Skocz do zawartości
IGNORED

Hk980 + Monitor Audio mr6...problem

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam ten zestaw..dźwięk idzie z kompa format flac poprzez MATRIX mini...

zachwycają piosenki bez ostrych wydźwięków...natomiast tam gdzie wchodzi solówka gitarowa, pisk, trąbka, gitarowe riffy sprzęt musze przyciszać bo nie da się słuchać...sprzęt daje po uszych i strasznie męczy, robi się metaliczny.... może Hk980 nie nadaję się do Monitor Audio...jestem w stanie zmienić wzmacniacz ale musze wiedzieć na jaki..., nie che za bardzo wymieniać kolumn bo mi się bardzo podobają, pasują do salonu....proszę o jakieś rady...czy ktoś słuchał tych głośniczków z innymi wzmakami ?? jakie doświadczenia ?

https://www.audiostereo.pl/topic/103385-hk980-monitor-audio-mr6problem/

Witaj,

wydaje mi się, że problem leży najbardziej po stronie przetwornika, który gra jasno, szczegółowo, krystalicznie i bardzo emocjonująco. Brzmienie takie w połączeniu z HK może rzeczywiście czasami prowadzić do metaliczności, agresywności.

Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem byłoby spróbowanie podłączenia przetwornika np. Arcam rDac czy Audiolab Q-DAC.

Drugim rozwiązaniem, zdecydowanie pewniejszym i gwarantującym bardziej wyraźną poprawę brzmienia jest zastosowanie nowego wzmacniacza. Moim zdaniem idealnie pasowałby NAD C326BEE lub jeśli tylko budżet pozwoli Arcam FMJ A19 lub Rega Brio-R. Nie wspomnę już o hybrydzie lampowej Xindak XA-6900 (2011 Version).

Jeśli masz taką możliwość, serdeczne zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

W przadku pytań służe pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

coś w tym jest...dźwiek czasem wydaje się ultra krystaliczny.....co jest fajne ale czasem ta krystaliczność zmienia się w jazgot...niestety nie chce kupować czegoś w ciemno...może da się tega nad'a skąds wypożyczyć na test..tak jakby pewne pasmo z okolic "dolnej góry" było sztucznie podkręcone.. cenowo inne wzmaki są zdecydowanie dla mnie nie osiągalne niestety...poza tym kiedys gdzieś czytałem ze HK z MR się gryzą...ale kazdy ma inne ucho..

Sluchalem kolumn MA i maja to do siebie ze ostro graja .Zgodze sie ze graj czysto i krystalicznie i sczegolowo ale po dluzyszym sluchaniu glowa boli Mi sie wydaje ze tutaj zmiana wmacniacza i daku zabardzo nie zmieni brzmienia kolumn ,poprtsu monitor audio ma to juz do siebie ze one maja taka sygnature grania .Czesto ludzie sie wypowiadaja ze maja takie same doswiadczenia z ta marka kolumn,

Kolumny MA maja to do siebie ze jak wybierasz sie na odluchy do sklepu ,spzrzedaca wlacza te kolumny a ty myslisz wow -graja cudownie czysto ,krystaliznie , bardzo sczegolowow -kupujesz .W domu kiedy zczynasz sluchac dluzej zaczynasz stwierdzac ze zaczynaja cie meczyc , sa bardzo metaliczne i ostre granie .Po dluzyszm sluchaniu glowa boli i nie daje sie ich sluchac.

:)

Witam kolege.

Te kolumny faktycznie tak graja. Posiadam akurat starszy model pmc 703 z lat 90.

Szczerze to dopiero zagralo to tak jak trzeba z luxmanem l510. W kazdym innym przypadku mialem takie same problemy chwile sluchania ,a reszta sciszenie muzyki i tyle.

masz dalej monitory mr6?

właśnie tego sie obawiałem

kupiłem je może nie zmyślą o słuchaniu rocka, ale wydawało mi się na takim sprzęcie bedzię przynajmniej przyzwoicie a tu lipa, rock z ostrymi riffami, solówkami i wydźwięki gitary to masakra dla uszu...macie podobne doświadczenia ? jestem ciekawy z sklep Q21 łączy MR6 na odsłuchach....naprawde nie chce ich sprzedawać ze wzg na atrakcyjny wygląd i magie w spokojnych nagraniach...ale mała uniwersalność mnei troche odstręcza...

