Skocz do zawartości
IGNORED

Cardas Golden Reference

Kubasa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym kupić interkonekt Cardasa Golden Reference ale mam pewne obawy związane z oryginalnością. Wie ktoś może jak odróżnić fake od oryginalnego. Dostałem na mejla zdjęcia tych przewodów i z tego co widzę bardzo słabo czytelne są napisy na kablu, na zdjęciach kompletnie nie czytelne, czy to jest normalne?

https://www.audiostereo.pl/topic/103755-cardas-golden-reference/

Witam chciałbym kupić interkonekt Cardasa Golden Reference ale mam pewne obawy związane z oryginalnością. Wie ktoś może jak odróżnić fake od oryginalnego. Dostałem na mejla zdjęcia tych przewodów i z tego co widzę bardzo słabo czytelne są napisy na kablu, na zdjęciach kompletnie nie czytelne, czy to jest normalne?

Zerknij na stronę dystrybutora wydaje mi się że tam było w miarę dokładnie wyjaśnione.Napewno napisy na kablu są

słabo widoczne na oryginale dlatego że nie jest to nadruk tylko wykonane w jakiś dziwny sposób,nawet nie potrafię

tego wytłumaczyć. Inaczej sprawa ma się z koszulkami termokurczliwymi tam zależnie od wersji wcześniejsza miała popielate z czarnym i czerwonym nadrukiem a nowa czarne ze złotym wyrażnym nadrukiem.Mam swoje 2 szt CGR i jeśli nie zapomnę to postaram się jutro zrobić zdjęcie tego napisu o ile on będzie widoczny na zdjęciu.

Tak wyglądała wcześniejsza wersja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te które chce kupić to jest nowa wersja z czarnymi koszulkami i złotym nadrukiem Cardas

To są te zdięcia tego Cardasa

No i wszystko pasuje tylko ten napis na samym kablu nie jest taki jak na zdięciu tym z postu kolegi eMeReKo prawie go nie widać

Nie mogę tego znajść ze strony dystrybutora o tych napisach.

Ukryta Zawartość

post-19676-0-90829900-1370212534_thumb.jpg

post-19676-0-77368700-1370212554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jestem pewien ale chyba na oryginalnych wtykach Cardasa nie ma loga firmy,ale to można w prosty sposób

sprawdzić dzwoniąc do polskiego dystrybutora z zapytaniem o te wtyki.We wcześniejszej wersji loga nie ma bo tak jak

pisałem takową posiadam.

No jeszcze nie kupiłem muszę ustalić czy jest oryginalny zanim go kupie ale za 0.5 m to tak 1300 do 1400 chodzą. Chciałbym kupić tego Cardasa albo Straight Wire Crescendo ale aktualnie nikt nie sprzedaje.

No jeszcze nie kupiłem muszę ustalić czy jest oryginalny zanim go kupie ale za 0.5 m to tak 1300 do 1400 chodzą. Chciałbym kupić tego Cardasa albo Straight Wire Crescendo ale aktualnie nikt nie sprzedaje.

Porównywałeś sobie Golden Ref. do Neutral Ref.?

IMHO ta sama szkoła dźwięku (to tak asekuracyjnie bo ja różnic nie słyszałem:-)) a sporo taniej.

Tomek

Szukam interkonektu który spasuje mi się z moim north starem, coś co mi dociąży dźwięk lekko pogrubi. Bo norh star ma piękną barwę ale dźwięk ma lekki i delikatny.

Miałem wcześniej transparenta music link plusa dobrze się spisywał z moim wcześniejszym wzmakiem ale z Audią Flight One trochę przejaskrawiał i generalnie się nie wpasował.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie mogę tego znajść ze strony dystrybutora o tych napisach.

Ja też nic nie znajdłem. Kilka lat temu tak jak kolega wyżej wysłałem zdjęcia mailem Brianowi von Bork z Cardasa i bardzo szybko i bezkosztowo dostałem zwrotną informację, że moje Golden Reference są oryginalne. Dysponowałem certyfikatem ale i tak się chciałem upewnić, bo podobno certyfikaty też podrabiają. Wtedy na stronie Cardasa było też pełno zdjęć różnych modeli oryginalnych i podrobionych ze szczegółowymi informacjami jak odróżnić podróbę i na co zwrócić uwagę. Teraz to wszystko znikło bo jak widzę Cardas niestety się wycwanił. Kable trzeba im wysłać pocztą, jeśli będą oryginalne to je odeślą wraz z certyfikatem za $25. Jeśli będą podrobione to je odeślą za darmo bez certyfikatu :-)

