję zdanie każdego, ale wybaczcie na przypadki braku tolerancji, jak również poniżanie czyli przemoc psychiczną będę reagował stanowczo. Pozdrawiam

Chlopie jak masz problemy ze zrozumieniem po co wogole zabierasz glos by kogos zdenerwowac? czy szukasz zwady ewentualnie zainteresowania swoja osoba bo sam nie rozumie Twojego Jęku wiec jasno poprosze co chciales Wybąkac?Zawsze jakas trafi sie Pannica co schrzani dzien czlowiekowi no!

Poprzednie wtyki pewnie były badziewiaste ani miedziane ani tym bardziej pozłacane i stąd pogorszenie jakości sygnału.

To zdecydowanie smutna prawda jakiej doświadczyłem po nieoczekiwanym wyłamaniu bolca. Wizualnie pozłacanego w firmowym opakowaniu KODA. Dlatego teraz po doznanym olśnieniu mam zamiar przetestować kilka przewodów na metry, więc czeka mnie przeróbka. No i konfekcja w finalizacji, koszulki termiczne itp. Serdecznie dziekuję za Twój bogaty i wartościowy wpis. Zauważyłem że posiadasz okablowanie SUPRY. Moje gratulacje miałem przyjemność testować. Dobry klimat. Pozdrawiam

Drodzy koledzy przyznajcie sami czy uchodzi pogardliwie z nutką wyszukanego sarkazmu oceniać prosty wpis kolegi. Zawiera on przynajmniej choćby namiastkę w temacie nazw kabli. Przecież taki był i jest nadal nadany kierunek owego tematu. W Waszych wypowiedziach nikt nie zawarł jakiejkolwiek informacji w zakresie doswiadczeń z kablami. Jedyne co można wynieść ze schematu tej konwersacji to gilotynowanie końcówek z finalizacją ustawy śmieciowej, bynajmniej nie francuskiej, aczkolwiek europejskiej, jak również wzmianki o patriotyźmie zawartym w kanonach szeroko stosowanej filologii polskiej. To nie jest temat na tym forum, muzyka jest dla każdego bez względu na podziały klasowe, zawodowe. To przecież oczywiste. Jak pisałem na wstępie szanuję zdanie każdego, ale wybaczcie na przypadki braku tolerancji, jak również poniżanie czyli przemoc psychiczną będę reagował stanowczo. Pozdrawiam

Drogi kolego! Problem w tej dyskusji polega chyba na tym, że nie do końca wiadomo o co Ci chodzi. W sposób dość zagmatwany połączyłeś dwa tematy. Pierwszy dotyczy stosowania wtyków bananowych czy w ogóle jakichkolwiek a drugi doświadczeń forumowiczów ze zmienianiem kabli. Zgadzam się z Tobą w kwestii konieczności kulturalnego traktowania się na tym forum. Jak widać niektórzy miewają z tym problemy. Na temat kabli głośnikowych napisano na tym forum tyle, że kolejna debata jest zbędna. Jeśli masz potrzebę posprawdzać jaki wpływ na twój sprzęt mają kable głośnikowe to przystąp do dzieła. Z własnego doświadczenia powiem Ci , że zmiana kabli głośnikowych na inne w przybliżonej cenie ma wplyw znikomy. To jest moja subiektywna opinia na ten temat. Żeby sobie ją wyrobić dokonałem kilku prób ze zmianami kabli głośnikowych i interkonektów. Szanuję zdanie innych a zatem unikam jałowych polemik.

Chlopie jak masz problemy ze zrozumieniem po co wogole zabierasz glos by kogos zdenerwowac? czy szukasz zwady ewentualnie zainteresowania swoja osoba bo sam nie rozumie Twojego Jęku wiec jasno poprosze co chciales Wybąkac?Zawsze jakas trafi sie Pannica co schrzani dzien czlowiekowi no!

Chodziło mi o to abyś nauczył się pisać po polsku, a potem brał udział w publicznych wypowiedziach. Czytam jednak, że poza problemem w wyrażaniu się masz także problem w czytaniu ze zrozumieniem.

... ale wybaczcie na przypadki braku tolerancji, jak również poniżanie czyli przemoc psychiczną będę reagował stanowczo. Pozdrawiam

Jeśli zwrócenie uwagi w kwestii kaleczenia ojczystego języka uważasz za brak tolerancji to ja poproszę o "bana".

Jeśli zwrócenie uwagi w kwestii kaleczenia ojczystego języka uważasz za brak tolerancji to ja poproszę o "bana".

Nie bierz tego tak do serca, zduśmy emocje, to ja jestem w wielkim stresie bo poszukuję prawdziwych wężyków dla swojego piecyka. Tak na marginesie to wiesz że chodziło mnie tylko o styl i w jaki sposób to wyeksponowałeś. I daj spokój z tym bana. Nie o to chodzi. Zakopujemy toporki i jest rozejm ? Pozdrawiam

Gdy się już znajdzie swoją wymarzoną konfiguracje wzmacniacz-kolumny wskazane jest by końcówki odciąć i... wyrzucić.

To jak już będziecie te "wubety" wyrzucać, to dajcie znać. Ja sobie chętnie przygarnę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.