Sluchalem kolumn MA i maja to do siebie ze ostro graja .

...

Po dluzyszm sluchaniu glowa boli i nie daje sie ich sluchac.

Powtarzam po raz n-ty chyba, wy chyba nigdy nie słyszeliście naprawdę "ostrych" kolumn. MA są średnio "miękkie" i niezbyt łagodne ale daleko im do świdrującej góry wśród kolumn w tej cenie. Miałem u siebie BR, BX i słyszałem większość modeli do serii GX włącznie na odsłuchach, te niższe serie do BX włącznie grają ogólnie wręcz lekko "rozmytym" dźwiękiem, choć odrobinę zbyt płaskim, a brzmienie jak na metalową kopółkę jest właśnie całkiem przyjemne na górze. Posłuchajcie niższe Klipsch, Paradigm, Quadral, B&W. Jeśli MA grają ostro to co tu wtedy powiedzieć o nich ? A może to wcale nie chodzi o górę tylko o wyższą średnicę ? W każdym bądź razie - jeśli kolega Czesiek chce spróbować alternatywy, to warto spróbować ze starym Nadem - 3080, 3060, 3240PE, 3140, 3130. To najbardziej łagodne i miękkie wzmacniacze jakie mogą być, ocieplone. Jeśli to nie pomoże to pomoże wymiana kolumn na mocno ciepłe - bo widać takie są preferencje kolegi. Ewentualnie - jeśli kolega ma ochotę pobawić się na PC - Izotope Ozone 5 (+ wtyczka pod foobara/winampa - jakiś kontener VST) i opcje delikatnej kompresji dynamiki na średnicy pomogą. Generalnie super programik, można dowolnie modelować brzmienie, np na lampowe, pomaga również w przypadku kolumn wyższej klasy.

Słuchałem większość b&w , nawet sam miałem cm8 .Mozo poprostu don słuchałes je z innymi wmacniaczami .Moze i sa bardzej ostrzejsze grające kolumny dla ciebie od MA ale , dla mnie MA to właśnie takie grające .Kazdy słyszy inaczej i ma inne gusta.

Tutaj widocznie autor wątku tez spostrzega te kolumny czyli co po Twojej wypowiedzi ma zacząć mysle ze sa bardzej ostrzej grające kolumny wiec musi sie przyzwyczaić ? !

Stawiam na 100 ze wymiana pieca jak i kabli nie zda tutaj pozytywnego egzaminu a autorowi po wydaniu pieniędzy na nowy wmacniacz i kable pójdą marne bo z czasem będzie musiał kupic inne kolumny .

Doń ja po MA i B&W miałem duo kolumn i żadne tak ostro nie graly i nie pisz ze musi sobie docieplone kolumny kupic .ja aktualnie gram na Atc i żadne docieplone nie sa a efektu takiego nie mam przedtem miałem elaci roth Oli ,dynaudio .

:)

Na Twoim miejscu sprobowal bym zestawic te kolumny z piecami nad , musical fidelity , luxman , a nawet na poczatek ze smiesznie wygladajacym sanyo ja 220.

To wszystko fajnie grajace cieplo wzmacniacze. Jesli masz okazje pozyczyc cos od znajomych to sprobuj , a bedziesz choc wiedzial czy idzie dzwiek w dobra strone bo jesli nie to widac te kolumny nie sa dla Ciebie. Samymi kablami tez troche mozna zmienic ,ale juz nie tyle mozna osiagnac.

Nie spisuj kolumn na straty tak od zaraz bo ma i tak jakos nie sa doceniane u nas.

Ja akurat slucham duzo soulu i z luxmanem to po prostu poezja.

Wczesniej uzywalem kolumny z dzielonym wzmacniaczem opartym na koncowce hk 870 i dzwiek byl taki jak u Ciebie.

