Skocz do zawartości
IGNORED

MiniDisc przenosny - za i przeciw

Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Ostatnio ubzduralo mi sie aby kupic MiniDisc.W drodze do pracy w autobusie bedzie mozna posluchac ulubionej muzyki :)

Niestety moja wiedza na temat tych urzadzen jest praktycznie zadna.Bardzo bym prosil osoby ktore maja takowy sprzet aby napisaly jak z jakoscia,obsuga itp.

Planuje zakup na allegro - ceny sa dosc atrakcyjne.Upatrzony model to Sony MZ-N510 CK Net MD

Czy warto go kupic czy wybrac cos z wyzszej pulki ?

https://www.audiostereo.pl/topic/10371-minidisc-przenosny-za-i-przeciw/

ATRAC był doskonalony i jestem przekonany,że oferuje dźwięk,który przewyższa jakością większość dostępnych utworów nagranych w Mp3.

Trzeba zauważyć też,że MD nie jest za bardzo popularny. Jeśli chcesz to i tak zakupisz swój odtwarzacz ale popatrz na przydatność w szerszych ramach czasowych.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

wiem, że to trochę off topic, bo szukasz czegoś małego ale rozglądając się za przenośnym sprzętem trafiłem na ciekawy text:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z ciekawych (cenowo) propozycji mozna teraz kupić kossy porta pro za 279pln (oficjalna cena w polsce 379)

link to:

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako długoletni słuchacz uliczny ;o) jestem dużym zwolennikiem ;o) Walkman MD.Miałem kilka Walkman`ów ;o).przenośny CD z którego zrezygnowałem z powodu gabarytów i uciążliwego programowania płyty CD.Wybrałem MD bo mogłem sobie zrobić swoje płytki the best... ;o)Jakość dzwięku,wielkość i łatwość obsługi to jest to co mnie nadal pociąga :O)Chociaż ostatnio zrobiłem eksperyment i analogowo(LP) nagrałem w moim starym Techniksie kasetę CC i odsłuchałem ją na Walkmanie,którego nie słuchałem z 5 lat i.....dżwięk bardzo mile mnie zaskoczył!!!Był jakby pełniejszy,barwniejszy haha,a więc teraz na zmianę słucham Walkmana CC i MD zależy jaki mam nastrój :O)

• Redaktorzy

Wiele wskazuje na to, że dobrze nagrana kaseta brzmi lepiej od MD. Niestety, projektanci tej pseudofizjologicznej kopmpresji brali zapewne pod uwagę fizjologię bywalców stadionów i dyskotek, a nie przeciętnej osoby. Ale trudno. Jeśli wygoda (rozmiary i dostępność ścieżek) jest najważniejsza, to poza MP3 nie ma konkurencji dla MD, walkman kasetowy jest większy. Ze słuchawek kossy to dobry pomysł, brzmią masywnie i dodadzą trochę wagi do odchudzonego przeważnie dźwięku MD.

Mark i jeszcze jedno kupuj z zasilaczem!,który jest jednocześnie ładowarką do akumulatora.Mój MD gorzej nagrywał bez zasilacza.Fakt,że jest to już model przedpotopowy(MZ-R50) ;o)

Nie znacie namiarów na fachowca ;o) z Wawy bo mój MD nie nagrywa ostatnio eeeee.A do firmowego serwisu ze względu na koszty nie uśmiecha mi się oddawać mojego grajka.

Standardowa kompresja w Atrac (bez trybu LP czy LP4) jest ok. pięciokrotna - przepływność 384kbit jeśli dobrze pamiętam. Ze standardowymi mp3 128kbit lub 192 kbit nie ma co porównywać - różnica na korzyść MD jest kolosalna. Standardowo na MD mieści się 60,74 lub 80 minut w zależności od pojemności płytki. w trybach LP odpowiednio 2 i 4 razy więcej, oczywiście z pogorszeniem jakości dźwięku. Myślę jednak, że na cienkim wzmacniaczu słuchawkowym przenośnego MD i na zwykłych słuchawkach trym LP można spokojnie stosować.

Znającym języki obce polecam stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tam o MD znajdziecie wszystki

Ukryta Zawartość

Rowniez bylem posiadaczem minidisca MZ r50.Dawno temu wyczytalem ze mozna przegrac z CD na MD bez kompresji ale zmiesci sie odpowiednio mniej muzyki.Mozna go na przyklad okreslic stosunkiem wielkosc MD do cd,cd 120mm,md 64mm.Jak to zrobic nie pamietam gdyz bylo to w 1997 roku ale jest to mozliwe.Co wazne przenosny nagrywajacy MD nie nagra wiecej niz jedna kopie oryginalnej CD zgrywanej na Md.Pamieta on dane przegrywanych plyt ale to tez sie usuwa rezystorem.

