Skocz do zawartości
IGNORED

Stolik do sprzętu audio

BobW

Rekomendowane odpowiedzi

Wątków na temat "mebli" jest chyba niewiele ;-), choć może się mylę za co z góry przepraszam.

Przedmiotem pytania i tematem wątku jest stolik do sprzętu audio, a w zasadzie pod wzmacniacz i w niedalekiej przyszłości mam nadzieję też i pod gramofon.

Specjalistyczne sprzęty są na razie poza moim zasięgiem finansowym, a mam okazję zrobić stolik na wymiar.

I tu pytanie, na co zwrócić uwagę przy jego projektowaniu:

wymiary,

kształt,

inne elementy?

Tak by był jak najbardziej funkcjonalny, uniwersalny i oczywiście w miarę możliwości tej konstrukcji spełniał swoją rolę główną czyli nie wpływał negatywnie na dźwięk i do tego jeszcze jakoś wyglądał.

Materiał z jakiego będzie wykonany to gruba płyta meblowa lub lite drewno.

Liczę na jakieś sugestie i podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/103935-stolik-do-sprz%C4%99tu-audio/

Zrób blaty z mdf lakierowanego albo fornirowanego bądź ze sklejki fornirowanej. Grubość około 4 cm. Do blatu wkręć kolce i postaw to na jakimś stelażu. Może być nawet z drewna. Ważne aby był stabilny. Jak będziesz miał zacięcie to i piętrowy stolik zrobisz, a jak nie to kup coś stabilnego w ikei. Ogólnie polecam zaoszczędzić i kupić np coś u Rogoza. Sam ostatnio zakupiłem u niego stolik. Wykona KAŻDY projekt, nie tylko modyfikację tego co oferuje.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Stolik musi być przede wszystkim stabilny i nie za lekki, grube blaty to jak najbardziej dobry pomysł...

Od Rogoza mam standy... Szczerze powiem, to nic specjalnego, nie są złe, ale za takie pieniądze to lipa, nieco lepsze od garażowych wersji z Allegro za 300zł... A po cenniku widać, że za stoliki jeszcze bardziej się ceni... No, ale może rzeczywiście warto, z opinii wynika, że jego stoliki zdecydowanie poprawiają brzmienie... To taka sama sprawa, jak z kupowaniem kabli po kilka tysięcy... Jedni słyszą inni się tylko uśmiechają...

Jeśli będę w przyszłości coś kombinował ze stolikiem czy standami, to na pewno zdecyduję się na drewniane meble robione na zamówienie, pod wymiar - wyjdzie zdecydowanie taniej a efekt wizualny zupełnie inny. Wiem, że znajdą się fachowcy, co odróżnią brzmienie wzmacniacza postawionego na drewnie, mdf'ie szkle czy granicie... Ja nie słyszę i tyle w temacie... Kasę wolę wydawać na sprzęt i muzykę!

Nie mam gramofonu, więc tutaj się nie wypowiem, pewnie są jakieś większe wymogi i "kosmiczne teorie"...

Pozdrawiam

Rogoż jest drogi i tylko poprawny.

Ostoja lepsza wykonawczo i dużo tańsza, ale tłuką tylko jeden 'styl' i zawsze półki ze szkła, chyba że sobie sam dorobisz z czego innego to stelaż dostaniesz od nich.

Jest też jeden człowiek na allegro, który robi różne b. tanie stoliki, które z daleka wyglądają ładnie, a z bliska już sporo gorzej - zwie się chyba elfan, czy jakoś tak,

Poszukaj trochę na forum, jest taki wątek.

Podsumowując: albo DIY, albo elfan, albo trzeba trochę zapłacić.

Wątków na temat "mebli" jest chyba niewiele ;-), choć może się mylę za co z góry przepraszam.

Przedmiotem pytania i tematem wątku jest stolik do sprzętu audio, a w zasadzie pod wzmacniacz i w niedalekiej przyszłości mam nadzieję też i pod gramofon.

Specjalistyczne sprzęty są na razie poza moim zasięgiem finansowym, a mam okazję zrobić stolik na wymiar.

I tu pytanie, na co zwrócić uwagę przy jego projektowaniu:

wymiary,

kształt,

inne elementy?

Tak by był jak najbardziej funkcjonalny, uniwersalny i oczywiście w miarę możliwości tej konstrukcji spełniał swoją rolę główną czyli nie wpływał negatywnie na dźwięk i do tego jeszcze jakoś wyglądał.

Materiał z jakiego będzie wykonany to gruba płyta meblowa lub lite drewno.

Liczę na jakieś sugestie i podpowiedzi

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

To jest chyba najtańszy stolik 3 półkowy na rynku ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam i jestem zadowolony. Jakość wykonania i spasowania przednia. Minus - nie ma kolców.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja kupiłem u Rogoza bo mogłem dostosować sobie projekt do wystroju mieszkania oraz konkretnie pod mój sprzęt. Co do wykonania to pierwsza klasa. Nie można nic temu stolikowi zarzucić. Poza tym spełnia też funkcję antywibracyjną. W zakresie wpływu na brzmienie... nie stwierdziłem, ale ja niestety nie słyszę wpływu na dźwięk np. podkładek pod kable głośnikowe, mat gramofonowych czy docisków:) Natomiast jeśli chodzi o cenę to już jest kwestia tego kogo na co stać.

