Skocz do zawartości
IGNORED

>DO Dreamer_1 - nt. Radmora

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Co racja to racja. Jednak sam najwięcej miałem styczności właśnie z Radmorem i pewnie jak wielu kolegów właśnie on jest dla mnie tym powodem do puszczenia łezki i chwili zadumy nad polskim Hi-Fi końca lat 70:) (chociaż sam jestem dużo młodszy)

Pozatym temat dotyczył wszelakich poprawek jakie sam wprowadzałem i jakie wprowadzali inni forumowicze więc się podzieliłem myślą i słowem.

Nie chce też nikogo przekonywać do zmiany sprzętu bo to tak jakbym kazał zmienić styl ubierania się,słuchania innej muzyki czy przefarbowania kota na pomarańczowo;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

....inaczej

w moim radmorze jest tak, jakby ktoś zarzucił jakąś bluzę na kolumny. Dźwięk jest przytłumiony. A u szwagra na takim samym to nie występuje.

dźwięk jest czysty, ale nie wybrzmiewa do końca tylko jakby ktoś w pewnym momencie nożem uciął.

poetycko - chcę uwolnić muzykę.

wymiana kondensatorów to zmieni?

Wymieniłem. Czekam aż się wygrzeją, ale wybrzmiewają lepiej.

Czy wiesz, gdzie poza wolumenem jest w warszawie sklep gdzie będą mieli duży wybór firmowych kondów? Gdzie Ty kupujesz?

Jakbym kupował dla sprzętu robionego na zamówienie to bym kondzie zamawiał tak jak i pozostałe elementy. Sobie załatwiałem przez znajomego,który niestety jakiś czas temu wyjechał z Polski:(

Ogólnie więc sprawa wygląda tak,że jak mam $$ to też zamawiam chyba,że znajde coś odpowiedniego na Wolumenie.

Powiedz jeszcze czy wymieniałeś teraz wszystkie elektrolity czy niektóre? Jak bardzo przed wygrzaniem zmienił Ci się dźwięk?

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

daj znać jak kumpel wróci, proszę - będę wymieniał te dwa na wejściu na nowe i chcę dobrej firmy

wymieniłem te w plastikowych koszulkach na płytce powyżej. Po wymianie mimo niewygrzania kondów poprawiły się średnie. pogra do jutra to sprecyzuję zmianę. wrzuciłem kondy o większym napięciu.

Te duże aluminiowe zostawiłem, bo mają 4 nóżki i nie bardzo wiem gdzie takie dostać i jak założyć. Poza tym z tego co wiem one są jakiegoś specjalnego typu więc chcę znaleźć w miarę możliwości zbliżone do nich a nie te "plastikowe"

Troszke nieprecyzyjnie napisałeś ale jakoś postaram się dojść. Zrozumiałem tak,że nie ruszałeś pojemności na przedwzmacniaczu,końcówkach mocy (chwilowo możesz przecież zmienić) i na płytce z potencjometrem. W zasilaczu możesz normalnie wlutować zwykłe kondzie.Tam 3 nóżki to masa,a jedna to +. (zobacz na ścieżkach).

Można zamówić w elfie OS-CONy. Z Wolumenu kupić Kendeile na główne zasilanie.

już zauważyłem. Myślę o pozostawieniu ich i dołożeniu do nich równolegle następnych 1000mikroF. Ale zobaczymy.

Płytki z potencjometrem jeszcze nie ruszałem, ale jest następna w kolejce

Na wolumenie zdaje się jest jakiś sklep-hurtownia zasilaczy i kondów, zajrzę tam chociać bardzo nie lubię tego bazaru (subiektywnie, nie wiem dlaczego)

Jak można precyzyjniej...dźwięk jest precyzyjniejszy. Jak wokalista śpiewa to słychać delikatne echo - na poprzednich było tak, jakby ktoś założył mu na mikrofon koc, dźwięk nie wybrzmiewał to końca.

Teraz jest trochę lepiej, ale dalej się będę bawił - mam na to resztę wakacji (robię co się da żeby się do magisterki nie brać:/)

mam taki pomysł: dźwięki niskie dam przez radmora a wysokie przez nowego japońca - ciekawy jestem efektu...

Kombinujesz tak,że wszystko co najważniejsze omijasz. Taką metodą dużo nie osiągniesz. Wymień kondensatory na płytce PWM oraz przedwzmacniacza wraz z płytką z potencjometrem.Tam idzie cały tor audio,a sam zasilacz,który i tak był liczony z zapasem zmieni tylko troszeczke.Nie radze też bocznikować starych i wyschniętych elektrolitów nowymi.Prąd idzie najłatwiejszą drogą:)

Ps.U mnie zmiany były dość drastyczne i zauważalne od pierwszej chwili.

PWM...PWM...szukam........

wolę na początek mniej drasycznie mieszać. teraz w planach wymiana wszystkich kondów na płytce z potencjometrem.

a niedługo budowa lampowego wzmaka....jak tylko w totka wygram :))

Te 100nF na 100V koło bezpieczników? Później też możesz je wymienić ale to w przysłowiowym wolnym czasie. Głównie skup się na elektrolitach. Płytka z potencjometrem,przedwzmacniacz i PWM. Potem mi podziękujesz ;)

Żartuje oczywiście:]

ODPUKAJ!! Ważny jest tutaj brak pośpiechu i uwaga. Jeśli nie pomylisz + z - to wszystko musi być ok.

