Skocz do zawartości
IGNORED

Radio w Polsce - cyfryzacja

s.z

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu przebąkuje się coś o przejściu rozgłośni radiowych z nadawania analogowego na cyfrowe.

Podobno nawet ma się to rozpocząć jeszcze w tym roku. Jak się na to zapatrujecie? Kieruję moje pytanie z prośbą o

wypowiedzi do tych którzy radia słuchają, podobnie jak ja, na co dzień.

Wcale bym się tym przedsięwzięciem nie przejmował, ale po przejściu na odbiór cyfrowy tradycyjne radioodbiorniki, czy

tunery staną się bezużyteczne. Są co prawda pomysły aby przy przejściu na nadawanie cyfrowe pozostał również sygnał analogowy,

ale z tego co czytałem zwiększy to koszty nadawania przez rozgłośnie.

Słucham Dwójki po kilka godzin dziennie. Cyfryzacja budzi skrajne opinie. Co ciekawe Polskie Radio (1, 2, 3, 4) jest pozytywnie

nastawione do cyfryzacji ponieważ jak twierdzi pozwoli ona objąć nadawaniem całą Polskę i poprawi jakość odbioru. Rozgłośnie komercyjne są raczej sceptyczne.

Wiem że cyfryzacja radia to nie jest wydarzenie na miarę cyfryzacji tv, ale bądź co bądź kilka milionów Polaków jest z radiem zżyta, niektórym zostało to jeszcze z lat peerelowskich, słynnych audycji w Trójce i ery fonoamatorów. Dla mnie radio to coś więcej niż gadanina dziennikarzy, wiadomości o pełnej godzinie i piosenki. Nie lubię zmian, wolałbym żeby zostało po staremu, tym bardziej że mam w domu różne radioodbiorniki rozlokowane w pomieszczeniach, i jakoś nie wyobrażam sobie żeby miały nagle zaniemówić. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/103701-radio-w-polsce-cyfryzacja/

Ja też mam nadzieje, że ten pomysł nigdy nie wypali. Ja wiem, że cyfrowe radio na jednym kanale umożliwia przesyłanie kilkudziesięciu stacji, ale ja to wszystko mam na internetowym radio, ale… i tu przechodzę do sedna. Otóż jakość w internetowym radio jest do bani, nawet RMF Classic, które ponoć na tym radio jest niezłe. Moim zdaniem na analogowym radio brzmi lepiej.

Generalnie cyfryzacji Radio mówię NIE, a dodam, że słucham główne radio, zaś TV, tej geobelsowej propagandy nie oglądam.

W starym odbiorniku TV wstawiłem akwarium i mam rybki :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Właśnie włączyłem Linn Classic... widzę, że mp3 320. Nieźle brzmi... ale z oceną się wstrzymam.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Właśnie włączyłem Linn Classic... widzę, że mp3 320. Nieźle brzmi... ale z oceną się wstrzymam.

Posłuchaj w ciszy i spokoju. To jedna z lepszych, jeśli nie najlepsza, stacja radiowa:) Spodoba Ci się:)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja też mam nadzieje, że ten pomysł nigdy nie wypali.

Nie no na "nigdy" na pewno nie ma co liczyć, prędzej czy później to się stanie, wolałbym to "później".

Najgorsze jest to że nie ma precyzyjnych potwierdzonych informacji na ten temat. Prezes Polskiego Radia rzuci parę słów,

a potem cisza. Jakby nie było problem jest. Szkoda tych wszystkich odbiorników w domu, na działce, w pracy, w samochodzie. I rzecz jasna wydatek - nowy odbiornik cyfrowy. I jeszcze jedno jest wnerwiające: nikt nikogo nie zapyta, tzn. słuchaczy radia, tylko się musi stać bo wymogi, mało demokratyczne.

