Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Quantum 655 czy KLIPSCH RF-52 II a może Paradigm Monitor 7 v.7

mr3po4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przymierzam się do kupna kolumn a że w moim mieście nie ma możliwości ich porównania przy odsłuchu, jakie kolumny byście polecili z tych trzech ?

* pokój 25m^2

* Amplituner Yamaha RX-V465

* i bardziej kieruje się ku muzyce.

Kaźda z podanych przez Ciebie kolumn zagra dynamicznie, mocno, jasno. Jeśli słuchasz muzyki dyskotekowej, rockowej, kaźda z nich będzie ok, chociaż chyba najbardziej skłaniałbym się do Klipsch. Będzie to jednak charakterystyka z ewidentine podbitymi skrajami pasma.

Jeśli natomiast szukasz bardziej wyrównanego dźwięku, zwróć proszę uwagę na Tannoy Mercury V4, Indiana Line Tesi 560, QAcoustics QA2050i.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania. Pomyśl jednak w przyszłości o lepszym wzmacniaczu, jeśli duży nacisk kładziesz na stereo, lepszym wyborem będzie klasyczny, dwukanałowy wzmacniacz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli chodzi o brzmienie to Q655 grają zdecydowanie ciepło. Może nie przesadnie ale jednak. Klipsch w świecie kolumn ma się jak Yamaha AX900 w świecie wzmacniaczy. Ostro, z polotem, dla ciepłego kontrahenta. Chcesz potęgi basu? Cóż mogę Ci polecić.. Q655 sprawdzi się w tej kwestii najlepiej :-) Wiem, miałem, słyszałem, porównywałem, polecam!

Pozdrawiam :-)

rock, trance czasem pop. Zależy mi na scenie i neutralności. no i trochę żeby tych niskich było abym nie musiał dokupywać suba.

Sprzedaję właśnie prawie nowe RF-52 - jeśli chcesz spróbować ocenić w warunkach domowych zapraszam na odsłuch

Po pierwsze jak jesteś nastawiony głównie na muzykę to daruj sobie amplituner, a jeżeli już to na pewno nie tej klasy. Po drugie to wydaje mi się że magnaty będą najbardziej uniwersalne i na pewno nie zabraknie im niskich tonów. Jeżeli chodzi o Klipsch i Paradigm to jak dla mnie mają zdecydowanie zbyt mocno narzucającą się górę pasma. Dodatkowo Magnaty są bardzo tanie, nie płaci się dużo za naklejkę firmy. Jeżeli chodzi o pozostałe propozycje kolumn to nie mogę się wypowiedzieć gdyż ich nie słyszałem, czytałem natomiast, że wiele osób zachwyca się kolumnami Indiana Line z serii Tesi

Klipsch RF jednak lepiej gra od Magnata i kosztuje podobnie, chyba że patrzysz po sklepach co ściągają powystawowo-poserwisowe Magnaty z Niemiec, bez gwarancji. Te faktycznie taniej można kupić, tylko potem masz problem jak trzeba wymieniać po trzy razy...

Klipsch RF jednak lepiej gra od Magnata i kosztuje podobnie

Jasne, nowe magnaty z polskiej dystrybucji 2 tys. z wysyłką, RF-52 ponad 3 tys.

RF jednak lepiej gra od Magnata

RF może i tak, ale nie 52

Po pierwsze jak jesteś nastawiony głównie na muzykę to daruj sobie amplituner, a jeżeli już to na pewno nie tej klasy. Po drugie to wydaje mi się że magnaty będą najbardziej uniwersalne i na pewno nie zabraknie im niskich tonów. Jeżeli chodzi o Klipsch i Paradigm to jak dla mnie mają zdecydowanie zbyt mocno narzucającą się górę pasma. Dodatkowo Magnaty są bardzo tanie, nie płaci się dużo za naklejkę firmy. Jeżeli chodzi o pozostałe propozycje kolumn to nie mogę się wypowiedzieć gdyż ich nie słyszałem, czytałem natomiast, że wiele osób zachwyca się kolumnami Indiana Line z serii Tesi

gdyby jeszcze dystrybutor Indiana Line przestał z uporem maniaka robić promocje na kina domowe a zaczął na stereo to wiele osób od ręki by je kupiło. a z Definitivem jak na złość na kina domowe ten sam dystrybutor nawet nie myśli dać najmniejszego rabatu. Nie wiadomo czy tak dobrze się sprzedaje, czy nawet im się próbować nie chce