Rowniez bylem posiadaczem minidisca MZ r50.Dawno temu wyczytalem ze mozna przegrac z CD na MD bez kompresji ale zmiesci sie odpowiednio mniej muzyki.Mozna go na przyklad okreslic stosunkiem wielkosc MD do cd,cd 120mm,md 64mm.Jak to zrobic nie pamietam gdyz bylo to w 1997 roku ale jest to mozliwe.Co wazne przenosny nagrywajacy MD nie nagra wiecej niz jedna kopie oryginalnej CD zgrywanej na Md.Pamieta on dane przegrywanych plyt ale to tez sie usuwa rezystorem.

>>lisek

Przenośny ani żaden inny MD nie pamięta co nagrywa. Można sobie nagrywać dowolną ilość kopii. Pewnie masz na myśli Serial Copy Management System, który umożliwia wykonanie tylko pierwszej generacji kopii cyfrowej. To samo rozwiązanie mają inne rekordery cyfrowe. Polega to na tym, że jeśli nagramy coś na płytkę z wejścia cyfrowego, nie da się wykonać cyfrowej kopii z tej kopii. Można taką płytkę przegrać po analogu albo przez specjalne urządzonko (było kiedyś do kupienia w Conradzie), ewentualnie przez kartę muzyczną do peceta z cyfrowym wejściem i wyjściem (np Zoltrix Nighingale Pro ma taką funkcję)

- Marek

Polecam MZ-R700 na allegro chodza w cenie 500-600

Mam go od 2 lat i jestem b. zadowolony

P.S. pod koniec sierpnia wchodzi Hi-Md i plytki 1 GB

MD ma miec znow ulepszona jakosc kompresji ale bedzie tez opcja

nagrania w trybie PCM - wiec tak samo jak na cd

Szukaj info na stronach Sony

No tak, Sony z Allegro za 600zl, kiedy tak naprawde w sytuacji tak niskiej wartosci waluty amerykanskiej kupisz nowe z gwarancja z oprogramowaniem peceta i maca, technoligicznie przewyzszajace o cala dekade produkty Apple za:

Mini iPod (4GB) - 900 zl

iPod (20GB) - 1,080 zl

iPod (40GB) - 1,440 zl

OD 3lat testuje wszystkie MD.

właśnie weszedł nowy model z lini Net Md MZ-NH 700 bardzo uniwersalne urządzenie dające mozliwość zapisu danych z kompa wejscie mikrofonowe,pilota na kablu co oprócz muzyki stwarza bardzo funkcjonalne urzadzenie . cena niestety 1399zł

uważam , że mini disc oferuje najlepszą jakość dźwieku jeśli mówimy o urządzeniach przenośnych

a jeśli jeszcze coś mniejszego to brelok multimedialny czyli coś bardzo małego na co zgrywa sie muzyke z kompa do wewnetrznej lub zewnetrznej (karta) pamieci.

• 5 miesięcy później...

MZ-N10 - jest swietny, oczywiście od razu możesz pozbyc się oryginalnych słuchawek Sony , ja mam Sennheiser PX-10 (jedyne wewnątrzuszne na pałąku bez pałąka mi wypadają - takie skitrane uszy ;-, pewnie z lepszymi słuchawkami zagrałby jeszcze lepiej ...), To jest NET MD więc wszyskie powiązne z komputerkiem bajery ....

wady: nietypowe złącze USB - nie znajdziesz kabla jak zginie, max 12 godzin na wewnętrznej baterii

albo

N910 (troszke tylko grubszy) - to samo co N10 tylko inna obudowa no i mniej wad czyli: Normalne złącze miniUSB, 24 godziny na wewnętrznej barterii

oba słyszałem własnousznie i twierdze , że żadna jabłkowa-I-POD-owa czy MP3-owa brzeczawa nie dorówna im w zakresie jakości. No i te płytki ....cudo;-)

albo

też jakiś Hi-MD ale to już poza sferą mojego pojmowania ;-)

:)

......no prosze i jaki wątek sie pojawił.....

Ja siedze w świecie Mini Disc'ów od 1999roku odkad sie tylko pojawiły w komercyjnej sprzedaży w polskiech sklepach.

Na początku były to tylko Sony ponieważ tylko takie były dostępne ale w miare upływu czasu pojawiały sie Sharp, Aiwa, JVC ..... no i przy tym ostatnim ostatecznie pozostałem...

Miałem najwyższe modele z kazdej serii Sony łącznie z N10 oraz najwyższy modej Sharpa i Aiwy no i coagle mi czegos brakowało.....ale pewnego dnia wpadłem na ślad MD nominowanego do nagrody EISA w kategori przenośnych no i zaczeła się moja przygoda z tym właśnie użadzeniem...był nim JVC XM-R700SL .... do którego dokupiłem tylko inne słuchaweczki bo standardowe miały super średnice i wysokie ale brakowało basu ... no i z nowymi słuchawkami, dyskietkami "Sony ES" i nagrywaniem prosto z CD poprzez kabel i wyjście obtyczne jest to uządzenie które bije na glowe wszystkie MP3 Playery ;)

Polecam go wszystkim, to naprawde dobry MD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.