Skocz do zawartości
IGNORED

Brakuje mi stopy i pomruków :(

bartleby

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zestaw to Harman 3490 i Paradigmy Titan Monitor V6. Słucham sobie radia i muzyczki z komputera na tym sprzęcie w czasie, gdy pracuję przy komputerze. Do sprzętu nie mam zarzutów, nie można się chyba po nim więcej spodziewać. Moja praca w sporej części polega na przeglądaniu filmów ze sportami ekstremalnymi na youtube/vimeo. Takie filmy zazwyczaj mają jakąś "ostrą muzę" z wyraźną stopą, niskimi pomrukami itp. Głośniki komputerowe Dell AY410 a właściwie ich subwoofer nieustannie uświadamiają mi, że potrzebuję subwoofera do paradigmów. Kończy się film na komputerze, włączam stereo i robi się smutno trochę... :(

Doradźcie mi proszę niedrogi i niewielki subwoofer do pokoju zawalonego meblami, poniżej 20m. Sub będzie grał wyłącznie z wyżej wymienionym zestawem. Proszę się nie silić na najlepszy wybór świata, potrzebuję przeciętnego, ale przyzwoitego suba. Za komentarze o profanacji muzyki subwooferem też już dziękuję, nie zastosuję się.

https://www.audiostereo.pl/topic/103946-brakuje-mi-stopy-i-pomruk%C3%B3w/

Witaj,

do muzyki idealnym rozwiązaniem byłby subwoofer REL T Zero (http://www.q21.pl/rel-t-zero.html) lub model większy REL T5 (http://www.q21.pl/rel-t5.html). Są to jednak dosyć drogie subwoofery.

Jeśli szukasz rozwiązania tańszego, proponuję zwróć uwagę na Taga Harmony TSW-6150 (http://www.q21.pl/taga-harmony-tsw-6150-kredyt-20-x-0.html) lub wyraźnie lepszy, szybszy, lepiej kontrolujący bas Taga Harmony TSW-90 v.2 (http://www.q21.pl/taga-harmony-tsw-90-v-2-kredyt-20-x-0.html).

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

do muzyki idealnym rozwiązaniem byłby subwoofer REL T Zero (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub model większy REL T5 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Są to jednak dosyć drogie subwoofery.

Jeśli szukasz rozwiązania tańszego, proponuję zwróć uwagę na Taga Harmony TSW-6150 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub wyraźnie lepszy, szybszy, lepiej kontrolujący bas Taga Harmony TSW-90 v.2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Myślę raczej nad czymś z 2 ręki, chociaż niekoniecznie. Dziękuję za propozycje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 12 Czerwca 2013 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 12 Czerwca 2013 - nie na temat

Na stopę i pomruki najlepsza jest teściowa. Pomruczy sobie, pomruczy. A jak się jej nie spodoba to i stopa będzie. Nie trzeba wydawać pieniędzy ...

Gość

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 12 Czerwca 2013 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 12 Czerwca 2013 - nie na temat

Brakujaca stopa.....to sprawa dla ZUS I NFZ, a pomruki.....hmmmm, z tym bedzie gorzej.

Na stopę i pomruki najlepsza jest teściowa. Pomruczy sobie, pomruczy. A jak się jej nie spodoba to i stopa będzie. Nie trzeba wydawać pieniędzy ...

A może o to chodzi?...

7233899.3.jpg

I o to?...

http://www.youtube.com/watch?v=9krvMqLnc5U

nie chcę cię martwić ale z tym subwoferem nie koniecznie efekt będzie zadowalający, raczej potrzebujesz w miarę silnego źródła dźwięku potrafiącego wygenerować z siebie szybki mocny bas, jeżeli odpowiednio wysterujesz dobrym źródłem wzmacniacz to raczej ie będzie miał innej możliwości żeby zagrać tak jak dostał na wejściu.

Ja wiem, że chodzi o sybwoofer. Długo używałem do muzyki subwooferów gdy jeszcze miałem ten sam sprzęt do kina i do muzyki. Różnica jest taka, że teraz mogę machnąć ręką na kino, stąd moje pytanie o subwoofer do muzyki.

nie chcę cię martwić ale z tym subwoferem nie koniecznie efekt będzie zadowalający, raczej potrzebujesz w miarę silnego źródła dźwięku potrafiącego wygenerować z siebie szybki mocny bas, jeżeli odpowiednio wysterujesz dobrym źródłem wzmacniacz to raczej ie będzie miał innej możliwości żeby zagrać tak jak dostał na wejściu.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd swoim myśleniem życzeniowym. Nie mówimy tu o wynalazkach z manufaktur ani skutkach amatorskich "tjuningów'. Przy poprawnie zbudowanym i niezepsutym źródle różnice w spl na skrajach pasma akustycznego to może 0.1-0.5db, a przyzwoite źródła są na tyle wyrównane że to nie robi różnicy o której mowa. zwłaszcza że nie mówimy tutaj o skrajach tylko całkiem sporym kawałku - 30-125hz

A mowa o podbiciu 5-10dB i to bez utraty 'drive' i szybkości. i to można załatwić tylko głośnikami, ewentualnie korektorem, acz tu wynik jest niepewny, bo ilościowo dodasz, ale jak na to zareagują głośniki, nie wiadomo.

i skoro w rachubę nie wchodzi wymiana kolumn na takie z 30-40cm papierowym wooferem o dobrej skuteczności, to w rachubę wchodzi wyłącznie subwoofer. Dla osoby lubiącej "mięso" - jest to morze przyjemności kosztem audiofilskiego wyrównania pasma, które nota bene jest piękne ideologicznie, ale niekoniecznie przyjemne.

