Skocz do zawartości
IGNORED

Tablet Android 4.0 i zewnetrzny DAC

ZoltanChivay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio coś kaszani mi się laptop - ma już swoje lata i swoje przeżył...

Wolałbym tym razem coś mniejszego, tańszego i bardziej mobilnego a nie chce telefonu

Zastanawiam się nad kupnem tableta np. takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma on 2 porty usb w tym jeden host

android 4.0

firmowa obsługa .flac , .ape itp

Mam tez DAC-a a właściwie kartę dźwiękową Creative SoundBlaster X-Fi HD

Jest to urządzenie zasilane przez USB

Do tego po RCA wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki

Do tego siec WiFi + dysk sieciowy ,na którym trzymam muzykę,wiec wielkość pamięci tableta (4Go) nie jest jakimś problemem

Teraz pytanie:

Czy android 4.0 rozpozna mi tą kartę dźwiękową?

Jeżeli nie - to czy coś można z tym zrobić?

Liczę na Wasza pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/103748-tablet-android-40-i-zewnetrzny-dac/

Jeszcze się nie spotkałem z tym aby do urządzenia z androidem udało się komuś podpiąć kartę dźwiękową. Problemem jest tu brak sterownika i oprogramowania, a przeportowanie sterownika to kupa roboty bez gwarancji że się uda.

Jeśli bardzo ci zależy na podpięciu karty dźwiękowej lub DAC'a to dopowiem, że słyszałem o możliwości podpięcia pod USB karty dźwiękowej lub DAC'a do IPad'a. Osobiście nigdy nie interesowałem się produktami firmy Apple więc nie powiem ci dokładnie jak się to łączy oraz jak to się sprawdza.

Nasz konwerter USB-SPDIF NOSTROMO bez problemów współpracuje z androidem.

Sprawdzałem z Samsung Galaxy S III.

Więc jest szansa że inne dac-i będą działały z androidem, trzeba by sprawdzić.

Więc jest szansa że inne dac-i będą działały z androidem, trzeba by sprawdzić.

Panie producent, najpierw sugeruję sprawdzić, potem pisać. Bo tak naprawdę to nie chodzi o to czy nostromo czy cokolwiek innego. Bo problem jest w implementacji USB Audio class i wyborze urządzenia dźwiękowego po stronie Androida.

A co do tabletu - zaprawdę przedziwny wybór! W tej cenie to on nic sobą nie prezentuje.

Panie producent, najpierw sugeruję sprawdzić, potem pisać.

Napiszę jeszcze raz.

Sprawdziłem działanie naszego konwertera z Samsungiem Galaxy S III

DZIAŁA

mało tego, wystarczy mu zasilanie tylko z tego telefonu.

Jako ze ten Samsung ma Androida więc wyciągnąłem chyba logiczny wniosek że działa pod Androidem.

Czy działa z każdym Androidem czy tabletem - nie wiem.

Dlatego tez napisałem - trzeba sprawdzić.

Sprawdziłem działanie naszego konwertera z Samsungiem Galaxy S III

DZIAŁA

Akurat Samsung S III jest wyjątkowy bo to niedawna najwyższa półka ... obawiam się, że większość "androidowców" nie obsługuje audio przez USB ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Akurat Samsung S III jest wyjątkowy bo to niedawna najwyższa półka ... obawiam się, że większość "androidowców" nie obsługuje audio przez USB ...

Widzę, że logika jakoś się nie przyjęła na forum. Ze słów kolegi wynika, ze sterownika usb audio nie trzeba implementować do systemu android bo jest tam już od dawna. W ogóle tekst o implementacji był bzdurny bo amdroid jest na jądrze Linux.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

"Android 4.1 for Developers

New Media Capabilities

USB Audio

USB audio output support allows hardware vendors to build hardware such as audio docks that interface with Android devices."

Android 4.1 for Developers | Android Developers

Jak widać dopiero wersja 4.1 przewiduje USB Audio ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jako ze ten Samsung ma Androida więc wyciągnąłem chyba logiczny wniosek że działa pod Androidem.

Ten wniosek jest absolutnie nieuprawniony i bynajmniej nie logiczny! Jeśli już to można wysnuć wniosek, że działa z Androidem dostarczonym przez Samsunga działającym na Galaxy SIII.