Czyli brać magnat-a niż klipsch-a ale mam od znajomego do kupienia paradigm za 1400 niby "nowe"...

Chłopie,do takiego cieńkiego amplitunera to kup sobie jakieś kody albo słabe modele jamo

Pozwólcie że najpierw zadbam o kolumny a później zajmę się resztą sprzętu - a tak na przyszłość żeby 2 razy nie płacić.

Tak szukam tych magnatów i trafiłem na redcoon sprzedają szt. za 619 zł. kolor calvados. Co o tym sądzicie ? normalnie 850 zł szt. a tu taka niska cena.

Jakie to ma znaczenie. Od kiedy cena gra? Znam nieco RF-62, 62, 82, bo ich sluchalem jak i mialem mnostwo Magnatow. RF-ki robia wrazenie dynamika itp, ale prawda jest taka ze Quantumy sa kulturalniejsze. Piszac w skrocie.

?👈

Jak zwykle najwiecej do napisania maja ci , ktorzy wymienione urzadzenia znaja tylko z obrazkow i podobnych jak ta...pyskowek .

Po pierwsze yamaha 465 to swietny sprzet

po drugie do niego, z wymienionych tutaj tylko Klipsch rf52 II

po trzecie sam posiadam RF 62 MK II z yamaha rs 700 wiec wiem co pisze . jedynie przy prawdziwym sluchaniu nalezy odsunac glosniki jak najdalej od sciany bo chalupa sie rozleci .

Pozdro yamfan .

jedynie przy prawdziwym sluchaniu nalezy odsunac glosniki jak najdalej od sciany bo chalupa sie rozleci

To zdanie świetnie podsumowało komentarz;] Tak więc również odradzam yamahe z klipschem - większość ludzi lubi swoje domy/mieszkania i na pewno nie chciałaby ich burzyć;]

Po pierwsze yamaha 465 to swietny sprzet

To jest amplituner do kina domowego i jest cieniutki w stereo. W zasadzie dobrze ktoś napisał, do niego lepiej tanie Koda lub Taga. Ale oczywiście można wymienić na wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia.

Są RF 52 ver 1 i ver 2, Magnaty oficjalnie kosztują więcej, a wyrwać obydwie można pewnie podobnie.

Wyświetl postUżytkownik don111 dnia 15.06.2013 - 02:48 napisał

RF jednak lepiej gra od Magnata

RF może i tak, ale nie 52

Bez różnicy 52 czy 62, różnią się tylko mocą, basem. RF 62 mają co prawda takiej samej wielkości przetworniki co Quantumy ale potrafią więcej, dlatego bardziej RF 52 byłyby porównywalne (bas/moc) moim zdaniem. Miałem je ostatnio u siebie, wcześniej miałem Magnaty. Z tych dwóch ja bym wybrał bezapelacyjnie Klipsch,

Z tych dwóch ja bym wybrał bezapelacyjnie Klipsch

Ty tak, większość jak widać nie. Do tego jednak dla większości cena ma znaczenie, i 2 razy tyle za rf-52 jest warte zastanowienia.

Dla mnie Klipsch to meczące wysokie tony. Taka reinkarnacja Altusów.

Don zachwalał już na tym forum wszystko od Rothów, Indiana Line , Monitor Audio a teraz Klipsch.

Bo prawda jest taka ze zazwyczaj wypadaja dobrze na tle konukrencji za podobna kase. A w cenie większych RF-ek mozna miec już Quantum 755.