Ja akurat jestem z tych co oprócz mielenia ozorem - wykonują pomiary, i wiem aż za dobrze jakie aberracje SPL mają po domach ludzie przekonani że mają 'audiofilsko liniowo' bo wydali morze kasy na źródło, kable i wzmacniacz.

Nie poradzę konkretnego subwoofera, ale problem rozumiem aż za dobrze, bo czasem doświadczam tego samego. zestawik 2.1 przypięty do pc, przy całej swojej dziadowskiej średnicy i jeszcze gorszej górze, potrafi całościowo zagrać niektóre kawałki zwyczajnie przyjemniej niż moje 3-way wypieszczone kolumienki. bywa i tak. Ale w dyskusji o basie sugerowanei zmiany źródła to nieodpowiedzialne namawianie kogoś na koszta. i tyle.

A co do sub-a...sam nie mam i specjalnie się nie interesowałem wyborem konkretnego, ale dobrym kierunkiem jest zacząć odsłuchy od subów zamkniętych, skoro to do stereo. bass refleks może sporo tutaj popsuć z czytelności basu i jeo szybkości i sub z br lepszy byłby do kina niż stereo. ale najlepiej po prostu posłuchać kilku w założonym budżecie i tyle. a potem kupić taki z drugiej ręki ;)

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Odkąd RELem podpieram Paradigmy otrzymuje w zamian bardzo przyjemne mięsko basowe.

Ale zauważyłem również że po wpięciu rDaca w tor, mięsko to jeszcze bardziej mi smakuje.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Nie wprowadzaj ludzi w błąd swoim myśleniem życzeniowym. Nie mówimy tu o wynalazkach z manufaktur ani skutkach amatorskich "tjuningów'. Przy poprawnie zbudowanym i niezepsutym źródle różnice w spl na skrajach pasma akustycznego to może 0.1-0.5db, a przyzwoite źródła są na tyle wyrównane że to nie robi różnicy o której mowa. zwłaszcza że nie mówimy tutaj o skrajach tylko całkiem sporym kawałku - 30-125hz

A mowa o podbiciu 5-10dB i to bez utraty 'drive' i szybkości. i to można załatwić tylko głośnikami, ewentualnie korektorem, acz tu wynik jest niepewny, bo ilościowo dodasz, ale jak na to zareagują głośniki, nie wiadomo.

i skoro w rachubę nie wchodzi wymiana kolumn na takie z 30-40cm papierowym wooferem o dobrej skuteczności, to w rachubę wchodzi wyłącznie subwoofer. Dla osoby lubiącej "mięso" - jest to morze przyjemności kosztem audiofilskiego wyrównania pasma, które nota bene jest piękne ideologicznie, ale niekoniecznie przyjemne.

Ja akurat jestem z tych co oprócz mielenia ozorem - wykonują pomiary, i wiem aż za dobrze jakie aberracje SPL mają po domach ludzie przekonani że mają 'audiofilsko liniowo' bo wydali morze kasy na źródło, kable i wzmacniacz.

Nie poradzę konkretnego subwoofera, ale problem rozumiem aż za dobrze, bo czasem doświadczam tego samego. zestawik 2.1 przypięty do pc, przy całej swojej dziadowskiej średnicy i jeszcze gorszej górze, potrafi całościowo zagrać niektóre kawałki zwyczajnie przyjemniej niż moje 3-way wypieszczone kolumienki. bywa i tak. Ale w dyskusji o basie sugerowanei zmiany źródła to nieodpowiedzialne namawianie kogoś na koszta. i tyle.

To TY wprowadzasz w błąd jeśli źródło nie ma kopa to se Waćpan możesz natrzeć chrzanu. Nie ma impulsu ze źródła nie ma impulsu z głośników

Następny ekspert czytający parametry. Porównaj sobie na przykład naima z unisionem primą cd co poczujesz jak pleciesz bez sensu

skk

Obydwaj macie rację. Jak ze źródła nie pójdzie odpowiedni sygnał to sub basu nie stworzy.

Ale również jak sygnał z basem pójdzie ze źródła a woofera odpowiedniego nie ma --to basu i pomruków nima.......

Takie tam wolne przemyślenia.....

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

maxglow, dzięki, ale REL nie przejdzie. Nie planuję wydatków ponad 1000 zł i dlatego pytam o używane.

Markus67, może jakaś konkretna propozycja?

Nie dyskutujmy proszę o słuszności używania subwoofera w muzyce, o źródle, kablach, upodobaniach i wszystkim innym, o co da się żreć na forum audiostereo.

Szukaj suba z małą membraną i dużą mocą - potrzebujesz kontrolowanego dźwięku bez podbarwień

Niby dla czego membrana miałaby być mała?

To TY wprowadzasz w błąd jeśli źródło nie ma kopa

Jak źródło nie ma kopa, kompresuje dynamikę, rozmywa impulsy (źródło w sensie DAC/CD itp.) to musi być nieźle skopane, skoro nie działa prawidłowo przy obciążeniu "NIEsłuchawkowym".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.