Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz infułat Józef Wójcik, wystosował list otwarty do premiera RP Donalda Tuska.

Jacchusia

Rekomendowane odpowiedzi

to raczej proste .Nas to nie interesuje chiba ze jest smieszne.Taki infujat jest smieszne ale swietobliwy to jezd TOOOO>

To jest nie tylko śmieszne ( i tu całkowicie się z panem , panie Muls zgadzam !) , ale również unaocznia nam , jak niewiele ma tradycja katolicka wspólnego z PŚ !

Piotr

Nie mogłem?

Przecież wiesz że brzydzę się kłamstwami w przeciwieństwie.....

Ty ciągle insynuujący nie dostrzegłeś żartu...

Och te wasze żarty, lapsusy i wszelakie niedomówienia ( oczywiście wtedy gdy przegniecie pałę trzeba się jakoś bronić). Tyle wciskasz nam tu kicików, zmyślnie omijasz prawdę i jednocześnie brzydzisz się kłamstwem?

Zaprawdę jesteś rasowym klechą. Czysta wyuczona forma dwulicowości.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek we wszystkich tematach będziesz te bzdury insynuował.... a może to ty masz jakiś w tym cel by mnie ciągle i bezpodstawnie oczerniać bądź pomawiać!

Wykaż choć raz moje kłamstwo czy "omijanie prawdy" o którym to ciągle bredzisz....nie potrafisz tak bez manipulacji....jak mi przykro! :))

muls dnia 25.02.2014 - 10:41 napisał

"to raczej proste .Nas to nie interesuje chiba ze jest smieszne.Taki infujat jest smieszne ale swietobliwy to jezd TOOOO>"

To jest nie tylko śmieszne ( i tu całkowicie się z panem , panie Muls zgadzam !) , ale również unaocznia nam , jak niewiele ma tradycja katolicka wspólnego z PŚ !

Najśmieszniejsze w tym jest to że komentujesz jak zwykle nie mając pewnie do końca świadomości co.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jako że nie cenie zbytnio wikipedii podam to:

"Infułat, ksiądz świecki lub zakonnik, który, nie będąc biskupem, ma od Stolicy Apostolskiej przywilej na używanie przy obrzędach ubioru biskupiego, t. j. infuły czyli mitry, pastorału, gremjału, dalmatyki, tunicelli, rękawiczek, pończoch i sandałów. Zakonnicy infułaci są to opaci niektórych klasztorów, nie ulegających jurysdykcyi biskupiej. Godność infułacka przywiązana jest albo do osoby i wtedy jest dożywotnia albo do miejscowości, t. j. do pewnej kanonii lub probostwa, i wtedy wszyscy, obejmujący po sobie to stanowisko, zostają infułatami."

W.

Cóż pończochy i rękawiczki pasują do kiecki :-) Jeszcze tylko szpilki i gustowna torebeczka i.... :-)

W.

Dowcipnisie...

"Pończochy były niegdyś elementem garderoby męskiej, dziś już jedynie damskiej...."

Ukryta Zawartość

Jako że nie cenie zbytnio wikipedii podam to:

Podałeś to za Encyklopedią Staropolską i z tego słowa się śmiejesz, czyżbyś o tym co zacytowałem wcześniej nie wiedział? ;)

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Podałeś to za Encyklopedią Staropolską i z tego słowa się śmiejesz, czyżbyś o tym co zacytowałem wcześniej nie wiedział? ;)

Wiedziałem Andrzeju, ale ten średniowieczny patos i tytularyzm jest dzisiaj przezabawny :-) Cóż człek łasym jest na tytuły, zaszczyty i władzę. Kościołek uwielbia tę monarszość , średniowieczną próżność oraz pychę. Te ociekające purpurą i złotem fatałaszki wyglądające dziś jak rekwizyty teatralne. Z resztą są nimi pełniąc określone funkcje przekazu.

Mylę się Twoim zdaniem? :-)

W.

W kwestii infułata już tak bo Franciszek już tą godność honorową zniósł.

W kwestii "funkcji przekazu" różnimy się zdecydowanie. ;)

Najśmieszniejsze w tym jest to że komentujesz jak zwykle nie mając pewnie do końca świadomości co.

