Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Diora WS-442?

disident

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!. Mam wzmacniacz Diora Ws-442. Jego moc to 2x35W. Od jakiegoś juz czasu zastanawiam się nad kupnem sensownych do niego kolumn. Mieszkam w małym pokoju ok 10m2. Na Allegro znalazłem ciekawe Eltaxy Century. Są to kolumny podłogowe o mocy 100 W (max. 200W). Jak myślicie czy wzmacniacz o mocy zaledwie 35W byłby w stanie przyzwoicie zagrać z tymi kolumnami. Nikoniecznie musi być bardzo głośno (sąsiedzi nie muszą tego słyszeć). No i kolejny problem to to czy podłogowe kolumny o mocy 100W nadają się do pokoju 10m2?

Myślełem też o podstawkowych kolumnach, konkretnie o Tannoy M1 lub Tonsil Maestro 70. Te ostatnie ze względu na moc 40W wydają mi się najbardziej optymalne do mojego wzmaka, ale ponieważ jestem nowy w temacie, nie wiem czy mam rację? Poradźcie coś, proszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/10384-jakie-kolumny-do-diora-ws-442/

W pomieszczeniu w wym. 3x3 m to podłogowcami byś mógł sobie krzywdę zrobić: ) A teraz poważnie. Raczej się rozgladaj za monitorami. Ten temat był już wałkowany z 1000 razy na forum. Tannoye są przyjazne użytkownikowi.

O tym jak głosno będzie grała kolumna nie decyduje jej moc tylko skuteczność wyrażana w dB. 90dB to już całkiem dużo. Mocy masz 35 w to [problemu nie będziesz miał. A jak nieumiejętni bedziesz odkęcał volume (przester) to uszkodzisz swoim wzmakiem nawet 150W kolumnę

Najwiekszym problemem tego wzmacniacza nie jest wcale jego moc wyjsciowa tylko to, ze zle znosi obciazenia mniejsze niz 8 omow. Ma dosc slaby pradowo zasilacz - trafo o mocy tylko 120VA i dwa elektrolity 4700uF, co powoduje, ze podlaczenie 4 a nawet 6 omowych glosnikow konczy sie silnym nagrzewaniem radiatora i wysokim poziomem slyszalnych znieksztalcen - dzwiek staje sie metaliczny i irytujacy. Najlepiej by bylo znalezc kolumny, ktorych impedancja nie spada zbytnio ponizej 8 omow i maja skutecznosc 89-91 dB/1 W. Proponuje szukac w second-handzie.

Dzięki wszystkim.

>Kondi.

Mój pokój nie ma 3x3 ale ok. 2,5x4,5 - czy to cos zmienia w Twojej opini? W dodatku pokój ma 3m wysykości.

Te podłogowce rozstawiłbym w naroznikach pod dłuższą ścianą. Wiem, że to może troche nieracjonalne ale zawsze marzyłem o takich kolumnach. Zresztą tutaj możesz je obejrzeć i zapoznać sie z parametrami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże kolumny w małym pomieszczeniu do tego w narożnikach? To mi pachnie dużą ilością słabo kontrolowanego basu. Ideałem byłoby, gdybyś miał możliwość wypożyczenia kolumn i odsłuchu ich u siebie. Żadne dane techniczne nie są w stanie powiedzieć jak to zagra w konkretnym systemie.

Kup sobie tanoye M2 sa naprawde dobre a we wzmacniaczu koniecznie wymien mostek prostowniczy i kondensatory na conajmiej 6800uF/40V miałem tego wzmaka od 91roku do 94 i to juz przecwiczyłem poprawa jest znaczna ten wzmak jest naprawde dobry warto by było jeszcze zmienic pare elementów w preampie to tez daje juza poprawę...wogole wzmka tego da sie zarabiscie ztuningowac- polecam

B&W DM 303

Wyprowadziłem się właśnie z małego pokoju i obecnie już są dla mnie za małe - choć w poprzednim pomieszczeniu było całkiem miło. Jak chcesz pogadać to zapraszam. Odsłuch naturalnie również możliwy.

Słuchając rozumu....

>foni

DZieki za zaproszenie ale z tego co wiem to kolumny B&W naleza do wyzszego przedzialu cenowego. Ja - ze wzgledu na ograniczone srodki - szukam czegos raczej taniego wiec mozemy sie nie dogadac co do ceny. Nie mam jednak pojecia jaka wartosc ma posiadany przez Ciebie model kolumn, wiec jak mozesz to przeslij mi swoja oferte na [email protected]

Witam serdecznie:)

Podlaczam sie do tematu:) Wiec, chce sobie kupic kolumny:) mam rowniez wspomniany wzmacniacz Diora WS 442, malutki pokoik (7m2) preferuje raczej rockowo-metalowe brzmienia:) Chcialbym zaznaczyc ze nie chodzi mi o halas... raczej o jakosc cena? ok 500-600 zl (im taniej tym lepiej) ;]

Zastanawiam sie nad Tannoy m1 lub m2 ale przegladajac rozne fora przeczytalem ze te kolumny raczej niezbyt nadaja sie do sluchania takiej muzyki... a jakie by sie nadaly ? Prosilbym o przykladowe modele:)

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi

btw. pewnie dobrym pomyslem bylaby zmiana wzmacniacza... tylko na jaki? (tani a dobry, niekoniecznie nowy)

Pozdrawiam:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.