Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica w obrazie i dźwięku w zależności od nośnika

Piteero

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie zastanawiam się jaka będzie różnica a/v między materiałem np .mkv puszczonym z pena a takim samym materiale nagranym na płytę Blu Ray? Jeśli różnica byłaby spora to w takim przypadku będę rozważał zakup nagrywarki Blu Ray.

Sam korzystam z tego formatu .mkv jakieś 2 lata nie kupuj nagrywarki bo szkoda kasy płyty są jeszcze dość drogie. U mnie wszystko idzie z PC do amplitunera Denon 3805 i TV. Dołożyłem jedynie kartę muz. Asus Xonar żebym mógł podłączyć PC z amplituner kablem optycznym. Jak coś to pisz na pw. bardziej Ci to wytłumaczę.

Też jestem ciekawy.

Wydaje mi się, że mogą być różnice bo obróbka sygnału AV pewnie odbywa się inaczej.

Sprawdził bym jeszcze dla pełnego porównania po sieci (DLNA).

Gość Gość

(Konto usunięte)

Generalnie zastanawiam się jaka będzie różnica a/v między materiałem np .mkv puszczonym z pena a takim samym materiale nagranym na płytę Blu Ray? Jeśli różnica byłaby spora to w takim przypadku będę rozważał zakup nagrywarki Blu Ray.

To chyba byłby krok bez sensu. Różnica może być pomiędzy oryginalną płytą BD a materiałem mkv z sieci. Przeważnie sporo mniej ,, waży''.

Ale jeśli mówisz o tym samym materiale to rodzaj nośnika chyba nie ma aż takiego znaczenia.

Pod warunkiem oczywiście, że masz odtwarzacz tego materiału odpowiedniej jakości, który dobrze sobie radzi gęstymi plikami.

Panowie, bez jaj !

Materiał (strumień danych) z dowolnego źródła trafia w końcu na SOC zajmujący się dekodowaniem

i robi to tak samo w każdym przypadku. Co niby miałoby stać na przeszkodzie, aby wynik był różny ?

Sam korzystam z tego formatu .mkv jakieś 2 lata nie kupuj nagrywarki bo szkoda kasy płyty są jeszcze dość drogie. U mnie wszystko idzie z PC do amplitunera Denon 3805 i TV. Dołożyłem jedynie kartę muz. Asus Xonar żebym mógł podłączyć PC z amplituner kablem optycznym. Jak coś to pisz na pw. bardziej Ci to wytłumaczę.

a to nie lepiej by było kabelkiem hdmi wszystko i dźwiek i obraz z karty graficznej ale niestety musiałaby byc w miare nowa

MKV to bez sensu nagrywać na płytach. Albo oglądasz bluray'e oryginalne albo mkv, zdecyduj. Do mkv lepiej wyjdzie kupić osobny odtwarzacz lub xbmc i do tego dysk twardy ze 2-3 terabajty.

Pod warunkiem oczywiście, że masz odtwarzacz tego materiału odpowiedniej jakości, który dobrze sobie radzi gęstymi plikami.

Mam "Avatara" w formacie "avi", "mkv" (~12Gb) i na BD. Pierwszy format słaby, ale na dobrym odtwarzaczu lepszy od kasety VHS (oczywiście korespondencyjnie bo ten film w takim formacie nie był wydany) - da się oglądać. "Mkv" (12g) i BD na dobrym odtwarzaczu, moim zdaniem , porównywalny ze wskazaniem na BD oczywiście. 'Avatar" stanowił dla mnie taki test jakościowy tych innych, niestety służących piractwu, formatów. Niestety wszystko zależy od odtwarzacza (hardware/software). Musi być dobry.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Netbook z wyjściem hdmi i klawiatura bezprzewodowa, jest i do filmów i do muzy (zewnętrzny DAC i tablet jako pilot przy muzyce), wygoda, prostata i funkcjonalność:)