Mam MA BX5 i nie słyszałem żadnej metaliczności gdy były podłączone przez 2 lata pod HK3490, grało to wręcz "ciepławo", teraz mam podłączone pod dzielonego Rotela RC990 i RB990 i dopiero teraz zrozumiałem co to znaczy ostre granie. Wcześniej wydawało mi się że Harman z Monitor Audio ma zbyt mało ostrości nie mówiac juz o metaliczności. Ale to tylko mioje wrażenia z odsłuchu.

własnie nie chce ich spisywać na straty...tylko chce im pomóc żeby były bardziej uniwersalne...chetnie bym sprobowal eksperymentu z innym wzmakiem...ale chcialbym go na poczatku pożyczyć...szkoda ze nie ma takiej mozliwosci..

własnie nie chce ich spisywać na straty...tylko chce im pomóc żeby były bardziej uniwersalne...chetnie bym sprobowal eksperymentu z innym wzmakiem...ale chcialbym go na poczatku pożyczyć...szkoda ze nie ma takiej mozliwosci..

Wszystko zależy jakiej muzyki słuchasz . Ja też mam HK 980 w zestawieniu z Paradigm 9v7 . Są nagrania typu np P!nk , że naprawde vocal, blachy brzmią naprawde ostro (uszka potrafia zaboleć) ale w innej muzyce rewelacja . Też jestem na etapie docieplenia zestawu . Zastanawiam się tak jak DON napisał nad NAD-em , ewentualnie Audiolab 8000S (używka). Co sądzicie?

Kolego jak widac kazdy ma inne odczucia.

Zajrzyj sobie na klub milosnikow ma bodajze tam koledzy z tego co pamietam opisywali swoje systemy.

Moze samemu cos wywnioskujesz bo nikt Ci gotowej recepty nie poda.

Kazdy ma inny sluch dla jednego to gra ostro a dla innego nie.

Kolego jak widac kazdy ma inne odczucia.

Zajrzyj sobie na klub milosnikow ma bodajze tam koledzy z tego co pamietam opisywali swoje systemy.

Moze samemu cos wywnioskujesz bo nikt Ci gotowej recepty nie poda.

Kazdy ma inny sluch dla jednego to gra ostro a dla innego nie.

Doń ja po MA i B&W miałem duo kolumn i żadne tak ostro nie graly i nie pisz ze musi sobie docieplone kolumny kupic .ja aktualnie gram na Atc i żadne docieplone nie sa a efektu takiego nie mam przedtem miałem elaci roth Oli ,dynaudio .

Szwagier, aleś dowalił... :)

Przecie to wszystko ciepłe, miękkie, łagodne - Oli, Dynaudio, Elac też w tą stronę bardziej... Nic dziwnego że na ich tle MR6 grają ostrzej. Ale wystarczy posłuchać np tych kolumn, o których wspominałem wyżej, pod tym kątem ostrości i to MR6 robią za sprite, a tamte za pragnienie :)

Mając za źródło PC, najłatwiej i najtaniej pobawić się Izotope Ozone 5. Choć Nad dużo lepszy od nowego HK, to jednak z tym pluginem nie ma szans przeskoczyć HK pod względem możliwości modelowania dźwięku (np złagodzenia).

Wszystko zależy jakiej muzyki słuchasz . Ja też mam HK 980 w zestawieniu z Paradigm 9v7 . Są nagrania typu np P!nk , że naprawde vocal, blachy brzmią naprawde ostro (uszka potrafia zaboleć) ale w innej muzyce rewelacja . Też jestem na etapie docieplenia zestawu . Zastanawiam się tak jak DON napisał nad NAD-em , ewentualnie Audiolab 8000S (używka). Co sądzicie?

Zastanów się nad wymianą kolumn. Modele Paradigm z serii v7 widzę że mają rezonans gwizdka przy ~15 kHz (podbicie o ~5+ dB wzgl. średniego SPL) - pewnie stąd nadmierna ostrość.

Wymian kolumn odpada , te graja wysmienicie - pisałem tylko ze nie sprawdzaja sie w kazdej muzyce.

Różne płyty, a nawet poszczególne utwory na jednej płycie, są różnie zrealizowane (mniej/więcej basu lub sopranów, mniejszy lub większy clipping/"przester"), .... tak że nie sądzę byś znalazł "myślącą" kolumnę(/DAC/wzmacniacz), która gra łagodnie jak płyta jest ostra, i ostro jak płyta jest rozmyta.

