Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory czy Podlogowki?

mlody2

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze temat juz tam kiedys byl ale pomyslalem ze odswieze. Szukam jakis kolumn do 1200 zl. Nie wiem na co sie zdecydowac czy na jakies podl. za 1200 zl czy moze monitory za 1000 zl + podstawki za 200 zl. Juz przeporawdzilem jeden odsluch i wyeliminowalem wszystkie Jamo pozniej 1000 zl;) dzwiek krotko mowiac zenujacy:). Mialem okazje byc w sklepie Jamo i sluchalem kazdego dostepnego obecnie modelu. Ale spodobaly mi sie Jamo 610 takie sobie fajne monitorki za 700 zl. Czekaja mnie kolejne odsluchy jeszcze ze swoim wzmakiem ( Fisher CA-7700 ). Ale wracajac do glownego watku. Jak myslicie co bedzie lepszym rozwiazaniem. Dodam ze nie zalezy mi na basie az tak bardzo ale chcialbym zeby byl on dobrze zaznaczony i raczej cieply,miekki, taki tulacy :). Wiem ze kwota 1200 zl jest smieszna:) ale coz nie kazdy zarabia krocie:).

https://www.audiostereo.pl/topic/10336-monitory-czy-podlogowki/

Zaproponuję Ci przejrzenie wątków na temat kolumn Phonar Compact 2 (monitory) i Volume 2 (podłogowe). Warto posłuchać tych głośników. Znajdziesz tam także porównania z AE itp. Ale budżet będzie nieco przekroczony, chyba, że kupisz z drugiej ręki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A moze te ? tez maja dobra opinie i pasowal by mi bas reflex z przodu. Tylko te standy wygladaja jak z cmentarza;)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

A takie by Ci pasowały?

[obrazekLUKASZ-156930_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Przyłączam się do propozycji Pampka, przeczytaj wpisy na temat monitorów Phonara i koniecznie ich posłuchaj. Z drugiej ręki pewnie troszkę przekroczą twój budżet ale w perspektywie czasu możesz tylko zaoszczędzić na przyszłej wymianie.

mlody2 te kolumny fr@ntza to audio Wave 141 i myśle ze za ta cene to calkiem niezle monitory. Z tego co widze w Audio- Video to nowe kosztuja/kosztowały 2270 zl a fr@ntz za swoje chce ok 1300 zl z podstawkami.

Pampek tez ma racje. Ja za 1100 zl kupilem nowe w kratonie przywiezione z niemiec Phonary volume 2 z ktorych powinienes byc zadowolony. Nigdzie nie doczytałem jakiej wielkości masz pokoj, a to w sumie wazna sprawa...

Pokoj jest wielkosci 13m2 w prostakacie. Kolumny staly by wzdluz krotszej sciany ( 2.5 m ). Z tylu okno i kawalek sciany wiec bas reflex tylni odpada calkowicie!. Po bokach okolo 20-30 cm luzu z tylu od okna jakes 60 cm. Pokoj pozatym jest super wytlumiony:) i bardzo fajnie sie w nim slucha muzyki to przynalo pare osob. Slucham glownie muzyki; Jazz, ChillOut, Gotyk, Poezja spiewana, Celtycka; Czsem cos malo spotykanego jak Meiko Kaji albo cos rownie odkrywczego:).

Jesli ktos ma jakies fajne motorki, moga byc bez standow, to chetnie zapoznam sie z oferta. Do konca tego tygodnia chce cos kupic. Raczej z drugiej reki. Myslalem o paradigm monitor 5 albo tannoy m4 z podlogowek a z monitorow wlasnie Audio Bronze 1, Tannoy M2, Jamo 610... Sprawa nadal jest otwarta, narazie sie nie zdecydowalem

Skoro masz 60 cm wolnej przestrzeni za kolumnami to dlaczego tylni bassreflex odpada??

Do takiego pokoju to raczej monitory. Tak jak mowiłem, sprawdz sobie te phonary compact 2. Te audiowavy tez sa niezle, nie wiem dlaczego nie bierzesz ich pod uwage. Jezeli juz kupisz jakies monitory to po podstawki zglos sie do mnie, cos dobierzemy :)

Nie biore ich pod uwage bo maja 85 db skutecznosci nie sadze zeby moj Fisher to pociagnal odpowiednio niestety 50 W na kanal i 170 poboru. Nie znam wydajnosci pradowej ale wolabym nie ryzykowac. A co z tym Audio Brozne 1, moze warto je wziac. Na allegro sa Phonar Compact 1, moze warto sie tym zainteresowac?. Boje sie Bas Reflexu z tylu wlasnie przez szyby za kolumnami. Nie mam plastikowych okiem a te szklane od basu moda drżeć calkiem mocno.

• Redaktorzy

Ja Audiowavy napędzam Sound Projectem 3SE, który ma 2x25W i "gram" w 21m^2. Nie zauważam problemów z dynamiką.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>mlody2

Phonar Compact 2 ma 91dB wiec twój wzmak spokojnie je wysteruje. Mam je, wiec wiem co mówię. Poza tym możesz później zmienić w nich gwizdki na wyższy model Vify i za niewielkie pieniążki poczujesz że masz kolumny nie do wyjęcia. Ponadto 60cm z tyłu to więcej niż sam mam i żadnego problemu z bass refleksem mieć nie będziesz, nawet podłogówki z takim odsówem chodzą bez dudnienia.

>>>mahler

nie zgodze sie z Toba ponieważ dobre podlogowki do takiego pomieszczenia to stanowczo za dużo. Piszesz zeby popatrzył jak sa zbudowane i jakie komponenty. Zgoda, ale... dobrze zbudowane kolumny podlogowe na dobrych glosnikach beda dawac duzy bas, a w tak malym pokoju nawet zatkanie otworów bassreflex nie pomoze...

Jak dla mnie to te phonary compact 2( ja upolowałem volume 2 za 1100 zl wiec jak sie postarasz to powinienes zejść poniżej tysiąca i to tak spokojnie...) lub audiowave od Fr@ntza, ewentualnie paradigm monitor 3

Ukryta Zawartość

To kupilem !!

Utargowalem niezla cene dlatego wziolem!!

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.