Jak będziesz wymieniał resztę pojemności i spowrotem przykręcał płytki to posprawdzaj 10 razy wszystkie kabelki bo lubią się urywać same z siebie:(

znalazłem w warszawie na kolejowej sklep unitra-unizet. mają wszystkie kondy o jakich sobie zamarzę, tylko nigdzie nie piszą firmy...

odwiedzę ich jutro z rana (otwarte od 7.30) i zakupię wszystkie kondy na płytki z potencjometrem, barwą i wzmacniaczem.

masz może schemat radmora? ja mam jakiś średnio zeskanowany i za nic nie mogę doczytać jaką wart. ma C805 i C806 na płytce z vol. możesz mi je podać,.proszę?

Nie było mnie w Warszawie więc nie mogłem Ci pomoc.

Wszystko i całą resztę masz tutaj:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aukcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a w niej typowy już dla sprzedającego cytat "CO DO SAMEGO WZMACNIACZA GRA PIĘKNIE, BRZMIENIE CIEPŁE BEZ ŻADNEGO HARMIDRA JAKI TO PANUJE W POLSKICH RADMORAKACH, DŹWIĘK CZYSTY, DYNAMICZNY, POD PEŁNĄ KONTROLĄ NIC NIE BUCZY NIE WYJE"

BeerfaN > Znalazłeś już tego HARMIDRA? Bo ja szukam i szukam i znaleźć nie mogę..

lol

Ukryta Zawartość

harmider...był tu jakiś facet ale się nie przedstawił :/

kondensatorki się wygrzały, gra jak marzenie - właśnie takiego dźwięku szukałem!

nęci mnie odtwarzacz 5450 z aukcji natrixa, ale trochę za dużo jak za philipsa w pudle radmora. może przerobię swój cdek na "radmora"...

Odczepu nie odlutowywałeś?? (tych 2 kabelków od potencjometru). Polecam w ramach zobaczenia jak będzie na chwile odlutowania ich:) Tylko żeby się nie zwarły i potem nie pomyliły.

które to konkretnie są kabelki? bo jest ich sporo, a na chybił trafił z moimi zdolnościami lutowniczymi to prędzej coś sknocę niż poprawię

chodzi o te na zaczepie na prawo od potencjometru głośności czy od strony przedwzmaka?

nawiasem pisząc, teraz ten radmor gra tak, jak marzyłem żeby grało moje hi-fi. jeszcze raz dzięki za pomoc!

• 3 tygodnie później...

Kolejna aukcja tego samego allegrowicza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a w niej:

"KOMPAKTOWY WMZANIACZ POSLKICH ZAKŁADÓW UNITRA!!! WERSJA EKSPORTOWA WYPOSAŻONA W ANGLOJĘZYCZNE OPISY NA PRZEDNIM FRONICE!!! CO NAJWAŻNIEJSZE WE WZMACNIACZU TO GRA… NIGDY JAKOŚ POD SPECJALNYM WRAŻENIEM POLSKICH PRODUKCJI NIE BYŁEM… ALE WZMACNIACZE Z SERII ALTUS (TEŻ PRODUKOWANE NA ZACHÓD) CHARAKTERYZOWAŁY SIĘ B. DOBRYMI OSIĄGAMI Z KTÓRYMI FAKTYCZNIE MOŻNA BYŁO IŚĆ ZAGRANICĘ A NIE JAK W PRZYPADKU RADMORÓW GDZIE NATKALI ZŁOMU W ŚRODEK A I TAK CZY SIAK NIE CHIAŁO TO Z SEBIE CZEGOŚ NA POZMIOME WYDUSIĆ"

To już przesada..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co on pisze czeba mu najebać za obraze dobrego Polskiego Radmora.Co za pacan.

Ukryta Zawartość

To ja może zacytuję wypowiedź znajomego na temat powyższej aukcji:

"Heniu77 jest absolutnym i****. Jego "olbrzymie dzielone" trafo jest złożone na rdzeniu L90 (odpowiadający mocy transformatora 90W) i ma identyczne gabaryty jak transformator od Toski 303... Czyli średniej wielkości mydelniczka . Pozatym jak żyję nie widziałem stopnia mocy z nieparzystą ilością tranzystorów, a już tymbardziej z żebrami ;-)

Nawiasem mówiąc ten wzmacniacz nie ma prawa brzmieć lepiej od Radmora, co wynika z doboru zasilacza ewidentnie na styk i komplementarnego rozwiązania układowego stopnia końcowego...

Swoją drogą koleś tak często porównuje brzmienie tylu sprzedawanych przez siebie "wspaniałych" klocków z Radmorami - objeżdżając te drugie niemiłosiernie, a jeszcze chyba ani razu nie wystawił Radmora na aukcji, który w takim wypadku chyba nie byłby mu zbytnio potrzebny... Conajmniej podejrzane"

panowie co sie tak irytujecie przecież to jest trawiata a opis tranzystorów wskazywałby ze sie wogule niezna na wzmacniaczach(3 tranzystory czyli 2 stopnia mocy a jeden bd 139/140? do stbilizacji prądu spoczynkowego)a wzmacniacz ten gra tak sobie, szczególnie podłaczony do gramofonu

Nawiązując do postu >SZYBA> : Tjaaa.... jest to wzmacniacz uznanej na całym świecie f-my "Bruns". Nazwa sama w sobie brzmi conajmniej jak "Studer-Revox" lub conajmniej "Bang&Olufsen" ;-) Szkoda słów... A może gość marzy o Radmorze, ale że ciężko dostać je w dobrym stanie i niestety nie kosztują jak pudełko zapałęk, to się słownie wyżywa? Frustrat jakiś chyba...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.