Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Mercury V4 vs Boston Acoustics A 250

wolise

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W chwili obecnej posiadam głośniki Jamo 416 podpięte pod pioneera VSX-519, i do niedawna nie zauważałem, że coś jest nie tak, do czasu gdy usłyszałem u znajomego Monitor Audio BX6. Dopiero wtedy zauważyłem, że moje głośniki tylko hałasują, słuchanie muzyki na moim zestawie zaczęło mnie męczyć. Dlatego postanowiłem coś zmienić. Do wydania na głośniki 5.0 mam 3000zł. Po przeczytaniu paru wątków, testów wpadły mi w oko (posłuchać niestety nie mam jak) dwa zestawy oparte na głośnikach jak w temacie.

Słucham różnej muzyki od reggae przez jazz po rock typu Counting Cross, Soja, Protoje, Miles Davis. Oczekuję łagodnego i szczegółowego dźwięku. Które z tych kolumn będą odpowiednie? Planuję kupić jeszcze ampli ONKYO TX-NR515, i pytanie czy nie będzie on za słaby pod takie kolumny.

Z góry dzięki za wszystkie uwagi i podpowiedzi.

Witaj,

zacznę od amplitunera, teraz jest niewielka różnica cenowa pomiędzy modelem TX-NR515 a TX-NR616, tak więc namawiam na model wyższy, który po prostu jest lepszy.

Kwestia kolumn - Tannoy zagra spokojniej, łagodniej, bardziej ciepło, środkiem pasma ale szczegółowo w połączeniu z Onkyo. Boston Acoustics natomiast zagrają bardziej skrajami pasma z lekko cofniętym środkiem.

Tak więc jeśli szukasz konfiguracji bardziej nastawionej na muzykę, proponowałbym Onkyo z Tannoy.

Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań oraz oferty finansowej na taki zestaw jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolumny te spokojnie pracują w pomieszczeniach już od 16 m2, w sprawie ceny napisz proszę na naszego maila zapytanie, powołując się na forum.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z czego Tannoy gra dużo lepiej głośniej. Jest to kolumna która potrzebuje (lubi) się nagrzać. Oczywiście cicho też sie da słuchać. Słuchając głośniej odkrywa się lepsze brzmienie

Szkoda, że kompletnie zostało pominięte połączenie Onkyo z Indiana Line Nota 550. Wspomniane zestawienie mieście się w założonym przedziale cenowym i jest ze sobą w pełni kompatybilne. Proponuję posłuchać, czy u nas jeśli jest możliwość, czy też w Q21.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam ponownie.

Między czasie udało mi się kupić okazjonalnie onkyo nr708. Więc teraz szukam tylko kolumn tak jak pisałem wyżej do 3000zł. I nie muszą być koniecznie tylko te które wieniłem.

Q21 napisałem na adres sklepu, ale jeszcze nikt mi nie odpisał.

Cześć,

zwróciłbym na Twoim miejscu uwagę na wspomniane wyżej kolumny Indiana Line Nota 550, to ciekawy wybór w tym przedziale cenowym. Moim faworytem jest jednak zestaw oparty na kolumnach Q-Acoustics 2050i jako front oraz 2010i oraz 2000Ci jako uzupełnienie do 5.0. Z amplitunerem jaki zakupiłeś powinno spisać się to bardzo fajnie.

Pozdrawiam,

Michał

ale musisz ich posłuchać, bo Quacustiki zbierajądobre opinie a mi totalnie nie leża, nie podoba mi się ich wykończenie i dzwiek. Także posłuchaj koniecznie kolumn przed zakupem. Czyt o tych czy innych

Chyba jednak będzie trzeba zaplanować wycieczkę do salonu audio. Tylko potencjalnych kolumn do podsłuchu jest dużo. Dlatego parę muszę wyeliminować.

Czy jest duża różnica jakościowa miedzy indiana note 550 a tesi 560? Bo kwotowo to tesi są droższe o 900zł.

I jak wypadają w tym towarzystwie Monitor Audio MR6?

Nota 550 i Tesi 560 grają bardzo różnie. Tesi są spokojniejsze, precyzyjniejsze w średnicy, nieco mniej głęboki bas. Zdecydowanie warto posłuchać obu przed zakupem. Spotykałem się już podczas spotkań z klientami z bardzo różnymi opiniami, niektóry nawet znacznie bardziej odpowiadała tańsza Nota, z kolei drudzy uważali iż Tesi ją deklasuje. Monitor Audio bardzo często było również brane pod uwagę w odsłuchach i najczęściej odpadało w przedbiegach brzmiąc nijako - absolutnie nie twierdzę tutaj, iż grało źle. Po prostu nie porywało.

A kwestia możliwości podłączenia bi-wiring, Nota nie posiada a Tesi posiada. Wiem na czym to polega, ale czy to jest aż tak istotne? Czy jeżeli podczas odsłuchu i Nota i Tesi będą równie dobre dla mnie, to czy ten fakt powinien mieć znaczenie przy wyborze?

• 2 tygodnie później...

Aby niezostawiać tematu bez zakończenia piszę co wybrałem.

W piątek byłem na odsłuchu. Do porównania miałem Tannoy, Tesi 560 i MA BX5. Tannoy odpadł bardzo szybko. Dźwięk był poprostu nie jaki w porównaniu z innymi. BX5 grały bardzo ładnie ale dla mnie chyba jednak zbyt ostro. Dlatego wybór padł na Tesi.

Podziękowania dla RMS -a za zwrócenia uwagi na Indianę.

Na zdrowie i polecam się na przyszłość ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.