?👈

Autor tematu poszukuje kolumn do MUZYKI. Nie rozumiem czemu miałoby służyć polecanie kolumn do kina domowego, trzymajmy się proszę wątku. Wiadomo że każda kolumna jest w czymś lepsza od innej, nie znaczy to zarazem że ta "słabsza" kolumna jest automatycznie spisana na straty i jest do niczego. Ja twierdzę że magnaty będą najbardziej uniwersalne, najmniej wymagające względem elektroniki a zarazem najtańsze.

Don zachwalał już na tym forum wszystko od Rothów, Indiana Line , Monitor Audio a teraz Klipsch.

A czemu nie, każda z tych marek ma coś fajnego w brzmieniu. Jeszcze zależy do jakiej muzyki. A Roth wielka szkoda, że już niedostępne, świetne kolumienki nawet biorąc pod uwagę ich wysoką cenę u nas (ok 2,5k a w UK o połowę tańsze). Z Klipsch RF muszę się trochę przeprosić, do tej pory miałem o nich średnie zdanie, ale to jednak klasowe kolumny. Miałem ostatnio u siebie na kilka dni RF52 i zupełnie inaczej u mnie zagrały niż je pamiętałem z odsłuchu w salonie. RF to kolumny jasne, eksponują mocniej detale ze średnicy i góry, trzeba je zestawić z ciemniejszą elektroniką niż Magnaty. Ale ogólnie nie miałbym wątpliwości, które z nich wybrać (do muzyki rzecz jasna) chociaż wolę ciemniejsze brzmienie.

Ty tak, większość jak widać nie. Do tego jednak dla większości cena ma znaczenie, i 2 razy tyle za rf-52 jest warte zastanowienia.

Sorry ale pleciesz głupoty. Wystarczy porównać, ja widzę podobne ceny na RF52 i Q655. Dajesz przykład kolumn sprowadzanych z zagranicy i porównujesz do innych marek z gwarancją polską, to nie ma sensu. Klipsche przecież tak samo można ściągnąć za pół ceny z zagranicy, podobnie Oli Roth, Tannoy itd. Wystarczy poszukać.

Dajesz przykład kolumn sprowadzanych z zagranicy i porównujesz do innych marek z gwarancją polską, to nie ma sensu. Klipsche przecież tak samo można ściągnąć za pół ceny z zagranicy, podobnie Oli Roth, Tannoy itd. Wystarczy poszukać.

Powiem ci że szukam i znalazłem RF52 mk II za 1 239,00 zł szt.(gwarancja bez autoryzowanego dealer-a) RF52 mk I będzie tańsza ale o nie wiele, a co do magnatów to już od 619 zł za sztukę(również bez autoryzowanego dealer-a). No chyba że nie umiem szukać i znalazłeś taniej.

a teraz z polska gwarancja:

magnaty za 989,00 zł

klipschy za 1599,00 zł.

Ja tam się nie będę sprzeczał ale mówię co widzę.

RF 52 widzę za 2200 z gw. PL, więc różnica prawie żadna.

Z zagraniczną gw. problem jest taki, że Magnaty ma np Redcoon czy Saturn a Klipscha w żadnym markecie nie kupisz, ale jak na własną rękę jak sprowadzisz z Niemiec albo Austrii to za 2k idzie dostać RF 62. Ale tak jak mówiłem, bardziej porównywalne do 655 będą RF52 (mimo mniejszych przetworników). Ta cena 619zł to też pewnie jakiś jednorazowy wyskok z jakimś może niechodliwym kolorem. Jednak tutaj nie będę polemizował - stosunek jakość/cena faktycznie bezkonkurencyjny. Jak ktoś się szczypie mocniej z kasą nie będzie zawiedziony.

Prosze zalozyciela tematu o ostateczne sprostowanie ; czy chodzi o klipsch RF 52 mk II /jak w tytule / czy o RF 52 ?. = pytam... poniewaz sa to rozne zestawy .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.