Skocz do zawartości
IGNORED

Jeśli nie Siltech, to co? Kabel głośnikowy

Awo

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś miałem okazję wpiąć do mojego starego systemu głośnikowego Siltecha LS-288 G3. System składał się wtedy z lampy Manley Snapper i kolumn Audiophysic Libra.

Tego Siltecha miałem tylko pożyczonego, ale pamiętam, że dzięki niemu dźwięk zyskał na energetyczności, przejrzystości, wręcz czuć było mnóstwo mikro informacji.

Mój obecny system to Pass X-150, Dynaudio C5, spięte Harmonixem LS-120. Czuję przez skórę, że wymieniając Harmonixa na coś innego zyskać.

Macie może pomysły, w którą stronę iść w poszukiwaniach?

TMR Ramses,kable u nas mało znane,ale mające dystrybutora.(Audio System).

Głośnikowe jak i interkonekty są po prostu znakomite.

Poszukaj recenzji Pacuły,bardzo dobrze je opisał.

Przyznaję,że sam ich używam,pomimo że miałem kable kilkakrotnie droższe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kup / wypożycz Siltech-a wystarczy z seri Classic, wepnij w system i posłuchaj.

A następnie kup dowolny inny kabel w tej cenie i również posłuchaj.

Odpowiedż usłyszysz a nie przeczytasz na AS.

Wyjdzie tobie na zdrowie.

pozdrawiam

Tanie siltechy niestety nie grają tak jak topowe modele. Brak im dociazenia. Ja bym szukał starszych modeli z wyższych serii.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tanie siltechy niestety nie grają tak jak topowe modele. Brak im dociazenia. Ja bym szukał starszych modeli z wyższych serii.

Żadne tanie kable nie grają jak topowe bo było by to z gruntu rzeczy nielogiczne.

W poszukiwaniu używanych topowych Siltechów życzę powodzenia.

Należy przy tej okazji wysłać koniecznie kupon Lotto.

Szóstka w Lotto powinna się trafić szybciej ;)

A nawet jak się takie kable przypadkowo trafią to i tak wiadomo ,że ich cena będzie wysoka nawet w porównaniu z nowymi kablami serii Clasic.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Muszę zgodzić się z Elbem.

A w jakiej kwesti bo nie napisałeś?

W tym ,że topowe kable grają lepiej niż podstawowe czy z tym ,żeby szukać okazji ?

Zakładam ,że to pierwsze jest oczywiste.

Natomiast jeżeli chodzi o to drugie to poniżej masz taką okazję kabli Siltecha :

http://www.ebay.de/itm/Siltech-The-Emperor-Loudspeaker-Cable-Lautsprecherkabel-SSP-003-3-0-m-/120929242135?pt=DE_Computing_Audiokabel_Adapter&hash=item1c27f1cc17

Cena używek Siltecha mniej więcej w cenie nówek topowej Shunyaty dla ciebie i jeszcze jednej pary dla sąsiada.

A Shunyaty raczej do kabli od żelazka bym nie zaliczył.

Ale pofantazjować zawsze można ;)

Minie moda na najdroższego Siltecha,to będą wyprzedawać.

Tak samo było z Acrolinkiem,zresztą tak jeden,jak i drugi nie zawsze wpasowują się w system.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Minie moda na najdroższego Siltecha,to będą wyprzedawać.

Tak samo było z Acrolinkiem,zresztą tak jeden,jak i drugi nie zawsze wpasowują się w system.

To nie moda to dżwięk ;)

To nie moda to dżwięk ;)

Dokładnie...

tak było z Acrolinkiem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

tak było z Acrolinkiem.

Myślę ,że Acrolink to jednak nie Siltech ale może z Siltechem również tak będzie , czas pokaże.

Wiadomo ,że nie ma kabli uniwersalnych , które zagrają w każdym systemie b.dobrze.

Ale z tego co wyczytałem w tytule wątku kolega poszukuje właśnie tego co mu na pewno da Siltech.

Może również próbować innych dobrych kabli bo są i takie np. MIT-y.

Niestety problem polega na tym ,że NIGDY topowych kabli czołowych marek nie dostaniesz w niskiej cenie.

O używkach z Chin czy Albani rozumiem ,że nie dyskutujemy? ;)

Podzielam pogląd Elba że niższe Siltechy trochę odchudzą dźwięk ale są systemy w których jest to wskazane,więc to ich nie przekreśla.

Jednak wyższe modele mają większe dociążenie i pozostałe zalety typowe dla Siltecha.

Jest teraz też ta nowa linia miedziana i być może jest to dobra opcja.Nie powinny odchudzać a ceny bardziej ludzkie.

Ramzesów nie znam.

Co do mody to nadal Acrolink to świetne kable, do wielu systemów trudno o lepsze.Fakt że są za drogie ale Siltechy jeszcze droższe niestety.

Nie sądzę by moda na Siltechy minęła bo jest ich relatywnie mało a rynku, nigdy nie widziałem żadnej oferty używki z tych najwyższych.

Przypuszczam że ludzie ich nie sprzedają lub jeśli już to rozchodzą się po znajomych i w ogóle nie trafiają do ogłoszeń.

Ale wysokie Acrolinki też rzadko bywają a na zachodzie jeszcze rzadziej niż u nas.

Podobnie topowe MITy.