http://www.cardas.com/support_counterfeit.php

http://www.cardas.com/support_inspection.php

Straightwire Crescendo to dobry pomysł.moim zdaniem jeden z lepszych kabli na średnim poziomie cen-trzeba mieć szeroko rozstawione gniazda bo przy standartowym rozstawie-wtyki WBT ciężko skręcić.warto popytać o kabel z polskiej firmy ear stream-konkretnie jest to chyba złocona miedż,mam teraz wersję xlr w domu,i myślę że dobrze by się wpisał w oczekiwania.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Cardas był oferowany w dwóch wersjach kolorystycznych, przynajmniej ja miałem takowe. Pierwsza była jasnoszara, druga bardziej zbliżona do czarnej. Na obu miałem hologramy Cardasa, aczkolwiek widziałem też takie u znajomych, które tych hologramów nie miały. Nie wiem czy z powodu wytarcia czy w oryginale tak wyszły z fabryki. Najlepiej byłoby wziąć kilka na odsłuch i porównać, podróbkę bezproblemowo da się odróżnić po słabym dźwięku. A odnośnie Crescendo, to jest to faktycznie niezły kabel. W niektórych systemach potrafi zagrać nawet lepiej niż Cardas, generalnie podobna klasa. Crescendo jest cieplejsze, ma bardziej gęstą i nasyconą średnicę, z kolei Cardas ma bardziej doświetloną górę. Wszystko zależy od systemu i upodobań.

Mozesz jeszcze rozejrzec sie za jakims MITem, tre kable tez troche dociazaja dzwiek. Z kolega przelaczalismy Magnum MA na jego GR i sygnatura byla podobna, MIT jedynie troche bardziej przestrzenny. Ale przy jednym konekcie nie bylo jakis kolosanlnych roznic.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ten Mit to niestety ponad budżet chciałem iterkonekt tak do 1800pln.

Z meila z voice nic nie wynika oto treść:

Aby mieć 100% pewności co do oryginalności kabla należy go przesłać do USA.

My jedynie możemy porównać Pana kabel z kablem oryginalnym.

Wtyki wyglądają na oryginalne, natomiast na naszych kablach koszulki założone są odwrotnie, u Pana brakuje pierścienia powiększającego średnicę wtyku po stronie kabla, na naszych kablach napisy są wyraźne.

W załączniku zdjęcie jednego z naszych kabli.

Zachęcam do zakupu u autoryzowanego dealera Cardas Audio.

Lista sklepów dostępna jest na naszej stronie: www.voice.com.pl

No niestety nie kupie kabla żeby go wysyłać do usa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawa jest prosta. Zamiast pisać i pisać po prostu znajdź człowieka, który kupił ten kabel w autoryzowanym sklepie w Polsce i ma oryginalny rachunek na ten zakup a do tego jest audiofilem...zajmie to trochę czasu ale nic co przychodzi szybko nie jest zbyt fajne...jak ja kupowałem Cardasa w sklepie Ministerstwo Dźwięku w Warszawie to sprzedawali kable Cardasa w specjalnych tekturowych pudełkach, które same zamawiali i dzięki temu była pewność przy odsprzedaży, że masz kabel z polskiej dystrybucji...wiem, że trochę tych kabli Cardasa sprzedali...sam kupiłem Cardas Golden Performance, który potem sprzedałem audiofilowi z Trójmiasta. TO bardzo fajny kabel...wielu woli go od GR bo jest bardziej muzykalny. Oczywiście MIT Magnum MA to dużo lepszy kabel ale i droższy...

PS; Podobno kable powinny mieć 1m długości aby uzskać pełnię dźwięku...wielu producentów nie produkuje 0,5 m...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Chyba Golden Presence... Czy MIT Magnum MA jest lepszy od Golden Reference? Niekoniecznie. Miałem go u siebie, grał dość ciemno i ciężko i miał fatalne wtyki XLR. W końcu wybrałem Shotgun MA między pre a końcówką, a Golden Ref został przy CD. To naprawdę wspaniały kabel i nie raz mnie już zaskoczył. Czy Golden Presence jest bardziej muzykalny? Według mnie po prostu dużo mniej pokazuje. Zależy od systemu, który z nich się lepiej sprawdzi.

Tak Presence...u mnie sprawdził się z Krellem...możliwe że np. z lampą nie zagra...Tak czy inaczej żaden nich nie równa się Magnum MA...to optymalny kabel XLR do wielu systemów..aby było lepiej trzeba już zapłacic ponad 10 tyś PLN za kabel z drugiej ręki...Magnum MA w cenie 4000 PLN jest klasą sam dla siebie...Cardas to dobre kable ale do pewnego pułapu...to po prostu rzetelne HIFI...MIT od modelu Magnum MA to już wyższa klasa wyrafinowania i dźwięku.

Sprawa jest prosta. Zamiast pisać i pisać po prostu znajdź człowieka, który kupił ten kabel w autoryzowanym sklepie w Polsce i ma oryginalny rachunek na ten zakup a do tego jest audiofilem...zajmie to trochę czasu ale nic co przychodzi szybko nie jest zbyt fajne...jak ja kupowałem Cardasa w sklepie Ministerstwo Dźwięku w Warszawie to sprzedawali kable Cardasa w specjalnych tekturowych pudełkach, które same zamawiali i dzięki temu była pewność przy odsprzedaży, że masz kabel z polskiej dystrybucji...wiem, że trochę tych kabli Cardasa sprzedali...sam kupiłem Cardas Golden Performance, który potem sprzedałem audiofilowi z Trójmiasta. TO bardzo fajny kabel...wielu woli go od GR bo jest bardziej muzykalny. Oczywiście MIT Magnum MA to dużo lepszy kabel ale i droższy...