Ukryta Zawartość

Użytkownik Maju edytował ten post dziś, 09:48

Maju nie mieszaj mojej chrześcijańskiej świadomości do Twojej /Waszej tradycji katolickiej , która i w tym aspekcie nie ma nic wspólnego z PŚ i naukami Kamienia Węgielnego !

„Wiecie, że ci, którzy są przywódcami narodów, panują nad nimi (…) Nie powinno być tak wśród was” (Mateusza 20:25-26, Romaniuk)

Jezus rzekł : „Wy wszyscy jesteście braćmi” (Mateusza 23:8).

Prawdziwi chrześcijanie powinni raczej zwracać się do siebie, używając formy „bracie” (2 Piotra 3:15)

W kwestii infułata już tak bo Franciszek już tą godność honorową zniósł.

I bardzo słusznie , gdyż w obliczu Boga wszyscy jesteśmy braćmi i siostrami !

A mówiąc bardziej dosadnie , wszyscy jesteśmy jeno śmiertelnymi grzesznikami !

Ukryta Zawartość

Piotr

Numerek, bracie ty nie zauważyłeś że lubię się z Tobą droczyć...."uderzam w stół..." a ty już resztę dopisujesz. Dla Ciebie oczywiście w Kk wszystko jest niezgodne Z PŚ ale tytuły honorowe nie powinny Ciebie aż tak podniecać...a .może uważasz że infułat tytułowy z racji swojego życiorysu nie zasługiwał na wyróżnienie?

Ps. Brałeś to pod uwagę pisząc "to jest nie tylko śmieszne"....myślę że nie. ;)

"Infułat, ksiądz świecki lub zakonnik, który, nie będąc biskupem, ma od Stolicy Apostolskiej przywilej na używanie przy obrzędach ubioru biskupiego, t. j. infuły czyli mitry, pastorału, gremjału, dalmatyki, tunicelli, rękawiczek, pończoch i sandałów. Zakonnicy infułaci są to opaci niektórych klasztorów, nie ulegających jurysdykcyi biskupiej. Godność infułacka przywiązana jest albo do osoby i wtedy jest dożywotnia albo do miejscowości, t. j. do pewnej kanonii lub probostwa, i wtedy wszyscy, obejmujący po sobie to stanowisko, zostają infułatami."

myslalem ze infujat jest troche smieszne ale z definicji przebiło jego magnificencje arcybiskupa swietobliwego.Genralnie spadlem ze stolka ze smiechu z definicji ale czułem ze to MUSI byc tooooo..

a .może uważasz że infułat tytułowy z racji swojego życiorysu nie zasługiwał na wyróżnienie?

W oczach Boga , czy ludzi ?

Piotr

Numerek, bracie ty nie zauważyłeś że lubię się z Tobą droczyć...."uderzam w stół..." a ty już resztę dopisujesz

Owszem , i czynisz to za cenę Prawdy z PŚ !

Dla Ciebie oczywiście w Kk wszystko jest niezgodne Z PŚ

Nie da się ukryć , że kk jest antychrystem !

Piotr

Wykaż choć raz moje kłamstwo czy "omijanie prawdy" o którym to ciągle bredzisz....nie potrafisz tak bez manipulacji....jak mi przykro! :))

Zadajesz pytanie i od razu sobie odpowiadasz? I jak tu klerykalny betonie z tobą gadać? Aby sobie pogadać, podroczyć się, bo masz taką misję? Nie masz innych uciech w życiu ? Bo lubisz polać wodę broniąc pedofili i innych przestępców? Bo jesteś zaślepiony cwaniakiem i hochsztaplerem Rydzykiem?

Sittek we wszystkich tematach będziesz te bzdury insynuował.... a może to ty masz jakiś w tym cel by mnie ciągle i bezpodstawnie oczerniać bądź pomawiać!