Dlatego ja póki co nie chcę klasycznego tunera, bo za chwilę się okaże że będzie cyfrowe radio. Dlatego póki co słucham z neta :(

Ale można nabyć tunery która grają w analogu i cyfrze DAB, niestety drogie :(

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Cyfry można od pewnego czasu słuchać nie tylko w internecie a na platformach cyfrowych. Pamiętam kilka lat temu jak tv nowej generacji tzw. n-ka dołożyła do swoich tunerów tv radio, też wielokanałowe, to na początku ta jakość nawet była niezła, jednak do dziś została tylko możliwość odsłuchiwania radia, a jakość za przeproszeniem poszła w pizdu jak mawiał klasyk ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Przejście na cyfrę w dobie kryzysu skończy się w ogóle dla radia jedną wielką klapą. Jest tyle alternatywnych sposobów uzyskiwania informacji i muzyki ze jak ten stary wygaśnie to nie będziemy w inwestować w coś nowego i jak się okazuje kiepskiego; np. doświadczenia z rynku brytyjskiego gdzie kosztem jakości dźwięku podzielono kanał na wiele kanałów tematycznych.

To nie jak kiedyś zamiana CC na CD :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przejście na cyfrę w dobie kryzysu skończy się w ogóle dla radia jedną wielką klapą. Jest tyle alternatywnych sposobów uzyskiwania informacji i muzyki ze jak ten stary wygaśnie to nie będziemy w inwestować w coś nowego

Myślę że ludzie zaczną się buntować. Znacząca grupa odbiorców radia to są ludzie starsi (weźmy takie Radio M.), wybaczcie mi ten przykład, a ludzie starsi są z reguły bardziej konserwatywni i zamknięci na nowinki. Poza tym radio potrafi konsolidować ludzi, w tym ma przewagę nad tv. To w ogóle ciekawe zjawisko socjologiczne. No nic, będę czytał wszystkie informację na ten temat, jak pojawi się coś przełomowego to dam tutaj znać zainteresowanym. Pozdr.

Przełomowo to już jesteśmy według dat po cyfryzacji radia, blady strach padł na osoby mające podjąć te kroki i widać zero działania bo sporo osób z branży a raczej większość mogło by stracić pracę.

Co do samych odbiorników to kiedyś wstawiałem link np. porządny niemiecki tuner DAB to 4000EU. Już widzę jak osoby zamiast CD słuchające z plików inwestują zamiast starego odbiornika w nowe DAB-owe cudo :)

Co do RM to starsi ludzie zaczną słuchać z komórki; wiele starszych osób już ten środek komunikacji ma i go używa.

W Warszawie już są testowe emisje DAB+ w paśmie 176 MHz ze słabiutkiego (0.1 kW) nadajnika na Pałacu Kultury. Słyszane w promieniu kilku kilometrów. Są to powtórzone programy Polskiego Radia.

Dla mnie DAB+ jest interesujący, gdyż technologia ta pozwala na emisję dźwięku wielokanałowego 5.1 z jakością CD.

No cóż jak na razie nawet z jakością dżwieku po FM jest cienko a dla czego w DAB ma być wszystko lepiej jak do takiego 5,1 też trzeba mieć studia sprzęt i całą infrastrukturę generującą taki dzwiek której obecnie nie ma!!!

Po stronie odbiorcy zupełna pustka! :)

Nie rozumiem obaw analogowców przed wprowadzeniem cyfrowego radia?

Czy gdy robiono to samo z telewizją cyfrową też byliście anty, ot, tak dla zasady?

Rozwój technologii DAB+ w Polsce uważam jako duży krok naprzód.

Dzięki temu pojawi się alternatywa do radia internetowego które po paru latach dla celów komercyjnych nie okroi bitrate.

Poza tym dzięki cyfryzacji wprowadzona zostanie dostępna dla wszystkich opcja komunikatów drogowych TMC dla nawigacji ( teraz jest to masakra, większość nie działa albo w płatnych pakietach premium).

Poza tym jakość radia DAB+ będzie zdecydowanie lepsza niż obecne analogi. Nawet porównując radio internetowe od razu słychać, że jest dużo lepiej ( pod warunkiem, że ma się odpowiedni sprzęt na którym się to usłyszy, a nie jakieś radyjka od Niemca lub z Tajwanu).

Przez kilka lat miałem możliwość porównania w UK radia analogowego i cyfrowego i nikt mi nie powie, że analog jest taki boski. Było lepiej a na niektórych stacjach porównywalnie z CD-Audio.