Netbook z wyjściem hdmi i klawiatura bezprzewodowa, jest i do filmów i do muzy (zewnętrzny DAC i tablet jako pilot przy muzyce), wygoda, prostata i funkcjonalność:)

To nie jest najlepsze rozwiązanie, ale w większości przypadków dobre.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

a co z telewizorami obslugujacymi mkv bezprosrednio z pena, ja tak ogladam i na jakosc obrazu (oprocz lekkiego smuzenia, ktore PONOC gdzies wyczytalem jest wynikiem ze jest to pen a nie dysk z osobnym zasilaniem i sie nie wyrabia poprostu z buforowaniem) nie narzekam...dzwiek lekko malo mnie satysfakcjonuje ale obwianiam za to slaby ampli...

Różnica może wynikać tylko z różnego przetwarzania obrazu (inaczej jeden player, który np. usuwa makrobloki rozmywaniem, inaczej inny, który tego nie robi). Tak że różnica nie wynika z nośnika.

a co z telewizorami obslugujacymi mkv bezprosrednio z pena, ja tak ogladam i na jakosc obrazu (oprocz lekkiego smuzenia, ktore PONOC gdzies wyczytalem jest wynikiem ze jest to pen a nie dysk z osobnym zasilaniem i sie nie wyrabia poprostu z buforowaniem)

bzdura (podaj źródło tej bredni bo jestem ciekaw)

Mam "Avatara" w formacie "avi", "mkv" (~12Gb) i na BD. Pierwszy format słaby, ale na dobrym odtwarzaczu lepszy od kasety VHS (oczywiście korespondencyjnie bo ten film w takim formacie nie był wydany) - da się oglądać. "Mkv" (12g) i BD na dobrym odtwarzaczu, moim zdaniem , porównywalny ze wskazaniem na BD oczywiście. 'Avatar" stanowił dla mnie taki test jakościowy tych innych, niestety służących piractwu, formatów. Niestety wszystko zależy od odtwarzacza (hardware/software). Musi być dobry.

Różnica jest, bo to wynika z rekompresji stratnej. Przy przeniesieniu video bestratnie z blu-ray to kontenera mkv różnic nie będzie (nie licząc ew. postprocessingu samych odtwarzaczy)

gdzies na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to wyczytalem...w takim razie nie ma najmniejszego sensu rozwazac zakupu dysku zewnetrznego? a moze wiesz skad sie bierze takie smuzenie/poswiata podczas ruchu? dodam ze dzieje sie tak tylko w typowy bluray'ach w mkv, w brrip'ach problem nie wystepuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jakie jest najlepsze?:)

Dobry odtwarzacz BD/multiformatowy. Jest kilka na rynku. Jak "pogrzebiesz" to znajdziesz, ale pewnie znasz je wszystkie. Są tu opisywane.

<br />a co z telewizorami obslugujacymi mkv bezprosrednio z pena, ja tak ogladam i na jakosc obrazu (oprocz lekkiego smuzenia, ktore PONOC gdzies wyczytalem jest wynikiem ze jest to pen a nie dysk z osobnym zasilaniem i sie nie wyrabia poprostu z buforowaniem) nie narzekam...dzwiek lekko malo mnie satysfakcjonuje ale obwianiam za to slaby ampli... <br />

Nie wszystkie TV przez USB wszystko obsługują. Mój (LG) czyta np. "mkv" ale nie zawsze robi to dobrze. Zależy od pliku, ale konkretnie od czego tego nie udało mi się ustalić. Są też inne kłopoty (np z napisami - txt/srt). Po zakupie DOBREGO odtwarzacza problemy praktycznie zniknęły. Nie wiem czy wszystkie, ale na pewno większość.

Dobry odtwarzacz BD/multiformatowy. Jest kilka na rynku. Jak "pogrzebiesz" to znajdziesz, ale pewnie znasz je wszystkie. Są tu opisywane.

