Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do muzyki rock/power metal

szymek20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was serdecznie

Chciałbym się spytać/dowiedzieć (niekoniecznie oznacza to ,że zmienie mój dotychczasowy wzmacniacz w najbliższym czasie) w każdym razie chciałbym się zorientować:

Jaki wzmacniacz najlepszy byłby do muzyki power metal/rock...? np. zespoły jak: running wild, dragonforce, sabaton, helloween, gamma ray, ,:

Do tej pory posiadałem: akai am-65 , marantz pm-6003 , marantz pm-7001 , i obecnie sony ta-f770es - i chodzi mi o to czy dało by rade kupić coś co zagra bardziej szybko i dynamicznie?

Chodzi mi o to aby miał możliwie jak największą dynamike, szybki zwarty bas- czyli chyba powinien mieć wydajny i "szybki" zasilacz , odpowiednią moc , oraz aby w pełni wykorzystał te głośniki co mam

Mam głośniki paradigm studio 20v5 , jako źrudło dźwięku mam komputer z plikami flac i dac audio gd nfb 3.33 - o taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kable mam klotz twinax 2,2,5mm i interkonekt też klotz

pokój ma 15,5m kw. i 2,4m wys

Cena jaką ewentualnie bym mógł przeznaczyć to do ok 2500zł (nie ważne czy za używany czy za nowy)

Ukryta Zawartość

?

https://www.audiostereo.pl/topic/103405-wzmacniacz-do-muzyki-rockpower-metal/

jak szybki i dynamiczny to lepiej denon pma 1500.

Jak kupiłem 1510 to zacząłem słuchać również i metalu, na wcześniejszych systemach kończyło się niepowodzeniem (robiła się dźwiękowa breja) . To wyjątkowo szybki i bardzo wydajny prądowo wzmacniacz, dynamika nie do pobicia w tej cenie. Szybkie i skomplikowane utwory nie wyprowadzą z równowagi tego denka. Nic nie zamula, bas się nie gubi dla mnie mogło by być wysokich więcej ale to kwestia gustu..Ale jest jedno male ale komputer musi być uziemiony inaczej może ulec awarii wzmacniacz.

skk

a używany denon pma 2000 ? co o takim myślicie - ale poczekam na więcej wypowiedzi... nie trzeba pisać wiele - wystarczy podać tylko model wzmacniacza - ja sobie reszte doczytam o nich ...

?

Witaj,

wydaje mi się, że dobrze zgrałby się w Twoim systemie wzmacniacz Pioneer A-50 lub jeden z modeli NAD np. C356 BEE.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do paradigmów denon? Przecież tego nie da się słuchać. Natarczywość wyższej średnicy zabije. Brak najwyższej góry, w dodatku zapiaszczona. Zobacz rotela, NADa też można sprawdzić. Mogę się domyślać że brakuje ci wypełnienia na basie. I tu denon też się nie

popisze.

Do paradigmów denon? Przecież tego nie da się słuchać. Natarczywość wyższej średnicy zabije. Brak najwyższej góry, w dodatku zapiaszczona. Zobacz rotela, NADa też można sprawdzić. Mogę się domyślać że brakuje ci wypełnienia na basie. I tu denon też się nie

popisze.

Co Ty człowieku za głupoty wypisujesz. Więcej słuchania mniej czytania życzę. Ten denon gra tak jak jest na prawdę nic nie ubarwia i nie upiększa. Posłuchaj trochę muzyki bez amplifikacji, prawdziwych instrumentów. A ta zapiaszczona góra to zapewne tweeter i to pod co podłączysz nic nie zmieni.

Do autora denon 2000 jeszcze lepiej, lepszej dynamiki nie uzyskasz z zadnego zintegrowanego w tej cenie( a i poza nią pewnie też). Szybkość, dynamika, star i stop, "stopa pięknie kopie",przejrzystość to największe atuty przemawiające do takiej muzyki jak słuchasz. Jak pisałem dzieki denonom zacząłem słuchać metalu. Jak pierwszy raz kupiłem 1510 ocenilem że tego wzmacniacza nie da się słuchać krzykliwy i metaliczny do bólu aż zęby bolały.

Sprzedałem czym prędzej. Teraz mam znowu 1510 ale w innej konfiguracji bo usłyszałem co ten zestaw potrafi. Jak będę coś zmieniał to na wyższą serię A 100 ja już znalazłem to czego szukałem.

skk

Właśnie ja słucham, a mało piszę:)

Miałem dawno temu takie wrazenia jak Ty. Metalu słucham od około 30 lat i nie ogłuchłem, denona miałem z 10 lat. Jak go miałem też myslałem że jest najlepszy do tej muzy. Co do doboru sprzętu najpierw słucham instrumentów bez prądu, przede wszystkim fortepian, jeśli tu jest źle dalej nie ma co słuchać młócki.

Denon posiada rzeczywiscie ponadprzeciętną dynamikę i szybkość, ale nic więcej. Chyba ze podłączymy wybitnie ciepłe kolumny.

A co do słabego twitera - to wszystkie kolumny mają kiepskie kopułki?

Wracając jeszcze do denona to tylko A100 się jeszcze jako tako broni.