Brzydzę się pedofilią i osobami ją chroniącymi.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@sittek

Cieszy mnie to że brzydzisz się tymi ludźmi, choć w jednej sprawie mamy podobne stanowisko.... ale problem jest w tym że mnie do niech zaliczasz a to już wyczerpuje znamiona tego o czym ciągle z przykrością przypominam....jesteś kłamcą i oszczercą!!!

"Zadajesz pytanie i od razu sobie odpowiadasz? I jak tu klerykalny betonie z tobą gadać? Aby sobie pogadać, podroczyć się, bo masz taką misję? Nie masz innych uciech w życiu ? Bo lubisz polać wodę broniąc pedofili i innych przestępców? Bo jesteś zaślepiony cwaniakiem i hochsztaplerem Rydzykiem?"

Wymieńmy Twoje kłamstwa.

1.Klerykalny beton....co to znaczy?....tu by się przydało dodatkowe wyjaśnienie bo nie wiem co to znaczy, zwłaszcza w kontekście mojej osoby

2. Misja....???

3. Co do "uciech"....mam rodzinę i ona ma mnie, psa, muzykę itd. itp.

4. Nie jestem zaślepiony nikim....znam "sprawy" Rydzyka nie tylko z GW itp..... wiem o czym piszę!

5. Na jakie pytanie od razu odpowiadam....ze oskarżając mnie nigdy nie podajesz na to dowodów....to przecież prawda, dlaczego miałbym tego nie pisać i co ma wspólnego z tym co piszesz?

@23031970

1. Numerek żyjemy tu i teraz i nasze życie czy chcesz czy nie składa się z wyróżnień....chyba nie napiszesz że rezygnujesz z wyróżnienia (awansu) w pracy bo PŚ pisze że nie wolno....dlaczego gorszy Ciebie to wśród kapłanów, czyżby odzywało się w ten sposób w Tobie uprzedzenie do Kk? ;)

2. "Owszem , i czynisz to za cenę Prawdy z PŚ !"

To ty czytasz PŚ w taki sposób by zarzucać co rusz coś Kk....nie będę wnikał gdzie jest tego przyczyna choć wydaje mi się że wiem.

3. "Nie da się ukryć , że kk jest antychrystem ! "

Nie będę tego komentował....wiele razy udowadniałeś z czyimi stronami się posiłkujesz by to "udowodnić"....tkwij w swojej niewiedzy, piszę to dlatego bo wielokrotnie udowadniałeś że żadnych wyjaśnień nie przyjmujesz do wiadomości, nawet ich nieraz nie czytasz.

Nie da się ukryć , że kk jest antychrystem !

Stwierdzam, że potrzebna ci jest pomoc psychiatry.

Szkoda, że już nie raczysz nas Twoimi ulubionymi cytatami z obłąkańczej strony śj zbawienie.com...Było zabawnie i dawałeś piekne świadectwo na swoje schorzenie :)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

@23031970

1. Numerek żyjemy tu i teraz i nasze życie czy chcesz czy nie składa się z wyróżnień....chyba nie napiszesz że rezygnujesz z wyróżnienia (awansu) w pracy bo PŚ pisze że nie wolno....dlaczego gorszy Ciebie to wśród kapłanów, czyżby odzywało się w ten sposób w Tobie uprzedzenie do Kk? ;)

Maju nie rozmawiam z Tobą o awansie społecznym , zawodowym , lecz o czystości duchowej/moralnej człowieka , której nie w sposób utytułować Tytułami Moralnymi/Religijnymi , nadto w obliczu Boga wszyscy jesteśmy grzesznikami i braćmi w grzeszności ( stąd potrzeba zbawienia w osobie Jezusa ) , uświadomienie sobie tej oczywistej prawdy powinna nas skłaniać do pokory wobec bliźnich , i nie wyróżniania się wobec nich żadnymi tytułami religijnymi !

Poza tym Historia uczy i pokazuje nam , że ludzkie tytuły religijne (papież, kardynał , infułat,itd.,itp.) się zdewaluowały moralnie , i o ironio zwłaszcza w osobach , tzw. przez kk " Świętymi ! "

Furtką do Boga nie są tytuły i dystynkcje kościelne/religijne , lecz życie podług Woli Bożej !