Radzę słuchać uszami a nie po wykresach :)

Sam fakt wyeksponowania na tej częstotliwości nie znaczy, czy kolumna gra ostro. To zależy tylko od charakteru gwizdka (np w zależności od tego z czego jest wykonany). Na innych kolumnach można podbić górę na korektorze i dalej jest bardzo przyjemnie, jaśniej bez ostrości. Akurat w Paradigmach jest cały czas ostro, można jedynie zbalansować górę metodą mniej/więcej.

własnie słucham sobie red hotow stadium arcadium flac z kompa przez usb-spdif konwerter do classe ssp 25 dalej na końcówkę myryad z160 i MA pmc 703, które nie dawno zastąpiły kefy q5 i muszę powiedzieć ze ani śladu jadowitego sssyku czy klujących wysokich średnich, które po godzinie odsłuchów na kefach doprowadzając do szalu, jednym słowem czysta słodycz ale te kolumienki mogą również zagrać zbyt jasno przy złym doborze okablowania

ogólnie zawsze bylem sceptycznie nastawiony do wpływu kabli głośnikowych na dźwięk ale bezpośrednie porównanie qed silver aniversry i sterlinga black mamba, w tym systemie ewidentnie pokazuje ze po podłączenie drugiego kabelka uspokaja wysokie tony zaokrągla średnicę i dodaje kopa w dole pasma.

ameryki tu pewnie nie odkryje ale tylko przypomnę, ze należny poeksperymentować z każdym elementem toru aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt. Fundamentem oczywiście powinna być dobrze nagrana płyta bo jak kolega wyżej wspomniał nie wszystkie brzmią tak samo.

Te kolumny po prostu nie nadają się do rocka. Ten HK nie gra wybitnie ale na pewno nie gra zbyt jasno. Mi brzmienie Monitor Audio podoba się tylko w dobrze zrealizowanych płytach jazzowych. Do rocka poszukaj Paradigma, wyższych serii JBL.

MA nie do rocka, u mnie na MA gitary np Erica Claptona i J. Hendrixa brzmią wybornie

Ale i tak wszystko jest subiektywne, więc jak ci za jasno gra to może faktycznie spróbuj czegoś innego ale jeśli jbl to tylko seria studio żaden es no ale to już ładnie nie wyglądają

Chodziło mi że muzyka Erica C. jest w sumie dość dobrze zrealizowana i nie jest to cięzki rock. Słuchałem na Monitor Audio Rx6 Toola i nie brzmiało to za dobrze. Zbyt metalicznie i ostro.

na moich monitorach odnosnie ostrej muzy sluchalem wszystkiego death, black, thrash, heavy "you name it' i moge powiedziec, ze w moim systemie co do charakteru ich brzmienia predzej bylbym sklonny do wrazenia opinni... leko mula( brak przyslowiowego kopa) niiz ze graja za oostro

przepraszam za bledyy uzywam pilota jako klawiatury z marnym skutkiem jak widac

• 2 tygodnie później...

zastanawiam się nad sprawdzeniem jakiegos straego wzmaka z tymi kolumnami do 400 zł...co polecacie ?? moge sprzedać HK i kupić coś w zamian starego...żeby zgrywało się to z MR6

Uważam za trochę przesadzone i za pochopne stwierdzenie że monitor audio męczą górą owszem jak nie zgra się z klockami to tak będzie, ale każdy element jest ważny, a same przecież monitory nie grają . Moje MA GS 10 , fajnie zgrywały się z budżetowym Nadem, z Roksanem K2 to była bajka bas Ok, zero męczącej góry, można było słuchać non stop nawet czasami myślałem, że mogło by być jaśniej, natomiast z Roksanem Caspianem i cd cyrusem jest troszkę za jasno. Wiec z trzech systemów z którymi grały moje MA tylko w jednym jest za jasno ciut za ostro, w pozosłych dwóch systemach nic nie męczyło, więc przy odpowiednim dobraniu elektroniki nie ma mowy o ostrości MA , wiem to z własnego doświadczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.