A ja mam ostatnio takiego :

Ukryta Zawartość

Napisałem do Producenta ,zrobił mi w zasadzie na wymiar w kolorze i wymiarze /szerokość ,rozstaw półek,kolor nóżek i blatów/

w niewiele wyższej cenie jak wywoławcza . W drewniane nogi wkręciłem kolce M8 i .. ... . .. gra gitara.

Ukryta Zawartość

Też ładny jak ktoś lubi drewniane klimaty. Ja wolę osobiście szkło i aluminium/stal.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Opublikowano · Ukryte przez palton, 13 Czerwca 2013 - trolling
Ukryte przez palton, 13 Czerwca 2013 - trolling

Od Rogoza mam standy... Szczerze powiem, to nic specjalnego, nie są złe, ale za takie pieniądze to lipa, nieco lepsze od garażowych wersji z Allegro za 300zł... A po cenniku widać, że za stoliki jeszcze bardziej się ceni... No, ale może rzeczywiście warto, z opinii wynika, że jego stoliki zdecydowanie poprawiają brzmienie... To taka sama sprawa, jak z kupowaniem kabli po kilka tysięcy... Jedni słyszą inni się tylko uśmiechają

Stoliki bardzo poprawiaja.....samopoczucie wlasciciela, a to jak wiadomo przeklada sie na zadowolenie z dzwieku :) czyli mowiac wprost w sposob posredni polepszaja dzwiek, podobnie jak gniazko Furutecha w scianie :)

A ja pobuszowałam w IKEI, zakupiłam 2 stoliki LACK pod TV - i zmontowałam coś na kształt tego z dołączonego obrazka ( ten z obrazka też montowany jest ze stolików IKEA LACK). Muszę przyznać, że jestem zadowolona - stolik dobrze tłumi drgania ( mam gramofon więc ma to dla mnie kluczowe znaczenie) i wygląda całkiem w porządku.

Kluczem do jego zmontowania jest posiadanie 2 blatów, z których jeden umieszczony jest na gumowych podkładkach. Stolik jest bardzo stabilny i pojemny, a przy tym przyzwoicie się prezentuje. I jest tani ;) Jeżeli potrzebujesz coś na start to jest to opcja do przemyślenia :)

Jeżeli jesteś zainteresowany - mogę wkleić zdj swojego :) (tylko muszę je zrobić)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

A ja mam ostatnio takiego : http://allegro.pl/stolik-rtv-120cm-z-drewna-producent-drewno-i3289162353.html

Napisałem do Producenta ,zrobił mi w zasadzie na wymiar w kolorze i wymiarze /szerokość ,rozstaw półek,kolor nóżek i blatów/

w niewiele wyższej cenie jak wywoławcza . W drewniane nogi wkręciłem kolce M8 i .. ... . .. gra gitara.

Bardzo fajny, wręcz idealny, bez udziwnień... jeśli można zamówić według swoich wymiarów i koloru to nic więcej nie potrzeba... Cena też "zdroworozsądkowa"...

Tez zastanawiam się nad jakimś stolikiem ale na ścianie za zestawem mam dyfuzor Schroedera,

wisi on 35cm nad podłogą i nie chciałbym żeby coś mi go zbytnio zasłaniało, tak więc rozglądałem

się za stolikiem max 45 cm wysokości. Pomysł na stolik LACK, który podsunęła nocturne jest ciekawy,

gdyby nie szerokość, u mnie maksymalnie wchodzi w grę 100-110 cm.

Koniec końców wymyśliłem sobie dwie lub trzy płyty granitowe, które są na alledrogo.

Rozmawiałem z wykonawcą, docinają według upodobań, osadzają nawet tulejki z gwintem

do wkręcenia kolców etc. Pozostaje kwestia rurek dystansowych pomiędzy blatami ale to

też jest do znalezienia.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pomysł na stolik LACK, który podsunęła nocturne jest ciekawy,

gdyby nie szerokość, u mnie maksymalnie wchodzi w grę 100-110 cm.

Ja mam Lack taki:

Długość: 90 cm

Szerokość: 55 cm

Wysokość: 45 cm

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i załączone propozycje.

grube blaty - to już wiem

wkręcane kolce - kolejny element

co do wymiarów przyjmę wymiary obecnego wzmaka z zapasem (może kiedyś będzie coś innego)

chyba dwie półki ?

zastanawiam się co jeszcze ?

Po co powielać byty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co powielać byty?

Ukryta Zawartość

No tak nie do końca było ;-)

Przejrzałem tamten wątek - wiele propozycji już nieaktualnych, linki nieaktywne itd. Fakt powinienem odświeżyć tamten wątek - było by to bardziej właściwe.

W dalszym ciągu liczę na podpowiedzi

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.