I jeszcze jedno , tylko Bóg zna nasze myśli i zamiary serca , i dlatego tylko Najwyższy może stwierdzić , kto z nas jest (używając nomenklatury katolickiej ) papieżem , kardynałem , czy infułatem ?!

Stwierdzam, że potrzebna ci jest pomoc psychiatry.

To jedyny " argument " , na który Cię stać !

Piotr

Numerek widzę że dyskusja z Tobą natrafiła na mur i dalej się nie przebijemy.

Rozmawiamy o honorowym tytule który Ciebie śmieszy a Franciszek go zniósł, no i co ci takiego przeszkadza zwłaszcza że Ciebie to jak wiem nie dotyczy, KK ma strukturę hierarchiczną.....ale oni pomimo to będąc biskupami, infułatami, prałatami nadal powinni pozostać ludźmi, jak piszesz braćmi choć w różnych miejscach postawieni w życiu.

Tu jest problem w człowieku czy mu te "tytuły", zaszczyty ziemskie w głowie nie pomieszają....dlatego porównałem to do naszego świeckiego życia.

Pisaliśmy ponadto o konkretnej osobie a a ty znów wywlekasz swoje żale do całego KK o cytowaniu Biblii nie wspominając.

I jeszcze jedno , tylko Bóg zna nasze myśli i zamiary serca , i dlatego tylko Najwyższy może stwierdzić , kto z nas jest (używając nomenklatury katolickiej ) papieżem , kardynałem , czy infułatem ?!

Nie wiem czy zastanowiłeś się pisząc to....pomieszanie z poplątaniem. ;)

Rozmawiamy o honorowym tytule który Ciebie śmieszy a Franciszek go zniósł,

Chyba nie jest już taki " honorowy " skoro Franciszek go zniósł .

KK ma strukturę hierarchiczną.....

Co absolutnie nie licuje z naukami oraz Kościołem Chrystusowym , kk jest odstępczym kościołem (sektą , antychrystem !)

Nie wiem czy zastanowiłeś się pisząc to....pomieszanie z poplątaniem. ;)

Jednak nie rozumiesz - trudno !

Piotr

1. Numerek jest nadal honorowy, ci co otrzymali ten tytuł nie stracili go, nie będą nadawane nowe (przynajmniej za Franciszka) więc piszesz nadal bez sensu.

2. Co ci nie licuje? Nie interesuje mnie jak oceniasz Kk ale bardziej uzasadnienie które jest w Twoim przypadku bardzo zbliżone do stanowisk właśnie sekt, nieprawdaż?

3.Myślałem że wyjaśnisz lub naprowadzisz ale pewnie sam się w swoich dywagacjach pogubiłeś. :))

• 7 miesięcy później...

Ostrym narzędziem zniszczyli zabytkowy obraz Matki Bożej

- Wygląda to tak, jakby sprawca użył jakiegoś ostrego narzędzia. W płótnie, w miejscu, gdzie znajduje się twarz Matki Bożej, zrobił owalną dziurę i głęboką rysę. Najprawdopodobniej stało się to w sobotę - powiedział duchowny.

Obraz na płótnie powstał około roku 1737. Był darem jednego z miejskich radnych i leśniczego książęcego dla skoczowskiej świątyni. Przedstawiona na nim Madonna z dzieciątkiem nazywana jest przez wiernych Matką Bożą Skoczowską. W latach 90. minionego stulecia płótno zostało poddane gruntownej konserwacji.

Ks. Dewor powiedział, że obraz zostanie naprawiony przez konserwatora zabytków Jarosław Szpakowicza, który zajmował się nim w przeszłości. - Bardzo chcielibyśmy umieścić go ponownie w ołtarzu 1 stycznia przyszłego roku lub w jedno ze świąt maryjnych - dodał.

Proboszcz dodał, że w ostatnim czasie dochodziło już do przypadków dewastacji i profanacji w świątyni. - Naszą ideą jest utrzymywać kościół otwarty i dostępny dla wiernych w ciągu całego dnia. W tym czasie ktoś m.in. uszkodził obrusy na ołtarzach, zanieczyścił konfesjonał, czy rozlał ciecz na podłodze - powiedział ks. Dewor.