Jak widać dopiero wersja 4.1 przewiduje USB Audio ...

I też nie można założyć, że dowolne urządzenie z A 4.1 obsługuje DAC-i !

A czy nie lepszym i pewniejszym rozwiązaniem będzie wyprowadzenie dźwięku cyfrowego z portu HDMI, który coraz więcej tabletów posiada?

Pomysł jest zasadniczo dobry, z jego wykonaniem jest niestety drobny problem - brak "ekstraktorów" SPDIF z HDMI w rozsądnej cenie. No chyba, że coś przeoczyłem. Druga sprawa to to, że wiele tańszych DAC-ów ma tylko USB.

Nie mniej pomysł jest dobry!

P.S. No i pozostaje jeszcze kwestia bit-perfect'u do sprawdzenia - czy taki konwerter nie miesza w sygnale.

• 1 miesiąc później...

Dorwałem extractora. Małe pudełeczko, które potrafi wydzielić strumień audio ze strumienia AV lecącego przez HDMI i wysłać je do wyjścia optycznego. Posiada też DAC bo ma minijacka umożliwiającego podłączenie np. słuchawek.

Poeksperymentowałem z tym i mam kilka wniosków:

1. Urządzenie jest w stanie dostarczyć dźwięk bit-perfect - sprawdzałem to wysyłając z komputera sample wav-dts. Działało.

2. Urządzenie podłączone do tableta z Androidem 4.1 potrafiło wydobyć z HDMI dźwięk i wszystko działało bez przeszkód (Poweramp, scrobble fm)

powyższe napawa optymizmem. No to teraz łyżka dziegciu - nie udało mi się uzyskać na Androidzie dźwięku bit-perfect, po wysłaniu DTS-WAV otrzymałem szum zamiast dźwięku. Oznacza to, że Andek miesza w dźwięku). Próbowałem przy pomocy odtwarzacza systemowego i Powerampa. Nie znalazłem też żadnych opcji umożliwiających ominięcie servera audio i gadanie bezpośrednio z ALSA. Ani w systemie, ani w Powerampie. Regulacja głośności działała, co również jest dowodem na mieszanie w strumieniu dźwięku.

Nie mam pomysłu na bitperfect w Androidzie i obawiam się, że niestety jest to na ten moment nie do obejścia. Obawiam się również, że w przypadku USB Audio taki problem się powtórzy.

Może ktoś bardziej obeznany w grzebaniu w bebechach Andka się odezwie? Może jest możliwość zrobienia jakiegoś "obejścia na gazomierzu"? :)

Nie lepiej poprostu zainteresowac sie netbookiem ( nie mylic z laptopem ): jest niewiele wiekszy od tableta, a ma niemal nieograniczone mozliwosci i tak jak wiekszosc komputerow napewno moze wspolpracowac ze wszystkim zewnetrznymi urzadzeniami.

Mialem tablet, i wymienilem go na netbooka, naprawde nie moge doszukac sie zalet tak modnych teraz tabletow,

Nie wiem czy lepiej - co kto woli. Tablet zajmuje mniej miejsca, ma dotykowy ekran, pobiera mniej prądu i nie hałasuje. Trochę tych zalet jest. No i cena jest na tyle niska, że może być urządzeniem dedykowanym tylko do audio. Małym notebookiem (12") dysponuję, ale jakoś go nie widzę w systemie audio.

Odświerzę temat.

DAC uNOSTROMO działa z XPERIĄ Z .Xperia bez problemu go zasila.

Tablet na dzisiaj jest OK ale tylko jako pilot do sterowania pecetem.

Osobiście używam programu Gizmo do sterowania JRMC na pececie - i to jest to! :)

Fantastyczna wygoda, natychmiastowy dostep do tysięcy płyt bez ruszania się z fotela.

No i wielce to efektowne! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 8 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

Android 4.....cos tam obsługuje próbkowanie do 48khz i wiekszość popularnych daców do 48 będzie działało , te o wyzszej rozdzielczości mają bardzo duże szanse na nie wykrycie przez system. Z usb jak i z hdmi i tak wychodzi 48khz .

U mnie w systemie gra karta muse na usb z wyjsciem cyfrowym , a dalej mozna podłączyć co komu w duszy gra.

Nie wiem jak sprawa ma sie z kit katem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.