Serwacy no nie pisz że denon ma zapiaszczone wysokie bo to absolutnie nie prawda miałem 1500 i 1510 różnica na korzyść nowszej serii w 1500 jest trochę podbite górny skraj średnicy ale to można opisać jako ożywienie wokali nie krzykliwość. Denony wprowadzają niewiele zniekształceń dzięki bardzo gładkie bez chropowatości. Kopułka w moich głośnikach to istny tester sprzętu nic przed nią się nie ukryje-zapiaszczeń nie stwierdzono. Tyle co mogę powiedzieć to że jak kupuje się dynamiczna elektronikę trzeba w szczególny sposób zadbać o akustykę, jeśli nie zadbamy boleśnie się o tym przekonamy.

Miałem już zamieniać 1510 na A 100 lecz gdy zrobiłem sobie kabelek ze srebra na razie przeszła mi ochota. Nawet nie wiedziałem jaki ten zestaw szczegółowy. Słychać nawet ślady montażu na starszych utworach. To też przezroczysta elektronika nie wiele dodaje od siebie brzmienie zależne jest od płyty i tu tkwi szkopuł całej zabawy.

Piszesz że tylko A100 się broni przecież to niemal to samo co 2010 z kosmetyczna przeróbką, pewnie 2020 to też tylko od strony użytkowej poprawiony.

Fortepian ciężko dobrze omikrofonować ze względu na rozmiary. Płyta nie odda bogactwa wybrzmienia tego instrumentu bez względu na klasę zestawu i rodzaj nośnika to samo trąbka, koto i tp.

skk

A taki :

Ukryta Zawartość

dobry to wzmacniacz? - wiem ,że stary bo z połowy lat 80- tych bodzjże..., ale czy nadaje sie do takiej muzyki jak ja słucham... , ale boje sie ,że coś sie może w nim zepsuć i nie poradze se z naprawą.... dlatego też coraz poważniej myśle nad nowszymi konstrukcjami typu:

Ukryta Zawartość

wiem ,że to ponad mój budżet - ale tak prędko mego sony nie sprzedam ....także jest czas na dozbieranie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

A taki :

Ukryta Zawartość

dobry to wzmacniacz? - wiem ,że stary bo z połowy lat 80- tych bodzjże..., ale czy nadaje sie do takiej muzyki jak ja słucham... , ale boje sie ,że coś sie może w nim zepsuć i nie poradze se z naprawą.... dlatego też coraz poważniej myśle nad nowszymi konstrukcjami typu:

Ukryta Zawartość

wiem ,że to ponad mój budżet - ale tak prędko mego sony nie sprzedam ....także jest czas na dozbieranie....

Creek do metalu się nie nadaje będzie bark masy i dynamiki takie flaki z olejem na chyba że tak lubisz. W szroty też bym się nie bawił. Jak już to Krell albo Naim rock brzmi na nich świetnie szczególnie przypadł mi do gustu naim xs (rewelacyjna barwa) ale co nieco słaby mocowo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skk

Za 2,5 koła kupisz sobie jakiegoś fajnego lapowca chińskiego, xindaka MT-3, Kilka Yaqinów, Ming Da, co jak co, ale rock i metal na lampie brzmią jeszcze lepiej niż inne rzeczy :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Hmm... w sumie to może też niezły pomysł, ale ja nigdy w życiu nie miałem (ani nawet nie słyszałem!) lampowego wzmacniacza, i boję się w nim o dwie rzeczy, : że będzie miał powolny i zamulony bas i że braknie mu dynamiki, oraz ,że one mają małą moc (bodaj do ok 2x45w) moje głośniki pisze ,że mają efektywność 90 dB (87 dB komora bezechowa) i teraz - czy ta moc dla nich wystarczy?

?

Xindak Mt-3 18/40W (zależnie od trybu) miotał membranami Acoustic Energy Aelite three o sprawności 86 db jak szatan, a to kawał solidnych podłogówek, więc nie martwiłbym się o to zupełnie, no chyba, że masz salon 50 m2, wtedy faktycznie przydałoby się więcej mocy. W recenzjach innych lampowców też autorzy podkreślają, że te wzmaki nie mają problemu z żadnymi typowymi konstrukcjami kolumn.

Generalnie, to taki lampowy xindak gra jak wzmacniacze tranzystorowe z przedziału 4-5k, więc jeśli nie brak ci basu w Yamaszce 1000, czy w cambridge audio a740/840. albo w marantzu KI pearl lite, to nie zabraknie go w xindaku.

Z podłogowymi acoustic energy bas był konkretny, ale miękki, wypełniający, mięsisty taki ;) natomiast z monitorami chario był zwarty i punktowy, basowy cios w szczękę ;) więc xindak daje co trzeba, a potem każda kolumna może to zagrać po swojemu.

Tak więc jeśli nie masz akurat około 4k na wzmacniacz tranzystorowy spróbuj gdzieś takiego lampowca posłuchać, najlepiej oczywiście w bezpośredniej konfrontacji z tranzystorowcem. Ostatnio można też wyjąc cambridge audio 740 w dobrej cenie. Ze dwa lata temu chyba weszła nowa seria i starsze modele szły w salonach z dużą przeceną, a to też świetne wzmaki. Użwywane sztuki na allegro można wyjąć za troche ponad 2k.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.