W minioną sobotę nieznani sprawcy zniszczyli plakaty z wizerunkiem św. Jana Pawła II informujące o koncercie w dniu papieskim. Pomimo tych zdarzeń kościół nie będzie jednak zamykany.

Sprawę bada cieszyńska policja.

Cały tekst:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I to, powiem Ci - jest najczystszej wody skur...ństwo. Raz, że zabytek; dwa, że dla wiernych to ważny obraz.

Myślę, że nie znajdziesz nikogo, kto by zaprzeczył...

W każdej społeczności zdarzają się degeneraci moralni lub ludzie z zaburzeniami psychicznymi. To że w tej parafii takie czyny się powtarzają, świadczy o bagatelizowaniu lub całkowitej bezradności na takie wykroczenia, organów ścigania i samej parafii.

Dokładnie tak jak napisał Jacek, zabytek to wielka wartość dla całego Narodu, a to że związany z religią wyłącznie tę wartość podnosi.

Włodek.

Ostrym narzędziem zniszczyli zabytkowy obraz Matki Bożej

- Wygląda to tak, jakby sprawca użył jakiegoś ostrego narzędzia. W płótnie, w miejscu, gdzie znajduje się twarz Matki Bożej, zrobił owalną dziurę i głęboką rysę. Najprawdopodobniej stało się to w sobotę - powiedział duchowny.

Obraz na płótnie powstał około roku 1737. Był darem jednego z miejskich radnych i leśniczego książęcego dla skoczowskiej świątyni. Przedstawiona na nim Madonna z dzieciątkiem nazywana jest przez wiernych Matką Bożą Skoczowską. W latach 90. minionego stulecia płótno zostało poddane gruntownej konserwacji.

Ks. Dewor powiedział, że obraz zostanie naprawiony przez konserwatora zabytków Jarosław Szpakowicza, który zajmował się nim w przeszłości. - Bardzo chcielibyśmy umieścić go ponownie w ołtarzu 1 stycznia przyszłego roku lub w jedno ze świąt maryjnych - dodał.

Proboszcz dodał, że w ostatnim czasie dochodziło już do przypadków dewastacji i profanacji w świątyni. - Naszą ideą jest utrzymywać kościół otwarty i dostępny dla wiernych w ciągu całego dnia. W tym czasie ktoś m.in. uszkodził obrusy na ołtarzach, zanieczyścił konfesjonał, czy rozlał ciecz na podłodze - powiedział ks. Dewor.

W minioną sobotę nieznani sprawcy zniszczyli plakaty z wizerunkiem św. Jana Pawła II informujące o koncercie w dniu papieskim. Pomimo tych zdarzeń kościół nie będzie jednak zamykany.

Sprawę bada cieszyńska policja.

Cały tekst:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe, czy sprawca w/w był ochrzczony, wybierzmowany i przyjmował komunię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najważniejsze jest to, czy w chwili popełnienia tego przestępstwa był poczytalny.

Ukryta Zawartość

Być może. Ale chodzi o coś innego - malowidło okazuje się dla Jaacchusi ważniejsze niż człowiek. Ataku z nożem w ręku w Rzeszowie Jacchusia na Bocznicy ani nie ujawnił, ani nie potępił, ani nie skomentował.

Ukryta Zawartość

Być może. Ale chodzi o coś innego - malowidło okazuje się dla Jaacchusi ważniejsze niż człowiek. Ataku z nożem w ręku w Rzeszowie Jacchusia na Bocznicy ani nie ujawnił, ani nie potępił, ani nie skomentował.

Ze swoimi demonami walcz w zaciszu swojego pokoju.

Nie rozumie jak bardzo trzeba nienawidzić, żeby do tak ..................wniosków dojść?

Za obraźliwe insynuacje podziękuje Panu. Nie będę na taki ..................... odpowiadał, pomijając fakt, że zupełnie to nie ma nic wspólnego z tematem wątku.

Ukryta Zawartość

Ośmielę się zauważyć, że wątek mocno zmurszał. I już od dawna żaden post nie siedzi w temacie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.