To ja nieśmiało dorzucę w temacie wątku :-)

100 lat temu miałem głośnikowy LS-25 (chyba?) w zupełnie innym systemie niż dzisiaj, więc nie mam porównania do LS-288. Ale wydaje mi się, ze można jeszcze rozważać starsze wersje głośnikowego Audioquesta - np. Volcano lub ewentualnie Everest (choć tu chyba cena będzie wysoka). Moim zdaniem akurat głośnikowe Audioqest robił bardzo dobre.

Nowszych serii niestety nie słuchałem.

Ale wysokie Acrolinki też rzadko bywają a na zachodzie jeszcze rzadziej niż u nas

Ostatnio miałem wrażenie jakiś był wysyp Acrolinków s-h.

Może dopadł je problem krótkiego czasu połowicznego rozpadu, że tak nagle ludzie je zaczęli sprzedać :-)

Pojawiły się nowsze modele z tych niższych serii więc część osób chce sobie wymienić.

To normalna sprawka. Zasilające PC7300 zostały zastąpione przez 7500.

Podobnie PC5500 jest za 5300. Topowy PC9300 będzie zastąpiony przez PC9500.

IC DA6300 na razie nie ma jeszcze następcy ale pewnie pojawi się DA6500.

Daj ogłoszenie, że kupisz, wiem, że ostatnio ktoś(drogą prywatną) miał takie do sprzedania, cena ok 16 tys.

LS288 gra dużym dźwiękiem, wszystko jest super, jedynie kontrola na dole pasma jest jego małą bolączką, ale to co serwuje na górze i środku jest znakomite, kwestia wpasowania się w gust i system.

Audioquesty i Acrolinki to inne granie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie sądzę by moda na Siltechy minęła bo jest ich relatywnie mało a rynku, nigdy nie widziałem żadnej oferty używki z tych najwyższych.

No właśnie.

Więc po co doradzać koledze aby kupił używanego Bugatti Veyron w cenie nowego Fiata Punto ?

Bugatti powinien raczej lepiej jeżdzić niż Fiat tylko , że co z tego?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wszystko zależy od budżetu. Jak mają być bi-wire to trochę gorzej, ale na pewno lepszy od Harmonixa będzie Kimber Bi-Focal XL. A jak single-wire to z tanich kabli (poziom 4-5 tys. zł) Kimber Select KS 3033, a z mniej więcej dwukrotnie droższych też Kimber Select, tylko wyższy KS 3035. To jest poziom dźwięku Audioquesta Everest, tylko za połowę ceny.

To ja nieśmiało dorzucę w temacie wątku :-)

100 lat temu miałem głośnikowy LS-25 (chyba?) w zupełnie innym systemie niż dzisiaj, więc nie mam porównania do LS-288. Ale wydaje mi się, ze można jeszcze rozważać starsze wersje głośnikowego Audioquesta - np. Volcano lub ewentualnie Everest (choć tu chyba cena będzie wysoka). Moim zdaniem akurat głośnikowe Audioqest robił bardzo dobre.

Nowszych serii niestety nie słuchałem.

Ostatnio miałem wrażenie jakiś był wysyp Acrolinków s-h.

Może dopadł je problem krótkiego czasu połowicznego rozpadu, że tak nagle ludzie je zaczęli sprzedać :-)

Mam K2 i jestem bardzo zadowolony, ciut jasniejsze od miedziakow, jak to srebro, ale zero ostrosci i super potezny bas!:) Zostaja ze mna:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dziękuję za wpisy i podpowiedzi.

Nie chcę nic kupić w ciemno, moje pytanie miało na celu raczej określenie kierunku poszukiwań. Nie interesują mnie też, oczywiście, wyroby made in China lub Albania. Chętnie poszukam na rynku wtórnym, ale jak wiadomo, Siltech z wysokiej półki to wielka rzadkość. A podejrzewam, że oprócz Siltecha można popróbować czegoś innego. Budżet nie powinien jednak przekroczyć 8k. Na topowe Siltechy trochę mało, wiem, dlatego szukam alternatywy.

Dzięki za wspomniane Audioquesty, TMRy. Z Acrolinka którym modelom warto się przyjrzeć waszym zdaniem?

<br />Podobnie PC5500 jest za 5300. Topowy PC9300 będzie zastąpiony przez PC9500.<br />

Dodam tylko , ze nowy pc 5500 jest serii 7N , czyli o wyższej czystosic miedzi ,niż 5300 który był 6N , podobnie jak 6100, który wypadl z oferty .

Konto w trakcie usuwania

Jakiś niewielki postęp jest.Nie sądzę żeby akurat to miało znacznie ale przy nowym modelu zapewne zmienili jeszcze kilka rzeczy więc całościowo

nowy kabel może być lepsze. Co nie znaczy że lepiej w pasuję się w konkretny system.

Mozę się okazać że starsza wersja lepiej nam gra niż nowsza.

Widzę na stronie dystrybutora Acrolink, że pojawiła się limitowana pierwsza jaskółka w postaci serii 8N na miedzi 8N. Być może warto poczekać na wymianę oferty. Wcześniej też już chyba była limitowana seria w 8N. Przyznam się, że nie rozumiem ich polityki.

Oj chyba nie. Acrolink już dawno miał serię 8N ale z tej miedzi były robione poprzednie modele kabli.

Potem okazało się że aż taka czystość miedzi nie jest potrzebna i przestali produkować kable w tej czystości.

Nowsze i znacznie lepsze ich kable z serii Mexcel były w miedzi 7N.

Zapowiedzieli że mają jeszcze mały zapas miedzi 8N ale nie przewidują już nowych, topowych modeli robić z tego super

czystego materiału.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.