Dlatego nie marudźmy dla zasady, nikt nam od razu nie wyłączy radia analogowego, przeważnie jest to 10 letni okres przejściowy. Po takim czasie wielu stwierdzi, że jakość DAB+ jest naprawdę lepsza ( a ta jest ciekawsza od sama od zwykłego DAB).

Trzeba pamiętać jeszcze o jednym.

Na rynku jest sporo sprzętu z DAB. Niestety te radyjka nie będą kompatybilne i u nas nie będą odtwarzały stacji DAB+.

Cwaniaków wciskających staroć na rynku na pewno znajdzie się sporo, na co trzeba będzie uważać !

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę mnie to rozłożyło dźwięk cyfrowy i sens jego istnienia w pomieszczeniu (auto) w którym hałas nie schodzi poniżej 70dB :)

Można dodać, że teraz w aucie jeśli sygnał będzie słaby to z szumem, ale coś tam jeszcze będzie słychać. W cyfrowym radio będzie dup i kicha - nic nie będzie słychać.

Jak jak z DVB-T. U mnie na analogu jeszcze coś tak odebrać było można, po cyfryzacji ciemność... znaczy od czasu do czasu wskakuje piękny obraz, ale tylko czasami.

Ot cyfrówka...

No cóż jak na razie nawet z jakością dżwieku po FM jest cienko a dla czego w DAB ma być wszystko lepiej jak do takiego 5,1 też trzeba mieć studia sprzęt i całą infrastrukturę generującą taki dzwiek której obecnie nie ma!!!

Po stronie odbiorcy zupełna pustka! :)

Sprzęt napewno będzie potrzebny ale zauważmy, że jest dostępny materiał muzyczny nagrany w 5.1. DAB+ potencjalnie ma i możliwość wielokanału i jakości CD. Czy i na ile to będzie wykorzystane, czy dla oszczędności nie będą cięli bitrate - jest zupełnie inną historią.

FM potrafi obecnie być kiepski, gdyż podobno kanał przesyłowy studio - nadajnik też jest cyfrowy i również oszczędzają na bitrate.

FM potrafi obecnie być kiepski, gdyż podobno kanał przesyłowy studio - nadajnik też jest cyfrowy i również oszczędzają na bitrate.

Prawda, a stacje też grają z mp-trójek ;)

Prawda, a stacje też grają z mp-trójek ;)

Jednym słowem na 70 nadajników które odbieram na FM nawet do 100km nadają znośnie coś co można nazwać muzyką 2! słownie dwa nadajniki! w tym jeden 50km ode mnie a drugi 70km.

Jakoś tak mi się to kojarzy z problemem przesyłu cyfry z kompa po USB :)

Ten cały DAB+

@ rafael.s.cable

Ja tylko napisałem jakie potencjalne możliwości ma technologia DAB+. Jak to zostanie wykorzystane - to zupełnie inna historia. Jak się chce - wszystko można sp...

@ rafael.s.cable

Ja tylko napisałem jakie potencjalne możliwości ma technologia DAB+. Jak to zostanie wykorzystane - to zupełnie inna historia. Jak się chce - wszystko można sp...

Potencjalnie to zamówienie zespołu muzyków pod okno ukochanej daje lepsze rezultaty ale masz racje ważne co i jak zagrają :)

Chyba nie negujesz możliwości technologi DAB+?

Ależ skąd ale neguję tę małpę która to będzie tym zarządzać!

Poza tym pewne techniki używane w cyfrowym przekazywaniu obrazu (słynne artefakty) dalej będą nam psuły nie tylko obraz ale i dźwięk.

Cyfra ma swoje wady, analog również (tyle że inne). Chyba najbardziej istotny jest ogólny bilans plusów i minusów każdej technologii. A ten jest dla cyfry korzystniejszy. Zastrzegam, że jest to wyłącznie moje zdanie.

Bardzo prawdopodobne. Co do radia analogowego go niestety mam problem z odbiorem. Na szczęście moge słuchać stacji interenetowych. Wielu martwi się co z juz posiadanym stprzeteme... Wierzcie mi, producenci nie maja takiego problemu i i już zapewne zacierają ręce.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.