PS; Podobno kable powinny mieć 1m długości aby uzskać pełnię dźwięku...wielu producentów nie produkuje 0,5 m...

mialem na mysli innego MIT, wiadomo, ze Magnum MA jest sporo drozszy, ale moze Shotgun.

Chyba Golden Presence... Czy MIT Magnum MA jest lepszy od Golden Reference? Niekoniecznie. Miałem go u siebie, grał dość ciemno i ciężko i miał fatalne wtyki XLR. W końcu wybrałem Shotgun MA między pre a końcówką, a Golden Ref został przy CD. To naprawdę wspaniały kabel i nie raz mnie już zaskoczył. Czy Golden Presence jest bardziej muzykalny? Według mnie po prostu dużo mniej pokazuje. Zależy od systemu, który z nich się lepiej sprawdzi.

Magnum MA wcale nie jest ciemniejszy od GR, ale za do troche lepszy w kazdym aspekcie, przy dwoch konektach w systemie ta przewaga jedynie rosnie;) Moj kolega ma tego Cardasa i marzy o Magnum MA i za kazdym razem gdy robimy odsluchy to WYMAGA ode mnie bym przytargal MITy;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To na pewno dobre kable (MIT Magnum MA) ale jak mówię u mnie wtedy się nie sprawdziły i dlatego wybrałem Shotguny MA na mniej krytycznym połączeniu pre-power. Poza tym, że musiałem wciskać Magnum na siłę do gniazd XLR w mojej końcówce. Ale miałem wtedy inne CD, właśnie ciemno grające więc może stąd takie wrażenia. Teraz mam inne CD, może wrażenia też byłyby inne ale wtedy bardziej podobał mi się Shotgun, nie grał ciemno, nic nie zabierał z muzyki a i kosztował mniej. Gdyby mi się jednak nie spodobał to nie kupiłbym żadnego z testowanych wtedy MIT.

shotguna nie slyszalem. Mialem za to na testach Magnum 2.2 jezeli dobrze pamietam, nie wiem za ile mozna go kupiuc uzywanego, ale to tez bardzo przyzwoity przewod:)

A ja napiszę coś na przekór.

Uważam że Cardas robi beznadziejne kable.

Są przymulone, mają skompresowane skraje pasma, bas jest nudny, jednolity, trochę kartonowy,

góra również mało dźwięczna, uśredniona, ma się wrażenie że każda blacha jest taka sama.

Średnica jest niezła ale też żadna rewelacja.

Może w jakimś systemie się sprawdzą ale na dobrym, transparentnym systemie słychać jak słabe one są.

O wiele lepsze są MITy, Harmonixy czy Shunyaty sygnałowe.

Głośnikowe Cardasy są lepsze niż IC bo IC to kicha.

Ten Mit to niestety ponad budżet chciałem iterkonekt tak do 1800pln.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znaczy, ze mam i system i kable słabe. Trudno, jakoś to przeżyję bo mi się bardzo podobają :-) co do kartonowego basu to zgadzam sie jeśli chodzi o tanie Cardasy ale na pewno nie GR.

..każdy chwali to co ma...ważne czy coś nam sprawia przyjemność...

Cardas robi porządne kable w swoim przediale cenowym...i tyle...nie ma co histeryzować ani w jedną ani w drugą stronę...natomiast bas Cardasa wydaje się mocny i robi wrażenie dopóki nie usłyszyny sobie czegoś z naprawdę wysokiej półki,,,własnie takiego jak Mit Magnum...wtedy dopiero docenia się ile jest wybrzmień w takim basie...wielu Kolegów jest już zmanierowanych tym co dobre ale i często b. drogie i dlatego Cardasy wydają się z innego świata...

Nawet topowy Cardas Clear jest cieniutki choć wygląda super i ma świetne wtyki.

Tani nie jest bo ok 9000zł za 1m XLR a gra na 1000zł.

Ostatnio testuje polskie kable Equilibrium model Equilite i Sunray.

I muszę przyznać że biją na głowę każdego Cardasa.

Sunray jest podobny do wysokich MIT-ów. Bardzo dobry kabel za rozsądne pieniądze.

Okazuje się że w Polsce też można zrobić dobre kable i niekoniecznie za kosmiczne pieniądze.

Mam chyba na zbyciu ten kabel. Od kilku lat leży w szafie nieużywany. Możliwe wypożyczenie za kaucją + koszty przesyłki kurierem

• 1 rok później...

Czy nadal warto interesować się tymi Cardasami?

Szukam czegoś na wymianę AQ Columbia 72V który ma beznadziejne, luźno siedzące wtyki powodujące spadki sygnału (sprawdzone na oscyloskopie).

MIT również odpada z tego samego powodu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.