Tak znam, jednak uważam, że odpowiednio wydajny netbook/laptop jest lepszym/o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jeśli chodzi o mkv i muzykę, szczególnie w połączeniu z DAC i z tabletem przy muzyce. Co do filmów mkv, jeśli danego netbooka masz w sieci, nie musisz bawić się w przegrywanie itp na inne nośniki żeby włączyć to na BD, tylko ściągasz prosto na urządzenie, masz praktycznie nieograniczone możliwości programowe, w dźwięku nie usłyszysz żadnej różnicy ( chyba że podłączysz analogowo) a w obrazie tym bardziej, a jeśli już to bardzo znikome, nie zawsze lepsze, po prostu inne.Miałem bluraye i nie wróciłbym już do nich w zamian za netbooka.

Pytanie dotyczy tego samego pliku puszczonego z różnych nośników.

Np. z HDD, DVD, BD, CD lub po sieci (DLNA).

Tak jak pisze KULIE:

"Różnica może wynikać tylko z różnego przetwarzania obrazu (inaczej jeden player, który np. usuwa makrobloki rozmywaniem, inaczej inny, który tego nie robi). Tak że różnica nie wynika z nośnika."

Inne przetwarzanie ale być może także różne sposoby drogi sygnału.

To może wynikać z analizy schematów blokowych procesora AV czy ich bibliotek.

Żeby to sprawdzić wystarczy mieć BD player z USB.

Należy także wyłączyć "ulepszacze" o czym już tu pisano. Bo chyba ich nie ma na torze USB.

Miałem bluraye i nie wróciłbym już do nich w zamian za netbooka.

A można wiedzieć jakie to odtwarzacze BD tak Cię zniechęciły do tego systemu, że wolisz netbooka ?

Nie chodzi o to że zniechęciły mnie pod względem obrazu czy dźwięku, nic z tych rzeczy, chodzi mi wyłącznie o obsługę, wygodę. Kopiowanie filmów na pendrive lub jeszcze gorzej na płyte, do tego problemy z formatami (rzadko ale zdarzają się), napisami, konwertowanie itp w ogóle mnie nie bawią, strata czasu i za dużo kombinacji żeby WŁĄCZYĆ FILM. Dlatego do wszelkiego rodzaju plików mam osobnego netbooka stojącego na stałe ze sprzętem, są tam wyłącznie filmy i muzyka. Do oglądania płyt BluRay mam PS3.

Nie chodzi o to że zniechęciły mnie pod względem obrazu czy dźwięku, nic z tych rzeczy, chodzi mi wyłącznie o obsługę, wygodę. Kopiowanie filmów na pendrive lub jeszcze gorzej na płyte, do tego problemy z formatami (rzadko ale zdarzają się), napisami, konwertowanie itp w ogóle mnie nie bawią, strata czasu i za dużo kombinacji żeby WŁĄCZYĆ FILM. Dlatego do wszelkiego rodzaju plików mam osobnego netbooka stojącego na stałe ze sprzętem, są tam wyłącznie filmy i muzyka. Do oglądania płyt BluRay mam PS3.

Tak rzeczywiście obsługa jest wygodniejsza. Problem o ile wiem jest sofware a w szczególności system operacyjny. Ja jestem słaby w temacie, ale piszą tu koledzy, którzy chyba dokładnie wiedzą o co chodzi. Ja np. zauważyłem pewną prawidłowość na pliku mkv z filmu "Piraci z Karaibów" (też mam oryginalnego BD - 4częćci i 3 części w mkv - 12GB/film). Nawet na odtwarzaczu VLC (PC) filmy "rozsypują" się czasem w taką "pikselozę". W krótkim czasie to przechodzi. Na dobrym odtwarzaczu specjalistycznym nie ma żadnych problemów (BD prawie równe mkv). Te odtwarzacz podobno działa pod Linuxem. Oczywiście najlepiej chodzi BD (oryginalne).

PS3 to bardzo dobre urządzenia do odtwarzania BD (obraz naprawdę na praktycznie najwyższym poziomie). Niestety ma duże ograniczenia, jeżeli chodzi o pliki i czytanie dysków (format).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.